17 Mayıs 2022 Salı

Dereotlu Kuru Naneli Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi


 

Dereotlu Kuru Naneli Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet orta boy yeşil kabak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 çay kaşığı tuz toz tatlı biber tozşeker
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 tutam ince kıyım dereotu
  • 1 yemek kaşığı orta bulgur
  • 1 Türk kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su

    Dereotlu Kuru Naneli Bulgurlu Kabak Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kabağı soymadan dörde bölelim orta kısımlarını çok az iki cm kadar çıkartalım iri küp doğrayalım.
  • Sonra soğanı küçük yemeklik doğrayalım biberlerin çekirdeği çıkarıp, küçük doğrayalım, tencereye yağı koyalım. Soğanı, biberleri koyalım 2 dk kavuralım.
  • Sonra salçayı koyup, karıştıralım kabakları ilave edelim karıştıralım tuz, baharatı serpelim, yıkadığımız bulguru serpelim, karıştıralım.
  • Tuz, baharatı (Kuru naneyi serpmeyelim) serpip tekrar karıştıralım suyu verelim, fokurdayınca ocağın altını kısalım kısık ateşte kontrol ederek 40-45 dk pişirelim.
  • Ocağı kapatınca ince kıyım dereotu ve kuru naneyi serpelim bir karıştıralım servis tabağına alalım afiyet olsun.

Kabak Dolması Tarifi

 

Kabak Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 tane orta boy kabak
  • 2 tane domates

İç harcı için;

  • 200 gram kıyma
  • 1 su bardağından 1 parmak pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 kahve fincanından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kırmızı toz biber

Sosu için;

  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağ veya 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz

    Kabak Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kabaklara çizikler atıp, içlerini oyalım ve uygun büyüklükte olacak şekilde bölelim. Ben ikiye böldüm.
  • İç malzemesi için tüm malzemeleri yoğurma kabına alıp, iyice elimizle yoğuralım.
  • Kabakların içine iç harcı koyalım. Tepeleme olmasın üzerinde küçük bir boşluk kalsın ki dolmalar taşmasın. Üzerlerine domatesten kapaklar yapalım.
  • Tüm sos malzemelerini ayrı bir kapta sıcak suyla çırpalım. Tencereye dizdiğimiz dolmaların üzerine dökelim. Üzerinde ister tereyağı ister zeytinyağı döküp pişmeye bırakalım.
  • Önce yüksek ateşte kaynanana kadar sonra kısık ateşte ortalama 45 dakika pişirelim. Çatalı batırdığımızda kabaklar yumuşaksa ve pirinçler pistiyse dolmamız hazır demektir. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
  • Not: Bunlar benim kullandığım ölçüde malzemeler. Yarı yarıya oranlayarak daha az yapabilirsiniz veya çoğaltarak aynı oranda fazla yapabilirsiniz.

Biberli Ekmek(Acılı Ekmek) Tarifi

 

Biberli Ekmek(Acılı Ekmek) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 4su bardağı un
  • 1.5 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı zeytin yağı
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay kaşığı toz şeker

Soğanlı biberli harç için;

  • 2 adet soğan
  • yarım çay bardağı susam
  • 2 yemek kaşığı çörek otu
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytin yağı
  • 1 tutam tuz

    Biberli Ekmek(Acılı Ekmek) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yoğurma kabına unu alalım, üzerine tuzu ekleyerek ortasına çukur olacak şekilde açıyorum, zeytin yağı, süt, su, maya ve şekeri ilave ederek yoğurmaya başlayalım.
  • Yeterince yoğurduktan sonra üzerine streç ile kaplayıp, mayalanmaya bırakıyorum.
  • Hamur mayalanmaya bıraktıktan sonra biberli harcımızı hazırlıyorum. Bunun için uygun bir karıştırma kabına ince ince doğradığım soğanları, çörek otunu, susamı, pul biberi, salça ve zeytin yağını ilave edip karıştırıyorum.
  • Mayalı hamurumuzun üzerini açıyoruz ve yoğurup havasını alıyoruz. İlk olarak hamurumuzundan küçük bezeler alıp elimizde iyice yuvarlayalım, pişirme kağıdı serdiğimiz tepsimize alıyoruz. Tüm hamurumuz bitene kadar bu işleme devam ediyorum.
  • Ben hamuru tepsiye dizince üzerine parmaklarımla bastırdım soğanlı harç kabarınca üzerinden taşmasın diye yaptım. Sizde yapabilirsiniz.
  • Şekil verdiğimiz hamurun üzerine soğanlı biberli harcımızdan koyuyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 25 dk üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun. ☺️.

