13 Nisan 2022 Çarşamba

Cevizli Ay Tatlısı Tarifi

 

Cevizli Ay Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 125 gr margarin veya tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz veya fındık
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 2 – 2,5 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su (600 ml)
  • 1 çay kaşığı limon suyu

    Cevizli Ay Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Cevizli ay tatlısının hamuru için karıştırma kabına tereyağı, yumurta, pudra şekeri, irmik, vanilya ve kabartma tozunu alalım.
  • Kontrolü bir şekilde unu da ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Bu aşamada unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan, yumuşak kıvamda bir hamur elde etmeniz gerekiyor.
  • Hamurumuz toparlandıktan sonra çekilmiş cevizi ekleyelim ve yoğurmaya devam edelim.
  • Hamurumuz hazır olduktan sonra bir kenara alalım ve şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak karıştıralım, 10 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
  • Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyerek ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Daha sonra hazırladığımız hamuru tezgaha alalım ve ortadan ikiye bölelim ve böldüğümüz parçaları rulo haline getirelim.
  • Hazırladığımız rulonun üzerine bastırarak yassı bir şekil verelim.
  • Bir çay bardağının ucuyla tek tek bastırarak tatlımızı ay şeklinde keselim. Tüm hamur bitinceye kadar bu işlemi uygulayalım.En son hamurun kenarlarından kalan kısımları da birleştirerek tekrar aynı işlemleri uygulayalım.
  • Ardından hazırladığımız tatlıları şekillerini bozmadan hafifçe yağladığımız fırın tepsisine dizelim. Bu ölçülerle 44 adet tatlı elde etmeniz mümkün.
  • Tatlılarımızın üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürdükten sonra önceden 175 derece ısıttığımız fırında alt-üst fansız ayarda yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirelim.
  • Fırından aldığımız tatlılarımızın şerbetini daha iyi çekebilmesi için daha küçük bir tepsiye yerleştirelim.
  • Daha son soğuyan şerbeti sıcak tatlıların üzerine gezdirelim.
  • 1-2 saat dinlendirdikten sonra şerbetini güzelce çeken tatlılarımız servise hazır. Afiyet olsun!

Tahinli Çörek Tarifi

 

Tahinli Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg un
  • 50 gram yaş maya
  • 100 gram şeker
  • 25 gram tuz
  • 100 gram margarin
  • Hamur toplanacak kadar su

İçine;

  • Her beze için 3 yemek kaşığı tahin
  • 2,3 yemek kaşığı toz şeker

Üzerine;

  • 1/2 (yarım) su bardağı su
  • 1/2 (yarım) su bardağı pekmez

    Tahinli Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Unun ortasını havuz gibi açın.
  • Mayayı şekeri ekleyin.
  • Mayayı aktifleştirmek için bir miktar su ekleyip 10 dakika bekletin.
  • Maya köpürünce tereyağı ekleyin.
  • Kenarlara tuzu gezdirin.
  • Azar azar ılık su ekleyerek ele yapışan bir hamur elde edin.
  • 30 dakika dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru 150 gr lık parçalara ayırıp beze yapın.
  • 12 adet bezeniz olacaktır.
  • Bezeleri çay fincanı tabağı büyüklüğünde elinizle genişletin. 10 dakika dinlendirin.
  • Merdane ile servis tabağı büyüklüğünde açın.
  • İçlerine kenarlar boş kalacak şekilde 2,3 kaşık tahin gezdirin.
  • Damak tadınıza göre (2,3 kaşık yeterli olacaktır)şeker serpin.
  • Rulo yapın uçlarını kapatın.
  • Tüm bezeleri bu şekilde bitirin.
  • Hepsi bittikten sonda ilk yaptığınız ruloyu tezgaha alıp biraz un serpip dikkatlice olabildiğince uzun fitil yapın. Tepsiye alıp yuvarlayın.
  • 30 dakika tepside dinlendirin.
  • Üzerine pekmezli su sürüp susam serpin.
  • 180 derece fırında güzelce kızarana kadar pişirin.
  • Afiyet olsun ❤️.

