9 Ağustos 2022 Salı

Mayasız Peynirli 10 Dakika Poğaçası (Buzluk Poğaçası) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt (250ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 125 gram tereyağı
  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üstüne)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3.5- 4 su bardağı un

İçine:

  • 200 gram peynir
  • Çeyrek demet dere otu

Üzeri için:

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Kaseye yoğurt, yumuşamış tereyağı, sıvı yağ, yumurta (bir tanesinin sarısını ayırın), sirke, kabartma tozu eklenerek karıştırılır.
  • Üzerine tuz ve elenerek kontrollü şekilde un eklenir ve 5 dakika yoğrulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ve yuvarlanır.
  • Yuvarlanan hamura elle bastırılır ve çay tabağı büyüklüğünde genişletilir.
  • İçine peynir doldurulur. Kenarları ortaya getirilerek birleştirilir ve tekrar yuvarlanır.
  • 4. Yuvarlanan hamurlar yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür ve susam dökülür.
  • Önceden ısıtılan 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirilir. Afiyet olsun 🌸.
  • Not: buzluk için kullanmak isteyenler pişirdikten sonra buzluğa koyabilir. Tüketirken oda sıcaklığına gelmesini bekleyip tüketebilirsiniz.

Buz Gibi Limonata Tarifi

 

Malzemeler

  • 5-6 adet limon
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 veya 1,5 litre soğuk su

    Nasıl Yapılır?

  • 5 tane limonun kabuğunu rendeleyin.
  • Limon kabuğunun üzerine 1 su bardağı şeker ekleyip elinizle karıştırın.
  • 1 su bardağı sıcak su ekleyip şekeri eritin.
  • 5 tane limonun suyunu çıkarın ve üzerine ekleyin.
  • Ardından 1 veya 1,5 litre soğuk suyu ekleyip 1 saat limon kabuklarıyla birlikte buzdolabında dinlenmeye bırakın.
  • Sonra limonatayı süzgeçten geçirip tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Soğuk Kahve Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 bardak soğuk süt (bardak ölçünüze göre değişir)
  • 2 tatlı kaşığı granül kahve (bardak başına 1 tatlı kaşığı)
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 3-4 tatlı kaşığı ılık su
  • 2 tatlı kaşığı dondurma (ben vanilyalı ve kakaolu kullandım)
  • 2 tatlı kaşığı sürülebilir çikolata
  • Buz

    Nasıl Yapılır?

  • Bir kavanoza granül kahve, şeker ve ılık suyu alıp mikserle köpük kıvamına gelene kadar çırpalım.
  • Başka bir kavanozda süt, dondurma ve çikolatayı çırpalım.
  • Bardaklara buz koyup üzerine kahveli karışımı pay edelim.
  • Sütlü karışımı paylaştıralım.
  • Ben süslemek için çikolata rendesi kullandım isterseniz krem şanti vs ile süsleyebilirsiniz.
  • Bardak ölçünüze göre malzemeleri 1e 1 gelecek şekilde ayarlayın.
  • Kahve aroması daha çok gelsin isterseniz kahveyi arttırabilirsiniz. Aynı şekilde dondurma şeker vs oranı da değişebilir nasıl isterseniz arttırıp azaltılabilir bu ölçüler bize gayet yeterli geldi. Afiyet olsun.

Evde Tavuk Şiş Tarifi

 




Malzemeler

  • 1 paket tavuk

Sosu için:

  • 3 yemek kaşık yoğurt
  • 1 yemek kaşık salça
  • Yarım kaşık tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı yedi türlü baharat
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Pul biber
  • Domates,biber

    Nasıl Yapılır?

  • Tavukları orta boyutlarda keselim.
  • Sonra yoğurt, salça, sıvı yağ ve baharatları ekleyip karıştıralım.
  • Üzerini kapatıp 1 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Biber ve domatesleri şişe takacağımız boyutta keselim.
  • Sonra şişe sırasıyla tavuk,domates,biber takalım.
  • Tepsiye dizelim ve 200 derecede 30 dk pişirin.
  • Üzeri kızarınca şişleri ters çevirip altını da kızartın. Tavuk şişlerimiz hazır herkese afiyet olsunn.




Kırmızı Erik Pestili Sade Ve Cevizli Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kilo kırmızı erik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı ceviz

    Nasıl Yapılır?

