23 Nisan 2022 Cumartesi

Nefis Karnıyarık Tarifi

 

Nefis Karnıyarık Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 adet patlıcan

İç harcı için;

  • 300 gram kıyma
  • 2 dış sarımsak
  • 1 adet domates
  • 3 adet çarliston biber
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 1 su bardağı su

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2.5 su bardağı su
  • Tuz

    Nefis Karnıyarık Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yıkadığımız patlıcanları alacalı soyalım ve derin bir kabın içine alalım üzerini geçecek kadar su ve biraz tuz ekleyelim.(acısını çıkarmak için)
  • 15 dakika böyle bekletip kağıt havlu ile kurulayalım.
  • Geniş bir tavaya biraz sıvı yağ koyalım ve patlıcanları kızartalım ve kenara alım.
  • Geniş bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ dökelim soğan ve biberi ekleyip kavuralım.
  • Ardından sarımsakları ekleyelim bir iki dakika kavurduktan sonra kıymayı ekleyelim.
  • Kıymayı ekledikten sonra küp doğradığımız domatesleri ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Daha sonra salça tuz ve karabiberi ekleyip suyunu ilave edelim.
  • Suyunu çekince altını kapatalım.
  • Kızaran patlıcanları herhangi bir fırın kabı içine koyun.
  • Her birinin üzerine boylamına bıçak ile çizikler atalım ve yavaşça ortalarını açalım.
  • Hazırladığımız harçtan eşit miktarda koyalım.
  • Derin bir kabın içinde sosunu hazırlayalım ve tepsiye dökelim.
  • Ardından süslemesini yapalım ve 200 dereceye aldığımız fırında pişirelim. Afiyet olsun ☺.

Yumuşacık Lavaş Tarifi

 

Yumuşacık Lavaş Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 çorba kasesi un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • yarım paket toz maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Yumuşacık Lavaş Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri ılık su ile yoğurup 1 saat dinlendiriyoruz.
  • Daha sonra bezelere ayırıyoruz oklava yardımı ile açarak teflon tavada pişiriyoruz.
  • Buzluk da saklamak isterseniz lavaslara biraz su serperek poşetleyip saklayabiliriz.
  • Buzluktan çıkınca yeni yapmış gibi taze oluyor.
  • Benim bu verdiğim ölçüden 18 adet lavaş çıkıyor.

Evde Tavuk Dürüm Tarifi

 

Evde Tavuk Dürüm Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo un
  • Aldığı kadar su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant kuru maya

İçine:

  • Domates
  • Soğan
  • Maydanoz

    Evde Tavuk Dürüm Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Lavaşı için ilk önce hamurumuzu yoğurup 1 saat mayalanmaya bırakıyorum.
  • İsterseniz hazır kullanabilirsiniz ben kendim yapıyorum.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp tava büyüklüğünde açıyorum lavaşları arkalı önlü pişiriyorum.
  • Tavuk göğüslerini incecik doğrayıp tavada suyunu çekene kadar pişirdim sıvı yağ tuz ekleyip kızarttım.
  • En son salça ekleyip bi iki dakika daha pişince ocağı kapattım.
  • Hazırladığım lavaşları üzerine batırıp içine domates soğan maydanoz tavukları katıp baharatını ayarlayıp dürüm yapıyorum.Ayranla afiyetle yiyoruz.

22 Nisan 2022 Cuma

Sahura Sütlü Yumurtalı Yumuşak (İnce Bazlama) Tarifi

 

Sahura Sütlü Yumurtalı Yumuşak (İnce Bazlama) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 paket toz maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un dikkatli ekleyelim

Pişirmek için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Sahura Sütlü Yumurtalı Yumuşak (İnce Bazlama) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Süt ve suyu ılık olarak yoğurma kabına alıp üzerine şekeri mayayı ilave edip karıştıralım.
  • Tuzu ve yumurtayı ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Unu dikkatli ekleyerek yumuşak bir hamur yapıyoruz ve mayalanması için sıcak bir ortamada bekletelim.
  • Mayalanan hamuru 8 eşit parçaya bölelim ve beze yapalım.
  • Bezeleri biraz dinlendikten sonra yemek tabağı büyüklüğünde açıp hepsini kenara alalım.
  • Tavayı ocağa alalım ve ısıtalım iyice ısınınca orta ateşe alalım fırçayla tavayı güzelce yağlayalım.
  • Açtığımız ince bazlamayı tavaya alıp üzeri kabarcıklar olunca tekrar fırçayla sıvı yağ sürüp çevirelim.
  • Diğer tarafı kızarınca tekrar çeviriyoruz biraz daha bekletelim ve ocaktan alalım.
  • Hepsini aynı şekilde yapıp bitirelim ince bazlamaları bal ve reçelle peynirle tüketebilirsiniz afiyet olsun.

