29 Nisan 2022 Cuma

Fıstıklı Kaşık Tatlısı Tarifi

 

Fıstıklı Kaşık Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 çay bardağı toz fıstık
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı su

Üzerini süslemek için:

  • Zevkinize göre; fıstık, hindistan cevizi vb.

    Fıstıklı Kaşık Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sütü, toz fıstığı, hindistan cevizi, toz şekeri, yumurtayı ve vanilya şekeri bir tencereye alın.
  • Yumurta iyice dağılana kadar el çırpıcıyla güzelce karıştırın.
  • Ocağın altını açın ve orta hararetli ateşte kaynamaya başlayıncaya kadar ara sıra karıştırın. (yaklaşık 10 dakikada kaynamaya başlayacaktır. ).
  • Ayrı bir kasede nişasta ve suyu karıştırın. (akışkan bir kıvamı olacak. )
  • Kaynayan süte bu karışımı katın ve 10 dakika boyunca sürekli karıştırın. Hafif koyu bir kıvam alacaktır.
  • Tatlıyı bir kaba boşaltın.
  • Hafif sıcağı geçince üzerlerini hindistan cevizi, fıstık vb. ile süsleyin.
  • Buzdolabında iyice soğuduktan sonra servis yapın. Afiyet olsun. 

Cevizli Köz Biber Salatası Tarifi

 

Cevizli Köz Biber Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet közlenmiş biber (İster konserve ister kendi közlediğiniz)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yaklaşık yarım su bardağı iri dövülmüş ceviz (İsteğe göre arttırabilirsiniz)
  • Tuz
  • 4-5 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 diş sarımsa

    Cevizli Köz Biber Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Közlenmiş biberlerimizi soyalım ve çok küçük olmayacak gibi küp şeklinde keselim.
  • Bir küçük tavaya zeytinyağını koyup, üzerine biberlerimizi ekleyelim.
  • Tuz ve cevizi de ilave edip orta ateşte karıştırarak özleşene kadar pişirelim.
  • Ayrı bir karıştırma kabına yoğurt, tuz ve dövülmüş sarımsağı alıp güzelce karıştıralım.
  • Servis tabağına yoğurdu güzelce yayalım.
  • Üzerine düz olacak şekilde kavurduğumuzu biberleri ekleyelim.
  • Üzerini isteğe göre maydanoz ile de süsleyebiliriz şimdiden afiyet şifa olsun:)
  • Not: Salatayı dilediğiniz ölçüde arttırabilirsiniz :)

Topalak Çorbası Tarifi

 

Topalak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 250 gram kuşbaşı et
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Topalaklar için;

  • 1 su bardağı (200 mlt lik) ince bulgur
  • Yarım çay bardağı irmik
  • Yarım su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 1,5 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı nane

    Topalak Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Nohutlar haşlanır, et küçük küçük doğranıp, pişirilir ve bir kenara alınır.
  • Topalaklar hazırlanır. Topalak malzemeleri bir tepsiye konur ve 20 dakika güzelce yoğrulur ve nemli bezle kapatılır ki kurumasın (Eğer biraz katı olursa bir miktar daha ılık su ilave edilebilir)
  • Hamurdan küçük rulolar yapılır, bu rulolar küçük küçük parçalara ayrılıp, topalaklar yapılır ve unlanmış tepsiye konur.
  • Tencereye bir yemek kaşığı tereyağ konup, eritilir üzerine yarısına kadar sıcak su konur. Su kaynayınca biraz tuz tencerenin ilave edilir.
  • Sırasıyla haşlanmış nohut, et ve topalaklar konur. (20 dakika kaynatılır) o kaynarken, sos kabında bir buçuk yemek kaşığı tereyağ eritilir.
  • Üzerine salçalar ve baharatlar konur. Bir iki kepçe çorbanın suyundan ilave edilip, sos açılır veee çorbanın içine boşaltılır, bir taşım kaynayınca servis yapılabilir. Afiyet olsun

Nefis Pirinçli Ispanak Yemeği Tarifi

 

Nefis Pirinçli Ispanak Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg ıspanak
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Kırmızı biber
  • Pul biber

    Nefis Pirinçli Ispanak Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak ıspanakları güzelce yıkayalım ve durulayalım. Küçük küçük doğrayalım.
  • Tenceremize sıvı yağı alalım ve yemeklik doğradığımız soğanı ekleyip, kavuralım.
  • Daha sonra salçayı da ekleyip biraz kavuralım ve ıspanakları ilave edelim.
  • Ispanaklar iyice yumuşayana kadar kavuralım ve yıkanmış pirinci ilave edelim.
  • Karıştırıp suyu ve baharatları ilave edelim tekrar karıştıralım.
  • Kapağını kapatalım ve orta ateşte pişmeye bırakalım.

Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tarifi

 

Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket margarin yada tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1,5 çay kaşığı karbonat
  • Bir kaç damla limon suyu (Karbonatın üzerine damlatmak için)
  • 3,5 su bardağı un (200 ml bardak)

Şerbeti için;

  • 2,5 bardak şeker
  • 2,5 bardak su
  • Bir kaç damla limon suyu

İçi için;

  • 1 kase iri dövülmüş ceviz

    Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tatlımızın ilk önce şerbetini hazırlayalım soğuması için. Şerbeti 15 dakika kadar önce orta ateşte, sonra kısık ateşte kaynatalım.
  • Bir kaç damla limon damlatıp, 2 dakika sonra ocağın altını kapatalım ve kenara alalım iyice soğumalı.
  • Oda ısısındaki katı yağımızı yoğurma kabına alalım. Üzerine un ve karbonat hariç tüm malzemeleri ilave edelim.
  • İyice bu malzemeleri karıştırdıktan sonra karbonatı kaşığa alıp üzerine limon damlatıp onuda ekleyelim.
  • Ununu kontrollü ekleyip aynı anda karıştıralım elimizle hamuru. Yumuşak bir hamur olacaktır.
  • Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım, kalburabastı kalıbı olarak kullanılan (Nihale) üzerine alalım ve elimizle bastırıp, şekil almasını sağlayalım.
  • İçine iri doğranmış ceviz ekleyip uçlarını birleştirip, kapatalım ve tepsiye dizelim. Ben şerbetli tatlılarda yağlı kağıt kullanmıyorum çünkü şerbet dökülünce yapışma riski olmuyor.
  • Şekil verdiğimiz tatlıları 180 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim. Tatlı fırından çıktıktan 2-3 dakika sonra soğuyan şerbeti gezdirelim. 1 gece dinlenen tatlı daha iyi şerbetini çekecektir. Afiyet olsun! 

Kedi Dilli İrmik Tatlısı Tarifi

 

Kedi Dilli İrmik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kedi dili bisküvisi

Süslemek için;

  • Hazır çikolata sosu
  • Fıstık

    Kedi Dilli İrmik Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tenceremize irmik, şeker ve kakaomuzu alıp, hepsini özdeşleştiriyoruz. Ardından sütümüzü de ilave edip ocağa koyup pişiriyoruz.
  • Muhallebi kıvamına gelene kadar gelince altını kapatıp, vanilini ekleyip, karıştırıyoruz.
  • Daha sonra kedi dili bisküvilerimizi tenceremizin içine ufak ufak doğrayıp, karıştırıyoruz. Benim tencerem küçük geldiği için daha geniş kaseye döktüm.
  • Islattığımız borcamımıza karışımımızı döküp, buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuyan tatlımızı ters çevirip, dilimleyip, servis tabağımıza alıyoruz.
  • Üzerine çikolata sosu gezdirip, fıstıkla süslüyoruz veya süslemeyi dilediğiniz gibi yapabilirsiniz. Afiyet olsun 

Baklava Cheesecake Tarifi

 

Baklava Cheesecake Tarifi İçin Malzemeler

Taban için;

  • 10 adet baklavalık yufka
  • 100 gram iç antep fıstık
  • 50 gram tereyağı
  • 540 gr taze peynir (Genellikle tek kutuda 180 gram oluyor, toplam 3 paket)
  • 200 ml krema (1 kutu)
  • 100 gram şeker (1/2 (yarım) su bardağı)
  • 3 adet yumurta
  • 30 gram un (2 silme yemek kaşığı)
  • 1 paket vanilin

Şerbet için;