12 Nisan 2022 Salı

Alaca Çorba Tarifi

 

Alaca Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • Yarım su bardağı yeşil mercimek
  • 1 orta boy soğan
  • 2 kuru kırmızı biber veya 2 taze kırmızı biber
  • Yarım su bardağı nohut

Üzeri için;

  • Zeytinyağı
  • Tarhun( bir çeşit baharat) veya nane
  • 1 yemek kaşığı toz biber

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kuru biberlerimizi sıcak suda ıslayalım.
  • Buğdayı derince tencerenin içerisine alarak üzerini geçecek şekilde su ekleyelim ve suyunu çekip pişene kadar haşlayalım.
  • Diğer yandan farklı tencerede yeşil mercimeği çok pişirmeden haşlayalım.
  • Süre sonunda pişen buğdayların üzerine alarak çorbaya 1 litre sıcak su ekleyelim. (et suyu, tavuk suyu veya tavuk bülyon eklenebilir)
  • Diğer yandan ince ince kıydığımız soğanları ekleyelim.
  • Ufak ufak doğradığımız biberleri ve tuzu ekleyerek 20- 25 dakika pişirelim.
  • Katıysa su ekleyelim.
  • Üzeri için kızarttığımız yağa pul biber ve nane ekleyerek üzerine gezdirilir afiyet olsun.
  • Not; Gaziantep’in yöresel çorbasıdır.

  • Öncelikle kuru biberlerimizi sıcak suda ıslayalım.
  • Buğdayı derince tencerenin içerisine alarak üzerini geçecek şekilde su ekleyelim ve suyunu çekip pişene kadar haşlayalım.
  • Diğer yandan farklı tencerede yeşil mercimeği çok pişirmeden haşlayalım.
  • Süre sonunda pişen buğdayların üzerine alarak çorbaya 1 litre sıcak su ekleyelim. (et suyu, tavuk suyu veya tavuk bülyon eklenebilir)
  • Diğer yandan ince ince kıydığımız soğanları ekleyelim.
  • Ufak ufak doğradığımız biberleri ve tuzu ekleyerek 20- 25 dakika pişirelim.
  • Katıysa su ekleyelim.
  • Üzeri için kızarttığımız yağa pul biber ve nane ekleyerek üzerine gezdirilir afiyet olsun.
  • Not; Gaziantep’in yöresel çorbasıdır.

Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi

 

Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım çay bardağından biraz az zeytinyağ
  • 1,5 litre sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Terbiyesi için;

  • 1 adet yumurta sarı
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 adet küçük boy limonun suyu

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber

    Çeşm-i Nigar Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye zeytinyağı ile birlikte yemeklik doğranmış soğanları alıp kavurmaya başlıyoruz. Ardından unu ilave edip kavuruyoruz.
  • Yıkanmış mercimekleri de ekleyip biraz daha kavurduktan sonra sıcak suyu ve tuzu ekliyoruz. Bu şekilde mercimekler yumuşayana kadar pişmeye bırakıyoruz.
  • Mercimekler yumuşayınca çorba pürüzsüz bir kıvam alana kadar blendırdan geçiriyoruz (Mercimeklerin suyu az kalmışsa biraz daha su ilavesi yapabilirsiniz)
  • Terbiyesi için verilen malzemeleri bir kasede karıştırıyoruz. Çorbadan bir kepçe kadar alıp terbiyeyi ılıştırarak çorbaya ilave ediyoruz. Bu sırada karıştırmaya devam ediyoruz.
  • En son çorbanın sosu için tavaya alıp tereyağını eritiyoruz. Tereyağ eriyince baharatları ekleyip biraz yaktıktan sonra çorbamızın üzerine döküyoruz. Afiyet olsun.

Anadolu Çorbası Tarifi

 

Anadolu Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı bulgur
  • 2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 2 yemek kaşığı yeşil mercimek
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 lt su

Terbiyesi için

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı un

Üzerine

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 küçük boy soğan
  • Tuz kırmızı toz biber kuru nane

    Anadolu Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce çorbamıza tüm bakliyatları yıkayıp uygun bir tencereye alıp suyunu ilave edip kaynamaya bırakıyoruz
  • Tüm bakliyatlar piştiğinde çorbamızın terbiyesini yapıyoruz. Un ve yumurta yoğurt üçünü iyice çırpıcı ile çırpıp üzerine su ilave ediyoruz.
  • Çorbanın sıcak suyundan da bir kepçe alarak ılıştırıyoruz ve altı kısık bir şekilde karışımı çorbaya ilave ederek kesilmemesi için kaynayacak kadar karıştırıyoruz.
  • Kaynamaya başlayınca altı kısık olarak arada karıştırarak üzerine yağını hazırlıyoruz.
  • Bir küçük soğanı küçük küçük doğrayıp sıvı yağ ve tereyağ da pembeleşene kadar kavurup üzerine baharatları ilave edip çorbamızın üzerine gezdirerek döküyoruz. Çorbamız hazır sıcak servis yapın afiyet şifa olsun 

