24 Nisan 2022 Pazar

Tartolet Tarifi

 

Tartolet Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 125 gram margarin
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 2 su bardağı un

Kreması için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı kremşanti (Soğuduktan sonra)

Üzeri için;

  • Çilek muz ya da dilediğiniz meyveler

    Tartolet Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamurunu yapalım bütün malzemeyi kaba alıp, yoğuralım ele yapışmayacak bir hamur elde edelim.
  • Yoğurduğumuz hamuru streç filme sarıp, 1 saat kadar buzdolabında dinlendirelim.
  • Kreması için; tencereye kremşanti hariç tüm malzemeyi koyup homojen bir şekilde karıştıralım kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayan kremayı ocaktan alalım soğuyunca kremşanti ekleyip, çırpalım onuda buzdolabında dinlendirelim.
  • Tartolet kalıbımızı yağlayalım ve hamurumuzdan ufak toplar halinde tüm bölgeye dağıtalım.
  • Sonrasında parmağımızla bastırarak kabın şeklini aldıralım.
  • Hamur tabanlarına bir çatal yardımıyla çatal batıralım (Ben yaparken batırmayı unuttum o yüzden tabanı kabardı siz batırarak deneyin çok kabarmayacaktır)
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede hafif kızarana kadar kontrollü pişirelim.
  • Pişen tartoletlerimiz soğuyunca üzerine kremadan bolca sıkalım.
  • Üzerlerine jöleye batırdığımız meyvelerden koyalım buzdolabına dinlenmeye alalım. Afiyet olsun.

Katıklı Dolma Tarifi

 

Katıklı Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 tane kabak
  • 250 gram kıyma
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 tane rendelenmiş soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, kuru reyhan, karabiber, pul biber

Üzeri için;

  • Yeteri kadar sarımsaklı yoğurt
  • Domates yada salçalı sos

    Katıklı Dolma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kabakları güzelce yıkayıp, 2 parmak eninde dilimleyip içlerini oyalım.
  • Yoğurma kabına tüm malzemeleri koyup, iyice yoğuralım.
  • Kabakların içine iç harcından dolduralım (Çok fazla doldurmamak şartıyla)
  • Uygun bir tencereye yerleştirelim.
  • Üzerine tuz ve yeteri kadar kaynar su koyup, pişirelim.
  • Servis tabağına alırken üzerine sarımsaklı yoğurt ve domates sosunu gezdirip servis yapalım. Afiyet olsun

Tavuk Tantuni Tarifi

 

Tavuk Tantuni Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket tavuk ızgara
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz isteğe göre
  • Salatası için kırmızı soğan
  • Domates maydanoz

    Tavuk Tantuni Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavukları minik minik doğrayalım, teflon tavada yarım çay bardağı suyla pişirelim. Altı kısıkta kendi suyunda olacaktır.
  • Suyunu çekmeye yakın sıvı yağ baharatlarını atıp kavuralım. Lavaşı üstüne atıp ısınıp yağlanmasını sağlayalım.
  • Yağlanıp, ısındıktan sonra servis tabağına alıp ,tavuktan salata malzemelerinden koyup, dürüm şeklinde saralım.
  • Tüm lavaşları aynı şekilde yapalım yağı suyu azaldıkça ekleme yapıp lavaşların yağlanmasını sağlayalım. Deneyeceklere afiyet olsun 

Kesilmiş Sütten Peynir Yapımı Tarifi

 

Kesilmiş Sütten Peynir Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 kg süt (kesilmiş)
  • 1 adet limon suyu
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet tülbent

    Kesilmiş Sütten Peynir Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sütünüz kesilmediyse kullandığımız malzemelerle kesilecektir.
  • Sütü ocağa alalım.
  • Kaynayan sütünüzün içerisine limon suyu ve tuzu ekleyelim.
  • Arada karıştırarak kaynatalım.
  • İyice kesilen top top olan sütümüzü tülbent yardımıyla süzelim.
  • Ağzını bağlayalım.
  • 1,5 saat kadar üzerine ağırlık koyarak süzülmesini bekleyelim (herhangi bir ağırlık koyabilirsiniz ben tabak koydum).(Not : süzülen peynir suyunu dökmeyelim, suyu süzüldükten sonra ben tezgaha almayı tercih ettim).
  • Tezgaha aldığımız peynirimizin üzerine tekrardan ağırlık koyalım (ben su dolu tencere koymayı tercih ettim).
  • Koyduğumuz ağırlık şekillenmesine ve iyice süzülmesine neden olacaktır.
  • 2 saat’te bekledikten sonra dilimleyip tüketebilirsiniz.Afiyet olsun.