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1/4 (çeyrek) limon suyu

    Baklava Cheesecake Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti hazırlayıp, soğumaya bırakın. Biraz kıvamlı olmasına dikkat edin (18-20 dk orta ateşte pişirdim)
  • Cheesecake harcı için fazla çırpmadan peynir, vanilin ve şekeri çırpın. Unu krema ile karıştırıp ilave edin. Tek tek yumurtaları ilave edin. Fazla çırpmamaya özen gösterin bu cheesecake i hem söndürür hem çatlatır.
  • 23 cm kelepçeli kalıbı eritilmiş tereyağı ile yağlayın. Baklavalık yufkaları ikişer olarak yerleştirin.
  • Tereyağı sürüp, öğütülmüş fıstık serpin. Tekrar 2 şer yufka. Tekrar fıstık. Bu şekilde 5 sefer yani 10 yufka bitene kadar devam edin. İçine cheesecake harcını dökün. Yufkaların fazlasını kesip ayrı bi tepside fırınlayın. Cheesecake üzerine kullanabilirsiniz.
  • Fırın tabanına sıcak su dolu bir borcam yerleştirin. 160 derece sıcak fırında 40 dk pişirin. Fan kapalı, alt üst ayarda. 175 derece yapıp bir 10 dk daha pişirin.
  • Cheesecakin üzeri kızarabilir sorun yok. Üzerine artan yufkaları dizin. Şerbeti kenarlara ve biraz üzerine ince ince dökün. Tamamen soğutup buzdolabına kaldırın. Ertesi gün servis edin. Afiyet olsun.

Tüm Püf Noktalarıyla Soğuk Baklava Tarifi

 

Tüm Püf Noktalarıyla Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram baklavalık yufka
  • 250 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Ara kat için;

  • İri çekilmiş ceviz (Antep fıstığı veya fındıkta olabilir)

Şerbeti için;

  • 1 litre süt
  • 4 su bardağı şeker (Tatlı sevmeyenler 3 su bardağı da kullanabilir)
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 100 gram sütlü çikolata
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Fıstık tozu

    Tüm Püf Noktalarıyla Soğuk Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbetini hazırlayalım. Sütü ve şekeri tencereye alalım ve kaynamaya başlayınca orta ateşte 15 dk kaynatalım, 1 paket vanilya ekleyip, soğumaya bırakalım.
  • Tereyağını eritelim erirken üzerinde oluşan köpüğü alalım biraz bekleyelim ve yavaş yavaş bir tabağa süzelim ve tabanındaki ayranını almayalım. Bir çay bardağı sıvı yağ ekleyelim.
  • Yufkaları tepsinin boyuna göre keselim.
  • Tepsinin tabanını yağlayalım iki kat yufka serelim yağlayalım 2 kat yufka serelim.
  • Tepsinin boyutuna göre kestiğimiz yufkaları da araya serelim ziyan olmasın. Her iki katta yağlayalım. 24 kat bu şekilde yapalım.
  • 24. Kattan sonra ara katı için iri çekilmiş ceviz ekleyelim ve yayalım.
  • Üzerine yine aynı şekilde her 2 katta yağlayarak yufkaları tamamlayalım.
  • Son katı yağlamayalım. Dilimleyelim.
  • Üzerine kalan tereyağı her tarafına gelecek şekilde dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 170 derecede alt üst ayarda kızarsan kadar pişirelim.
  • Tatlımız pişince biraz ılık hale gelmesini bekleyelim ve soğuk şerbeti dökelim. Dolaba kaldıralım.
  • Yarım saat kadar dinlendikten sonra kakao ve pudra şekerini karıştırıp üzerine eleyelim.
  • Çikolatayı dolaba koyalım rendelemeden önce kolay rendelenmesi için.
  • Rendelenmiş çikolatayı her tarafına yayalım.
  • Son olarak fıstık tozuyla süsleyip dolaba kaldıralım 3-4 saat dinlendirelim. Afiyet olsun. 

Ramazan Bayramının Olmazsa Olmazı Miss Gibi Yöresel Maraş Çöreği Tarifi

 

Ramazan Bayramının Olmazsa Olmazı Miss Gibi Yöresel Maraş Çöreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg un (Tam buğday veya istediğiniz başka unlarla da yapılabilir)
  • Yarım kg zeytinyağ (Tereyağ veya sıvı yağ da olur)

Tuzlu için;

  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı çörek otu
  • Yarım çay bardağı susam
  • Miktarı damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz
  • 1 çay kaşığı mahlep (Olmasa da olur, ben koymayı unutmuşum olursa güzel oluyor)

Şekerli için;

  • Yarım su bardağı şeker (Şekerli olan için damak tadınıza göre miktarı değişebilir ben 3 yemek kaşığı pekmez kullandım)
  • Yarım çay bardağı susam
  • Yarım çay bardağı kendir tohumu