Arnavut Böreği Pırasalı Tarifi

 

Arnavut Böreği Pırasalı Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 su bardağı un
  • 2 su bardağı su ılık
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • 4-5 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım kilo pırasa
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kırmızı toz biber

    Arnavut Böreği Pırasalı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç malzemesi için; pırasaları küçük küçük doğrayıp, yıkadıktan sonra süzelim ardından tavada suyunu çektirene kadar kavuralım tuz ,karabiber, pul biber, kırmızı toz biber ekleyip soğumaya bırakalım.
  • Ara katmanları yağlamak için tereyağını eritip, sıvı yağ ekleyip karıştıralım.
  • Hamuru için uygun bir kapta bütün malzemeler yoğurulup 15-20 dk. dinlendirilir.
  • Hamuru küçük küçük koparıp beze yapalım ve tabak büyüklüğünde açalım arasına tereyağı karışımı sürelim bütün bezeleri bu şekilde yapalım tepsim küçük olduğu için 8 beze altta 8 beze üstte.
  • Bezeleride 15-20 dk beklettikten sonra tepsi boyutunda elimizle açıp yağladığımız tepsimize yerleştiriyoruz üzerine iç harcımızdan dökelim diğer.
  • 8 bezeyide açıp böreğimizin üzerini kapatalım böreğimizi dilimleyip üzerine kalan tereyağı karışımından döküyoruz önceden ısıtılmış.
  • 200 derece fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun

Karabuğday (Greçka) Pilavı Tarifi

 

Karabuğday (Greçka) Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı karabuğday
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 200-250 gr mantar
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)
  • 2-3 adet defne yaprağı

    Karabuğday (Greçka) Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Karabuğday pilavı için öncelikle kabuğunu soyduğumuz havucu rendeleyelim, mantarları da ince ince doğrayalım.
  • Soğanımızın da kabuklarını soyduktan sonra yemeklik olacak şekilde doğrayalım.
  • Ardından tencereye tereyağını alalım ve eritelim.
  • Yağ eridikten sonra üzerine soğan ve havucu ekleyerek diriliğini yitirinceye kadar kavuralım.
  • Mantarları ekleyelim ve mantarlarda diriliğini kaybedene kadar soteleyelim.
  • Sebzelerimiz sotelendikten sonra üzerine güzelce yıkadığımız karabuğdayı, tuz ve karabiberi ekleyerek kavuralım.
  • Son olarak defne yaprağı ve sıcak suyu ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatalım ve kısık ateşte pilav suyunu çekinceye kadar pişirelim.
  • Pilavımız suyunu çektikten sonra altını kapatalım ve kapağın altına kağıt havlu yerleştirip üzerini sardıktan sonra 10 dakika demlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda karabuğday diğer adıyla greçka pilavımız servise hazır. Afiyet olsun!

El Yapımı Makarna Kremalı Ispanak Soslu Tarifi

 

El Yapımı Makarna Kremalı Ispanak Soslu Tarifi İçin Malzemeler

Makarna için;

  • 300 gram un
  • 3 yumurta
  • Tuz
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Sosu için;

  • 1 bağ ıspanak
  • 1 paket krema
  • Küçük boy 1 adet soğan
  • Sıvı yağ
  • Tuz

