18 Nisan 2022 Pazartesi

Köz Biber Mezesi Tarifi

 

Köz Biber Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet sivri kırmızı biber
  • 1 adet taze yeşil soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı limonsuyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 avuç çeviz
  • 1 avuç maydonoz
  • 2 yemek kaşığı tulum-peyniri

Üstüne:

  • Nar ekşi

    Köz Biber Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Biberlerimizi fırında veya ocakta közleyelim.
  • Soğuduktan sonra kabuğunu soyup uzun ince doğuruyoruz, yeşil soğanımızı da doğrayıp ekleyelim.
  • Ardından zeytinyağ, limonsuyu tuz ve maydonoz ekleyip bekletiyoruz çekene kadar. ( not: bekledikçe güzeleşiyor tadı ) u
  • Üstüne peynir ve ceviz ekleyip nar ekşisi gezdirip servis edebiliriz.
  • İster ekmeğin üstüne kahvaltıya ister meze olarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun

Yalancı Pratik Profiterol Tarifi

 

Yalancı Pratik Profiterol Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı toz şeker (180g)
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt
  • 24 adet kedi dili bisküvi (2 sıra)
  • 1 paket hazır çikolata sos

    Yalancı Pratik Profiterol Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öyle güzel bir tatlı ki, yiyenler gerçek profiterol sanıyor
  • Süt, un, şeker, nişasta ve yumurta sarısı tencereye alıp iyice çırpın, ocağın altını açıp kaynatın.
  • Kaynayan kremaya tereyağ ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpın.
  • Bir kaseye dökün üzerine streç folye örtün 2-3 saat soğumaya bırakın.
  • Soğuyan kremayı çırpın.
  • 1 çay bardağı soğuk süt krem şantiyi ekleyip sertleşene kadar çırpın, kremaya ekleyip karıştırın.
  • Kedi dili bisküvileri 4’e bölün kremaya hepsini ekleyin karıştırın.
  • Karışımı borcama dökün.
  • Hazır çikolata sos paketinde yazan talimata göre hazırlayın biraz soğutun.
  • Tatlının üzerine gezdirin ve spatula ile her yerine yayın.
  • En az 3 saat buzdolabında soğuduktan sonra afiyetle yiyin
  • Not: 1 gün önceden yapılır. Porsiyonluk küçük kaselere de yapılır

Köfteli Patlıcan Bohçası Tarifi (Kürdan Kebabı)

 

Köfteli Patlıcan Bohçası Tarifi (Kürdan Kebabı) İçin Malzemeler

  • 4 adet patlıcan
  • Yeşil biber
  • Çeri domates

Köfte İçin;

  • 400g kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı ekmek içi
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Sosu İçin;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı sıcak su

    Köfteli Patlıcan Bohçası Tarifi (Kürdan Kebabı) Nasıl Yapılır?

  • Köftesi için uygun bir yoğurma kabına kıyma, rendelenmiş soğan ve sarımsağı alalım.
  • Üzerine yumurta, ekmek içi, ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, pul biber ve kimyon ekleyerek yoğuralım.
  • Malzemeler birbiri ile güzelce özleştikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizde yuvarlayalım ve üzerine bastırarak şekil verelim.
  • Şekil verilen köftelerin üzerini streçlyerek bir kenarda bekletelim.
  • Patlıcanları çizgili soyarak şerit şeklinde uzun uzun keselim ve tuzlu suda 15-20 dakika bekletelim.
  • Daha sonra yıkayıp kurulayalım ve tavaya alıp kızdırdığımız sıvı yağda kızartalım.
  • Kızaran patlıcanları havlu kağıt serili tabağa alalım. Aynı yağda köfteleride hafif kızartalım.
  • Kızartma işlemi bittikten sonra 2 adet patlıcan alarak artı şeklinde koyalım ve ortasına 2 adet köfte yerleştirelim. Köfteler iri ise bir adette olabilir.
  • Patlıcanın uçlarını köftenin üzerinde birleştirerek bohça gibi yapalım.
  • Üzerine biber ve dilimlenmiş ya da çeri domatesten koyarak kürdan ile açılmayacak şekilde tutturalım.
  • Tüm patlıcanları aynı şekilde yaparak fırın tepsisine dizelim.
  • Ayrı bir kaba salça, tuz ve suyu alarak karıştıralım. Sosumuzu yemeğin üzerine gezdirelim.
  • Hazırladığımız yemeğimizi önceden ısıtılmış 180 derece fırında domateslerin üzeri kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişirelim.
  • Afiyet olsun.

