31 Ekim 2021 Pazar

Mısır Ekmeği Tarifi

 

Mısır Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 su bardağı mısır unu
  • yarım su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu (elenmiş)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 5 su bardağı sıcak su

    Mısır Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sıvı yağ ve su hariç tüm malzemeler yoğurma kabına alınır, tahta kaşık yardımı ile güzelce karıştırılır.
  • Unun ortası havuz şeklinde açılır, boşluğa sıvı yağın tamamı ve sıcak sudan 1 su bardağı kadar dökülerek kenarlardaki mısır unundan alınarak kaşıkla karıştırılır. Burada suyun el yakmayacak kadar sıcak olması gerektiğini belirtmek istiyorum.
  • Yavaş yavaş az miktarda sıcak sudan ilave edilip hamur kıvam alıncaya kadar karıştırılır. Hamurun kurabiye hamurundan daha cıvık bir kıvamda olması gerekmektedir.
  • Hamurumuz kıvam almaya başlayınca biraz daha su ilave edilir ve el ile yoğurmaya başlanır. Yaklaşık 4-5 dakika kadar el ile yoğrulur.
  • Hamur istenilen kıvama gelince 30 cm çapındaki tepsiye pişirme kağıdı serilir, kenar kısımları dışa doğru katlanarak sıkılaştırılır. Eğer pişirme kağıdınız yoksa fırın tepsinizi güzelce yağlayabilirsiniz.
  • Hamur tepsiye boşaltılır ve el ile bastırılarak yayılır. Ardından bıçak ile istenilen boyutta kesilir. Daha belirgin olması için tahta kaşığın sap kısmı ile kesilen yerler şekillendirilir.
  • Üzerine hafif un serpilerek önceden ısıtılmış 190 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 1 saat 15 dakika pişirilir.
  • Güzelce kızaran ve ilk sıcaklığı çıkan mısır ekmeğimizi uygun bir servis tabağına ters çevirerek üzerindeki pişirme kağıdını alalım. Tekrar keserek servise hazır.
  • Karedeniz bölgesinde ekmek fırınlarında ve evlerde hazırlanan mısır ekmeği özellikle Rize de çoğunlukla hazırlanıyor.
  • Miss gibi kokan ve ekmeği böldüğünde arasındaki o güzel rengi ile iştah açan mısır ekmeği tarifini sizlerde çok beğeneceksiniz.

    Öğütülen mısır tanelerinden un haline getirildikten sonra hazırlanan, hamurun içinde yoğurulan mısır ekmeğini sizlerde yemeklerinizde veya sade bir şekilde sağlıklı bir ekmek hazırlayabilirsiniz.

    Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun . :)

Yoğurt Yatağında Mantar Mezesi Tarifi

 

Yoğurt Yatağında Mantar Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kutu mantar konserve
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz ve karabiber

Yoğurt için;

  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • Biraz ince kıyılmış dereotu
  • Tuz

    Yoğurt Yatağında Mantar Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mantarları yıkayıp süzülür. Kenara alınır.
  • Tavaya yağları dökün küçük küçük doğranmış soğanları ekleyin ve kavurun.
  • Çok yüksek olmayan bir ateşte yaklaşık 1-2 dakika kavurun.
  • Sonra mantarları ekleyin, pişene kadar ara ara çevirerek kızartın.
  • Tuz ve karabiber serpin, suyu çıkana kadar pişirin.
  • Kızaran mantarlara sarımsak eklenir, 2 dk bu şekil kavurun.
  • Son olarak maydanoz serpip 2-3 saniye karıştırın ocağı kapatın.
  • Yoğurdu rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış dereotu ve tuz ekleyip karıştırın.
  • Servis için yoğurdu servis tabağına yayın, mantarları tavadan alıp yoğurdun üzerine koyun.
  • En sonunda üzerine pulbiber serpin. Afiyet olsun 🤗❤️.

