29 Nisan 2022 Cuma

Kakaolu Baklava Ve Cevizli Baklava Tarifi

 

Kakaolu Baklava Ve Cevizli Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 5-6 su bardağı kadar un

Şerbeti için;

  • 6 su bardağı toz şeker
  • 7 su bardağı su
  • 4 damla kadar limon suyu

Arası için.;

  • 2 su bardağı ceviz içi
  • 2 su bardağı fındık içi

Açmak için;

  • Nişasta
  • 1 paket margarin

    Kakaolu Baklava Ve Cevizli Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti yaparak başlıyoruz, şerbet soğuk olacak. Eğer karemelize yapacaksınız, şekerin rengi dönene kadar güzelce karıştırın, rengi döndüğü an itibariyle ocağın altını kısın ve suyunu yavaşça ilave edin. Kısık ateşte 1 saat pişirin.
  • Eğer çok koyu şerbet sevmiyor iseniz ,30 dakika kaynaması yeterli.
  • Hamuru için; tüm malzemeleri karıştırın ve yoğurmaya başlayın yumuşak bir hamur olacak. Hamuru ikiye bölün ve 1 tanesine kakao ilave edip, güzelce yoğurun. Hamurun üzerini streç film ile kapatıp 1 saat dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru 4 e bölün, ve her bezeden ceviz büyüklüğünde minik parçalar koparın yuvarlayın ve nişastanın içine atın. Toplam 40 beze olacak.
  • İlk açmış olduğunuz bezeyi merdane yada oklava ile açabildiğiniz kadar açın yağlanmış tepsiye göre kesip, yerleştirin. Kalan kenar kısımlarınıda üzerine yerleştirin.
  • Arasına fındık içi serpiştirin. Diğer kalan 10 arlı bezeleride ayni şekilde yapın üst üste dizin ve aralarına fındık içi serpin. Baklavanızı dilimleyin.
  • Eritmiş olduğunuz margarini ilk sıcağı geçince baklavanın üzerine her yerine gelecek şekilde yayın. 150 dc fırında yavaş yavaş pişirin. Düşük ayarda pişirinki içini çeke çeke güzelce pissin.
  • Diğer cevizli baklavayıda aynı şekilde yapıp pişirin.
  • Fırından çıkan tatlıya 10 dakika sonra şerbetini verin. Eğer çıtır baklava olsun istiyorsanız şerbet soğuk tatlı ılık olsun. Ama biraz daha yumuşak olsun istiyorsanız tatlı fırından çıkar çıkmaz şerbeti verin.
  • Benmari usulü eritilmiş çikolatayı baklavanın üzerine gezdirin. Şerbeti tamamen çektikten sonra servis yapabilirsiniz.
  • Not:  Tepsi boyutunuza göre kakaoyu azaltabilirsiniz. küçük tepsi yapacaksınız eğer 2 yada 1 yemek kaşığı kakao kullanın.

Ev Yapımı Kısır (En Pratik) Tarifi

 

Ev Yapımı Kısır (En Pratik) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 orta boy soğan
  • 1 dolu yemek kaşığı salça ( biber ve domates karışık kullandım )
  • 1 çay kaşığı limon tuzu veya yarım limon
  • 1 çay kaşığı pul biber – karabiber – kimyon – kekik – sumak – varsa isot
  • Tuz
  • Marul – maydanoz
  • Nar ekşisi

    Ev Yapımı Kısır (En Pratik) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavaya sıvı yağ ile birlikte doğranmış soğanları ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Üzerine salçayı ekleyin 1-2 dk daha kavurup, baharatları ilave edin ve kişi başı 2 çay bardağı olacak şekilde ince bulgurunuzu tavaya ekleyin ve ocağın altını kapatın.
  • Suyunu, eklediğiniz kısır miktarindan 1-2 bardağı eksik olacak şekilde üzerine ekleyin (Örn. 4 çay bardağı kısır için 3 çay bardağı su ekleyin) karıştırın ve dinlenmeye bırakın.
  • Üzerine yeşillikleri ekleyip, yiyebilirsiniz. Afiyet bal şeker olsun 

Mahluta Çorbası Tarifi

 

Mahluta Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 litre sıcak su

Sosu için;