  • Erikleri tencereye alın üzerine şeker su döküp, ocağın üzerine bırakın kapağını kapatalım yumuşamasını bekleyelim ara sıra karıştıralım kontrol edelim. Şeker miktarını nasıl arzu edersiniz ekleyebilirsiniz.
  • Erikler yumuşayıncaya ocaktan alalım süzgeçten geçirelim kaşık yardımı ile kaşığın arkasıyla ezerek eriğin posasını iyi gene çıkaralım.
  • Daha sonra ocağa alalım altını açalım bir yandan bir kasede nişastayı açalım eriğin suyundan alalım nişastayı çırpalım açalım. Daha sonra tencereye ekleyelim bir taşım daha kaynatıp, ocaktan alalım.
  • Fırın tepsisine yanmaz kağıt serelim tepsilere çok kalın olmayacak şekilde pekmezi yayalım ben karışık yaptım sade ve cevizli olmak üzere pestil bitene kadar tepsilere yayalım.
  • Daha sonra güneş görecek şekilde bir yere koyalım 4 günde kurudu malum hava çok sıcak bazı illerde daha tez de kuruyabilir.
  • Cevizli olmasını istediğim karşıma tencerenin içine kattım karıştırdım. İki tepsi sade oldu gerisi cevizli oldu yani ilk defa yaptım çok güzel sağlıklı oldu çocuklar çok sevdi erikleri değerlendirmiş olduk mis gibi afiyetler olsun inşallah 

Zeytinli Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardapı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 adet yumurta (beyazı içine sarısı dışına)
  • Yarım su bardağı nişasta9
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

İçi için

  • Çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin

Üzeri için

  • Yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Hamurumuz için maya şeker ılık süt ve suyu karıştıralım.
  • Mayanın aktifleşmesini 10 dk bekleyelim.
  • Daha sonra diğer malzemeleri koyup ele yapışmayan bir hamur yoğuralım. Yaklaşık 40 dk mayalanması için dinlendirelim.
  • Kabaran hamuru elimize sıvı yağ döküp toparlayalım.
  • Mandalina büyüklüğünde parçalar açıp içine zeytin koyup kapatalım.
  • Yağlanmış tepsiye yaptığımız poğaçaları aralıklı dizelim.
  • 10 dk da tepsi mayası için bekleyelim.
  • Üzerine yumurta sarısını sürüp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Mercimek Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 4 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı köftelik buldur
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım demetten biraz az kıyılmış maydanoz
  • 2-3 dal taze soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

    Nasıl Yapılır?

  • Mercimekleri suda haşlayın. İyice suyunu çekince köftelik bulguru ekleyin ve karıştırın. Bütünleşen bu karışımı bir kenarda yarım saat kadar dinlenmeye bırakın.
  • Bu esnada tavaya sıvı yağı alın ve yemeklik doğranmış soğanı ekleyip kavurun. Pembeleşen soğanlara salçaları da ekleyip 3-5dk daha kavurup altını kapatın.
  • Dinlenmiş mercimeğe salçalı soğan harcını ekleyin ve yoğurarak harmanlayın. Ardından baharatları ve sebzeleri de ilave edip tekrar yoğurun.
  • Elinizle parçalar koparıp şekillendirin. Her dilime limon sıkarak yemeyi de unutmayın 😋 afiyet olsun

Pudra Şekersiz Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gr margarin veya tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 5 su bardağı un

Dışı için;

  • Toz şeker

    Nasıl Yapılır?

  • Pudra şekersiz kurabiye için yoğurma kabına tereyağı, yumurta, sıvı yağ, şeker, kabartma tozu, vanilya ve unun bir kısmını ekleyerek malzemeleri yoğurmaya başlayalım. Unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam edelim.
  • Kıvam alan hamurumuzdan parçalar kopartalım ve elimizle yuvarlayalım.
  • Şekillendirdiğimiz hamurumuzu toz şekere batıralım, pişirme kağıdına yerleştirelim. Dilerseniz bu aşamayı atlayabilirsiniz ancak toz şeker kurabiyenizin daha parlak olmasını sağlayacaktır.
  • Tüm hamuru şekillendirip tepsiye dizdikten sonra önceden ısıtılmış 160°C fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen kurabiyelerimizi fırından aldıktan sonra ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim. Ardından kurabiyelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!



Mantarlı Tavuk Sote Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet tavuk göğsü
  • 300 gram mantar
  • 7-8 adet minik arpacık soğan
  • 1 adet kapya biberi
  • 2 adet köy biberi
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 büyük boy domates
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Bardak ölçüm 200 ml

    Nasıl Yapılır?

  • Herkese keyifli günler dilerim. Öncelikle mantarların şapka kısımlarını çıkarıp, limonla ovalayarak akan suyun altında bir güzel yıkayalım.
  • Ardından minik minik keserek hazırlayalım. Tavuk göğsünü kuşbaşı doğrayarak hazırlayalım.
  • Tencereye yağı alalım yağımız kızdığımda doğradığımız tavuk göğüslerini ilave edip, 5 dakika rengi dönünceye kadar soteleyelim.
  • Arpacık soğanlarını yemeklik doğradığımız kapya biber ve yeşil biberi üzerine ilave edip birkaç tur karıştıralım. Biberlerimiz yumuşayınca mantarları ilave edelim.
  • Küp küp doğradığım domatesi ezdiğim sarımsağı ve baharatlarını ilave edelim.
  • Sıcak suda salçayı inceltip, içine döküp karıştıralım. Tüm malzemeler birbiri ile harmanlansın.
  • Kısık ateşin üzerine alıp otuz dakika pişirelim. Suyu çeken yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun 

Tam Kıvamında Aşure Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gr keşkek (aşurelik buğday)
  • 500 gr nohut
  • 500 gr kuru fasulye
  • 1 su bardağı pirinç
  • 300 gr kuru kayısı
  • 300 gr kuru üzüm
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 6-7 adet karanfil
  • 1 kase tuzsuz fıstık
  • 50 gr dolmalık fıstık
  • 2 kg toz şeker (isteğe bağlı azaltabilirsiniz.)