Tavuklu Patlıcan Kebabı (Nefis Lezzette) Tarifi

 

Tavuklu Patlıcan Kebabı (Nefis Lezzette) Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gram tavuk kalça yada göğüs eti
  • 3 adet patlıcan
  • 1 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • Tuz, karabiber

Üzeri için;

  • Domates
  • Biber

    Tavuklu Patlıcan Kebabı (Nefis Lezzette) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları küp küp doğruyoruz. Doğradığımız patlıcanları acısının çıkması için on beş dakika kadar tuzlu suda bekletiyoruz. Daha sonra kurulayıp kızartıyoruz.
  • Kızaran patlıcanları havlu kağıt serili bir tabağa alıyoruz.
  • Tavukları küp küp doğruyoruz.
  • Zeytinyağ koyduğumuz tavada sotelemeye başlıyoruz.
  • Yemeklik doğradığımız soğanları da ekliyoruz. Daha sonra biberleri ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz. Soğanlar ve biberler yumuşayınca rendelediğimiz sarımsakları ekleyip salçasını ve baharatlarını ilave ediyoruz.
  • Salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam ediyoruz. En son suyunu ekleyip bir kaç dakika da bu şekilde pişirdikten sonra yemeği ocaktan alıp fırın kabına koyup yayıyoruz.
  • Üzerine de kızarttığımız patlıcanları ekleyip domates ve biber koyarak önceden ısıtılmış 180 derece fırına veriyoruz.
  • Yaklaşık 20 dakika kadar pişirdikten sonra fırından alıyoruz.
  • Afiyet olsun.

Ayıcıklı Kurabiye Tarifi

 

Ayıcıklı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
  • 2 tane yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı un+3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • Damla çikolata

    Ayıcıklı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tereyağını, yumurtaları, sıvı yağını bir yoğurma kabine koy ve karıştırın.
  • Daha sonra bir su bardağı pudra şekeri, 1 paket vanilya, yarım paket kabartma tozu ekleyin, tekrar karıştırın.
  • Tamamen karıştırdıktan sonra azar azar un ilave edin.
  • Hamur olduktan sonra  yarısını ayrı bir kaba alin.
  • İlk hamura bir yemek kaşığı kakao ekleyin, ve tekrar karıştırın. Bir yemek kaşığı un ekleyerek kıvamını ayarlayın. (bu kakaolu hamurunuzdu).
  • Şimdi diğer hamurunuz alin ve un katarak kıvamına bir kez daha ayarlayın. (bu sade hamurunuz du).
  • Küçük bur kapak ile daire sekilleri yapın. (sade hamur).
  • Büyük bir kapakla daire yapın ( kakaolu hamur).
  • Büyük daire üzerine küçük daireleri ayarlayarak üstünü koyun.
  • Damla çikolata ile ağız burun yapabilirsiniz.
  • Artan hamur ile farklı bir sekil yapabilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Bingöl Usulü Kuru Dolma Tarifi

 

Bingöl Usulü Kuru Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • Kıyma
  • 2 biber
  • 2 domates
  • 1 tane soğan
  • Yarım deste maydanoz
  • 1 yemek kaşığı pulbiber
  • 1 yemek kaşığı isot
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Kuyruk yağı
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Kaburga ve bonfile
  • 500 ml su

    Bingöl Usulü Kuru Dolma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri doğruyoruz. Kaba alıyoruz sonra baharatları ve salçayı ekliyoruz kıyma dilediğiniz kadar koyabilirsiniz.
  • Sonra yağı ekleyip karıştırıyoruz. En sonda pirincimizi ekliyoruz.
  • Daha sonra kuru biber ve patlıcanlarımızı kaynatıyoruz, kaynadıktan sonra tekrar yıkayıp süzelim.
  • İçlerini dolduralım.
  • Sonra kaburgalarımızı altına bırakalım ve dolmalarımızı yerleştirelim.
  • Aralarına bonfile etleri koyabilirsiniz ve en üstüne de bırakabilirsiniz.
  • Üzerine 500 ml su ekleyelim.
  • Daha sonra tabak yada dolma taşı bırakıp pişirelim. Afiyet olsun.

