8 Ağustos 2022 Pazartesi

Tam Ölçülü Aşure Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı aşurelik buğday
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1,5 yemek kaşığı pirinç
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 120 gr kuru incir
  • 120 gr kuru üzüm
  • 120 gr kuru kayısı
  • 80 gr fındık içi
  • 1,5 tatlı kaşığı karanfil
  • 4 litre sıcak su
  • 1,5 su bardağı sıcak süt (300 ml)
  • 1,5 çay bardağı su (185 ml) (karanfil için)

    Nasıl Yapılır?

  • Aşurelik buğdaylarımızı 1 gece önceden ıslatalım.
  • Ertesi gün tencereye buğdaylarımızı alalım, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek 10 dakika kadar kaynatalım.
  • Kaynayan buğdayları ocaktan alarak sarı suyunu süzelim.
  • Buğdayları süzdükten sonra tekrar tencereye alalım ve üzerine sıcak su ilave ederek tencerenin kapağını aralıklı kapatalım ve buğdayları 50 dakika kadar haşlayalım.
  • Ayrı bir sos tenceresine karanfilleri alalım, üzerine suyu ilave edelim ve  kaynatalım.
  • 10 dakika kadar kaynattığımız karanfilin altını kapatalım, bir kenarda soğuması için bekletelim.
  • Haşlanıp şişen buğdayların üzerine haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış nohut, pirinci ekleyelim ve 15 dakika daha pişirelim.
  • Ardından doğranmış kuru kayısı, doğranmış kuru incir, kuru üzüm ve kalan sıcak suyu ilave ederek 10 dakika daha pişirelim.
  • Kaynattığımız karanfilin suyu, fındık içi ve toz şekeri de ekleyerek karıştıralım.
  • Son olarak sıcak sütü ekleyelim, karıştırarak 15 dakika daha pişirelim.
  • Kıvam alan aşurenin altını kapatalım ve kaselere eşit bir şekilde paylaştıralım. Üzerlerini dilediğimiz şekilde süsleyelim.
  • Oda sıcaklığına gelen aşureleri dinlenmeleri için buzdolabına yerleştirelim.
  • Soğuyan aşureler servise hazır. Afiyet olsun!

Püreli Et Sote Tarifi

 

Malzemeler

Marine için;

  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet soğan suyu
  • Kekik

Sote için;

  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 500g kuşbaşı et
  • 2 adet domates
  • 2 adet sivri biber 1 adet kapya biber
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Kekik
  • Sıcak su (Üzerini geçecek kadar)
  • Tuz

Patates püresi için;

  • 4-5 adet patates
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon

    Nasıl Yapılır?

  • Tavaya tereyağı alalım ve iyice kızdıralım.
  • Tereyağı eridikten sonra etleri atalım ve cos sesini duyalım suyunu salınca kapağını kapatalım ve suyunu çekene kadar pişmeye bırakalım.
  • Doğranmış soğanı ekleyerek kavuralım ve bir bardak sıcak su ekleyelim.
  • Tencerenin kapağını kapatalım ve ara ara karıştırarak etler suyunu salıp çekinceye kadar pişirelim.
  • Doğranmış domates ve doğranmış sivribiberi ilave edelim.
  • Tencerenin kapağını kapatıp, domatesler suyunu salıncaya kadar pişirmeye devam edelim.
  • Daha sonra pul biber, karabiber ve kekiği ekleyerek karıştıralım.
  • Etlerin üzerini geçecek şekilde sıcak suyu ilave edip, karıştıralım ve tencerenin kapağını tekrar kapatalım.
  • Etimiz lokum gibi yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  • Patates püresi için; 4-5 adet patatesi haşladım. Kabukları soyup ezdim sıcak iken bir çay bardağı kadar rendelenmiş kaşar bir çay bardağı süt ve 1 tatlı kaşığı tereyağı ekledim.
  • Tuz karabiber ve kimyon ekledim akışkan kıvam alana kadar karıştırdım. Kaydedin ve mutlaka deneyin bu tarifi şimdiden afiyet olsun. Sayfamı ınstagramdan da takip edebilirsiniz. cook. With. Me. E.
  • Not: Etleri marine malzemeleriyle karıştırıp, en az 5 saat bu şekilde bekletilmeli.

Maş Fasulyesi Salatası Tarifi

 


Malzemeler

  • 1 su bardağı maş fasulyesi
  • 4-5 adet kornişon turşu
  • 1 kase dolusu haşlanmış ayıklanmış mısır
  • 1 adet kırmızı kapya biber

Yeşillik

  • Maydanoz
  • Taze nane
  • Dereotu

Sosu için;

  • Zeytinyağı
  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı sumak

    Nasıl Yapılır?

  • Maş fasulyesini üzerini geçecek kadar su ile 10-12 dakika haşlayalım.
  • Ardından sos için tüm malzemeleri bir bardağa alarak iyice karıştıralım.
  • Kapya biberi küp küp doğrayalım.
  • Yeşillikleri de ince ince kıyalım ve tüm malzemeleri bir kapta karıştıralım.
  • Sosu da üzerine ekleyelim.
  • Salatanın sosunu yemeden hemen önce ekleyin.
  • Maş fasulyesini 15 dakikadan daha fazla bir sürede haşlamayın biraz dişe gelir bir dokuda olmalı.