Süslemesi için:

  • Fındık, badem, kırılmış fındık, toz fıstık, varsa nar, kuru incir, ceviz, elma. İsteğe bağlı çeşitlendirilir)

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak keşkeği,nohutu, kuru fasulyeyi akşamdan ıslatıyoruz.
  • Derin bir tencerede keşkeği pişiriyoruz. (2lt kadar su konmalı).
  • Pirinci, nohutu ve kuru fasulyeyi ayrı yerlerde pişiriyoruz. (nohutu düdüklü tencerede pişirdim. ).
  • Daha sonra kuru kayısıyı, tencereye alıyoruz.
  • Üzerine çıkacak kadar kaynar su koyuyoruz. Kuru kayısılar pişene kadar yaklaşık 15 dk pişirip ocaktan alıyoruz.
  • Kuru üzümü tencereye alıp üzerine çıkacak kadar sıcak su koyuyoruz, yaklaşık 5 dk pişirip ocaktan alıyoruz ve suyunu süzüyoruz.
  • Kuş üzümünü de 5 dk kaynatıp ocaktan alıyoruz ve suyunu süzüyoruz.
  • Karanfilleri de aynı şekilde 5 dk pişiriyoruz, suyunu süzmüyoruz.
  • Şerbeti için tencereye 1 lt su koyup,2kg şeker ilave ediyoruz. Şekeri eritiyoruz.
  • Daha sonra pişirmiş olduğumuz keşkeği (pişirme suyunu süzmüyoruz), önceden pişirdiğimiz pirinci, kuru üzümü, nohutu, kuru fasulyeyi, kuru kayısıyı, kuş üzümünü ve karanfilli suyu ilave ediyoruz ve karıştırıyoruz.
  • Aşure kaynayana kadar pişiriyoruz.
  • Son olarak tuzsuz fıstığı ,dolmalık fıstığı ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Aşurenizi kaynadıktan sonra 15dk kadar daha kaynatıp, ocaktan alabilirsiniz.
  • Aşuremiz hazır, üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz, afiyet olsun.

Aşure Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • Yarım su bardağı kuru üzüm
  • Yarım su bardağı kuru kayısı
  • Yarım su bardağı kuru incir
  • 1 çay bardağı fındık içi
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 1 adet elma
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 3 litre sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • 1 gece suda beklettiğimiz aşurelik buğdayın suyunu süzelim ve tencereye alalım.
  • Üzerine sıcak su ekleyerek 50 dakika kadar pişirelim.
  • Sürenin sonunda üzerine haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış nohut, pirinç, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı ve 1 litre sıcak suyu ekleyelim.
  • Daha sonra yarım elmanın üzerine karanfilleri batıralım ve tenceremize alarak 30 dakika daha pişirelim.
  • Yarım saat sonra elmayı tencerenin içerisinden alalım.
  • Fındık içi ve toz şekeri ekleyerek 15 dakika daha pişirelim.
  • Pişen aşuremizi kaselere alalım. üzerini dilediğimiz şekilde süsleyelim.
  • Oda sıcaklığına gelen aşureleri buzdolabına kaldıralım ve ve soğuyunca servis edelim. Afiyet olsun!

8 Ağustos 2022 Pazartesi

Topalak Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

Hamuru için;

  • 3 çay bardağı köftelik bulgur
  • Yarım çay bardağı un
  • Ilık su
  • Tuz
  • Kimyon

Suyu için;

  • Sıvıyağ
  • Kuru nane
  • Tereyağı
  • 1.5 yemek kaşığı salça

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle çorbamızın köfteleri için ince bulgurumuzu sıcak suyla hafif ıslatalım ve üzerini kapatıp şişmesini bekleyelim.
  • Ardından baharatlarla karıştırılıp unumuz azar azar eklenerek gerekirse su ile kıvam verilir ve nohuttan biraz büyük şekilde yuvarlanır.
  • Derin bir tencereye sıvı yağ ekleyelim ve sıvı yağ kızdıktan sonra biraz salça ile kavrulur yaklaşık iki litre kadar su koyulur kaynamaya bırakılır.
  • Kaynayınca tanesi atılır, özleşmeye bırakılır. Yaklaşık 25-30 dk. Kadar kaynatılıp üzerine tereyağında kavrulmuş olan nane ve kırmızı biber dökülerek sıcak servis edilir.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
  • NOT: Çorba suyu için tenceremize sıvıyağ kızdıktan sonra bir adet ince doğranmış soğanları kavuralım. Ardından salçamızı ekleyerek tekrar kavuralım, kavrulduktan sonra suyumuzu ekleyelim ve rondodan geçirelim suyumuz kaynadıktan sonra köfteleri ekleyerek kontrollü olarak pişirelim..