5 Ağustos 2022 Cuma

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi

 

Malzemeler

  • 8 adet dolmalık biber

İç harcı için;

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 adet domates
  • Çeyrek demet maydanoz
  • Çeyrek demet dereotu
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yarım çay bardağı sıcak su (60 ml)

Üzeri için;

  • Domates dilimleri

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı su (300 ml)

    Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için uygun bir tavaya zeytinyağı, yemeklik doğranmış soğanı ve sarımsağı alarak kavuralım.
  • Domates salçası, pirinç, küp küp doğranmış domatesi de ekleyerek kavurmaya devam edelim.
  • Nane, yeni bahar, tuz,toz şeker ve karabiberi ekleyerek karıştıralım.
  • Son olarak sıcak suyu ekleyelim ve kapağını kapatarak suyunu çekene kadar pişirelim.
  • Suyunu çektikten sonra ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu ekleyerek karıştıralım. Hazır olan iç harcımızı ocaktan alalım, ılımaya bırakalım.
  • Sap kısımlarını kestiğimiz dolmalık biberlerimizin içerisine yarısına gelecek şekilde iç harcımızdan yerleştirelim.
  • Üstlerine domates dilimlerinden yerleştirerek borcama dizelim.
  • Sos malzemelerini uygun bir kapta salça çözülene kadar karıştıralım. Biber dolmalarımızın üzerine gezdirelim.
  • Borcamın üzerini pişirme kağıdı ile kapatalım ve önceden ısıtılmış 200°C fırında alt üst fansız ayarda 40 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda üzerinden pişirme kağıdını alalım ve üzeri kızarana kadar pişirmeye devam edelim.
  • Üzeri kızaran ve pişen biber dolmalarımız servise hazır. Afiyet olsun!

4 Ağustos 2022 Perşembe

Çıtır Çıtır Patatesli Börek (Buzluk Böreği) Tarifi

 



Malzemeler

  • 5 yufka

İç harcı için;

  • 5-6 haşlanmış patates
  • 1 tane iri kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 3-4 kaşık sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

Sosu için;

  • 1,5 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı sirke

Üzerine;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı su
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için sıvı yağ tavaya alınır, küçük küçük doğranmış soğanlar üzerine eklenir. Rengi hafif dönen soğana haşlanmış patatesler elimizle ezilerek ilave edilir.
  • Son olarak baharatlar ilave edilerek karıştırılıp soğumaya bırakılır.
  • Derin bir kasede sosu çırpılır. Tezgaha bir yufka serilir. Üzerine fırça yardımı ile sosu sürülür.
  • Daha sonra üzerine tekrar bir yufka serilir ve aynı işlem bu yufkayada uygulanır. 12 eşit parçaya kestikten sonra, yufkaların geniş kısmına iç harç koyulur.
  • Kenarları biraz içe kıvrılarak börekler sarılır. Üzerine hazırladığımız yumurta karışımı sürülür ve 180 derece ısıtılmış fırında kontrollü pişirilir (Kaydırmalı postta yapım aşamaları mevcuttur. İstediğiniz kadarını pişirip kalanını poşetleyip buzlukta muhafaza edebilirsiniz)

Beş Dakikada Ezme Tarifi

 

Malzemeler

Sebzeler;

  • 2 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet kapya biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 baş kuru soğan
  • 1 adet salatalık
  • Bir tutam maydanoz
  • 1 tutam nane

Sos için;

  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 cay kaşığı pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Sebzeleri yıkayıp doğradım.
  • İki posta halinde blenderdan geçirdim.
  • 5-10 dk. Kadar süzgeçten suyunu süzdürdüm.
  • Sos malzemelerini ayrı bir kapta güzelce karıştırıp, suyu süzülen sebzelerin üzerine ekledim iyice karıştırdım.
  • 5dk. Lık ezme hazır 👌.Afiyet olsun.

Tavuklu Pirinç Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 kase haşlanmış küçük parçalanmış tavuk eti
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane,pul biber,karabiber
  • 6 bardak su
  • 1 su bardağı tavuk suyu

     Nasıl Yapılır?

