19 Nisan 2022 Salı

Yoğurtlu Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi

 

Yoğurtlu Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım çay bardağına yakın yeşil mercimek
  • 2 yemek kaşığı erişte
  • Su ( yeşil mercimekleri haşlamak için)
  • Yarım bulyon
  • Tuz

Terbiyesi için ;

  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un

Üzeri için;

  • 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Yoğurtlu Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mercimeğimizi haşlayalım. Uygun bir tencereye yeşil mercimeğimizi alalım ve 3,5 su bardağı kadar suda haşlayalım. (suyu göz kararı ayarlayabilirsiniz).
  • Ayrı bir kapta yoğurt ve unu çırpalım. Bu aşamada bir adet yumurta sarısı ekleyebilirsiniz,ben kullanmıyorum ).
  • Haşlanan mercimeğimizin suyunu dökmeden çorbamızdan mercimek ile birlikte yoğurt karışımımızın üzerine 3-4 kepçe ekleyelim ve terbiyemizi karıştırıp,mercimeğimizin üzerine yavaşca ekleyip,aynı zamanda karıştıralım.
  • Karıştırmayı kaynayana kadar bırakmayalım.
  • Kaynamaya başlayınca üzerine eriştemizi ekleyip,yarım bulyonuda ekleyip,karıştıralım.
  • Eriştelerde piştikten sonra ocağın altını kapatalım ve tuzu ekleyelim.
  • Üst sosu için sıvı yağda naneyi kızdırıp,üzerine ekleyelim ve karıştıralım. Çorbamız hazır afiyet olsun ! :).

Ekşili Terbiyeli Sulu Köfte Tarifi

 

Ekşili Terbiyeli Sulu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram kıyma
  • 2 yemek kaşığı haşlanmış pirinç
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı ucuyla kimyon
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 3 orta boy patates
  • 2 adet havuç

Terbiyesi için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 tatlı kaşığı un
  • Yarım limon suyu

    Ekşili Terbiyeli Sulu Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle köftemizi hazırlayalım.Malzemeleri derin bi kaseye alıp karıştıralım.
  • Cevizden küçük parçalar koparıp yuvarlayalım.
  • Ardından una bulayalım.
  • Patates ve havuçlarımızı doğrayalım.
  • Tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağı alıp patates ve havucu ekleyelim.
  • 3-4 dakika kavurup 1 lt su ekleyelim üzerine.
  • Su kaynamaya başlayınca hazırladığımız köfteleri ilave edelim.
  • Bu şekilde yaklaşık 15 dakika pişirelim.
  • Terbiyesi için kaseye un,yumurta ve limonu alıp karıştıralım.
  • Tencereden 1 kepçe sıcak su terbiyeye ekleyip ılıştıralım.
  • Terbiyeyi tencereye ekleyip güzelce alttan karıştıralım.
  • Orta ateşte 10 dakika daha pişirip ocaktan alalım.
  • Afiyet olsun.

Misafir Sofrasının Vazgeçilmezi Olacak Patates Çanağında Mantar Sote Tarifi

 

Misafir Sofrasının Vazgeçilmezi Olacak Patates Çanağında Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler

İç malzeme:

  • 350 gram tavuk göğsü
  • 300 gram mantar
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 3-4 yemek kaşığı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz, karabiber, kimyon, toz biber, nane

Patates püresi için:

  • 5 tane haşlanmış orta boy patates
  • 3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peynir
  • Tuz, karabiber, kimyon
  • 3 yemek kaşığı süt
  • Çok az maydanoz
  • Üzeri için kaşar peyniri rendesi

Yemeğin sosu:

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı sıcak su

    Misafir Sofrasının Vazgeçilmezi Olacak Patates Çanağında Mantar Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesleri haşlayalım ve soğumaya bırakalım.
  • Ardından tavuk göğsünü ve mantarları sote olacak şekilde küp küp doğrayalım.
  • Aynı şekilde soğan ve biberleri de doğrayalım.
  • Uygun bir tavaya yağı alalım ve kızmaya başlayınca doğradığımız tavuk göğüslerini alalım ve suyunu salana kadar pişirelim.
  • İyice suyunu bırakınca soğanları alalım ve soğanlar ölene kadar kavuralım.
  • Ardından biberleri alalım ve 2 dakika soteleyelim, mantarları ekleyelim.
  • Güzelce karıştıralım sonra salçayı ve baharatları alalım.
  • En son küp küp doğradığımız domatesleri alalım ve 6-7 dakika soteleyelim.Suyunu çekince kenara alalım.
  • O sırada bizde püreyi hazırlayalım.
  • Soğuyan patateslerin kabuğunu soyalım ve kaşık yardımıyla ezelim süt, kaşar, maydanoz ve baharatlarını ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Ardından portakal büyüklüğünde toplar yaparak borcama alalım ve elimizde çanak şekli verelim.
  • Hazırladığımız soteyi kaşık yardımıyla çanaklara yerleştirelim.
  • Üstlerine kaşar rendesi ekleyelim.
  • Son olarak sosu hazırlayıp borcama dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 5 dakika kaşarlar eriyinceye kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Tekirdağ Köfte Tarifi