    El Yapımı Makarna Kremalı Ispanak Soslu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Makarna için un derin bir kaba alınır ortası açılır 3 yumurta, tuz ve zeytinyağı ilave edilip kenardan içeriye doğru un alınacak yoğurmaya başlanır. Çok yumuşak olmayan bir hamur elde edeceğiz.
  • Streçe sarıp, yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin.
  • Sonra açabileceğiniz büyüklükte bezelere ayırıp, merdane ile inci bir şekilde açalım bu aşamada un kullanabiliriz hamur hızlı kuruduğundan diğer hamurların üzeri örtülü olsun.
  • Açtığımız hamuru ince uzun olacak şekilde keselim.
  • Derin bir tencerede tuzlu suda 4-5 dk haşlayalım.
  • Sosun hazırlanışı için; sıvı yağda küp küp doğradığımız soğanlarımızı pembeleşene kadar kavuralım yıkayıp temizlediğimiz ıspanakları ilave edip tuz ekleyelim.
  • Ispanaklar piştikten sonra kremayı ilave edelim krema hafif çekmeye başlayınca haşladığımız makarnayı sosun içine alalım.
  • Makarna sosu güzelce çektikten sonra servise hazır. İstenirse kaşar peynir ilavesi yapılabilir. Herkese afiyet olsun :).

Borcamda Kek Tarifi

 

Borcamda Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı+ 2 yemek kaşığı un

    Borcamda Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yuvarlak borcamda kek için öncelikle karıştırma kabına yumurta ve şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Ardından süt, sıvı yağ ve limon kabuğu rendesini ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Elediğimiz un, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyerek malzemeler güzelce karışana kadar çırpalım.
  • Kek harcımız hazır olduktan sonra büyük boy borcamımızı sıvı yağ ile yağlayalım.
  • Daha sonra  kek harcını borcama boşaltalım.
  • Kalıbımızı tezgaha birkaç kez vuralım ve eşit bir şekilde kabarmasını sağlayalım.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen keki dilimleyelim ve soğuduktan sonra servis edelim. Afiyet olsun!

Peynirli İrmik Helvası Tarifi

 

Peynirli İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 kase künefe peyniri (Taze peynir de kullanılabilir)
  • 50 gram margarin
  • Yarım su bardağı sıvı yağ

    Peynirli İrmik Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavaya sıvı yağ döktükten sonra margarin ekleyip, erittim. İrmik ve unu ekleyip, iyice kavurdum. Sizler de damak tadınıza göre az ya da çok kavurabilirsiniz.
  • Helva için ayrı bir kapta hazırladığım süt ve şekeri altını kısmış olduğum tavaya yavaş yavaş ekleyip, karıştırdım. İrmik sütü çektikten sonra ocağın altını kapatıp peyniri ekledim son olarak.
  • Peynir ve helva iyice karışana kadar iyice karıştırdım. Peynir sıcakla temas ettikçe yumuşayıp, karışıyor zaten. Sonrası lezzet yolculuğu 😋.
  • Ben künefe peyniri kullanmadım. Evde yaptığım taze tuzsuz peynir kullandım. İmkânınız varsa peynirinizi evde yapıp bir de öyle deneyin.

16 Mayıs 2022 Pazartesi

Pratik Kıymalı Börek Tarifi

 

Pratik Kıymalı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram dana orta yağlı kıyma
  • 2 adet soğan
  • 5 adet böreklik yufka

Sos için :

  • 1 su bardağı süt (oda ısısında)
  • 100 gram eritilmiş tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • Üzeri için pişince

    • 1 tatlı kaşığı tereyağı

      Pratik Kıymalı Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

    • Harcı için soğanı doğrayıp iyice kavurun hafif renk alsın. Yüksek ateşte kıyma ilave edip beraber kavurun. Yarım su bardağı su ilave edip kapağı kapalı 1 saat pişirin. Harcınız lokum gibi olacak 👌 tuz ve karabiber ilave edip soğumaya bırakın.
    • Sos için (tüm malzemeleri oda sıcaklığında olacak) malzemeleri karıştırın.
    • Ben yuvarlak alüminyum tepsi kullandım siz neyse dilerseniz yapabilirsiniz. Birinci yufkanın tepsi boyunuza göre kenarları dışarı taşacak şekilde ayarlayın. Sos sürün.
    • Daha sonra yufkayı parça parça edip büzüştürerek içine dizip sos gezdirin. 2-3 kat bu şekilde devam edin. Tekrar yufka koyup sos sürmeden kıymalı harcın yarısını yayın. Tekrar büzüştürüp sos sürerek 3-4 kat devam edin. Tekrar harç ilave edin.
    • Tepsi yüksekliğe göre bi kaç kat daha yufka – sos. En üst katına kenarlara taşan yufkayı ve boşluk kaldıysa bi kaç parça yufka dizin. Böreği kesip sos sürün.
    • Dilerseniz bu şekilde 1 gün önceden hazırlayıp streç ile kapatıp bi gece buzdolabında bekletip ertesi gün pişirebilirsiniz. Sostan çok az ayırın ki pişirmeden önce sürün.
    • 180 derece sıcak fırında (fan kapalı) 45 dk -1 saat pişirin. Süre fırınınıza bağlı.
    • Pişince tereyağı sürün ve temiz bi bez ile örtüp 30 dk dinlendirin.
    • Kesilmiş yerlerden bıçak ile geçip servis edin. Afiyet olsun