  • Yağları tencereye alalım eriyince (unu ilave ederek unun kokusu çıkana kadar kavuralım. Ben kavrulmuş un kullandığım için pirinçleri attıktan sonra unu birazcık su ile açarak ilave ettim)
  • Salçaları ve baharatları ilave edelim.
  • Ardından tavuk suyunu ve suyu ilave edip,kaynayınca yıkanmış pirinci ilave edelim.
  • Pişmeye bırakalım.
  • Pirinçler yumuşayınca ocaktan alalım.
  • Tencerenin kapağını kapatalım çorba biraz dinlenince pirinçler yarılır daha güzel olur. Afiyet olsun 

Nefis Zeytinyağlı Patlıcan (Tam Bir Yaz Yemeği) Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet patlıcan
  • 3 adet soğan
  • 3 adet domates
  • 3 adet çarliston veya sivri biber
  • 2 adet kapya biber
  • 8 – 9 dış sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1/4 (çeyrek) çay bardağı sıcak su
  • Zeytinyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alacalı şekilde soyun ve parmak şeklinde uzunlamasına doğrayın.
  • Daha sonra tuzlu suda bekletin. Tencerenizin içine zeytinyağını alın ve yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları ve julyen şeklinde doğradığınız biberleri ilave edip soteleyin.
  • Ardından salçayı ilave edip biraz kavurun.
  • Daha sonra küp küp doğranmış domates ve sarımsakları ilave edip 5 dakika kadar kaynatın.
  • Son olarak patlıcanları yıkayıp tencereye ilave edin.
  • Tuz ,şeker ve sıcak suyu da ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve en kısık ateşte pişirin.
  • İster sıcak olarak isterseniz soğuk olarak üzerine maydanoz ekleyerek servis edebilirsiniz.Afiyet olsun 

Sarımsaklı Köfte Tarifi

 




Malzemeler

  • 700 gram orta yağlı kıyma
  • 3 diş sarımsak ezilmiş
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı soğuk su

Arasına eklemek için;

  • Domates
  • Soğan
  • Marul
  • Acı sos

    Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına kıymayı alalım üzerine sıvı yağ hariç bütün malzemeyi ekleyelim, elimizle bir 5 dakika yoğuralım.
  • Buz dolabında 10 dakika dinlendirin, daha sonra yumurta büyüklüğünde parçalar yapalım elimizle yuvarlak şekil verelim bastırarak inceltelim bütün köfteleri sayını şekil verelim.
  • Tavayı ocağa alın üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin ısınınca köfteleri dizelim kısık ateşte arkalı önlü kızartalım bütün köfteleri aynı şekilde kızartalım.
  • Ekmeğin arasını açalım acılı sos arasına köfteleri ekleyelim üzerine soğan, domates, marul ekleyin üzerine acılı sos ekleyin köfte ekmeğiniz hazır afiyet olsun.


Kış Hazırlıkları Erik Kompostosu Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 kg kırmızı erik
  • Toz şeker
  • Su
  • 8 adet konserve şişesi
  • 8 adet yeni kapak

    Nasıl Yapılır?

  • Kırmızı eriklerimizi bir güzel temizlik yıkayalım sonra yarım kiloluk şişelere dolduralım, içlerine birer tatlı kaşığı şeker koyalım sonra ağzına kadar kaynar su koyarım kapakları sıkıca kapatalım.
  • Geniş bir tencerede üzerini geçecek kadar su koyalım, sonra kaynatalım. Kaynamaya başladıktan sonra süre tutalım 15 dk yeterli oluyor ocağı kapatalım.
  • Konserveleri soğuduktan sonra tencereden çıkaralım, sonra kuru bir havlu ile silip, kış için uygun bir yere koyabilirsiniz.

Pastane Usulü Tartolet Tarifi

 

Malzemeler

  • 150gr oda sıcaklığında margarin
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un

Kreması için;

  • Hazır pastacı kremasıSüs için;
    • Meyveler
    • Pasta süsleri
    • Çikolata

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle hamur için olan bütün malzemeyi yoğurma kabına alalım ve unu kontrollü ekleyerek yumuşak bir hamur olana kadar yoğuralım.
    • Daha sonra hamuru streç filme sarıp dolapta yarım saat dinlendirelim unu arada kremayı hazırlayalım. Ben hazır pastacı kreması kullandım sizler hangi kremayı yapmak isterseniz onu hazırlayabilirsiniz.
    • Dolaptan çıkardığımız hamurumuzu margarinle yağladığımız tart kalıplarına çok kalın olmayacak şekilde yerleştirelim ve üzerlerini çatalla delelim kabarmasın.
    • 180 derece fırında yaklaşık 15 18 dakika aralığında çok kızartmadan pişirelim. Soğuduktan sonra üzerine krema sıkalım ve dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun 