 

Tekirdağ Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 dilim ekmek ya da galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım yemek kaşığı irmik
  • 4 yemek kaşığı su
  • Yarım çay kaşığı karbonat (Silme)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Tekirdağ Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köfte harcına eğer ekmek koyacaksınız tarifte vermiş olduğum 4 yemek kaşığı suyla ekmekleri ıslatıp yumuşatın. Eğer galeta unu kullanacaksanız 4 yemek kaşığı suyu direk köfte harcına ekleyin.
  • Yoğurma kabına verilen bütün malzemeleri alıp iyice yoğuruyoruz. (yoğurma işlemi çok önemli köfte harcı sakız kıvamını almalı)
  • Yoğurduğumuz köfte harcını 10 kez sertçe tezgaha ya da yoğurma kabına vuruyoruz.
  • Hazır olan harcı en az iki saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Eğer bir gece önceden yaparsanız köfteleriniz çok daha lezzetli olacaktır.
  • Şekil verme aşamasında köfte harcından parçalar alıp elimizle uzun ince şekil veriyoruz.
  • Şekillendirdiğimiz köfteleri az yağladığımız yapışmaz yüzeyli tavada arkalı önlü kızartıyoruz. (eğer kıymanız yağlıysa tavaya yağ eklemenize gerek yoktur) yanına piyaz ya da pilav çok yakışıyor. Afiyet olsun.

Büyük Borcamda Kıbrıs Tatlısı Tarifi

 

Büyük Borcamda Kıbrıs Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 5 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1,5 su bardağı galeta unu
  • 1,5 su bardağı Hindistan cevizi
  • 1,5 su bardağı ceviz kırığı
  • 1 paket kabartma tozu

Kreması için;

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su (600 ml)
  • 1 paket vanilya

    Büyük Borcamda Kıbrıs Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Bunun için tencereye su ve şekeri alarak karıştıralım.
  • Ardından şerbetimizi 15 dakika kadar kaynamaya bırakalım. Kaynayan şerbetimizin altını kapatalım ve içerisine vanilyayı ekleyerek güzelce karıştıralım. Şerbetimizi soğuması için bekletelim.
  • Tatlımızın kreması için uygun bir tencereye sütü alalım.
  • Üzerine toz şeker ve nişastayı ekleyerek karıştıralım, koyulaşıp göz göz olana kadar kremamızı pişirelim.
  • Pişen kremamızı ocaktan alalım ve ılıması için bekletelim.
  • Ilıdıktan sonra içerisine krem şantimizi ekleyelim ve güzelce çırpalım.
  • Üzerinin kabuklanmaması için üzerini streçleyelim ve soğumaya bırakalım.
  • Tatlımızın keki için karıştırma kabına yumurta ve toz şekeri alarak, yumurtalar beyazlaşıp köpük köpük olana kadar mikserle çırpalım.
  • Ardından sıvı yağ, kabartma tozu ekleyerek tekrar mikserle çırpalım.
  • Son olarak hindistan cevizi, galeta unu ve ceviz kırığı ilave ederek spatulayla şöyle bir karıştıralım.
  • Tabanını yağladığımız büyük boy dikdörtgen borcama veya bu boyutlardaki uygun bir fırın tepsisine hazırladığımız kek hamurunu boşaltalım.
  • Bir spatula yardımıyla hamuru borcamın her yerine eşit şekilde yayalım.
  • Keki önceden ısıttığımız 160 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirelim.
  • Fırından aldığımız sıcak kekin üzerine soğuk şerbeti gezdirelim.
  • Şerbetini çekip soğuyan kekin üzerine hazırladığımız kremayı da her yerine yayalım.
  • Eşit bir şekilde yaydığımız ve düzelttiğimiz kremanın üzerine son olarak hindistancevizi serpelim.
  • Tatlımızı bu şekilde en az 3-4 saat veya mümkünse 1 gece buzdolabında dinlendirelim.
  • Güzelce dinlenen Kıbrıs tatlımız servise hazır.

