1 Mayıs 2022 Pazar

Aynı Hamurdan İki Çeşit Bayram Tatlısı Tarifi

 

Aynı Hamurdan İki Çeşit Bayram Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 2 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 silme çay kaşığı tuz
  • 4,5 su bardağı un

Açmak için;

  • Mısır nişastası

Arasına;

  • Ceviz

Üzerine sürmek için;

  • 100 gram tereyağı

Şerbeti için;

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su (700 ml)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

    Aynı Hamurdan İki Çeşit Bayram Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için tencereye şeker ve suyu alarak kaynayıncaya kadar karıştıralım.
  • 15 dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip karıştıralım, 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım.
  • Hamuru için yoğurma kabına yumurta, yoğurt, sıvı yağ ve sirkeyi alarak tel çırpıcı ile çırpalım.
  • Kabartma tozu, tuz ve unu yavaş yavaş hamuru yoğurmaya başlayalım. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim.
  • Hamuru un serpilmiş tezgaha alarak toparlayalım.
  • Toparlanan hamuru 24 eşit parçaya bölelim. Parçaları elimizle yuvarlayarak beze haline getirerek bir tabağa alalım. Üzerine bir bez kapatarak 1saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Bezelerin önce 12 tanesini ardından diğer 12 tanesini 2 grup olacak şekilde mısır nişastası ile 12-15 cm çapında açalım.
  • Açtığımız hamurları aralarına nişasta serperek üst üste alalım.
  • 12 tanesini üst üste koyduğumuz hamurumuzu merdane ile açalım.
  • Hamurumuzu geniş bir şekilde açtıktan sonra 3’erli gruplara ayıralım.
  • ilk 3 hamurun her yerine gelecek şekilde cevizden serpelim.
  • Hamuru 2 parmak kalınlığında rulo haline getirelim.
  • Sardığımız hamurun üzerine bastırarak düzeltelim.
  • Daha sonra hamuru 2 parmak genişliğinde kareler halinde keserek fırın tepsisine sıralayalım.
  • Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayıp tepsiye alalım.
  • Dilberdudağı için kalan 12 kat hamuru üst üste koyarak genişlettikten sonra aparatla daireler şeklinde keselim.
  • Dairelerin etrafında kalan hamuru alıp, ortalarına iri kıyılmış cevizden yerleştirelim.
  • Dairelerimizin iki ucu üst üste gelecek şekilde ikiye katlayalım.
  • Hazırladığımız tatlıları fırın tepsisine sıralayalım. Tüm tatlıların üzerine eritilmiş tereyağından sürelim.
  • Tatlılarımızı önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 50 dakika pişmeye bırakalım.
  • Üzerleri kızaran tatlıları fırından alıp daha küçük bir tepsiye alalım.
  • Soğuyan şerbeti sıcak tatlıların üzerine gezdirelim, 2-3 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Şerbetini çeken dilber dudağı ve kesme baklavaları antep fıstığı ile süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

davet Sofraları İçin Pratik Beyti Sarma Tarifi

 

Davet Sofraları İçin Pratik Beyti Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 400 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 adet sarımsak
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Sos için :

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kajun baharatı (isteğe bağlı)
  • Yarım çay bardağı su
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt

    davet Sofraları İçin Pratik Beyti Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kıyma, soğan, sarımsak, pul biber, kimyon, karabiber ve tuzu uygun bir kaba alın ve 3 4 dk yoğurup dinlenmesi için dolaba kaldırın. Dinlendikçe lezetlenecektir.
  • Yufkayı ortadan ikiye bölün.
  • Köftenizi eşit parçalara ayırdıktan sonra uzun şeritler halinde şekil verip böldüğünüz yufkalara sarın.
  • Daha sonra istediğiniz büyüklükte ve şekilde kesip tepsiye dizin.
  • 180 derecede güzelce kızarana kadar pişirin. Et çok güzel pişiyor tereddüt etmeyin yaparken.
  • Sosu için tereyağını eritip sıvı yağı ekleyin. Salça, pul biber, isteğe göre kajun baharatı ekelyin çok yakışıyor. Yarım çay bardağı su ekleyin 1 2 dk kaynatın.
  • Pişen beytileri servis tabağına aldıktan sonra üzerine hazırladığınız sosu ve en son sarımsaklı yoğurt ilave ederek servis yapın.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun davet sofraları için çok güzel ve lezzetli bir tarif oluyor.