23 Nisan 2022 Cumartesi

Nefis Lezzeti İle Çok Kolay Yoğurt Çorbası (Erişteli) Tarifi

 

Nefis Lezzeti İle Çok Kolay Yoğurt Çorbası (Erişteli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı yoğurt (süzme yoğurt)
  • 5 su bardağı su
  • 1 çay bardağından bir parmak az erişte (kesme erişte)
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane

    Nefis Lezzeti İle Çok Kolay Yoğurt Çorbası (Erişteli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sıvı yağ koyup 1,5 yemek kaşığı unu kavuralım ,unun kokusu çıkana kadar.
  • Bir kasede yoğurdu ,1 su bardağı su ile çırpalım.
  • Unun üzerine dökelim.
  • Kalan 4 su bardağı soğuk su da ilave edelim.
  • Su kaynayınca erişteyi ilave edelim.
  • Erişte pişince tuzu ilave edip 1-2 dakika daha kaynatıp altını kapatalım.
  • Ayrı tavada tereyağı eritelim ve baharatları kızdıralım.
  • Sosu çorbanın üzerine dökelim ve sıcak servis edelim.

Lebeniye Çorbası Tarifi

 

Lebeniye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için;

  • 150 gram kıyma
  • 1 yemek kaşığı un
  • Toz kırmızı biber, karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Çorba için;

  • 6 su bardağı su
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1.5 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane

    Lebeniye Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle köfteyi hazırlayalım.
  • Kıymaya un, baharatlar ve tuzu ekleyip yoğuralım.
  • Misket büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayalım.
  • Tencereye kaynar suyu alalım,pirinçi ekleyip yumuşamaya bırakalım.
  • Yoğurdu, unu, yumurtayı karıştıralım.
  • Çorbanın suyundan ekleyip ılıtalım.
  • Karışımı çorbaya ilave edelim.
  • Kaynayıncaya kadar pişirelim.
  • Ocağı kapatıp tuzu ekleyelim.
  • Tereyağın da köfteleri kızartalım, nane ekleyelim.
  • Çorbaya ilave edelim.Afiyet olsun 😋
  • Not;Kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml ,Çay bardağı ölçüsü 100 ml.

Şifa Deposu Havuçlu Tel Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi

 

Şifa Deposu Havuçlu Tel Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet büyük boy tavuk but
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ /zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet rendelenmiş havuç
  • 1 adet yemeklik doğranmış soğan
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 7 su bardağı su (Kenara ayırdığımız tavuk suyu ile karışık kullanılabilir)
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • Yarım limonun suyu
  • 1-2dal ince kıyılmış maydanoz
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz

    Şifa Deposu Havuçlu Tel Şehriyeli Tavuk Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tavuk etini tencereye akalım üzerini geçecek kadar su eklenir ve tavuklar haşlanır, su kaynadıkça üzende köpükler oluşacaktır kaçık ile köpükleri alarak temizleyelim.
  • Haşlanan tavuğun suyunu ayrı bir kaba süzelim (Tavuk suyunu çorbada kullanacağız)
  • Pişen tavuk etini elimizle didikleyelim ve bir tabağa koyalım.
  • Tencereye tereyağ ve sıvı yağı alalım eriyince rendelenmiş havucu ilave edelim ve birkaç dk kavuralım. Sonrasında yemeklik doğranmış soğanı ilave edelim kavuralım.
  • Salçayı ve rendelenmiş sarımsağı ilave edilir kavrulur unu ekleyelim ve kokusu çıkana kadar biraz kavuralım tavuk suyunu ilave edelim ve sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyelim.
  • Kaynamaya başlayan suya şehriyeler ilave edilir karıştırarak 5 dk pişirelim ve didiklenmiş tavuk etleri tuz, pulbiber, karabiber ilave edilir, karıştırılır.
  • Orta ateşte ara ara karıştırarak pişirelim ocağı kapatmadan limon suyunu ve ince kıyılmış maydanoz ilave ederek karıştıralım ve ocağın altını kapatalım. Nefis lezzetli çorbamız hazır deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun 

Mardin Tava (Çok Kolay,çok Lezzetli) Tarifi

 

Mardin Tava (Çok Kolay,çok Lezzetli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-8 parça kuzu pirzola veya tavuk pirzola
  • 1 baş sarımsak
  • 2 sivri biber
  • 2 çarliston biber
  • 1 adet domates
  • 1 çay bardağı domates sosu
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ 