Mengen Çorbası Bolu Ustasından Nefis Bir Lezzet Tarifi

 

Mengen Çorbası Bolu Ustasından Nefis Bir Lezzet Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı bulgur
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı soğuk su
  • 4 su bardağı et suyu veya 2 adet et bulyon
  • Tuz
  • Nane
  • Pulbiber 

    Mengen Çorbası Bolu Ustasından Nefis Bir Lezzet Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pilavlık bulguru yıkayıp uygun bir tencereye alın.
  • Üzerini geçecek kadar su koyup pişirmeye bırakın pisince ocağı kapatın.
  • Diğer tarafta çorbayı pişireceğiniz tencereye tereyağını alıp eritin.
  • İnce ince doğranmış soğanı ilave edip kavurun.
  • Peşinden unu ilave edip biraz daha kavuruyoruz.
  • Salçaları baharatları ilave edip karıştırın.
  • 2 bardak kadar soğuk su ilave edip hızlıca karıştırın.
  • Et suyunu ve pişirdiğimiz bulguru da ekleyip karıştırın gerekirse sıcak su ile kıvamını açın.
  • Son olarak tuzunu ilave edip ocaktan alın servis tabağına alın.
  • Üzerine nane serpip afiyetle yiyin muhteşem bir yöresel çorba.

Pamuk Poğaça (İster Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi

 

Pamuk Poğaça (İster Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket maya
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 adet yumurta (aklar içine sarılar dışına)
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin ( tereyağ kullandım)
  • Aldığı kadar un

Üzerine için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı süt
  • Susam

İç malzemeleri için

  • Peynir maydanoz

    Pamuk Poğaça (İster Akşam Yoğur Sabah Pişir) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Akşam yoğuracaksanız süt ve su oda ısısında olması yeterli.
  • Hamuru yoğurup kullanacaksınız :.Ilık süt ve suyu yoğurma kabına alalım.
  • Üzerine şeker ve mayayı ekleyelim karıştıralım.
  • Tereyağ ve un hariç diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım.
  • Unu yavaş yavaş ekleyip ele yapışmayan bir hamur yoğuralım.
  • En son oda ısısındaki tereyağı ekleyip yoğuralım.
  • İlk etapta cıvık gibi gelebilir. Yoğurdukça kıvamını alacaktır. Eğer biraz cıvık olursa az miktarda un ilavesi yapabilirsiniz.
  • Hamuru iyice yoğurduktan sonra 1 saat mayalandıralım.
  • Hamur en az 2-3 kat kabarmasını bekleyelim.
  • Mayalan hamurun havasını alalım.
  • Dilediğiniz iç harcıyla hazırlayabilirsiniz.
  • Hamuru bezelere ayıralım. Ben mandalina büyüklüğünde bezeler yaptım.
  • Dilediğimiz şekilde poğaçalar yapalım.
  • Fırın tepsisine alalım.
  • En az 15 dakika tepsi mayası yapalım.
  • Üzerine yumurta sarısı ve sütü karıştırıp sürelim.
  • Üzerine susam serpiştirelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişirelim. Pişme süresi fırından fırına değişiklik gösterebilir.

Tahinli Sütlü Tatlı Tarifi

 

Tahinli Sütlü Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı tahin

    Tahinli Sütlü Tatlı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sütü,şekeri,yumurta sarısını ,unu ve nişastayı alıp karıştırarak pişiriyoruz.
  • Kaynayıp göz göz olunca içerisine bir yemek kaşığı tereyağını ekleyip eriyene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Ocağın altını kapatıp tahini ve vanilyayı ekleyip karıştırdıktan sonra(isterseniz mikserle de çırpabilirsiniz. )hafif ıslattığımız kaselere muhallebiyi paylaştırıyoruz.
  • Oda sıcaklığına geldiğinde buzdolabına kaldırıp en az üç saat bekletiyoruz.
  • Servis edeceğiniz zaman kaselerin kenarından hava aldırıp servis tabağına ters çeviriyoruz.
  • İsteğe bağlı üzerine kırık fındık koyup servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ev Yapımı Krema (3 Malzemeyle Hazır Almaya Son) Tarifi

