Malzemeler
- 1,5 su bardağı aşurelik buğday
- 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
- 1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
- 1,5 yemek kaşığı pirinç
- 2 su bardağı toz şeker
- 120 gr kuru incir
- 120 gr kuru üzüm
- 120 gr kuru kayısı
- 80 gr fındık içi
- 1,5 tatlı kaşığı karanfil
- 4 litre sıcak su
- 1,5 su bardağı sıcak süt (300 ml)
- 1,5 çay bardağı su (185 ml) (karanfil için)
Nasıl Yapılır?
- Aşurelik buğdaylarımızı 1 gece önceden ıslatalım.
- Ertesi gün tencereye buğdaylarımızı alalım, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek 10 dakika kadar kaynatalım.
- Kaynayan buğdayları ocaktan alarak sarı suyunu süzelim.
- Buğdayları süzdükten sonra tekrar tencereye alalım ve üzerine sıcak su ilave ederek tencerenin kapağını aralıklı kapatalım ve buğdayları 50 dakika kadar haşlayalım.
- Ayrı bir sos tenceresine karanfilleri alalım, üzerine suyu ilave edelim ve kaynatalım.
- 10 dakika kadar kaynattığımız karanfilin altını kapatalım, bir kenarda soğuması için bekletelim.
- Haşlanıp şişen buğdayların üzerine haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış nohut, pirinci ekleyelim ve 15 dakika daha pişirelim.
- Ardından doğranmış kuru kayısı, doğranmış kuru incir, kuru üzüm ve kalan sıcak suyu ilave ederek 10 dakika daha pişirelim.
- Kaynattığımız karanfilin suyu, fındık içi ve toz şekeri de ekleyerek karıştıralım.
- Son olarak sıcak sütü ekleyelim, karıştırarak 15 dakika daha pişirelim.
- Kıvam alan aşurenin altını kapatalım ve kaselere eşit bir şekilde paylaştıralım. Üzerlerini dilediğimiz şekilde süsleyelim.
- Oda sıcaklığına gelen aşureleri dinlenmeleri için buzdolabına yerleştirelim.
- Soğuyan aşureler servise hazır. Afiyet olsun!