14 Nisan 2022 Perşembe

Patates Graten Tarifi

 

Patates Graten Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet patates
  • Tuz
  • Çay kaşığı ucu ile kara biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 kase kaşar peyniri rendesi

Beşamel sos için;

  • 3 su bardağı süt
  • 2 buçuk yemek kaşığı un
  • 1 avuç kaşar rendesi
  • Çay kaşığının ucu ile kara biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Kıymalı harç için;

  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 200 gram kadar kıyma
  • 1 tane orta boy soğan
  • Tuz, karabiber, pul biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • İsteğe bağlı bir tutam maydanoz

    Patates Graten Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Beşamel sos için kaşar dışında malzemeler karıştırarak pişirilir.
  • Muhallebi kıvamına gelince tuzu, karabiberi ve bir avuç kaşar rendesi eklenip karıştırılır. Sosumuz da hazır.
  • Kıymalı harç için tavaya biraz yağ eklenir ve kıyma kavrulur.
  • Üzerine soğan incecik doğranır ve baharatları eklenip biraz daha kavrulur.
  • Son olarak salça da eklenip biraz daha kavrulur.
  • Patateslerimiz ince ince yuvarlak dilimler halinde doğranır. İnce olmasına özen gösterelim.
  • Yıkandıktan sonra tuzu ve baharatı eklenip karıştırılır.
  • Yukarıda da belirttiğim gibi patatesleri biraz soteleyip yapabilirsiniz.
  • Patateslerin yarısı borcama dökülür ve üzerine kıymalı harcımız yayılır.
  • Kalan patateslerde üzerine eklendikten sonra beşamel sosumuz da üzerine yayılır.
  • 180 200 derece fırında pişirilir.
  • Ara ara çatalla patateslerin pişip pişmediğini kontrol etmeliyiz. Pişme süresi bir saati bulabilir.
  • Son olarak da üzerine rendelenmiş kaşar serpip kızardıktan sonra servis yapabilirsiniz.

Şehriyeli Havuç Tarator Tarifi

 

Şehriyeli Havuç Tarator Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane büyük havuç
  • Küçük kahve fincanı şehriye (isteğe bağlı)
  • 3 tane kornişon turşu
  • 1 kase süzme yoğurt
  • Dereotu
  • 1 diş sarımsak
  • Karabiber
  • Mayonez (isteğe bağlı)
  • Tuz
  • Zeytinyağı

    Şehriyeli Havuç Tarator Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Havucu rendeleyip çok az zeytinyağı ile soteleyip soğuması için kaseye aldım.
  • Aynı tavaya zeytinyağı ekleyip şehriyeyi hafif rengi dönene kadar kavurdum.
  • Yarım su bardağı su ekleyip,suyunu çekene kadar pişirip ocaktan aldım.
  • Pişen şehriyelerin üzerine tekrar yarım kahve fincanı soğuk su ilave edip, tavanın ağzını kapatıp dinlenmeye bıraktım. (salatanın içinde şehriyelerin tane tane olması için).
  • Yoğurdu ,sarımsak,mayonez,karabiber tuz ile iyice karıştırdım.
  • Rendelenmiş turşu,dereotu ve diğer malzemeleri yoğurt sosuyla harmanlayıp, salatamı tamamladım.
  • Denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun 🖐.

    Not; Şehriyeyi kavurarak hazırladım,arzu eden haşlama usulüde yapabilir,üzeri için ceviz içi,taze nane,baharat tamamen damak tadınıza kalmış

Brokoli Salatası Tarifi

 

Brokoli Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo brokoli
  • 4 adet salatalık turşusu
  • 1 çay bardağı mısır
  • 2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 2 dal yeşil soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 adet limon suyu