Az Malzemeli Ama Çok Lezzetli Çorba Tarifi

 

Az Malzemeli Ama Çok Lezzetli Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet büyük patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 su bardağı süt
  • 1 litre su
  • Tuz

Sosu için

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı nane

    Az Malzemeli Ama Çok Lezzetli Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patates, havuç ve soğanı iri parçalar halinde doğrayıp tencereye alın.
  • Üzerine 1 litre suyu ekleyin ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin.
  • Pişince el blenderından geçirin ve içine 1 su bardağı süt ekleyin.
  • Karıştırarak kaynayana kadar pişirin ve en son tuzunu ekleyip ocaktan alın.
  • Tereyağı ve sıvı yağı ısıtın naneyi de ekleyip sosu hazırlayın ve çorbaya dökün.Mis gibi çorbamız servise hazır. Afiyet olsun 

Mercimek Köftesi (Tam Ölçülü Lokum Gibi) Tarifi

 

Mercimek Köftesi (Tam Ölçülü Lokum Gibi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 3.5 su bardağı su
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1 dolu yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı tuz (Damak zevkinize göre ayarlayın)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kuru nane (İsteğe bağlı)
  • Yarım limonun suyu (İsteğe bağlı)
  • 5-6 dal taze soğan
  • Yarım demet maydanoz

    Mercimek Köftesi (Tam Ölçülü Lokum Gibi) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak mercimekleri haşlamak için mercimekleri güzelce yıkıyoruz ve suyu ilave edip, önce harlı sonra kısık ateşte kapağı kapalı şekilde iyice pişene kadar haşlıyoruz.
  • Haşlanan mercimeklere tuzu ve bulguru ilave edip, karıştırıyoruz ve kapağını kapatıp 15-20dk demlenmeye bırakıyoruz,.
  • Bir tavada zeytinyağında ince ince doğradığımız soğanı kavuruyoruz. Ardından salçayı ilave edip, devam kavuruyoruz.
  • Daha sonra ocağın altını kapatıp, baharatlarını ilave edip, karışımı demlenen bulgura ilave ediyoruz,.
  • Güzelce yoğuruyoruz, ince ince doğradığımız taze soğan ve maydanozlarıda ilave edip karıştırıp, istediğiniz şekilde şekillendirip servis ediyoruz.

Güllaç Tarifi

 

Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 yaprak güllaç

Şerbeti için;

  • 8,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı şeker

Arası için;

  • Fındık
  • 2 yemek kaşığı gül suyu

    Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için; sütü ve şekeri tencereye alıp şekere eriyen kadar ısıtalım, kaynamasına gerek yok. Şerbeti şeker eriyince ocaktan alalım.
  • Dikdörtgen borcam kullandım evinizde olan herhangi bir borcama yapabilirsiniz.
  • Güllaç yapraklarını bölerek borcama yerleştirelim ve her katına şerbet dökelim.
  • Beş kat güllaç yaprağını yerleştirdikten sonra arasına fındığı serpelim.
  • Kalan beş kat güllaç yaprağını da eşit şekilde yerleştirip, her katına şerbeti dökelim. Kalan şerbeti de üzerine gezdirelim.
  • Buzdolabında soğuduktan sonra arzunuza göre süsleyip, servis edebilirsiniz 🥰 Afiyet olsun 🤤
  • Not: Ben gül suyu sevdiğim için 2 yemek kaşığı ekledim sizler sevmiyorsanız eklemeyebilirsiniz.