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

    Mahluta Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak soğanları küçük küçük doğrayıp, havucu da rendeleyerek bir kenara alalım.
  • Mercimek, bulgur ve  pirinci bol suyla güzelce yıkayalım.
  • Çorba tenceresine sıvı yağ alarak üzerine doğradığımız soğanı ve rendelediğimiz havuçları ekleyelim. Karıştırarak kavurmaya başlayalım.
  • Sebzelerimiz diriliğini yitirdikten sonra yıkadığımız mercimek, bulgur ve pirinçleri,  tuzu ve  sıcak suyu ekleyerek şöyle bir karıştıralım. Çorbamızı kaynamaya bırakalım.
  • Orta ateşte mercimekler tamamen pişinceye kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirelim.
  • Daha sonra çorbamız da birkaç saniye, hafif diri kalacak şekilde blenderdan geçirelim.
  • Sosu için tavaya sıvı yağ alalım.
  • Üzerine domates salçası ve biber salçası ekleyerek kavuralım.
  • Sonrasında kuru nane,  pul biber,  kimyon,  nar ekşisi ekleyip karıştırarak sosu ocaktan alalım.
  • Hazırladığımız sosu çorbaya ilave ederek karıştırdıktan sonra çorbamız servise hazır. Afiyet olsun!

Karışık Yaz Dolması Tarifi

 

Karışık Yaz Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • 4 adet kabak
  • 2 adet dolmalık biber
  • 1 adet domates
  • 1 adet patates

İç harcı için;

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2.5 yemek kaşığı dolusu karışık salça
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 er tatlı kaşığı tuz kuru nane karabiber kimyon kırmızı biber
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 3 adet rendelenmiş sarımsak

Üstü için;

  • 4-5 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı
  • 1 adet doğranmış sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı salça

    Karışık Yaz Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Benim ki uzun patlıcandı ortadan böldüm kabakta aynı şekilde tüm sebzelerin içini oydum bilmeyenler internet videolarına bakabilir.
  • İç harcının hepsini bir kapta iyice karıştırıp, dolmalık biber patlıcan kabak domates patates dolduruyoruz, üstlerine kestiğimiz kapakları (Saplarını) yerleştiriyoruz ki içi dökülmesin diye.
  • Tencereye diziyoruz üstünü hafif geçecek kdr sıcak su ekliyoruz ayrı tavada zeytinyağı sarımsak salça ve kuru naneyi kavuruyoruz, dolmaların üstüne döküyoruz üstüne tabak koyun ki dağılmasın.
  • Suyu kaynayınca en kısığa alıp 40 dk kadar pişiriyoruz pirinçler yumuşayana kadar. Afiyetler olsun 

Krem Şokola Tarifi

 

Krem Şokola Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 lt süt
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket sütlü veya bitter çikolata

    Krem Şokola Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Çikolata hariç tüm malzemeler tencereye koyulur ve kaynayıp koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Muhallebi kıvamına gelen tatlının içerisine çikolata eklenir ve tel çırpıcı ile karıştırarak çikolatanın erimesi sağlanır.
  • Bir kaç dakika tel çırpıcı ile çırptıktan sonra kuplara paylaştırılır. Bu ölçülerle hazırladığınızda yaklaşık 5-6 kase krem şokola elde edebilirsiniz.
  • Tatlı oda ısısına gelene kadar bekletilir. Oda ısısına geldikten sonra buzdolabında bir kaç saat dinlenmeye bırakılır.
  • Soğuduktan sonra isterseniz çikolata rendesi, ceviz, fıstık ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Cevizli Güllaç Tarifi

 

Cevizli Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 adet güllaç yaprağı
  • 2 litre Süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 paket Şekerli Vanilin
  •  Ceviz İçi

    Cevizli Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sosu için tencereye sütü, şekeri ve vanilyayı alalım, şeker eriyene kadar ısıtalım.
  • Borcama güllaç yaprağından bir tanesini kırarak yerleştirelim. Üzerine hazırladığımız sostan her yerine gelecek şekilde dökelim. Her birine sostan dökerek 5 kat olacak şekilde güllaç yapraklarını yerleştirelim.
  • Son kata da şekerli sütlü sostan gezdirdikten sonra her yerine gelecek şekilde ceviz içi serpelim.
  • Tekrar güllaç yapraklarını kırıp, soslayarak üst üste borcama yerleştirelim.
  • Hazır olan güllaç tatlısını bir kaç saat dolapta dinlendirdikten sonra dilimleyip süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

28 Nisan 2022 Perşembe

Kolay Bayram Tatlısı Tarifi

 