    Mardin Tava (Çok Kolay,çok Lezzetli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pirzolaları tuz,karabiber ve zeytinyağının bir kısmı ilave edilerek ovun.
  • Sarımsakları ayıklayıp pirzolaların yanına ekleyin.
  • 180°c fırında alt üst ayarda 35 dakika pirzolanın yağları kızarana dek pişirin.
  • Domates sosu ve salçayı kalan zeytinyağı ile açın.
  • İçine iri doğranmış biber ve domatesleri ekleyin.
  • Pirzolaların üzerine dökün.
  • Yağlı kağıdı buruşturup ıslatın ve pirzolaların üzerine kapatın.
  • Sıcak fırında 180°c de en az 1 saat pişirin.Afiyet olsun.

Tire Köfte Tarifi

 

Tire Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yeşil sivri biber
  • 5 adet domates
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt

Köftesi için;

  • 500 gram orta yağlı kıyma
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 10 adet çöp şiş

    Tire Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köfte malzemelerini karıştırıp güzelce yoğurun, 10 adet bezeye ayırın.
  • Tezgaha streç film serip bir bezeyi elinizle uzunlamasına yuvarlayın, ortasına şişi bastırıp elinizi hafif ıslatıp adana şiş yapar gibi şekil verin, streç ile yuvarlayın ki dışı düz pürüzsüz olsun.
  • Yanmaz yapışmaz bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip köfteleri iyice kızarana kadar orta ateşte pişirin.
  • Pişen köfteleri bir tabağa alın, soğuyunca çöp şişleri çıkarın.
  • Domatesleri yemeklik doğrayıp (ben konserve kullandım) tavada pişirin, tuz ve kekik ilave edin.
  • Ayrı bir tencereye sıvı yağ ekleyip biberleri ve köfteleri tencereye alın ve biberler kızarana kadar karıştırarak kızartın.
  • Servis tabağına önce domates sosunu üzerine köfte ve biberleri, yanına süzme yoğurt ve pide koyup servis edebilirsiniz. Afiyet şifa olsun.

Dağılmayan Çatlamayan İçli Köfte Tarifi

 

Dağılmayan Çatlamayan İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Islatmak için;

  • 2,5 su bardağı sıcak su

İç malzemesi için;

  • 1250 gram orta yağlı kıyma
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 3 orta boy soğan
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kekik
  • Yarım su bardağı kıyılmış ceviz
  • Yarım demet kadar maydanoz

Su bardağı ölçüsü: 200 ml Çay bardağı ölçüsü: 125 ml 

Dağılmayan Çatlamayan İçli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak iç harcını hazırlayalım. Eti ve sıvı yağı tencereye alalım, kavuralım. Doğramış olduğumuz soğanları ekleyelim, kavuralım. Baharatları ekleyelim. Altını kapattıktan sonra cevizi ekleyelim ve soğuyunca maydanozu ekleyip dolaba kaldıralım.
  2. Bulgur ve irmiği sıcak suyla ıslatalım. Yatım saat kadar bekletelim. Hamurunun içerisine diğer malzemeleri ekleyip iyice yoğuralım (Yoğururken arada elimizi ıslatarak su ekleyelim yapışkan bir kıvam alması gerekir).
  3. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parça alalım ve silindir şeklinde yuvarlayalım. İşaret parmağımızla açalım. Biraz açtıktan sonra avucumuzun içine alalım ve inceltelim. İç harcını koyup kapatalım limon şeklini verelim.
  4. Buzluğa koymak isterseniz bu şekilde yapıp birbirine yapışmayacak şekilde tavsiye alalım ve dondurucuda donduralım. Daha sonra saklama kutusuna koyup, kapalı bir şekilde saklayabilirsiniz.
  5. Kızartırken ister buzu çözülmeden ister buzu çözülünce kızgın yağda kızartabilirsiniz. Tarifi mutlaka demenizi tavsiye ederim.

Su Böreği Lezzetinde Sodalı Tepsi Böreği Tarifi

 

Su Böreği Lezzetinde Sodalı Tepsi Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka

Sosu için;

  • 1 şişe maden suyu
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu

İç harcı için;

  • 250 gram beyaz peynir (Evde olan peynirlerden de yapabilirsiniz.)