Tam Ölçü Güllaç (Ramazan-ı Şerifde Vazgeçilmez Hafif Leziz Tatlı) Tarifi

 

Tam Ölçü Güllaç (Ramazan-ı Şerifde Vazgeçilmez Hafif Leziz Tatlı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram güllaç (10 yaprak)
  • 3 litre+ 1 su bardağı süt
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı ceviz (Çekilmiş olacak)
  • 1 paket vanilin

Üzerine

  • Ceviz ve çilek

    Tam Ölçü Güllaç (Ramazan-ı Şerifde Vazgeçilmez Hafif Leziz Tatlı) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sütümüzü ve şekeri bir tencereye alırız ve karıştırırız.
  • Şeker eriyince ocaktan alırız.
  • Üzerine 1 paket vanilin ekleyip karıştırırız.
  • Parmağımız 7 ye kadar saydığımız da yanmıyorsa tatlı yapımına geçebiliriz.
  • İlk yaprağı tepsimize alırız üzerine yeterince süt şerbetinden ilave ederiz.
  • 5 kat olacak şekilde işleme devam ederiz.
  • 5. Kata gelince ceviz serperiz ve diğer 5 yaprağı da aynı şekilde süt şerbeti dökerek 5 üst katı da tamamlıyoruz.
  • Sütünü çekmeye başlayınca dilimleyip süsleme yaparız .
  • 3- 4 saat dinlendikten sonra servis ederiz. Afiyet olsun.
    Not :1 gün önceden yapılırsa sütlü tatlı daha güzel oluyor sabredemeyen tüketebilir 4 saat sonra .
    Kanalıma abone olup bildirim zilini açıp beğeni yaparsanız sevinirim şimdiden teşekkür ederim

Saray Muhallebisi Tarifi

 

Saray Muhallebisi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 100 gr tereyağ veya margarin
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik un
  • 1 paket vanilin 

    Saray Muhallebisi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye süt,şeker ve yumurta sarısını alıp karıştırın.
  • Ocakta ısınmaya bırakın arada karıştırın.
  • Başka bir tencerede yağı eritip unu ekleyin unun kokusu çıkana kadar kavurun. (unun rengi dönmesin)
  • Kavrulan una kepçe ile diğer tarafta kaynayan sütten ilave edip hızlıca karıştırın.
  • Süt bitene kadar işlemi tekrarlayın hızlıca çırpın ki topaklanma olmasın.
  • Göz göz olup koyulaşan muhallebiye vanilin ekleyip blenderdan geçirin.
  • Kaselere paylaştırıp üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis edin. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun

Kıyır Kıyır Peynirli Kolay Poğaça Tarifi

 

Kıyır Kıyır Peynirli Kolay Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket instant maya (Toz maya)
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım paket becel veya margarin (Oda ısısında olacak)
  • 1 tatlı kaşığı tuz (Zevke göre tuz miktarı artırılabilir)
  • 2 adet yumurta
  • 5 su bardağı kadar un
  • İsteğe göre içine dere otu konulabilir her iki şekilde çok lezzetli oluyor

İçi için;

  • Peynir (Zevkinize göre peynir çeşitleri, zeytin veya patates kullanabilirsiniz)

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

    Kıyır Kıyır Peynirli Kolay Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sütümüzü ılıtıyoruz ve bir karıştırma kabımıza alıyoruz, üzerine mayamızı ve şekerimizi ilave edip, güzelce çırpıyoruz.
  • 5 dakika sonra içine sıvı yağımızı ve yumurtamızı ekleyip, iyice çırpalım. Tuzumuzu koyalım.
  • Yarım paket oda ısısındaki becelimizi içine koyalım ve azar azar un dökerek hamuru yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan bir kıvamda hamur elde edelim.
  • Ardından elimize ceviz büyüklüğünde parça alıp, acumuzda yuvarlayalım. Ortasına peynir koyup, üçgen şeklinde kapatalım.
  • Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi tekrar edelim. Tepsimize dizdiğimiz poğaçaların üstüne yumurta sarısı sürüp, çatalla çizik atalım.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırınımıza koyalım ve göz kontrolü ile yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim. Her misafirim geldiğinde yapıyorum ve hep tarifi isteniyor. Afiyet olsun:).