Karamelize Soğan Salatası (Mezesi) Tarifi

 

Karamelize Soğan Salatası (Mezesi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet orta boy kurusoğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlıkaşığı toz şeker
  • 1 tatlıkaşığı tuz
  • Yarım çay bardağından biraz az su
  • 2 yemek kaşığı narekşisi
  • Baharatlar ( pul biber- karabiber- tatlı kırmızı toz biber – kimyon)
  • Süzme yoğurt ( servis sırasında kullanmak için. mecburi değil)

    Karamelize Soğan Salatası (Mezesi) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğanların kabuklarını soyup görselde görüldüğü şekilde 4 e bölelim ve her katını ayıralım.
  • Tavaya aldığımız soğanlarımızın üzerine zeytinyağı ekleyip karıştırarak kavuralım.
  • Soğanlar biraz yumuşadığında toz şekeri ekleyelim ve rengi değişene kadar karıştıralım.
  • Rengi değişen soğanların üzerine suyu ekleyip tavanın kapağını kapatalım ve 3-4 dakika pişirip ocaktan alalım.
  • Soğanları ayrı bir kaba geçirip üzerine nar ekşisi tuz ve baharatları ekleyelim karıştıralım.
  • Bu şekilde tüketebileceğiniz gibi süzme yoğurt üzerine servisle tüketmenizi tavsiye ederim. Bu efsane tat vazgeçilmez tarifiniz olacak. Afiyet olsun :).

Rulo Baklava Tarifi

 

Rulo Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 28 adet baklavalık yufka
  • Çekilmiş ceviz
  • 200 gram tereyağ
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 dilim limon

    Rulo Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayalım şeker ve su kaynadıktan sonra limonunu ekleyip 15 dakika kaynatıp, ocaktan alıp, soğumaya bırakalım.
  • Tereyağını eritip köpüklerini temizleyelim. İçerisine sıvı yağ ekleyip karıştıralım. İki adet yufkayı serip her tarafına yağ sürelim.
  • Ceviz serpip, şiş yada ince oklava ile saralım. Tepsiye yerleştirelim yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapalım. Kalan yağı üzerine sürüp, 170 dereceli fırında pişirelim.
  • Fırından çıkınca sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökelim. Balkon yada cam önünde biraz bekletelim nemlenmesin.
  • Üzerini kesinlikle kapatmayalım. 4-5 saat dinlendirelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun.

Söğürtme Kebabı Tarifi

 

Söğürtme Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

Söğürtme için;

  • 1 büyük bostan patlıcan
  • 2 kapya biber
  • 3 yeşil biber
  • 1 kaşık tereyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı toz biber

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Köftesi için;

  • Yarım kg kıyma
  • 4 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 rendelenmiş suyu sıkılmış kuru soğan( suyunu kullanmıyoruz)
  • 1 silme çay kaşığı karbonat
  • 1 adet yumurta
  • Çok az bir tutam kadar kekik
  • Tuz karabiber çok azda kimyon

    Söğürtme Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köftesi için; tüm malzemeleri karıştırma kabına alalım çok iyi yoğuralım 10 15 dk kadar köfteyi ne kadar iyi yoğurursanız o kadar güzel olur.
  • Köfteleri ister fırında ister az yağlı tavada pişirelim.
  • Söğürtme hazırlanışı için; sebzeleri közleyip kabuklarını soyalım. Küp küp doğrayıp, tereyağında sebzeler, rendelenmiş sarımsak, toz biberi hep birlikte kavurup servis tabağına alalım.
  • Üzerine kızarttığımız köfteleri dizelim.
  • 2 kaşık tereyağını kızdırıp, üzerine gezdirelim. Afiyet olsun ❤️
  • Not: 4 yemek kaşığı galeta unu yerine ben bayat beyaz ekmekleri bir tepside kurutup rondodan geçirip eliyorum kavanozlara koyup yeri gelince köftelerde kullanıyorum emin olun galeta unundan çok daha farklı ve güzel oluyor.