Tavuk Çorbası Tarifi

 

Tavuk Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 avuç şehriye
  • 1 tane havuç
  • 3 küçük boy patates
  • (1 litre tavuk bulyonu) kendim yaptım
  • 1 tane soğan
  • Tuz, karabiber
  • Defne yaprağı, maydanoz

    Tavuk Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye tavuk bulyonunu koyup ısıtıyoruz, içine küp küp doğradığımız patatesi, tam soğanı ve rendelenmiş havucu ekliyoruz.
  • Patates hazır olana kadar pişiriyoruz, sonra tuz, karabiber, defne yaprağı ve şehriye koyup pişiriyoruz.
  • Tabağa koyduktan sonra üstüne küçük küçük maydanoz kesip üstüne koyuyoruz ve isteğe bağlı limonda sıkabiliriz.
  • (Not:Soğuk günlerde içine sarımsakta koyabilirsiniz. ).

    Afiyet olsun

Pamuk Poğaça Tarifi

 

Pamuk Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 2 paket 7 gramlık instant maya
  • 6 su bardağı un (yaklaşık)
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta (sarısı üstüne beyazı içine)

Üzeri için;

  • Susam ve küncü
  • Yumurta sarısı

İçi için;

  • Peynir
  • Maydanoz

    Pamuk Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce hamurumuzu yoğuralım, bunun için iki bardak ılık süt, bir su bardağı ayçiçek yağ, şeker ve mayamızı koyalım spatulayla karıştıralım.
  • Şimdi tuzumuzu ve unumuzu da katalım kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim.
  • 1 saat kadar dinlendirdikten ve mayalandıktan sonra hamurumuzu 26 eşit parçaya bölüp yumaklar yapalım.
  • 15 dakika kadar da yumaklarımızı dinlendirdikten sonra elimiz ile açıp bıçak yardımıyla çizikler atarak iç harcını fotoğraftaki gibi kapatıp tepsimize dizelim.
  • 15 dakikada tepsimizde dinlendirdikten sonra üzerine ayırmış olduğumuz yumurta sarısını sürelim ve susam, küncü serpelim.
  • 180 – 190° derece arası üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Yapacakları şimdiden afiyet olsun deneyin pişman olmazsınız sevgiler 🤗😋.

Şipşak Çikolatalı Kek Tarifi

 

Şipşak Çikolatalı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 buçuk çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 buçuk yemek kaşığı kakao
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 buçuk çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Bir tatlı kaşığı oda ısısında margarin
  • 1 su bardağı un ( eğer çok cıvık diye düşünürseniz az un ilave edebilirsiniz)

Üzeri için:

  • 100 gram bitter çikolata

    Şipşak Çikolatalı Kek Tarifi Nasıl Yapılır?Not: Yuvarlak borcamın en küçük cam tepsisine göre bu ölçüler.

    1. Öncelikle geniş kabımıza yumurta, şeker ve vanilya koyulup, mikserle bir güzel çırpınız. Daha sonra süt, margarin, sıvı yağ, kakao eklenir.
    2. Güzelce karışınca un ve kabartma tozunu ekleyip güzel kıvama getirin.
    3. Tepsinize dökün sonra üstüne çikolatayı bıçakla bir güzel parçalar haline getirin üstüne komple yayın.
    4. Ve 170 derecede dinlenerek pişirin.
    5. 20 dk pişti benim kek ama her fırın bir olmuyor siz yine kurdan testini yapın. Afiyet olsun şimdiden.