    Brokoli Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle brokolinin sap kısımlarını kesip, ayıralım.
  • Tencerenin üzerine süzgeç koyup, brokolileri süzgece alalım buharda haşlayalım.
  • Sonrasında diğer malzemelerimizi hazırlayalım. Közlenmiş biber salatalık turşusunu ve yeşil soğanı da ince ince doğrayalım.
  • Brokolilerimizi süzgeçten alalım haşlanan brokolileri küçük parçalara ayırarak karıştırma kabına alalım.
  • Üzerine mısır, doğranmış salatalık turşusu, kırmızı biber, yeşil soğanlar, ezilmiş ya da rendelenmiş sarımsak, tuz, limon suyu ve zeytinyağını alarak tüm malzemeler güzelce karışana kadar karıştıralım be servis edelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun 

Mengen Çorbası Bolu Ustasından Nefis Bir Lezzet Tarifi

 

Mengen Çorbası Bolu Ustasından Nefis Bir Lezzet Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı bulgur
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı soğuk su
  • 4 su bardağı et suyu veya 2 adet et bulyon
  • Tuz
  • Nane
  • Pulbiber 

    Mengen Çorbası Bolu Ustasından Nefis Bir Lezzet Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pilavlık bulguru yıkayıp uygun bir tencereye alın.
  • Üzerini geçecek kadar su koyup pişirmeye bırakın pisince ocağı kapatın.
  • Diğer tarafta çorbayı pişireceğiniz tencereye tereyağını alıp eritin.
  • İnce ince doğranmış soğanı ilave edip kavurun.
  • Peşinden unu ilave edip biraz daha kavuruyoruz.
  • Salçaları baharatları ilave edip karıştırın.
  • 2 bardak kadar soğuk su ilave edip hızlıca karıştırın.
  • Et suyunu ve pişirdiğimiz bulguru da ekleyip karıştırın gerekirse sıcak su ile kıvamını açın.
  • Son olarak tuzunu ilave edip ocaktan alın servis tabağına alın.
  • Üzerine nane serpip afiyetle yiyin muhteşem bir yöresel çorba.

Kaşarlı Tas Kebabı Tarifi

 

Kaşarlı Tas Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

9 kişilik yuvarlak güveç çıkıyor

  • 1 kg dana eti
  • 1 tane sağan
  • 2 orta boy patates
  • 2 orta boy havuç
  • 2 tane yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 diş sarımsak
  • 1 .5 yemek kaşığı karışık salça
  • 2 su bardağı sıcak su 200 ml ölçü
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • Bol rende kaşar

    Kaşarlı Tas Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle etleri küp küp doğrayalım.
  • Patatesleri ve havuçları aynı büyüklükte doğrayalım .
  • Soğanı ,yeşil biberi küçük doğrayalım ,düdüklü tencereyi ocağa alalım.
  • İçine sıvı yağ ekleyelim ,üzerine etimizi ilave edelim orta ateşte 3 dakika kavuralım .
  • Daha sonra üzerine soğanlı ,biberi, sarımsağı ilave edelim.
  • 5 dakika orta ateşte kavuralım .
  • Daha sonra üzerine patatesi ,havucu ,salçayı ve baharatlarını ,tuzunu ilave edelim karıştıralım .
  • 3 dakika soteleyelim ,daha sonra üzerine sıcak suyunu ilave edelim tuzunu kendi damak tadınıza göre ayarlayın .
  • Düdüklümüzün kapağını kapatalım 10 dakika pişirelim.
  • Soğuduktan sonra kapağını açalım güveç kalıplarına sulu şekilde yerleştirelim.
  • Üzerine bol kaşar ilave edelim ,fırın tepsisi ne dizelim.
  • Tepsiye bir bardak su ilave edelim.
  • Güveçler kurumaması için önceden ısıttığımız 235° alt üst ayarlı fırına pişmeye bırakalım.
  • Kaşarlarımızın üzeri kızarınca fırından çıkaralım bulgur pilavıyla ya da sade servis yapalım kimden afiyet olsun.
  • No; ben düdüklü tencerede pişirirdim daha çabuk oluyor

Evde Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?