Tirileçe Tarifi

 

Tirileçe Tarifi İçin Malzemeler

Pandispanya için;

  • 7 adet yumurta
  • 2 su bardağından 1yemek kaşığı eksik un
  • 1 paket kabartma
  • 1 paket vanilya

Pandispanyayı ıslanmak için;

  • 4 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 paket krema(300 ml)

Karamel sos için

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1,5 paket krema (300 ml)
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı

    Tirileçe Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pandispanya için; yumurtaların sarısını ve beyazını ayıralım, beyazın içerisine bir tutam tuz ekleyip traş köpüğü kıvamına gelene kadar mikserle çırpalım.
  • Sarıların içerisine toz şekeri ekleyip, köpük köpük olana kadar çırpalım. Vanilya ilave edelim elenmiş un kabartma tozunu da ilave edip güzelce karıştıralım.
  • Bu aşamadan sonra mikseri devre dışı bırakalım. Yumurta beyazını da 3 asamada ekleyerek ıspatula yardımıyla söndürmeden dikkatli bir şekilde karıştıralım.
  • Yağlı kağıt serili borcama hamurumuzu döküp ,180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15 dakika kadar pişirelim. Kürdan testi yapıp içerisi pişmişse fırından çıkaralım.
  • İlk sıcaklığı giden pandispanyanın altındaki yağlı kağıdı çıkarıp ters bir şekilde tepsiye çevirelim. Süt şeker krema karışımını kekimizin üzerine dökelim.
  • İyice soğuyunca çırpılmış krem kremşantiden bir kaşık kadar ayırıp geri kalanına pandispanyanın üzerine yayalım. Onun üzerine soğumuş karamel sosumuzu dökelim.
  • Ayırdığımız krem şantinin üzerine yarım çay bardağı süt ekleyip homojen kıvam alana kadar karıştıralım. İster.
  • Bir sıkma torbası ya da sıkma aparatı ile ince çizgiler halinde tatlımızın üzerine şeritler çekelim bir kürdan yardımıyla üzerine çizikler atalım. Tam kıvamında harika trileçemiz hazır. En az 2 saat buzdolabında bekletip servis ederim afiyet olsun.

Bayram Kurabiyesi Tarifi

 

Bayram Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1kilo bayram kurabiyelik un
  • 500 gram şeker
  • 500 gram vita yağı

    Bayram Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şeker ile yağ krema olana kadar yoğurulacak, sonra un koyulup, tekrardan yaklaşık 10 dk yoğurulacak.
  • Un ve şeker yağ iyice karışıp, hamur olacak.
  • Sonra kalın şeritler yapıp, içe doğru kırılıp, en son üzeri bir fıstık konulur.
  • 100 derece fırında yaklaşık 40 dakika pişirilecek.
  • Püf noktası; 100 derece yukarısı olmaz bir anda pişerse dağılma çatlama olabilir.

Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi

 

Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet orta boy patlıcan

Köftesi için;

  • 300 gram kıyma
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 2 adet yumurta
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1.5 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

    Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce köftelerimizi hazırlayalım. Bütün köfte malzemelerini katıp, iyice yoğuralım. Sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, şekil verelim. Köfteleri fırın tepsisine koyalım 10 dk kadar fırında pişirelim.
  • Patlıcanları alacalı soyup en uç kısmından başlayıp ince olacak şekilde kesiyoruz ve kestiğimiz patlıcanlar (5 dilim çıkıyor) yarım saat suda bekletiyoruz.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye patlıcanları dizip, fırça yardımıyla arkasını ve önünü yağlayıp, 180 derece fırında hafif yumuşatıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Köfteleri patlıcanlara koyup, sarma şeklinde sarıp tepsiye diziyoruz ve aralarına domates, biber veya patatesde koyabilirsiniz.
  • Sosu bir tavada karıştırıp, üzerine döküp, 180 derece fırında üzerleri hafif kızarıncaya kadar pişirelim.

Tane Tane Pirinç Pilavı Tarifi

 

Tane Tane Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 yemek kaşığı arpa şehriye
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 2 su bardağı su

    Tane Tane Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tereyağı ve sıvı yağ tencereye alınır, arp şehriye eklenir ve kavrulur. Çok yakmamaya dikkat edelim.
  • Ardından pirinçler eklenir ve yaklaşık 7-8 dk güzelce kavrulur. Kavurma konusunda acele etmeyin lütfen pilavı ne kadar güzel kavurursanız o kadar iyi sonuç alırsınız.
  • Ardından tuzu eklenir 1-2 tur daha kavrulur.
  • Üzerine suyu ilave edilir. Kaynadıktan sonra ocağın en küçük gözünde en kısık ayarda yavaş yavaş suyunu çekmeye bırakılır.
  • İlk etapta üst kısmın suyunu çekince bir tur karıştırılır. Burada amaç üstte kalan pirinçlerin de altta kalan suyla buluşup çiğ kalmaması.
  • Tüm suyunu çekmiş olan pilav artık servise hazırdır. En son bir daha karıştırılır ve sunumu yapılır, afiyetle yenir 