Kolay Bayram Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 20 adet baklavalık yufka
  • 250 gr kaymak
  • 350 gr iri çekilmiş fındık
  • 150 gr tereyağı

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su (600 ml)
  • 3-4 damla limon suyu

    Kolay Bayram Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbetimizi hazırlayalım ve soğumaya bırakalım. Bunun için uygun bir tencereye su ve şekeri alarak karıştıralım, kaynamaya bırakalım.
  • Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyelim ve 5 dakika dakika daha kaynatıp ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
  • Baklavalık yufkalarımızdan 4 tanesini üst üste olacak şekilde tezgaha alalım.
  • Üzerine her yerine gelecek şekilde kaymaktan sürelim. Ardından iri çekilmiş fındık serpelim.
  • Baklavalık yufkamızı rulo şeklinde sıkıca saralım.
  • Rulomuzu yaklaşık 3 cm genişliğinde keselim ve fırın tepsimize alalım.
  • Diğer baklavalık yufkalarımızı da tekrar 4’erli şekilde hazırlayalım ve tepsiye dizelim.
  • Tatlılarımızı fırına vermeden önce üzerlerine bir fırça yardımıyla erittiğimiz tereyağından sürelim.
  • Daha sonra 180°C ye ısıttığımız fırında alt üst fansız ayarda yaklaşık 30 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda pişen tatlıları fırından alalım, ilk sıcaklığı çıktıktan sonra şerbetlemek için uygun bir kaba aktaralım.
  • Soğuyan şerbeti tatlıların üzerine gezdirelim. Tatlıları şerbetini çekinceye kadar dinlendirelim.
  • Sonrasında tatlılarımızı servis tabağına alarak toz fıstıkla süsleyelim. Baklava tadında kaymaklı fındıkzadeler servise hazır. Afiyet olsun!

Dereotlu Pofuduk Poğaça (Damak Çatlatan Lezzet) Tarifi

 

Dereotlu Pofuduk Poğaça (Damak Çatlatan Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı süt (ılık)
  • 1 su bardağı su (ılık)
  • 1,5 yemek kaşığı kuru maya
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 adet yumurta (akları içine sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (yumuşamış)
  • 8-8,5 su bardağı un
  • Yarım demet dereotu

İçi için;

  • Beyaz peynir

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • Susam

    Dereotlu Pofuduk Poğaça (Damak Çatlatan Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ilık süt ve suyu yoğurma kabına alın üzerine kuru maya ve şekeri ekleyip karıştırın 5 dakika bekletin.
  • Üzerine diğer malzemeleri de ekleyip unu eleyerek azar azar ilave edip yumuşak ele yapışmayan hamur elde edin.
  • Hamurun üzerine ince kıyılmış dereotu ekleyip iyice yoğurun.
  • Kapağını kapatıp yarım saat mayalandırın.
  • Mayalanan hamuru biraz daha yoğurup mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
  • Hazırlanmış hamurları elinizle açıp ortasına beyaz peynir koyup iki taraftan birleştirerek kapatın.
  • Ters çevirip yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  • Hepsini bu şekil yapıp üzerine örtü örtüp yarım saat tepside mayalandırın.
  • Mayalanan poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serpip 180 derece fırında 2 tepsiyide aynı anda pişirecekseniz fanlı ayarda pişirin.
  • Tek tek pişirecekseniz fansız ayarda pişirin.
  • Fırından çıkarıp üzerine temiz bir örtü örtüp 10 dakika dinlendirin servis yapın afiyet olsun.

Cennet Çorbası Tarifi

 

Cennet Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 adet patates
  • 7-8 adet arpacık soğan
  • 2 diș sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Damak tadınıza göre tuz
  • 4,5 su bardağı su

Üzeri için

  • Sıvıyağında yakılmış kırmızı toz biber

    Cennet Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tereyağımızı tencereye alalım .
  • Üzerine iki yemek kaşığı mısır ununu ilave edip kavuralım .
  • Kabukları soyulmuş arpacık soğanları ve yemeklik doğranmış patatesleri iki diș sarımsakları ekleyip bir iki tur döndürelim.
  • Ardından suyu tuzu ve karabiberi ekleyip pişirelim .
  • Çorbamız piștikten sonra üzerine sıvı yağında 1 çay kaşığı kırmızı toz biber yakıp çorbamızın üzerine gezdirelim.Sıcak sıcak servis edelim afiyetler olsun.

