Malzemeler
- 5 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı un
- 2yemek kaşığı tereyağı
- Yarım paket krema
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı ılık süt
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 4 su bardağı sıcak su
Nasıl Yapılır?
- Kabuklarını ince bir şekilde soyduğumuz domatesleri küp küp doğrayalım.
- Uygun bir tencereye tereyağını alalım ve eritelim.
- Eriyen yağın üzerine unu ekleyelim ve kokusu çıkana kadar kavuralım.
- Daha sonra domates salçası ekleyerek kavurmaya devam edelim.
- Doğradığımız domatesleri de ekleyip karıştırarak pişirmeye devam edelim.
- Yaklaşık 8-10 dakika kavurduktan sonra suyunu salan ve pişmeye başlayan domateslerin üzerine sıcak su ekleyerek karıştıralım ve tencerenin kapağını hafif kapatarak yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda tekrar çorbamızı şöyle bir karıştıralım ve ardından pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar blendırdan geçirelim.
- Daha sonra ılık sütü ekleyerek bir iki tur karıştıralım. Bu aşamada sütün mutlaka ılık olması gerekiyor.
- Ardından kremayı da ekleyerek karıştıralım.
- Çorbamıza son olarak tuz ve karabiberi ekleyelim, karıştırıp kaynamasını bekleyelim.
- Kaynayan domates çorbamız servise hazır. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı lupin unu
- 1 yemek kaşığı badem unu
- 1 tatlı kaşığı karnıyarık otu
- 1 tatlı kaşığı keten tohum unu
- 1 tatlı kaşığı toz permasan peyniri
- 2 yemek kaşığı şekersiz krema
- 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
- 1 adet yumurta
- Göz kararı biberiye
Nasıl Yapılır?
- Tüm malzemeleri bir kaba koyup, güzelce karıştırıyoruz.
- Elde ettiğimiz ekmek hamurunu mikrodalgaya dayanıklı bir kalıba döküp, 2.20 dakikada pişiriyoruz.
- Eğer mikrodalganız yok ise 180 derece fırında kontrollü pişirebilirsiniz.
Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı su (200 ml)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çimdik tuz
Kızartmak için;
Üzeri için;
- Toz şeker
- Tarçın
Nasıl Yapılır?
- Churros tarifi için öncelikle tereyağını derin bir tavaya alarak eritelim.
- Daha sonra suyu ekleyelim ve ısıtalım.
- Tuz ve unu da ekleyerek spatula yardımıyla hamuru kıvam alana kadar karıştıralım.
- Hazır olan churros hamurumuzu sıkma torbasına dolduralım. Ardından pişirme kağıdı üzerine hamurumuzdan sıkalım. Makasla hamurumuzu istediğimiz boyutlarda keselim.
- Tüm hamur bitene kadar bu şekilde şekillendirelim.
- Uygun bir tavanın içerisine bolca yağ alalım ve kızması için bekleyelim.
- Yağ kızdıktan sonra içerisine şekillendirdiğimiz churroslardan alalım ve çevirerek kızartalım.
- Kızaran tatlılarımızı kağıt havlu serdiğimiz bir tabağa alalım.
- Tüm tatlılarımızı kızarttıktan sonra geniş bir tabağa şeker alalım, kızaran tatlılarımızı şekere bulayalım. Dilerseniz şekerin içerisine tarçın ekleyip karıştırarak tarçınlı şekere de bulayabilirsiniz.
- Hazır olan churrosları yanında eritilmiş çikolata ya da süt reçeli ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Malzemeler
- 1 su bardağına yakın sosis
- 1 adet yeşil biber
- 1 su bardağı rendelenmiş cheddar peyniri
- 2 adet yumurta
- 60 gr labne
- 2-3 su bardağı badem unu
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
Nasıl Yapılır?
- Sosis ve yeşil biberi minik doğrayıp, tüm malzemeleri bir kapta güzelce karıştırıyoruz.
- Dondurma kaşığı ile fırın tepsisine yerleştiriyoruz.
- Önceden ısınmış 180 derece fırında 20-30 dakika pişiriyoruz.
Malzemeler
- 2 tane domates
- 2 tane biber
- 1 tane kuru soğan
- 1 tane salatalık
- Bir tutam maydanoz
Sosu için ;
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 buçuk çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı toz biber
Nasıl Yapılır?
- İlk önce domates ,salatalık, maydanoz ,soğanı küçük küçük doğrayın.
- Karıştırma kabına alıp sos malzemelerini karıştırıp sebzelerle harmanlayın .
- Servis tabağına alın yapanlara şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler
- 1 su bardağından 2 parmak eksik yeşil mercimek
- 1 su bardağı bulgur
- 1 kuru soğan
- 1, 5 yemek kaşığı salça
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 3, 5 su bardağı sıcak su
- Karabiber
- Tuz
Nasıl Yapılır?