Tam Kıvamlı Çilek Reçeli Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kg çilek
  • 6 su bardağı şeker (Bardak ölçüm 200 ml)
  • 1 tatlı kaşığı margarin
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Çilekleri sap kısmını çıkaralım genişçe içerisi su dolu olan bir kapta 10 dakika bekletelim
  • Ardından suyun altında tekrar yıkayarak yapacağımız tencereye koyalım.
  • İki kilo çileğin sap kısımlarını temizledikten sonra bir buçuk kilo kaldı.
  • Üzerine şekerini her yerine gelecek şekilde dökelim.
  • Reçeli lezzetlendirecek olan suyunu salması için bir gece ağzı kapalı şekilde serin yerde tutalım.
  • Suyunu salmış çilekleri ocağın üzerine alalım.
  • Kaynayıncaya kadar hızlı ateş sonrası kısık ateşe alalım. Başından hiç ayrılmayalım. Üzerinde kabaran köpükleri temizleyelim.
  • Çilekler iyice yumuşayıp pişmeye başladığında köpükler iyice azalacak.
  • Bir saatin sonuna doğru iyice köpükten arınması için bir tatlı kaşığı margarin koyalım. Köpük kalmayacak ve rengi parlayacak.
  • Onbeş dakika daha bu şekilde pişirelim ve limon suyunu sıkıp on dakika sonra kıvama geldiğinde ocağın üzerinden alalım.
  • Sıcakken kavanozlara dolduralım. Kavanozların sulu değil kuru olmasına özen gösterelim.
  • Temiz kapaklarla kapatıp ters çevirelim.
  • Hemen tüketeceksek küflenmemesi için kapağını kapatmayalım.
  • Deneyecek olan arkadaşlarımdan yorum bekliyorum.Afiyet olsun 

Mayasız Hamur İle Sucuklu Gözleme (15 Dakikanız Varsa Kesinlikle Bakın) Tarifi

 



Malzemeler

  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 3-4 bardak un(ölçüsü değişebilir)

İç harıcı için;

  • 250 gram sucuk
  • 150 gram kaşar peyniri

Üzeri için;

  • Tereyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Sucukları ince ince doğrayıp kaşarı rendeleyelim.
  • Ilık su,tuz ve zeytinyağı uygun bir kapta karıştırıp unu yavaş yavaş ekliyoruz.
  • Hamurumuz sert bir hamur olmasın.
  • Diğer taraftan kaşar peyniri ve sucuğu rendeleyip uygun bir kapta karıştıralım.
  • Hiç beklemeden hamurumuzu 8-10 bezeye bölüyoruz.
  • Un ve oklava yardımı ile hamurumuzu servis tabağı büyüklüğünde açalım ve harcımızdan ekleyip kapatalım. (hamuru kapatırken önce havasını alıp sonra kenarlarını kapatalım).
  • Daha sonra tavada orta ateşte pişirelim ve pişirirken tereyağ ile yağlayalım.
  • Dilerseniz farklı harç ilede yapabilirsiniz.

    Deneyeceklere afiyet olsun 🥰🌺.

    Püf nokta;hamuru pişirmeden önce tavamızın çok iyi ısınması gerekmektedir. Eğer yeteri derecede ısınmaz ise hamur sertleşecektir.

Maracuja Kokteyl Tarifi

 

Malzemeler

1 kişilik için;

  • 5 tane nane yaprakları
  • 1 yemek kaşığı esmer şeker
  • Yarım maracuja meyvesi
  • 1 çay bardağı elma suyu
  • Yarım çay bardağı sprite
  • 3 yemek kaşığı çilek şurubu
  • Buz
  • Limon dilimi
  • Nane yaprakları

Bardağın ağzını süslemek için;

  • Bal
  • Esmer şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Büyük bir bardağın içine önce nane yapraklarını şekeri maracuja meyvesini ekleyelim bir kaşıkla yada aparatla ezerek karıştırın, üzerine elma suyunu ekleyin
  • Daha sonra buzu ilave edin, buzun üstüne sprite ekleyin, en son bir kaşığı ters çevirin.
  • Kaşığın üstünden çilek şurubunu yavaşça dökün, daha sonra limonla naneyle süsleyerek servis yapın. Çok lezzetli bir koktely diyorum.

Tuzlu Kurabiye (Pastane Tadında Miss) Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram tereyağı veya margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta (sarısı içine akı üzerine)
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı mahlep (isteğe bağlı)
  • Aldığı kadar un

    Nasıl Yapılır?

  • Sıvı malzemelerin hepsi yoğurma kabına alınır.
  • Nişasta,kabartma tozu,mahlep ve un eklenerek yoğurulur.
  • Hamurumuz kulak memesi kıvamında olmalıdır.
  • Ardından küçük parçalar koparılarak istediğiniz şekiller verilir.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir üzerine ayırdığımız yumurtanın akı sürülür ve çörek otu susam serpiştirilir.
  • 180 c fırında kontrollü pişirilir.
  • Afiyet olsun.

    🤗pastaneden alınanları aratmayacak bir tarif denemeniz tavsiye edilir.