Vitamin Deposu Yeşillikli Nohut Salatası (Diyet Yapanlar İçin İdeal) Tarifi

 

Vitamin Deposu Yeşillikli Nohut Salatası (Diyet Yapanlar İçin İdeal) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut(Konservede kullanabilirsiniz)
  • 1 küçük kutu konserve mısır
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet sarı şişko biber (İsteğe bağlı)
  • 2 dal taze soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 1 adet rendelenmiş havuç
  • 1 adet küçük boy marul
  • Yarım limonun suyu
  • 2 kaşık nar ekşisi
  • Yeterince tuz
  • Dilediğiniz baharatı kullanabilirsiniz
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ/zeytinyağı

    Vitamin Deposu Yeşillikli Nohut Salatası (Diyet Yapanlar İçin İdeal) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Marul yapraklarını yıkayarak suyunu süzelim ve derin karıştırma kabının içine ince ince doğrayalım.
  • Havuç rendelenir, kapya biberler ve taze soğan küçük doğranır, ilave edilir.
  • Maydanoz ve dereotu ince kıyılır ilave edilir.
  • Haşlanmış nohut ve konserve mısır ilave edilir.
  • Limon suyu, nar ekşisi, tuz, zeytinyağınıda ekleyerek karıştıralım servis tabağına alalım.
  • Dilerseniz biraz iri kırılmış ceviz içi ve bir adet küçük doğranmış salatalıkta ekleyebilirsiniz. Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun

Nefis Lezzeti İle Çok Kolay Yoğurt Çorbası (Erişteli) Tarifi

 

Nefis Lezzeti İle Çok Kolay Yoğurt Çorbası (Erişteli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı yoğurt (süzme yoğurt)
  • 5 su bardağı su
  • 1 çay bardağından bir parmak az erişte (kesme erişte)
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane

    Nefis Lezzeti İle Çok Kolay Yoğurt Çorbası (Erişteli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sıvı yağ koyup 1,5 yemek kaşığı unu kavuralım ,unun kokusu çıkana kadar.
  • Bir kasede yoğurdu ,1 su bardağı su ile çırpalım.
  • Unun üzerine dökelim.
  • Kalan 4 su bardağı soğuk su da ilave edelim.
  • Su kaynayınca erişteyi ilave edelim.
  • Erişte pişince tuzu ilave edip 1-2 dakika daha kaynatıp altını kapatalım.
  • Ayrı tavada tereyağı eritelim ve baharatları kızdıralım.
  • Sosu çorbanın üzerine dökelim ve sıcak servis edelim.

Yumuşacık Çok Pratik Nefis Bazlama Tarifi

 

Yumuşacık Çok Pratik Nefis Bazlama Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı ılıtılmış süt (toplamda 330 ml)
  • 1,5 su bardağı ılıtılmış su (toplamda 330 ml)
  • 1 adet yaş maya (yada yerine 1 paket instant maya)
  • 1 silme yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ (en son aşamada hamuru toparlamak için)
  • Bazlamaya sürmek için tereyağ