- Mercimeği ezilmeyecek şekilde haşlayıp süzelim.
- Tencereye sıvı yağı alalım yemeklik doğradığımız soğanı ekleyip sararana kadar kavuralım. ,
- Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.
- Yıkayıp süzdüğümüz bulguru ve tereyağı ekleyip 3-4 dakika karıştırarak kavuralım.
- Sıcak suyunu tuzunu ve karabiberini ekleyip kaynamaya başladıktan sonra mercimeği ekleyip kısık ateşte pişirelim.
- 10 dakika demlendirip servis yapalım afiyet şifa olsun.
Not: Pilavın suyunu kendi bulgurunuza göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler
- 6 adet patlıcan
- 200 gram kıyma
- 1 kuru soğan
- 2 adet domates
- 4-5 tane sivri biber
- 5-6 diş sarımsak
- 1 demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 fiske karabiber pul biber tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Sosu için;
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı su
Nasıl Yapılır?
- Patlıcanları yıkayıp kurulayalım ve alacalı soyalım. Her bir patlıcanın iki yerine bıçağın ucunu batıralım ki patlıcanların içi güzel pişsin.
- Fırın tepsisine dizerek patlıcanlara fırça ile sıvı yağ sürelim fırını 200 dereceye ayarlayıp patlıcanların kızarmasını sağlayalım(15-20 dk ka yeterli oluyor)
- Patlıcanlar pişer iken biz içini hazırlayalım. Soğanı ve sıvı yağı tavaya alarak soğanlar yumuşayana kadar kavuralım.
- Kıymayı ve ince doğranmış 2 adet biberi ilave edelim kıymanın rengi koyulaşana kadar kavurma işlemine devam edelim. Salça ve 1 adet rendelenmiş domates i ilave ederek 2-3 dakika pişirelim tuz ve baharatları ilave ederek karıştıralım.
- Üzerine ince kıyılmış maydanozu ilave edelim iç harcımız tamamdır.
- Kızaran patlıcanların üzerine bıçakla çizelim ve arasını açalım kaşıkla.
- Bastırarak içine pişirdiğimiz harçtan dolduralım, sarımsaklari, biberleri bölerek ve domates dilimlerini üzerine koyalım. Sosunu bir kasede pürüzsüz şekilde karıştırıp patlıcanların arasına tepsiye dökelim.
- Tekrar fırına alalım domates ve biberler kızarınca yemeğimiz pişmiş demektir. Patlıcanlar yağda kızartılmadığı için çok hafif ve leziz oluyor kesinlikle denemenizi öneririm. Afiyet olsun
Malzemeler
- 4 adet domates
- 1 adet kırmızı biber
- 3 diş sarımsak
- 2 adet soğan
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı dolusu tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım su bardağı süt (oda ısısında)
Nasıl Yapılır?
- İlk önce fırın tepsimize yağlı kağıt serelim ve üzerine ortadan ikiye kestiğimiz domatesi, yine ortadan ikiye kestiğimiz kapya biberi yerleştirelim.
- Sarımsaklarımızı soyarak domateslerimizin içerisine batıralım.
- Son olarak halka halka doğradığımız kuru soğanı da tepsimize yerleştirelim.
- Küçük bir kasenin içerisine karabiber, kekik, tuz ve şekeri alarak karıştıralım. Bu karışımı tepsimizdeki seblerin her yerine gelecek şekilde serpiştirelim.
- Ardından tepsimizi önceden ısıtılmış 180° fırına yerleştirelim ve yaklaşık yarım saat kadar közlenmeye bırakalım.
- Közlenen ve soğuyan domateslerimizin, biberlerimizin kabuklarını soyalım.
- Tenceremize tereyağını alalım ve eritelim. Tereyağımız eridikten sonra unu ilave edelim ve kokusu çıkana kadar karıştırarak kavuralım.
- Unumuzun rengi hafif pembeleştikten sonra salçamızı ekleyelim ve 1-2 dakika daha kısık ateşte kavuralım.
- Ardından közlediğimiz sebzeleri tenceremize ekleyelim ve karıştıralım.
- Sıcak suyumuzu ekleyerek son bir kez daha karıştıralım ve kaynamaya bırakalım.
- Çorbamız kaynadıktan sonra blenderden geçirerek pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayalım.
- Çorbamıza tekrar sıcak su ilavesi yapalım ve kıvamını ayarlayalım.
- 3-4 dakika daha kaynattığımız çorbamıza pul biber, tuz ve sütü ekleyerek karıştıralım.
- Kısık ateşte 5 dakika daha pişirdiğimiz domates çorbamız servise hazır. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri, kızarmış ekmek dilimleri ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet Şifa Olsun.