 

Ev Yapımı Krema (3 Malzemeyle Hazır Almaya Son) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı yağlı süt(200)ml
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı silme un
  • 4 damla limonsuyu
  • 1 çay kaşığı ucuyla tuz

    Ev Yapımı Krema (3 Malzemeyle Hazır Almaya Son) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce yalnızca unu tavaya koyup sürekli karıştırarak beş dakika kadar unun rengi deyişince kokusu çıkınca ocaktan alalım.
  • On dakika kadar soğumasını bekleyelim. Unumuz soğuyunca. Ocağa koymadan önce.
  • Una yumurta sarısını ve bir bardak sütü karıştırarak ekleyelim. Limon suyu ve tuzuda ekleyip, tekrar ocağa koyalım. Devamlı karıştırarak kaynama derecesinde hemen ocaktan alalım.
  • Bu şekilde yumurta sarımızın pişmesi için bu aşamada kalan bir bardak sütü de ekleyip karıştırmaya devam edelim. Topaklanma olacak telaşlanmayalım.
  • İyice karıştırdıktan sonra tel süzgeçten geçirelim. Kremamız tam pürüzsüz olacaktır. Kremamız hazır afiyet sıhhat olsun

Hira Tatlısı Tarifi

 

Hira Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi (veya limon kabuğu rendesi)

Dışını bulamak için;

  • İrmik

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su (400 ml)

    Hira Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için uygun bir tencereye şeker ve suyu alalım. Kaşıkla şeker eriyinceye kadar karıştıralım. Ben bu tatlıda şerbeti kaynatmadan hazırlıyorum.
  • Hamuru için yoğurma kabına sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı alarak çırpalım.
  • Arından portakal kabuğu rendesi, vanilya, kabartma tozu, irmik ve unu da yoğurma kabına alarak hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Hafif ele yapışan bir hamur elde etmemiz gerekiyor.
  • Kıvam alan hamurumuzdan küçük parçalar alalım ve elimizle yuvarlayalım.
  • Şekillendirdiğimiz parçaları irmiğe bulayalım ve fırın tepsisine alalım. Tüm hamurumuz bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Tatlılarımızı önceden ısıttığımız 170°C fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen tatlılarımızı derin bir kap içerisine yerleştirelim.
  • Sıcak tatlıların üzerine soğuk şerbetimizi gezdirelim ve şerbeti çekinceye kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Şerbetini çeken yapımı oldukça kolay portakallı hira tatlımız servise hazır. Afiyet olsun!

Tadına Doyamayacağınız Kırmızı Pancar Salatası Tarifi

 

Tadına Doyamayacağınız Kırmızı Pancar Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet kırmızı pancar (haşlanmış)
  • 1 buçuk su bardağı mısır
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 1/2 (yarım) kase salatalık turşusu
  • 1/2 (yarım) demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limon
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

    Tadına Doyamayacağınız Kırmızı Pancar Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kırmızı pancarları iyice yıkayıp, kabuğunu soyalım ve ardından doğrayıp yumuşayana kadar haşlayalım.
  • Közlenmiş kırmızı biberin kabuğunu soyup, küçük küçük doğrayalım (ben tek tek yağlı kağıda sarıp, fırında pişirdim).
  • Salatalık turşusunu küçük küçük doğrayalım.
  • Hazır dondurulmuş mısırı haşlayıp kullandım.
  • Pancar,mısır, turşu, maydanoz ve diğer tüm malzemeleri bir kapta birleştirip karıştıralım.
  • Malzeme miktarlarını azaltarakta yapılabiliriz.
    Bir kaç gün dolapta tazeliğini koruyor. Afiyet olsun.

Yoğurtlu Soğuk Çorba Tarifi

 

Yoğurtlu Soğuk Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kase aşurelik buğday biz yarma diyoruz
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • Büyük 1 kase yoğurt
  • İsteğe göre nane ,dere otu
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Yoğurtlu Soğuk Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Buğdayımızı güzelce açılana kadar pişiriyoruz.
  • Pişen buğdayımıza nohutumuzu ilave ediyoruz.
  • Soğuyan buğdayımıza yoğurdumuzu ,nanemizi tuzumuzu ilave edip karıştırıyoruz.
  • Soğuk olarak servis yapıyoruz.