Su bardağı ölçüm 220 ml 

Yumuşacık Çok Pratik Nefis Bazlama Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Süt, su, şeker ve mayayı yoğurma kabında karıştırıp eritelim.
  2. Tuzunu ilave edip karıştıralım. Azar azar kontrollü şekilde un dökerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
  3. Hamurun son kıvamı (mutlaka ele yapışacak cıvıklıkta, yumuşacık olmalı) ve hamur çok iyice 5-6 dk yoğurulmalı.
  4. Yoğurulan hamur üzerine 1 kaşık yağ dökülüp hamur kabı içinde yağla alt üst toparlanıp sonrada üzeri iyice örtülüp ılık yerde 45 dk mayaya bırakalım.
  5. 2-3 katı kabaran hamuru un serpili tezgaha boşaltalım. Çok az olacak şekilde üstünede un serpeleyip 12 adet eşit bezeye bölelim.
  6. Top şeklinde yuvarlayıp alt tabanlarını tezgahta serpili una bulayıp bez üzerine yağlı kağıt serip bezeleri aralıkla dizelim.
  7. Üzerlerini örtüp 10 dk dinlendirelim. Sonra ilk bezeyi hafifçe un serpili tezgaha alıp elle üzerine basarak biraz büyütelim ardına merdane ile hamuru çok inceltmeden ve kalında yapmadan pasta tabağı boyutunda orta incelikte açalım.
  8. Altına bez örtüp açılmış hamurları üzerine dizip üstlerinide mutlaka örtelimki kabuk tutmasınlar ve 10 dk daha bekletelim.
  9. Sonra tavamızı ocağa alıp iyice ısıtalım. En yüksek ateşten biraz düşük ayarda (ocağım 9 da en yüksek ayar,, ben 8 de ısıtıp pişirdim).
  10. İlk açılan hamurdan başlayarak sırası ile hamuru tavaya koyalım sağa sola ileri geri itip etrafında çevirerek bekleyelim biraz kabarma oluşsun.
  11. Yüzeyde şişmeler görününce (bu durum yaklaşık 25 saniye felan sürüyordur) hamuru ters çevirelim.
  12. Yine aynı süreye yakın bekleyip kabarma oluşunca tekrar çevirelim ve bu çevirmeden sonrada bazlama iyice kabarıp şişecektir 1-2 kez daha çevirip yeterince pişince tavadan alıp altı üstü bezle örtülü bir tepsiye üst üste soğutmadan biriktirelim.
  13. Tümü hazır olunca üzerlerine hemen tereyağı sürüp üst üste dizelim ve hava aldırmadan örtü örtelim. İstediğimiz zaman servis edebiliriz. Artanları buzdolabı poşeti içinde saklayıp, sonrasında mikro dalga fırında ısıtıp içine tereyağ sürerek tüketebilirsiniz.

İftar İçin Fırında Kaşarlı Mantarlı Tavuk Sote Tarifi

 

İftar İçin Fırında Kaşarlı Mantarlı Tavuk Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1/3 çay bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağı
  • 1 orta boy soğan ya da 2 küçük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 2 adet yeşil sivri biber (Yada hangisi varsa)
  • 8-9 adet mantar
  • 2 orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı köri baharatı (Yoksa önemli değil)
  • Tuz

Üzeri için;

  • Yeteri kadar kaşar peyniri

    İftar İçin Fırında Kaşarlı Mantarlı Tavuk Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavukları kuşbaşı doğrayalım.
  • Yapışmaz bir tavaya tereyağı ve sıvı yağ alalım. Isınınca içine tavukları ekleyelim ve suyunu bırakmaması için çok karıştırmayalım.
  • Bu aşamada sebzeleri dilediğiniz gibi doğrayalım. Mantarları 2 ve 4 parçaya büyüklüklerine göre bölebilirsiniz.
  • Mühürlenen tavuğu karıştıralım ve hafif kızarınca içine biber, soğan ve sarımsağını ekleyip, 2-3 dakika kavuralım.
  • Daha sonra mantarını atıp yine 3-4 dakika orta ateşte kavuralım.
  • En son küp doğradığımız domates ve baharatları ekleyelim ve 2-3 dakika daha kavurup, ocaktan indirelim.
  • Pişirmiş olduğumuz tavuğu porsiyonluk güveçlere ya da fırın kaplarına paylaştıralım. Yoksa küçük boy bir borcamdada yapabiliriz.
  • Yemeğimizin üzerine örtecek kadar kaşar peyniri ekleyelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşarlar eriyip, kızarıncaya kadar pişirelim. Sıcak sıcak servis edip, afiyetle yiyebilirsiniz.

Bebek Yoğurdu Tarifi

 

Bebek Yoğurdu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 6 tatlı kaşığı yoğurt mayası
  • 6 adet minik kavanoz

    Bebek Yoğurdu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sütü ocağa alalım ve güzelce kaynatalım.
  • Kaynayan sütümüzü kavanozlara pay edelim.
  • Parmağımızı yakmayacak dereceye gelene kadar bekletelim. Ara ara kontrol edelim.
  • Serçe parmağımızı kavanoza soktuğumuzda 10 saniye kadar elimiz yanmıyorsa tamamdır.
  • Yoğurt mayasının üzerine süt ekleyelim homojen bir kıvam olana kadar karıştıralım.
  • Daha sonra birer tatlı kaşığı şeklinde kavanozların içerisine koyalım. Tekrar karıştıralım.
  • Önceden 50 derecede 10 dakika ısıttığımız fırına kavanozları kapağı açık bir şekilde koyalım. Yaklaşık 5-6 saat fırını hiç açmayın.
  • Tutan yoğurtlarımızı kapakları açık olacak şekilde bir gece buzdolabında dinlendirin. Ertesi gün afiyetle yiyebilirsiniz.