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
- 1 yemek kaşığı pirinç
- 1 yemek kaşığı yeşil mercimek
- 1 yemek kaşığı bulgur
- 1 litre + 200ml su
Terbiyesi için;
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- 1-2 damla limon suyu
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı tereyag
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı dolusu tatlı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı nane
- Tuz
- Karabiber
Nasıl Yapılır?
- Bakliyatları güzelce sıcak suda yıkayın. Geniş bir tencereye tüm bakliyatları ilave edin üzerine.
- Kaynamış su dökün yeşil mercimekler yumuşayana kadar haşlayın mercimekler yumuşadıktan sonra terbiyesi için.
- Yumurta sarısı, yoğurt, un ve limon suyunu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Haşlanmış çorba suyundan 1-2 kepçe terbiyenin üzerine ilave edin ve karıştırın.
- Hazırladığınız bu terbiyeyi çorbanın üzerine ilave edin, bir yandanda hızlı hızlı karıştırın kaynayana kadar karıştırmayı bırakmayın.
- Çorbanız kaynamaya başladıktan sonra yağını hazırlayın, küçük bir tavada küçük küçük doğranmış soğanları tereyağında kavurun.
- Kavrulmuş soğanların üzerine baharatları ilave edip karıştırın sosu çorbanın üzerine dökün karıştırıp altını kaptın. Eğer kıvamı size koyu gelirse 1 su bardağı kaynamış su ilave edin afiyet olsun.
Malzemeler
- 500 gr kuşbaşı dana eti
- 2 adet soğan
- 3-4 adet yeşil sivri biber
- 2 adet domates (kabukları soyulmuş)
- 1 yemek kaşığı dolusu tatlı kırmızı toz biber
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 çay bardağı kaynamış su
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- Tuz
- Karabiber
Nasıl Yapılır?
- Etleri küçük küçük doğrayın geniş bir tencereyi ısıtın ve kuşbaşı doğranmış etleri ilave edin.
- Suyunu salana kadar kavurun ben etin saldığı ilk suyu döktüm tekrar üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edip kısık ayarda kapağını kapatıp pişiridim.
- Etleri güzelce suyunu çektikten sonra biraz daha susuz bir şekilde pişirip etleri tencerenin dibine tuturdum.
- Daha lezzetli oluyor dibine tutan sosu tereyag ile kavurdum.
- Etler güzel yumuşacık piştikten sonra kabuğunu soyduğum domatesleri küçük küçük doğradım.
- Diğer malzemeleri de küçük küçük doğradıktan sonra pişmiş olan etin üzerine ilave etim.
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ kırmızı toz biber yarım çay bardağı su ilave edip biberler yumuşayana kadar devam kavurdum afiyet olsun.
Malzemeler
- 1 litre tavuk suyu veya 1 adet bulyon (bunlar yoksa normal sade su ilede olur)
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı un
- 1 çay bardağı tel şehriye
- Bir tutam taze maydanoz ince doğranmış
- Tuz
- Karabiber
Nasıl Yapılır?
- Bir tencerede sıvıyağını ve tereyağı eritip üzerine bir yemek kaşığı salça koyup kavurun.
- Ardından bir yemek kaşığı un ilave edip devam kavurun.
- Kavurduktan sonra 1 litre tavuk suyu ilave edin karıştırın.
- Bir çay bardağı tel şehriyeyi ilave ettikten sonra kısık ateşte beş 6 dakika pişirin.
- Son olarak ince ince doğranmış maydanozları ilave edin.
- Çok hamur olmaması için beş 6 dakika sonra ocaktan alın.
Malzemeler
- 3 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
İç harcı için:
- 300 gr kıyma
- 1 adet büyük soğan( ince ince rendelenmiş)
- Tuz
- Karabiber
- 1 çay bardağı su
Kızartmak için
- Sıvı yağ
Nasıl Yapılır?
- Çiğ börek hamurunu yazdığım malzemeler ile bir kapta güzelce yogurun.
- Üzerini kapatıp yarım saat hamuru dinlendirin.
- Ayrı bir kapta kıymanın içine soğanı en ince küçük yeri ile rendeleyin.
- Soğandan çıkan suyu ile rendelenmiş soğanı kıymanın üzerine ilave edin tuz karabiber ve 1 çay bardağı su ile güzelce yoğurun.
- Hamurunuz yarım saat dinlendikten sonra ister küçük bezeler alın tek tek açın isterseniz de hamuru büyük bir şekilde açıp üzerine benim koyduğum gibi bir kase koyup yuvarlak şekiler kesin yuvarlak kestiğiniz hamurun üzerine.
- ( 1,5 -2 ) yemek kaşığı kadar kıyma koyun güzelce bir tarafının her yerine kıymayı sürün ve diğer tarafını ay şeklinde katlayın.
- İster elinizle güzelce bastırın ister çatalla yapın kapattığınız çiğ börekleri kızgın sıvı yağda çevire çevire güzelce kızarana kadar kızarttın sıcak sıcak servis edin afiyet olsun.(