 

Evde Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 5 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı

Üzeri için;

  • Susam
  • Çörek otu

    Evde Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için yoğurma kabına un, instant maya, şeker ve tuzu alarak elimizle şöyle bir karıştıralım. Ortasını çukurlaştıralım.
  • Çukur kısma ılık suyu ekleyelim, kenarlardaki unu yavaş yavaş alarak hamurumuzu yoğuralım. Hamurumuz ele yapışan yumuşak bir kıvamda olmalı.
  • Hamurumuz kıvam aldıktan sonra un serptiğimiz tezgaha alalım ve tekrar yoğuralım.
  • Tekrar yoğurma kabına yerleştirelim ve üzerini streçleyip temiz bir bezle örterek 40 dakika mayalanmaya bırakalım.
  • Sürenin sonunda mayası gelen hamuru tekrar tezgaha alalım, 1-2 dakika daha yoğurarak toparlayalım.
  • Hamurumuzu 2 eşit parçaya bölelim, elimizle yuvarlayarak beze haline getirelim. 10-15 dakika kadar tekrar mayalanması için bekletelim.
  • Pidelerimizi şekillendirmek için fırın tepsisine galeta unu serpelim.
  • Bezelerden bir tanesini yerleştirerek kenara alalım. Diğer tepsiye de galeta unu serpip diğer bezemizi de içerisine alalım.
  • Yoğurtla çırptığımız yumurta sarısını bezelerimizin üzerine sürelim.
  • Elimizle bastırarak hamurumuzu pide şeklinde tepsi genişliğinde açalım.
  • Pidelerimizin kenar kısımlarına parmak uçlarımızla bastırarak daire şeklini verelim. Daha sonra çizgi çizgi olacak şekilde bastıralım. Şeklini koruması için bastırdığımız yerlerden tekrar geçelim.
  • Tekrar üzerine fırça yardımı ile yumurtalı karışımdan sürelim ve bolca susamla çörekotu serpelim. Diğer hamur için de sırası ile aynı işlemleri tekrarlayalım.
  • Pidelerimizi önceden ısıttığımız 230°C fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
  • Pişen Ramazan pidelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Güveçte Yumurta Kapama Tarifi

 

Güveçte Yumurta Kapama Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 kase domates püresi
  • 1 çay kaşığı tuz kekik pul biber karabiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tutam rendelenmiş kaşar

    Güveçte Yumurta Kapama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tereyağı güvece alalım.
  • Eridikten sonra domates püresi ekleyin.
  • Üzerine baharatları tuzu ekleyelim.
  • Bir iki taşım kaynatın.
  • Haşlanmış yumurtaları ortadan bölelim.
  • Pürenin üzerine dizelim rendelenmiş kaşar serpelim.
  • Kapağını kapatın iki dakika ķaynasın ozaman lezzetler birbirine çok daha iyi geçiyor afiyet olsun

Güveçte Beşamel Soslu Mantar Tarifi

 

Güveçte Beşamel Soslu Mantar Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo mantar
  • 1 büyük soğan
  • 1 tane kırmızı biber
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Beşamel sos için

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • Tuz karabiber pulbiber kimyon

    Güveçte Beşamel Soslu Mantar Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce mantarları doğrayın suda yıkayın suyunu sürmesi için süzgeç alın.
  • Diğer tarafta soğanı doğrayın yağda kavurun.
  • Biberi doğranmış mantarı ufak ufak doğranmış sarımsağı ekleyin kavurmaya devam edin tuzunu da ekleyin mantarlar sulanacaktır.
  • 10 dakika böyle pişirmeye devam edin altını kapatın güveçlere doldurun.
  • En son tencerede kalan suyu da güveçlere bölüştürün.
  • Sos için yağı eritin unu ekleyin biraz kavurun.
  • Sütü ekleyin tuzunu baharatını atın.
  • Kaynadıktan sonra sosu güveçteki mantarların hepsine dökün.
  • En son dileyen kaşar rendesi atabilir ben bi kaçına attım evde herkes peynirli sevmediği için peynirsiiz de olur yani şart değil.
  • 200 derece fırından üzerleri kızarana kadar pişirin afiyet olsun 

Kabak Tatlısı Tarifi

 

Kabak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1. kilo bal kabağı
  • 2.5 su bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Çubuk tarçın
  • Karanfil

    Kabak Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kabakları soyup küp küp doğrayın.
  • Şekeri üzerine dökelim bir gece bekleyelim.
  • Sabaha baya suyunu vermiş olan kabağa tarçın karanfil yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyelim ocağa alalım
  • Pişen kabaklarımızı borcama alalım.
  • Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika hafif kızartalım.
  • Soğuyunca üzerine tahin döküp servis edelim. Afiyet olsun.