Türlü Tarifi

 

Türlü Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram kuşbaşı et
  • Yarım kilo taze fasulye
  • 2 tane patlıcan
  • 2 tane patates
  • 4-5 tane yeşil biber
  • 2 tane domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • yarım çay kaşığı kimyon
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı

    Türlü Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Fasulyeleri ayıklayalım kıralım ve yıkıyalım.
  • Etleri kuşbaşı doğrayalım tencereye yağları alalım eti ekleyip kavuralım.
  • Yemeklik doğradığımız soğan ve sarımsağı da içine ekleyelim.
  • Biberleri de doğrayalım ekleyelim biraz böyle kavuralım.
  • Sonra salçaları ekleyelim hafif kavuralım fasülyeyi ekleyelim ve 4-5 dk kavuralım.
  • Sonra patlıcanı ve patatesi ekleyelim ve baharatlarını tuzunu ekleyip güzelce karıştıralım.
  • En son üzerine küp doğradığımız domatesi ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatalım biraz pişirelim.
  • En son kaynar suyunu ilave edelim üzerini geçmeyecek şekilde ekleyelim ve pişmeye bırakalım ara ara kontrol ederek pişirelim.
  • Dinlendikten sonra servise hazır afiyet olsun🤗

Domatesli Krema Makarna Tarifi

 

Domatesli Krema Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket makarna

Sos için;

  • 1 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 2 tatlı kaşığı salça
  • Yarım paket krema
  • Yarım su bardağı makarna suyu
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Domatesli Krema Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Makarnayı haşlıyoruz.
  • Ayrı bir tavada soğanı zeytinyağında kavuruyoruz.
  • Kabuğu soyulmuş domatesi küp küp doğruyoruz.
  • Geriye kalan tüm malzemeleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
  • Son olarak haşlanan makarnayı süzüp, sos ile buluşturuyoruz.
  • Üzerine fesleğen ve pul biber ile servis edebilirsiniz, afiyet olsun 🌸

Havuçlu Baton Kek Tarifi

 

Havuçlu Baton Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yağ
  • 2 yumurta
  • 2,5 çay bardağı un
  • 1 paket şeker vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1adet büyük havuç
  • Keyfinize göre fındık veya ceviz

Sosu;

  • 1 çay bardağı süt
  • Çeyrek çay bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 paket şeker vanilin 

    Havuçlu Baton Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şekerle yumurtayı çırpın.
  • Süt, yağ ekleyip tekrar çırpın.
  • Un, kabartma tozu, şeker vanilin ve tarçını eleyerek dökün sonra tekrar çırpın.
  • Havuçu rendeleyip kek karışımının içine dökün.
  • Ben 2 kaşık fındık döktüm siz istediğinizi dökebilirsiniz.
  • Önceden ısıttığınız 160 dereceli fırında alt üst ayarda 35 dk tutun.
  • Sosu için süt, şeker, nişasta ve şeker vanilini bir tencereye koyup kaynayana kadar karıştırın.
  • İlk sıcağı çıkan kekin üzerine sosunuzu dökebilirsiniz.

Mayasız Dereotlu Poğaça Tarifi

 

Mayasız Dereotlu Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Alabildiği kadar un
  • Bir demet dereotu

İçi için :

  • Peynir
  • 2 tatlı kaşığı süt

Üzerine:

  • Yumurtanın sarısı
  • Susam
  • Çörekotu

    Mayasız Dereotlu Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle çok beklememek için mayasız bir hamur elde edeceğiz. Karıştırma kabına eriyen yada oda sıcaklığındaki margarin ile sıvı yağ alalım.
  • İçine yumurta, (dilerseniz beyazını hamur içine sarısını yüzeyine sürebilirsiniz. Fark olmuyor. ) şeker, tuzu koyup bir çırpıcı ile karıştırın.
  • Un ve kabartma tozunu ilave edip güzelce yoğuralım.
  • En son dereotunu küçük küçük doğrayıp hamura karıştıralım.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir kıvam elde edelim.
  • Bir tarafta peynir ve 2 tatlı kaşığı sütü karıştalım.
  • Sonra hamuru küçük bezeler haline getirelim elimizle ya da merdaneyle tek tek açıp içine hazırladığımız peyniri koyup kapatalım.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştirelim üzerine yumurta sarısını sürelim ve susam ya da çörek otu ile süsleyelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 fırında koyalım. Ve pişmesini bekleyelim.
  • Çok kolay ve lezzetli bir tarif mutlaka deneyin çok hızlı oluyor ve hemen bitiyor.

    Afiyet olsun 🍀