Yemelere Doyum Olmayan Köpoğlu Mancası Tarifi


 

Yemelere Doyum Olmayan Köpoğlu Mancası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patlıcan
  • 6 adet yeşil biber
  • 5 yemek kaşığı sarımsaklı süzme yoğurt
  • 3 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı ucuyla karabiber
  • Tuz

    Yemelere Doyum Olmayan Köpoğlu Mancası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alaca soyup küp küp doğrayalım ve bir süre tuzlu suda bekletelim.
  • Ardından biberleri küp küp doğrayalım.
  • Biber ve patlıcanları derin yağda kızartıp havlu peçete serili servis tabağına alalım. Dilerseniz sebzeleri kızartmak yerine közleyebilirsiniz de.
  • Ayrı bir tavada 3 yemek kaşığı zeytinyağın da kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domates ve sarımsağı kavuralım.
  • Kırmızı toz biber, karabiber ve tuz ile lezzetlendirip ocağı kapatalım.
  •  Soğuyan biber ve patlıcanların üzerine sarımsaklı süzme yoğurt ve tuz ekleyip karıştırarak servis tabağına alalım.
  • Üzerine domates sosu ekleyip servis yapalım.Afiyet olsun.

Mercimek Köftesi (Tam Tutan) Tarifi


 

Mercimek Köftesi (Tam Tutan) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek (200ml)
  • 1,5 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı (Küçük boy)
  • 4 diş sarımsak
  • 5-6 adet taze soğan
  • 3-4 adet taze sarımsak (İsteğe bağlı)
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı salça (Karışık)
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kuru reyhan
  • 1 adet limon suyu
  • 3 su bardağı su

    Mercimek Köftesi (Tam Tutan) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köftemiz için ilk önce mercimeği iyice yıkayıp tencereye koyalım.
  • 3 su bardağı sıcak su ilave edelim.
  • Kaynamaya başlayınca altını kısalım.
  • Suyunu tam çekmeden hafif suluyken bulguru ilave edip karıştıralım.
  • Ocağın altını kapatıp dinlenmeye bırakalım.
  • Biz bu arada yeşil soğan ve sarımsağın sadece yeşil kısmını ince ince doğrayalım.
  • Maydanozu ince ince kıyalım.
  • Kuru soğanı ve sarımsağı doğrayıp tavaya koyalım.
  • Üzerine zeytinyağını koyup iyice kavuralım.
  • Üzerine salçaları ilave edelim.
  • Ocağın altını kapatıp tuz ve baharatını ilave edelim.
  • Baharat ve tuz oranını kendi damak tadına göre ayarlayabilirsiniz.
  • Mercimek ve bulgur karışımını yoğurma kabına alalım.
  • Üzerine pişen sosu dökelim.
  • Biraz ılıyınca yoğuralım.
  • Daha sonra yeşillikleri ve limon suyunu ilave edip tekrar yoğuralım.
  • Servis tabağına marol yaprakları koyalım.
  • Köftemizden bir parça alıp elimizde sıkalım.
  • Eldivenle daha güzel şekil veriliyor.
  • Bitene kadar hepsini sıkıp koyalım.
  • Limon dilimleri ile süsleyerek servis yapalım. Deneyeceklere afiyet olsun.