Çıtır Patatesli Rulo Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet yufka

İç malzemeleri

  • 5 adet patates
  • 2 adet soğan
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Yarım silme çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz

Arasına sürmek için

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gr tereyağ

Üzerine dökmek için

  • 1 şişe maden suyu
  • 1 su bardağı sütÜzeri için
    • Yumurta sarısı
    • Çörekotu veya susam

      Nasıl Yapılır?

    • Patatesleri soyup küp küp doğrayın.
    • Tencereye koyup üzerini geçecek kadar su koyup bir tutam tuz atıp haşlayın yumuşayınca alın.
    • Bir tavaya da sıvı yağ ve soğanları koyun kavurun kavrulduktan sonra baharatlarını ekleyin.
    • Haşlanan patatesleri güzelce ezin ve kavurduğunuz soğanları ekleyin karıştırın.
    • Yufkaların arasına sürmek için küçük bir tavada 100 gr tereyağını kısık ateşte eritin ve ocaktan alın içine sıvı yağ ekleyip karıştırın.
    • Herşey hazır olduktan sonra yufkaları üçgen yufka olucak şekilde keselim ve 1 yufkayı alın
    • İçine yağ karışımını sürün bir yufka daha alıp üzerine koyun onun üzerinde de yağ sürün ve iç harcını yufkanın ortasına koyup yanlardan katlayın ve sıkı şekilde rulo yapıp sarın.
    • İç malzemesi ve yufka bitene kadar bu işleme devam edin.
    • Sonra bir kapta maden suyu ve sütü karıştırın.
    • Sardığınız rulo börekleri derin dikdörtgen bir borcama alın ve sırayla dizin süt ve soda karışımını eşit dökün.
    • 5 dakika bekletin daha sonra çevirin ve diğer tarafını da bir 5 dakika daha bekletin ve sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizip üzerine yumurta sarısı sürüp ve çörekotu serpin.
    • Önceden ısıttığınız 190°fırında kızarana kadar pişirin afiyet olsun.

Meyveli Yaş Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 6adet yumurta (Oda sıcaklığında olması şart)
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 adet vanilya

Kreması için;

  • 600 ml krema
  • 500 gr mascarpone
  • 350 gr labne peyniri
  • 4 adet krema sertleştirici (Şart değil)
  • 1 su bardağı şeker
  • 5 adet vanilya şekeri
  • Kekin arasına;

    • Yarım su bardağı süt
    • 2 yemek kaşığı çilek reçeli
    • Meyve reçeli
    • Çilek reçeli

      Nasıl Yapılır?

    • En önemli püf noktası fırını ilk başta 170 açın ısınsın ve yumurtalar oda sıcaklığında olsun.
    • Yumurta ve şekeri yumurtanın rengi açılana kadar 10 dk çırpın ardından süzgeçten unu ve kabartma tozunu eleyerek sadece spatula ile yavaş yavaş alttan üste unu karıştırın çok fazla karıştırırsanız yumurta söner ve kekiniz kabarmaz.
    • Eklediğiniz unu yumurtaya yedirmeseniz kekiniz ortasına çöker o yüzden dikkatli bir şekilde karıştırın pasta kalıbını yağlayın ve keki 30 dk 170 derecede pişirin. Kürdan kontrolü yapın kekiniz soğuduktan sonra kekinizi kalıptan çıkarın.
    • Tüm krema malzemelerini bir kaba koyun ve çırpın kekinizi 3 parçaya kesin.
    • Süt ve reçeli karıştırın kekin her tabanına azar azar dökün ardından biraz reçel sürün ve kremasını ilave edin meyveleri ekleyin.
    • Sonra kekin orta kısmını yerleştirin tekrar biraz süt dökün tekrar krema sürün meyve ekleyin reçel sürün en son kekin en üst parçasını koyun biraz süt gezdirin her yerini krema ile kaplayın 1 gece buzdolabında beklettikten sonra meyvelerini dizin.
    • Not: Mascarpone kullanmayan arkadaşlar bunun yerine 500gr extradan labne kullanabilir. Kalıp ölçüsü 24-26 cm. Kullandığım bardak ölçüm 220 ml.