Tek Hamurdan Çıtır Çıtır Harika 2 Çeşit Tatlı Tarifi

 

Tek Hamurdan Çıtır Çıtır Harika 2 Çeşit Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tutam tuz
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 6 su bardağı un

Açmak için;

  • Nişasta

Arası için;

  • Ceviz, fındık

Üzeri için;

  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Şerbet için;

  • 6 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1 tutam tuz
  • 1 çay kaşığı tereyağı
  • 1 parça limon

(çay bardağı ölçüsü 125 ml)

(su bardağı ölçüsü 200 ml)

Tek Hamurdan Çıtır Çıtır Harika 2 Çeşit Tatlı Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Hamur için gerekli malzemeler karıştırılır kontrollü un eklenir ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur yoğrulur.
  2. Hamur bezelere bölünür bezeler tatlı tabağı büyüklüğünde açılır.
  3. Aralarına nişasta ve buzdolabı poşeti bırakılarak hava almayacak şekilde kapatılır en az 2 saat dinlendirilir.
  4. Şerbeti için şeker, su ve limon karıştırılır ocağa alınır kaynamaya başlayınca 6-7 dk daha kaynatılır şerbet kıvam alınca ocaktan alınır.
  5. Ocaktan alır almaz tuz ve tereyağı eklenir karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
  6. Bezeler olabildiğince ince açılır. Ortadan ikiye kesilir ve ceviz serpiştirerek oklavayla sarılır büzülür ve tepsiye alınır.
  7. Diğer tatlı için büzülen yufkalar ikiye kesilir ve iki ucu birleştirilip tepsiye alınır.
  8. Üzerine yağ dökülür ve ısıtılmış 190 derece fırında pişirilir.
  9. Sıcak tatlıya soğuk şerbet dökülür. Şerbeti çekince servise hazır deneyen herkese afiyet olsun.

İzmir Pastanelerinin Yok Satan Kardelen Tatlısı Tarifi

 

İzmir Pastanelerinin Yok Satan Kardelen Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Kek için;

  • 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı şeker (140 gr)
  • 1+1/4 (çeyrek) su bardağı un (130 gr) (1 bardak + çeyrek bardak)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin

Islatmak için;

  • 600 ml süt
  • 1 paket kremaKrema için;
    • 1/2 (yarım) su bardağı nişasta (40 gr)
    • 1/2 (yarım) su bardağı un (55 gr)
    • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı toz şeker (125 gr)
    • 1 litre süt
    • 80 gram beyaz çikolata
    • 1 paket vanilin
    • 1 kutu kremaArası ve üstüne;
      • Antep fıstığı (ceviz/yer fıstığı/fındık da olur)
      • Beyaz çikolata
      • Hindistan cevizi

        İzmir Pastanelerinin Yok Satan Kardelen Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

      • Kek için: yumurta ve şekeri rengi açılıp mayonez kıvamına gelene kadar iyice çırpın.
      • Kuru malzemeleri ekleyin.
      • Spatulayla alttan üste doğru söndürmeden yavaş yavaş karıştırın. (elerseniz daha kolay olur) hepsi harmanlanınca yağlı kağıt serilmiş büyük kare borcama dökün.
      • 175 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. (kürdanla birkaç yerini kontrol edin temizse tamamdır).
      • Kek soğurken süt ve kremayı iyice çırpıp dolaba koyun.
      • Krema için: un, nişasta ve şekeri harmanlayın.
      • Sütü azar azar ekleyip topak kalmayana kadar çırpın.
      • Altını açıp iyice kıvam alana kadar kaynatın.
      • Beyaz çikolata ve vanilin ekleyin.
      • Sonra oda sıcaklığına gelmesi için kenara alın.
      • Ara ara karıştırın ki kabuklanmasın.
      • Oda sıcaklığına gelince bir kutu krema ekleyip iyice karıştırın.
      • Soğuyan keki ortadan ikiye kesin.
      • Dolaptaki sütlü karışımın yarısıyla alt katı ıslatın.
      • Kremanın az bir kısmını üstüne ayırıp kalanı araya döküp eşit bir şekilde yayın.
      • Üzerine beyaz çikolata ve antep fıstığı serpiştirip öbür keki koyun.
      • Onu da iyice ıslatıp kalan kremayı yayın bol hindistan cevizi serpiştirip dolaba kaldırın.
      • En az 3-4 saat dinlendirin. Ben bir gün dinlendirdim.