    Su Böreği Lezzetinde Sodalı Tepsi Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Böreğin sosu için verilen malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz. Fırın tepsisini hafif yağlayıp, yufkanın ilkini serip, kenarlarından biraz taşırıyoruz.
  • Sostan her yerine gelecek şekilde sürüp kat kat yufka koyuyoruz. Her kata bolca sostan sürmeyi unutmuyoruz. Yufkaların ara katına iç harcından koyup yayıyoruz.
  • Diğer yufkaları da aralarına sos sürerek yerleştiriyoruz. En son kalan yufkayı da yerleştirdikten sonra kenar kısımlarından taşan yufkaları üzerine doğru kapatıyoruz.
  • Kalan sosu da böreğin üzerine döküp çatalla delikler açıyoruz. Vaktiniz varsa bu şekilde buzdolabında bir saat kadar bekletebilirsiniz.
  • Vaktiniz yoksa hemende pişirebilirsiniz. Böreği önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Adana Böreği Tarifi

 

Adana Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 16 adet baklavalık yufka
  • 2 adet yufka
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 200 gr tereyağı
  • 500 gr kaşar peyniri
  • 200 gr çeçil peyniri

    Adana Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Adana böreği için öncelikle tabanı için kullanacağımız baklavalık yufkaları tezgaha alalım.
  • Hazırlayacağımız tepsiyi üzerine yerleştirelim, tepsi boyutunda olması için kenarlarda kalan fazlalıkları keserek ayıralım.
  • 8 kat yufkamızı kestikten sonra böreğin üstünde kullanacağımız diğer 8 katını da keserek bir kenarda bekletelim.
  • Yufkaların arasına süreceğimiz tereyağını uygun bir tavaya alalım ve eritelim.
  • Tepsimizi alalım, tabanını ve kenarlarını erittiğimiz tereyağı ile güzelce yağlayalım.
  • Ardından kestiğimiz 8 adet baklavalık yufkaların her birini sırasıyla tepsiye yerleştirelim. Her yufkanın arasına eritilmiş tereyağı sürelim.
  • 8 kat yufkayı aralarına tereyağı sürerek yerleştirdikten sonra kare dilimler halinde keselim. Ben bu tepsiyi 15 dilim olacak şekilde kestim siz kullanacağınız tepsinin büyüklüğüne göre dilimlerini ayarlayabilirsiniz.
  • Tepsimizi kenara alalım, sosu için uygun bir kaba  yumurta ve sütü alarak güzelce çırpalım.
  • 1 adet böreklik yufkayı parçalar halinde koparalım.
  • Hazırladığımız sosa batırarak tepsiye yerleştirelim. Tüm parçalar bitinceye kadar aynı şekilde sosa batırıp süzerek tepsiye yerleştirmeye devam edelim. Bu aşamada dilerseniz su böreği yufkası da kullanabilirsiniz.
  • Kaşar peynirini rendeleyelim ve  tepsiyi kaplayacak şekilde peynirimizi serpiştirelim.
  • Üzerine çeçil peynirini yerleştirelim. Dilerseniz eriyen farklı bir peynir de kullanabilirsiniz.
  • Tekrar 1 adet böreklik yufkayı yine parçalara ayırıp yumurtalı sütlü karışıma batırarak peynirin üzerine kapatacak şekilde tepsiye yerleştirelim.
  • Son böreğimizin üzerine kapatmak için önceden yine tepsi boyutunda kestiğimiz 8 adet baklavalık yufkayı tepsiye tek tek, aralarına eritilmiş tereyağı sürerek yerleştirelim.
  • Son katın üzerine de tereyağı sürdükten sonra böreğimizi pişirmek için ocağımızı kısık ateşte açalım. Bu aşamada ocağın mutlaka kısık ateşte olması gerekmektedir. Ben dikdörtgen bir tepsi kullandığım için ocağın İki gözünü kullanacağım. Bu şekilde tepsiyi ocağa yerleşelim, pişirmeye başlayalım.
  • Tepsiyi ara ara hareket ettirerek her tarafının olabildiğince eşit kızarmasına dikkat edelim.
  • Alt kısmının piştiğinden emin olduktan sonra tepsimizi çevirmek için aynı boyuttaki başka bir tepsiyi tereyağı ile güzelce yağlayalım.
  • Ardından böreğin kolayca ters çevrilmesi için kenar kısımlarını bir bıçak yardımıyla ayrıştıralım.
  • Ocağı kapatalım ve yağladığımız tepsiye böreğin üzerine yerleştirerek dikkatli bir şekilde ters çevirelim.
  • Ocağın tekrar açarak böreğimizin bu kısmını da kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Altı ve üstü güzelce kızaran böreğimiz servise hazır. Afiyet olsun!