Parmak Kebabı (Lezzet Garantili Tadına Bakan Çok Beğeniyor) Tarifi

 

Parmak Kebabı (Lezzet Garantili Tadına Bakan Çok Beğeniyor) Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gr kuşbaşı
  • 4 tane patlıcan
  • 5 adet çarliston biber
  • 3 diş sarımsak rendelenmiş
  • 1 tane büyük soğan
  • 1 rendelenmiş domates
  • Tuz karabiber pulbiber kekik
  • Yarım yemek kaşığı salça
  • 1,5 2 su bardağı su
  • Zeytinyağ

Üzerine

  • Domates

    Parmak Kebabı (Lezzet Garantili Tadına Bakan Çok Beğeniyor) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yapılışı ilk olarak kısıkta etimizi sulandırırız.
  • Suyunu çekmeye başlayınca soğan sarımsak ekleyip kavururuz.
  • Üzerine zeytinyağ ilave ederiz salça ve domates baharatları ekleyip suyunu da ekleyip 25 30 dk düdüklü tencere kapağını kapatıp pişmeye bırakırız.
  • Bir yandan patlıcan biber parmak şeklinde doğranıp kızartılır.
  • Borcama alınır ortasına pişmiş et koyulur.
  • Kalan sosu üzerine dökülüp üzerine domates dizip 25 30 dk fırında özleşmeye bırakılır.

Et Yahni Tarifi

 

Et Yahni Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg dana kuşbaşı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 10 adet arpacık soğan
  • 1 çay kaşığı dolusu un
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıcak su

    Et Yahni Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Etler düdüklü tencerede tuz ,tereyağ ile suyunu salana kadar kavrulur.
  • Kendi suyu ile pişmesi için düdüklü tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte 20 dk pişirilir.
  • Kapağı açılır arpacık soğanlar eklenir. Un, salça, su ilave edilip düdüklü tencerenin kapağı tekrar kapatılır.
  • Bu kez 10 dk pişirilir.
  • Tencerenin altı kapatılır. 10 dk sonra kapağı açılır. Misler gibi et yahnisi servise hazırdır.Afiyet olsun 

İçli Pide Kaşarlı Sucuklu Kıymalı Tarifi

 

İçli Pide Kaşarlı Sucuklu Kıymalı Tarifi İçin Malzemeler

Hamur malzemeleri; ⠀

  • 7 su bardağı un⠀
  • 2 su bardağı su⠀
  • 1 su bardağı süt⠀
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ sıvı yağ⠀
  • 1 paket kuru maya yada 1/2 (yarım) paket yaşmaya⠀
  • 1 tatlı kaşığı şeker⠀
  • 1 tatlı kaşığı tuz⠀

İç malzeme;

  • 300 gr sucuk
  • 600-700 gram kaşar
  • 300 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 er adet kırmızı-yeşil biber

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • Tercihen susam ve çörek otu

    İçli Pide Kaşarlı Sucuklu Kıymalı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Su, süt ve şeker ve mayayı bir tencereye alıp hafif ısıtalım 5 dakika bekleyin sıcak olursa hamur mayalanmaz. ⠀⠀
  • Un, sıvı yağ, tuz ve mayalı karışımı karıştırıp güzelce yoğurun. 2 saat boyunca üzeri kapalı bir şekilde mayalandırın.
  • 1 saat sonra ters düz yapmanız yeterlidir.
  • Mayalanma işleminden sonra tekrar yoğurun çok yumuşak gelirse yarım su bardağı un ekleyebilirsiniz.
  • Sucukları istenilen şekilde kesip, kaşarı rendeleyip kenara kaldırın.
  • Kıyma soğan ve biberleri orta seviyede kavurup soğumaya bırakalım.
  • Hamurumuzu, eşit parçalara bölünüz ve unladığınız tezgahta merdane ile açın ⠀⠀
  • Hamuru yağlı kağıdın üzerine koyunuz.
  • İç malzemesini doldurun ve kapatın. ⠀⠀
  • Yumurta sarısını çırpıp kenarlarına sürün. ⠀⠀
  • 190 derecede “fansız” ayarda kenarları kızarana kadar pişirin. Sıcacık tüketin :)) afiyet olsun.