    Ramazan Bayramının Olmazsa Olmazı Miss Gibi Yöresel Maraş Çöreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce hamur legenine unu koyun. Üzerine yağını ekleyip, yağ ile iyice karışana kadar yoğurun.
  • Bu aşamada toparlanma tam olmuyor ama yağ ile unun iyice karışması önemli (İsterseniz ek olarak 1 çay bardağı tahin de ilave edebilirsiniz. Ben denedim harika oldu)
  • Sonrasında hamurun yarısını ayırın tuz, çörek otu, mahlep ve susam ekleyip tekrar iyice karıştırın.
  • Şekerli kısım için hamurun kalan yarısına susam ve şekeri ekleyip, karıştırın. Bu aşamada her iki hamura da tam toparlanana kadar su ekleyip, toparlanmasını sağlayın.
  • Ben tuzlu için yaklaşık 2 küçük çay bardağı su kullandım. Şekerli de daha az oldu. Un cinsine göre miktar değişebilir. Kontrollü eklemekte fayda var (Hamurun kıvamı katı olacak. Resimlerde var)
  • Dinlendirmeden hamurdan küçük parçalar koparıp, hepsini pay edin. Teker teker çörek merdanesi ile çok kalın olmayacak şekilde açın (Başka normal merdane de olur) üzerine görseldeki gibi şekil verin.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine açtığınız çörekleri dizin. Kabarma olmadığından yakın dizebilirsiniz.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kontrollü olarak hafif kızarana kadar pişirin.
  • Bu ölçülerle 3 fırın tepsisi kadar çıktı. İsterseniz miktari aynı oranda arttırabilirsiniz. Çayın yanında harika oluyor😋 Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun 

İstiridye Mantarlı Kuskuslu Bowl (Vejeteryan) Tarifi

 

İstiridye Mantarlı Kuskuslu Bowl (Vejeteryan) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket istiridye mantar
  • Yarım paket kuskus
  • 2 havuç
  • 1 büyük soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Zeytinyağı
  • Karabiber
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı pulbiber

Üzeri için;

  • Yoğurt
  • Dereotu
  • Maydanoz
  • Taze soğan

    İstiridye Mantarlı Kuskuslu Bowl (Vejeteryan) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce sıcak suyumuzu ve tuzumuzu koyup kuskusu haşlıyoruz. Diğer taraftan soğanımızı ve havucumuzu doğrayıp biraz zeytinyagında kavuruyoruz.
  • Sonra salçamızı katıyoruz, salçanın kokusu çıkınca mantarlarımızı koyuyoruz, biraz kavurup yarım bardak su koyuyoruz.
  • Sonra baharatlarımızı ekliyoruz ve biraz daha pişirip altını kapatıyoruz. Kuskus pişince süzüyoruz ve tabaklarımıza alıyoruz, (Ben kuskusa yağ koymuyorum kalorili olmaması için ancak hemen tüketilince hiç yavan olmuyor)
  • Üzerine mantarımızı, onun üzerine yoğurt ve en üste de doğradığımız dereotu, taze soğan ve maydanozları ekliyoruz. Et yemeği tadında vejeteryan tarifim, afiyet olsun.

Cevizli Burma Bayram Baklavası Tarifi

 

Cevizli Burma Bayram Baklavası Tarifi İçin Malzemeler

  • 15 adet hazır baklavalık yufka

Üzerine ve içine;

  • 125 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

İçi için;

  • 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz

Şerbet için;

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı tozşeker
  • 1 çay kaşığı limon suyu

    Cevizli Burma Bayram Baklavası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tereyağını eritelim üzerindeki köpükleri alalım, süzelim, sonra sıvı yağı katıp, karıştıralım.
  • Derin bir tabağa alalım, bir adet yufkayı tezgahın üzerine yayalım, çok az fırça ile yufkayı yayalım. Üzerine bir yemek kaşığı ceviz serpelim her yerine gelsin.
  • Üst kısmın üç parmak eninde katlayalım ince olan oklavaya dolayalım kenarlarından ortaya doğru iki elimizle büzelim yağladığımız tepsiye dizelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30 dk pişirelim sonra pişen tatlıyı soğumaya bırakalım diğer tarafta şerbeti 15 dk kaynatalım limon suyu döküp, karıştıralım, 5 dk daha kaynatalım.
  • Sonra şerbeti soğumaya bırakalım serçe parmak dayanacak şekilde soğusun tatlı da iyice soğuk olsun tatlıyı onar cm büyüklüğünde keselim, sonra şerbeti gezdirerek üzerine dökelim afiyet olsun herkese iyi bayramlar.