Sebzeli Omlet Tarifi

 

Sebzeli Omlet Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (sebzeler için)
  • 2 adet yumurta
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet domates
  • 5-6 adet mantar
  • 2-3 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı (yumurta için)

    Sebzeli Omlet Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sebzelerimizi hazırlayalım. Bunun için yıkadığımız kırmızı ve yeşil biberi ince ince doğrayalım.
  • Saplarını çıkarıp kabuklarını soyduğumuz mantarları da ince dilimler halinde doğrayalım.
  • Domatesimizin kabuğunu soyalım ve doğrayalım.
  • Ardından uygun bir karıştırma kabına yumurta ve tuzu alarak güzelce çırpalım.
  • Ocağa aldığımız tavaya sıvı yağı ekleyelim, doğradığımız biberleri ekleyerek biberler diriliğini kaybedene kadar soteleyelim.
  • Mantarlarımızı ilave edelim ve onları da soteleyelim.
  • Mantarlarımızda piştikten sonra üzerine domatesimizi ekleyelim, ve karıştıralım.
  • Üzerlerine tuzun yarısını ekleyelim ve karıştıralım, pişirmeye devam edelim.
  • Sebzelerimiz piştikten sonra kevgir ile uygun bir tabağa alalım.
  • Tavayı tekrar ocağa alalım ve üzerine tereyağını ekleyerek eritelim.
  • Tereyağımız eridikten sonra çırptığımız yumurtamızı tavamıza alalım ve tavayı sağa sola çevirerek yumurtanın eşit yayılmasını sağlayalım.
  • Yumurtamız pişmek üzereyken yarısına sotelediğimiz sebzeleri yayalım.
  • Rendelediğimiz kaşar peynirini de üzerine ekleyerek pişirmeye devam edelim.
  • Omletimizin üzerine sebzelerden koymadığımız kısmını sebzelerin üzerine doğru kapatalım.
  • Kısık ateşte omletimizin kaşar peyniri eriyene kadar omletimizi pişirelim.
  • Tamamen pişen sebzeli omletimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Döner Ekmeği Tarifi

 

Döner Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 yaş maya
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 4,5 su bardağı un
  • 1,5 tatlı kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz

    Döner Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un hariç tüm malzemeleri yoğurma kabına koyun karıştırın.
  • Mayanız eridikten sonra unu ilave edin ve yoğurun. Hamuru 1 saat mayalandırın.
  • Hamurunuz mayalandıktan sonra altı adet beze alın ve üzerini örtün, tekrardan 10 dakika dinlenmeye bırakın.
  • Dinlenmiş olan bezeleri gösterdiğim büyüklükte açın ve fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 250 derece alt üst ayar fırında dikkatli bir şekilde 7 veya 8 dakika arası pişirin.  Lütfen dikkat edin ekmekler çok çabuk yana biliyor. Deneyecek olan arkadaşlara şimdiden afiyet olsun 🤗
  • Not: Kullandığım bardak ölçüm 200ml su bardağı. Lütfen tarife uyacak arkadaşlar 200ml su bardağı kullansın

Fırın Kullanmadan Tavada Pişen El Açması Börek Tarifi

 

Fırın Kullanmadan Tavada Pişen El Açması Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 su bardağı un 700gr kadar
  • 2su bardağı eli yakmayacak ısıda sıcak 400ml sıcak su
  • 1 yemek kaşığı tuz

İç harç için;

  • 5-6 adet haşlamış patates
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım demet maydanoz

Yufkalara sürmek için;

  • 1yemek kaşığı eritilip, soğutulmuş tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 100ml.