Pideli Köfte (Ev Usulü) Tarifi

 

Malzemeler

️️️ Sos için ️️️

  • 3 yemek kaşığı salça (ev salçası kullandım)
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz

️️Köfte için ️️

  • 400 gram kıyma
  • 1 çay bardağı galeta unu (yoksa ekmek içi)
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay bardağı maden suyu
  • 1 büyük soğan rendelenmiş suyu sıkılmış
  • 1 diş sarımsak

️Üzeri için ️

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yanına garnitür olarak
  • Domates biber koyabilirsiniz pişirip
  • Yoğurt çok yakışır

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak köftesini yapalım dolaba kaldırın dinlendirin.
  • Pideleri küp küp doğrayın servis tabağına alın.
  • Diğer taraftan sosunu hazırlayın tencereye sıvı yağ tereyağı ekleyin salçayı ilave edin kavurun.
  • Ardından suyunu tuzunu ekleyip kaynamaya başlayınca altını kısın bi kac dk kaynadıktan sonra kapatın.
  • Köfteleri ister varsa ızgara tavada tost makinesi de yada yağda kızartın.
  • Tabağa ilk olarak pideyi alın üzerine sostan gezdirin köfteleri dizin görsellerdeki gibi son olarak bol tereyağı kızdırıp üzerinde gezdirin.
  • Bursa’nın en meşhur yemeği olur kendisi 🤌 deneyen herkese afiyet şifa olsun

Çılgın Magnolya Tarifi

 



Malzemeler

  • 4 su bardağı süt
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket burçak bisküvi(yada istediğiniz başka bisküvi kullanabilirsiniz)

Piştikten sonra

  • 1 paket krem şanti

Üzeri için

  • Yarım paket krem şanti
  • 1 şeftali
  • 1 adet halley
  • 1 adet kivi
  • 4 adet lotus bisküvi

    Nasıl Yapılır?

  • Krema için tüm malzemeleri karıştırın.
  • Piştikten sonra başka bi kaba aktarın üzerini sitreçleyip soğumaya bırakın.
  • Soğuyan kremaya krem şantinin yarısını ekleyip blendırdan geçirin.
  • Sıvı kıvamlı isterseniz çok az süt ekleyip kıvamını ayarlayabilirsiniz.
  • Başka bi kapta yarım çay bardağı süt ile kalan yarım paket krem şantiyi çırpın.
  • İstediğiniz meyve yada bisküvi ile süsleyecekseniz onlarıda hazırlayın.
  • Sunum kâsenize önce rondodan çektiğiniz bisküviyi koyun üzerine kremayı ekleyin.
  • En üste diğer malzemeleri ekleyin krem şanti ile süsleyin. Afiyetle yiyebilirsiniz.
  • Not;; bu malzemeler şart değil elinizde hangi meyve varsa kullanabilirsiniz.Kremaya kullanacağınız krem şantiyi ikiye bölüp yarısını krema yarısını süsleme için kullanabilirsiniz.

    Not; krema katı kıvamlı oluyor eğer benim yaptığım gibi daha akışkan bir kıvam isterseniz üç dört yemek kaşığı süt ekleyip kıvamını akışkan hale getirebilirsiniz.



Pita Ekmeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 
1 yemek kaşığı tuz ( silme)
  • 4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 5-6 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kabın içerisine un hariç tüm malzemeleri ekleyip karıştırın.
  • Kontrollü bir şekilde unu ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurun üzerini kapatıp 1 saat mayalandırın.
  • Hamur mayalandıktan sonra fırını en yüksek derecede ısınmaya bırakın. (ben 250 derecede pişirdim. )fırın mutlaka önceden ısıtılmalı!.
  • Mayalanan hamurdan mandalinadan biraz büyük parçalar koparıp yuvarlayın.
  • Hafif unlayarak biraz elinizle biraz merdane yardımıyla hamuru inceltmeden açın.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine hamuru yerleştirip tepsiyi önceden ısıtılmış fırına koyun.
  • Gözünüz fırında olsun çok çabuk pişiyorlar.💖affiyet olsun💖

Peynirli Yumurtalı Ekmek Tarifi

 

Malzemeler

  • Birkaç dilim ince kesilmiş ekmek (Bayat olması gerekmiyor)
  • 4 adet yumurta
  • Yarım kase beyaz peynir
  • 2 yemek kaşığı susam
  • 1 tatlı kaşığı kekik

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurtaları biraz çırpın, üzerine diğer malzemeleri de ekleyip, güzelce karıştırın.
  • Uygun bir tavaya 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ alalım.
  • Ekmekleri sosumuza arkalı önlü bandıralım, tavamıza alalım.
  • Orta ateşte arkalı önlü kızartalım. Şimdiden afiyet olsun daha dazla tarifler instagram hesabımda sizleri bekliyor.

Aşure Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı fasulye
  • 1,5 su bardağı nohut
  • 3 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı sari kuru üzüm
  • 1 su bardağı doğranmış kuru kayısı
  • 1 su bardağı doğranmış kuru incir
  • 2 su bardağı kırılmış ceviz
  • 5 su bardağı şeker

Süslemesi için;

  • Kavrulmuş ve beyaz susam
  • Antep fıstığı ve badem
  • Kuş üzümü

    Nasıl Yapılır?

  • Fasulye ve nohudu geceden ıslatın, aşure yapılacak gün düdüklüde suyunu değiştirerek haşlayın buğdayla beraber.
  • Ardından kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru inciri yıkayıp, doğrayıp, haşlayın.
  • Kaynadıktan sonra şekeri ve cevizleri ekleyin en az 15 dk daha kaynattıktan sonra dinlenmeye bırakın.
  • Kaselere pay edip, kuş üzümü, susam ve fıstık badem ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.