Pofuduk Örgü Poğaça Tarifi

 

Pofuduk Örgü Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (Sarıları üzerine)
  • 2 yemek kaşığı kuru maya ya da 1 paket yaş maya
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (Ele yapışan bir hamur olacak)

Üzerine;

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • Susam

    Pofuduk Örgü Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un ve tuz hariç geriye kalan malzemeleri yoğurma kabına alıp, güzelce karıştıralım.
  • Azar azar unu ve tuzu da ilave edip ,yoğurmaya başlayalım.
  • Toparlanacak kadar un ekleyip, iyice yoğuralım çok katı olmamasına dikkat edelim.
  • Üzerini kapatıp 1 saat mayalandıralım.
  • Daha sonra şekil vermek için elimize sıvı yağ sürüp, hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere bölelim.
  • Her birine çubuk şekli verip, 3 lü olarak örelim.
  • Şekillendirme bittikten sonra 15-20 dakika tepsi mayası için dinlendirelim.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp isteğe bağlı susam, çörekotu veya haşhaş serpebilirsiniz.
  • 190 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim. Deneyeceklere afiyet olsun 

Şipşak Peynirli Börek Tarifi

 

Şipşak Peynirli Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka

Sosu için;

  • 1 kase peynir
  • Maydanoz
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • İsteğe göre susam çörek otu haşhaş vs.

    Şipşak Peynirli Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurt, sıvı yağ ve yumurtayı iyice çırpıyoruz. Rendelediğimiz peyniri ve ince ince doğradığımız maydanozları ekliyoruz. İyice karıştırıyoruz.
  • Yufkalardan ikisini rasgele parçalıyoruz. Tepsiyi yağlayıp diğer bütün olan yufkayı seriyoruz. Parçaladığımız yufkaları karışıma ekliyoruz.
  • İyice karıştırıp tüm yufkaları sosa buladığımızdan emin olunca tümünü serdiğimiz yufkanın üzerine döküyoruz.
  • Tepsinin kenarından sarkan yufkaları kesip üzerine rasgele diziyoruz.
  • Böreğimizin üzerine yoğurt sürüp isteğe göre susam vs atıyoruz (Ben atmadım) 180 derece fırında fansız ayarda 20 dakika pişiriyoruz. Dilimliyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz.

Rosto Köfte Tarifi

 

Rosto Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 750 gram kıyma
  • 1 adet soğan (Rendelenmiş)
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı galeta unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Yarım çay bardağı su

Patates püresi için;

  • 6-7 adet büyük boy patates (Azaltabilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım su bardağı süt
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 adet soğan (İsteğe göre)
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı su
  • Tuz

    Rosto Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köftesi için; malzemeleri karıştırma kabına koyup, güzelce yoğuruyoruz, rulo şekli yapıp, fırın kağıdına sarıyoruz, 1 saat kadar dolapta dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen köftemizi fırın tepsisine yerleştiriyoruz, fırın kağıdı yanmasın diye üzerini yarım çay bardağı su ile ıslatıp, 190 derece fırında 35-40 dk kadar pişiriyoruz (Kontrollü olarak)
  • Püresi için; patatesleri soyup haşlıyoruz, haşlanan patatesleri ezip içine tereyağ ve süt ilave edip güzelce ezerek püre haline getiriyoruz, ayrı bir tencerede sosu için tereyağ eritip, içine ince dilimlenmiş soğan ve salçayı ilave edip karıştırıyoruz.
  • Sarımsak ilave edip tekrar karıştırıyoruz, suyunu ve tuzunu koyup kaynamaya bırakıyoruz, köftemizi kontrol edip üzeri kızardıktan sonra fırından alıp, ilk sıcağı çıktığında bir -iki parmak kalınlığında kesip fırın kabına koyuyoruz.
  • Üzerine sosunu koyup, 15-20 dk kadar tekrar sosu ile pişiriyoruz, servis tabağına püremizi yerleştiriyoruz, fırından aldığımız köftemizi de üzerine koyup sosundan da ilave edip servis edebilirsiniz,