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi

 

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı reyhan

Sosu için

  • Yarım yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıcak su

Üzeri için

  • Yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Bardak ölçüsü 125 ml- 200 ml

Bulgurlu Kabak Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle iç harcımızı hazırlayalım.
  2. Tavaya bir yemek kaşığı sıvı yağ alıp kızdıralım yemeklik doğradığımız kuru soğanları ilave edip soteleyelim.
  3. Soğanlarımız yumuşadığında içerisine yarım yemek kaşığı salça ilave edelim karıştıralım.
  4. Bir çay bardağı yıkayıp süzdüğümüz bulguru ilave edip birkaç kez çevirelim üzerine tuz, pulbiber, kırmızı toz biber ve reyhan koyalım ve karıştıralım reyhan bulgur yemeklerine ayrı bir lezzet katıyor.
  5. Üzerine bir su bardağı sıcak su koyup kısık ateşte soyunu çektirelim.
  6. Ardından suyunu çektikten sonra başka bir kaba alıp soğutalım.
  7. Kabakları yıkayalım, kabuklarını kabak soyacağı ile çizgili soyalım aynı işlemi çatal ile yapabiliriz. Kabakları ikiye bölelim. Çay kaşığı veya kabak oyacağı ile kabakların içini çıkaralım.
  8. Kabakların içini iç harcı ile dolduralım. Üzerlerine ister domates ile ister biber ile kapak yapalım. Tencereye koyalım.
  9. Bir su bardağı sıcak suyun içine salça tuz koyarak sosunu hazırlayalım.
  10. Kabakların üzerine dökelim.
  11. Kabakların yarısına kadar gelmesi yeterli.
  12. Üstüne de bir çay tabağı ile kapak yapalım. Bunu yapmamızım sebebi kaynamaya başlayınca dolmalarımızın dağılmaması için.
  13. Önce hızlı ateşte kaynamaya başlayınca kısık ateşe alıyoruz.
  14. 30 dakika pişiriyoruz süre sonunda servis tabağına alıyoruz.
  15. Üzerine yoğurt dökelim ve tereyağında hazırladığımız kırmızı biberi gezdirelim bu şekilde iftar sofrasına koyalım yapacak olan arkadaşlarıma şimdiden afiyet olsun.

Patates Püresi Yatağında Kıymalı Sebze Tarifi

 

Patates Püresi Yatağında Kıymalı Sebze Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 orta boy patates
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 300 gr kıyma
  • 1 tane soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı kadar domates suyu
  • Tuz,karabiber, kırmızı biber, kimyon, kurunane,reyhan 

    Patates Püresi Yatağında Kıymalı Sebze Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patateslerimiz soyuyoruz küpküp doğruyoruz ve haşlamaya bırakıyoruz.
  • Patlıcan ve kabağı da soyup küp küp doğrayalım bol yağda kızartalım.
  • Ayrı bir tavada kıymamızı kavuralım az yağ ekleyelim.
  • Soğan ,yeşilbiber ve kırmızı biberi de küçük küçük doğrayıp içine ekleyelim kavuralım.
  • Baharatları, sarımsağı ve sosunu ekleyip pişirelim.
  • Haşlanana patatesleri ezelim içine kaşar peyniri ekleyelim.
  • Sırasıyla fırın ısısına dayanıklı bir kaba malzemeleri koyalım.
  • Önce patates sonra patlıcan ve kabağı dökelim hazırladığımız kıymalı sosu üzerine dökelim.
  • Son olarak kaşar peyniri serpiştirelim.
  • 200 derecede fırında pişirelim. Afiyet olsun.