Kış Kısırı Tarifi

 

Kış Kısırı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ince esmer bulgur
  • Marul
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 adet havuç
  • 1 küçük boy turp
  • Kara lahana
  • 1/2 (yarım) demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi
  • Tuz
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 çay kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı sumak

    Kış Kısırı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bulguru sıcak su ile ıslatın ve üzerini 10 dk kapatın. Bir tavada zeytinyağını kızdırıp, üzerine küp küp doğranmış soğanları ekleyin ve kavurun.
  • Daha sonra domates ve biber salçasını ekleyin, son olarak baharatları ekleyip, son bir kere karıştırın. Sonrasında yumuşattığınız bulgurun üzerine bu sosu ilave edip iyice karıştırın.
  • Daha sonra içerisine ekleyeceğiniz malzemeleri doğranacakları doğrayın rendelenecekleri rendeleyin ve bulgurun üzerine ilave edip, limon suyu ve nar eksisini ekleyip, karıştırın. Kısır servise hazır denemek isteyen herkese afiyet olsun

Fırında Karışık Karnıyarık Tarifi

 

Fırında Karışık Karnıyarık Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patlıcan
  • 1 adet kabak
  • 1 adet patates

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

İç harcı için;

  • 150 gram kıyma,
  • 1 adet domates (1 çay bardağı domates konservesi kullandım)
  • 2 sivri biber
  • 2 kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tutam maydanoz
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

Üzeri için;

  • 1 adet domates
  • 2 adet sivri biber

    Fırında Karışık Karnıyarık Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sebzeleri yıkayalım kurulayarak patlıcanları alacalı soyarak ikiye bölelim. Kabağı dört e bölelim, patatesi ikiye bölerek içini oyalım.
  • Şimdi bunları kızartmak için kızgın yağda çok fazla kızarmamak kaydı ile kızartıp havlu kağıt üzerine alalım fazla yağını çeksin.
  • İç harcı için kıymayı güzelce rengi koyulaşana kadar karıştırarak kavuralım.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanı ve sivri biber i ilave edelim soğanlar yumuşayınca salçasını, domatesi, sarımsağı, ilave ederek bir, iki dakika beraber pişirip, ocaktan alalım.
  • İnce kıyılmış maydanoz ilave edelim iç harcımız da hazırdır. Kızarmış olan sebzeleri fırın kabına dizelim içlerine hazırlamış olduğumuz iç harcından kaşık yardımı ile içlerine dolduralım.
  • Üzerlerine tam kapatmayacak şekilde domates ve biber dilimleri koyalım. Sosu için bir kasenin içinde salçayı verilen ölçüde şu ile açarak karnıyarıkların aralarına dökelim.
  • Fırını 200 dereceye alt üst pişirme ayarına getirerek orta rafta20-25 dakika üzerin deki malzeme hafif kızarınca yemeğimiz pişmiş demektir. Afiyet olsun

Kozalak Mantı Tarifi

 

Kozalak Mantı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 200 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Karabiber
  • Tuz

Üzeri için;

  • Sarımsaklı yoğurt

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1/2 (yarım) çay bardağı su
  • Tuz
  • Yağ (Tereyağı da kullanabilirsiniz)

    Kozalak Mantı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yufkalarımızı pizza dilimi gibi olacak şekilde 12 eşit parçaya bölelim. Bir pipet yardımıyla ince rulolar halinde saralım ve açılmaması için su ile ıslatıp kapatalım.
  • Diğer yandan yemeklik doğradığımız soğanımızı tenceremize hafif yağla kavuralım. Üzerine salçamızı, karabiber ve tuzumuzu ilave ederek kavurma işlemine devam edelim.
  • Sardığımız yufka rulolarımızı kızgın yağda kızartalım.
  • Sosu için yağımızın içerisine salçamızı koyup hafif kavurduktan sonra su ve tuz ilave ederek pişirelim.
  • Kozalak mantılarımızı servis tabağımıza dizelim. Ortasına kıymalı harcımızı, üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu son olarakta sosumuzu gezdirip servise hazır hale getirelim👩🏻‍🍳. Afiyet olsun