    Fırın Kullanmadan Tavada Pişen El Açması Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına öncelikle unu ve tuzu ekleyip karıştıralım üzerine ilk olarak bir bardak suya ekleyip karıştıralım diğer bardağı yavaş yavaş ekleyip karıştırarak yoğurmaya başlayalım.
  • Hamur toplanınca tezgah üzerine alalım ve yaklaşık 5 dakika boyunca yoğuralım yoğurma işi bittikten sonra hamuru 17 eşit parçaya bölelim ve elimizde yuvarlayıp, beze yapalım.
  • Hazırlamış olduğumuz her bir bezeyi tezgah üzerinde biraz unlayıp tatlı tabağı büyüklüğünde açalım hamur açma işlemi de bittikten sonra yağları birbirine karıştıralım.
  • 1 adet açmış olduğumuz hamuru derin bir kap içerisine alalım üzerine 1-2 yemek kaşığı hazırlamış olduğumuz yağdan her tarafına sürelim, üzerine yine 1 yufka bırakalım ve tekrar ya sürüp, yufka eklemeyelim.
  • Böylelikle bütün yufka bitinceye kadar bu şekilde devam edelim .
  • Hamur yağlama işlemi bittikten sonra hamurun üzerini bir poşet ile hava almayacak şekilde örtelim ve sıcak bir ortamda 25 dakika dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen hamurdan 1 adet alalım ve tezgah üzerinde uç kısımlarından dışarı doğru çektirerek hamur açmaya başlayalım. Yavaş hareketlerle uç kısımdan çekiştirerek genişletip büyütelim.
  • İstediğimiz inceliği gelince iç harçtan 2 yemek kaşığı kadar serpiştirelim üç kısmından da yuvarlayıp uzunca bir olay yapalım karşıdaki ucu da aynı şekilde yuvarlayıp ortada buluşturalım ve bıçak yardımı ile tam ortadan boydan boya keselim.
  • Hamurun üç kısmından kendi etrafında dolayıp saralım yanmaz yapışmaz bir tavayı 3 _4 yemek kaşığı hazırlamış olduğunuz yağdan sürelim ve hazırlamış olduğumuz böreği ortasına bırakalım.
  • Daha sonraki açtığımız yufkayı tavadaki böreğin etrafında dolayalım tavada doluncaya kadar bu şekilde devam edelim bu malzemeden 4 adet 26 santim tava böreği çıkıyor.
  • Tüm hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra üzerlerini 2-3 yemek kaşığı yağdan sürelim her tarafını yağlayalım ve ocağın büyük gözüne alalım.
  • Üzerine kapatıp en kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika altı kızarıncaya kadar pişirelim düz bir tabak yardımıyla böreği çevirelim ve diğer yüzüde 8-10 dakika kadar kızarıncaya kadar kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Biraz dinlendirdikten sonra s dilimleyip servis edelim deneyeceklere afiyet olsun hoşça kalın allah’a emanet olun.

Zeytinli Kapya Biber Mezesi Tarifi

 

Zeytinli Kapya Biber Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 közlenmiş kapya biber (Ben kavanoz kullandım)
  • 1 avuç ceviz
  • 10-15 yeşil zeytin (Çekirdeksiz)
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı zeytin yağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Maydanoz

    Zeytinli Kapya Biber Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hazırlanışı da oldukça basit ben köz biberimi kavanozdan kulandım ama tabiki fırında yada köz de közleyip kullanabilirsiniz.
  • Eğer közleyecekseniz siyahlaşan kabuğunu soyun ve blendere diğer malzemeler ile birlikte ekleyin. Birkaç saniye ezdirmemiz yeterli olacaktır.
  • Tuzunu karabiberinide damak zevkinize göre ilave edin. Çok fazla ezdirmeyin cıvık bir kıvam olmasın.
  • Servis ederken üzerine birazcık zeytin yağı gezdirin. Tam ekmeğe banıp yemeklik bir meze. Kahvaltı yada sahur sofralarınızdan da eksik etmeyin. Afiyet olsun.

Anadolu Çorbası Tarifi

 

Anadolu Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı yeşil mercimek
  • 2 yemek kırmızı mercimek
  • 2 yemek kaşığı bulgur
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1.5 litre kadar su
  • Tuz

Terbiyesi için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı un

Üzeri için;

  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı nane

    Anadolu Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce yeşil mercimeği ayrıca haşlıyoruz.
  • Uygun bir tencereye yıkanmış pirinç, kırmızı mercimek, pirinç ve yeşil mercimeği alıp haşlıyoruz. İyice pişiriyoruz.
  • Bir kasede terbiyesi için gerekli malzemeleri karıştırıyoruz.
  • Çorbanın içerisine ilave ediyoruz.
  • Soğanı ince ince doğrayıp yağlarıda ekleyerek tavada kavuruyoruz.
  • İçerisine baharatları ilave ediyoruz.
  • Bu karışımı çorbanın üzerine gezdiriyoruz.
  • Çorbamı hazır. Eğer çok katı olursa ekstra su ilavesi yapabilirsiniz. Deneyeceklere afiyet olsun.