12 Ağustos 2022 Cuma

Soğuk Çorba Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 çay bardağı dövme buğday
  • 1 çay bardağı nohut
  • 1/2 (yarım) çay bardağı yeşil mercimek
  • 1 orta boy salatalık
  • 7-8 dal semizotu
  • 1 büyük çorba kasesiyle süzme yoğurt
  • Tuz
  • Kuru nane
  • Soğuk su

İsteğe bağlı

  • Taze nane
  • Dereotu doğranıp eklenebilir
  • Buz küpleri çorbaya ilave edilebilir

    Nasıl Yapılır?

  • Bir gün önceden ayrı ayrı kaplarda suda bekletilen nohut ve dövme buğday, yine ayrı ayrı kaplarda yumuşayana kadar haşlanır, ayrı bir kapta yeşil mercimek de yumuşayana kadar pişirilir.
  • Pişen mercimek yıkanarak siyah suyu akıtılır.
  • Suyu süzülen nohut, dövme buğday ve yeşil mercimek geniş bir kaba alınır, üzerine yıkayıp doğradığımız semizotu yaprakları ve küçük küçük doğranan salatalık eklenir.
  • Karışımın üzerine tuz ve yoğurt ilave edilir, karıştırılır; soğuk su yavaş yavaş eklenir, çorbanın yoğunluğu isteğe bağlı olarak eklenecek su miktarıyla ayarlanır.
  • Üzerine kuru nane serpilir, buz küpleri ilave edilir; daha sonra da çorba soğuk soğuk servis edilir.Afiyet olsun.

Domates Soslu Yoğurt Dolgulu Patlıcan Sarma Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 adet uzun patlıcan
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz kırmızı toz biber kekik

Dolgu için;

  • 3-4 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı dolusu labne
  • 1 diş sarımsak rendesi
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1 fiske karabiber

Sos için;

  • 2 adet domates rendesi
  • 1 diş sarımsak rendesi
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları 1 cm kalınlığında uzunlamasına dilimleyin. Dışta kalan kabuk kısmını derin keserek çıkarın. Ben tuzlu suda bekletmedim. İsterseniz yapabilirsiniz.
  • Patlıcanları tost makinesine yerleştirin. Baharatlı yağ karışımından sürün ve 1-2 dk pişirin. Arka yönlerini de çevirip yağdan sürüp biraz daha pişirin. Hepsini aynı şekilde hazırlayın.
  • Sos malzemelerini uygun bir tencerede 5-10 dk pişirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  • Dolgu malzemelerinin hepsini bir kasede karıştırın.
  • Patlıcanların ucuna yoğurt karışımından 1 tatlı kaşığı kadar yerleştirip, rulo yapın. Domates sosla birlikte servis yapın. Afiyet olsun🌸
  • Not: 1 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapılması daha iyi olur.



Pancarlı Makarna Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım paket istediğiniz bir çeşit makarna
  • 2 su bardağı pancar turşusu suyu
  • 1 su bardağı su
  • Yarım demet dereotu
  • 6-7 adet pancar turşusu
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 2 su bardağı yoğurt
  • Tuz

     Nasıl Yapılır?

  • Makarnayı pancar suyunda haşlayıp süzüyoruz.
  • Dereotur,pancar turşusunu doğrayıp mısırı ekliyoruz.
  • Yoğurt ve mayonezimizi ekleyip karıştırıyoruz.
  • Yarım saat kadar buzdolabında dinlendirip servis ediyoruz. Afiyet olsun

Kayısılı Yaz Keki Tarifi

 

Malzemeler

Keki için

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un

Üzeri için

  • 2 yemek kaşığı tereyağı yada margarin
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı un
  • 4.5 tane kayısı

     Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri bir kaç dakika çırpalım.
  • Un hariç kalan malzemeleri de ekleyip çırpmaya devam edelim son olarak unu ilave edip kıvam alana kadar karıştırıp.
  • Yağlanmış fırın kabına alalım.
  • Kayısıları küp küp doğrayıp kekin üzerine serpiştirin.
  • Kıtır için tereyağı un ve toz şekeri farklı bir kaba alıp elimizle ovuşturalım tamamını kekin üzerine serpiştirin.
  • 180 derecelik fırında pişirelim afiyetler olsun.

Rulo Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı un (110 gr)
  • 1 paket vanilya

Krema için:

  • 500 ml süt
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Arası için;

  • Muz

Üzeri için;

  • 1 poşet krem şanti
  • 150 ml soğuk süt

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pastamızın kremasını hazırlayalım.
  • Tencereye tereyağ hariç diğer malzemeleri alıp karıştıralım. Un kokusu çıkana kadar pişirelim.
  • Ocaktan alıp tereyağını ekleyip pürüz kalmayacak şekilde çırpalım. Soğuması için buzdolabına kaldıralım.
  • Pandispanyası için şeker ve yumurtayı beyazlaşana kadar çırpalım.
  • Ardından diğer malzemeleri ilave edip güzelce çırpalım.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye döküp spatulayla eşit bi şekilde yayalım.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10-12 dakika kontrollü pişirelim.
  • Fırından çıkan pandispanyayı başka bi fırın kağıdına ters çevirip saralım.
  • Üzerine bez kapatıp biraz dinlendirelim.
  • Ardından kremasını sürüp rulo şeklini verelim.
  • Kekimiz soğuduktan sonra üzerini krem şantiyle kapatıp çikolatayla süsleyelim.
  • 1 saat dinlendikten sonra servis edelim. Afiyet olsun. 

Yufkasız Tava Böreği Tarifi

 



Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 kase peynir kaşarpeyniri ve beyaz peynir
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz, pulbiber
  • 1 tutam maydanoz
  • Tavayı yağlamak için

    • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

      Nasıl Yapılır?

    • Yumurta süt bir kaba alıp çırpalım.
    • Bütün malzemeleri koyup karıştıralım.
    • Yağlanmış teflon tavaya hamuru dökelim.
    • Spatula ile düzeltelim.
    • Tavayı ocağa alıp kapağını kapatalım.
    • Kısık ateşte her iki tarafı da kontrollü pişirelim. Yaklaşık 15 dakikada pişen harika bir börek oluyor deneyeceklere afiyet olsun.

Kıymalı Peynirli Yufka Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • ️1 paket yufka (4 yaprak)

️Peynir harcı:

  • ️3 büyük beyaz peynir
  • ️1 avuç maydanoz (ince kıyın)

️Kıyma harcı:

  • ️3 büyük soğan (dilimler halinde kesilmiş)
  • ️500 gram kıyma
  • ️Biraz maydanoz
  • ️2 çay kaşığı tuz veya vegeta ve kırmızı biber tozu

️içini yağlamak için:

  • ️1 su bardağı süt (220ml)
  • ️1 adet yumurta akı (sarısını ayırın)
  • ️Yarım çay bardağı sıvı yağ (100ml)
  • ️1 tutam tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanı tavada kızartın.
  • Kıymayı ekleyip beraber kavurun.
  • Maydanozu ve baharatları ekleyin.
  • Kısık ateşte kısa süre karıştırarak soğumaya bırakın.
  • Peynir harcı:beyaz peyniri maydanozla karıştırın.
  • İçine sürmek için süt, yumurta akı,yağ,tuzu karıştırın.
  • Yufkayı sıvı ile fırçalayın. Şimdi peynir veya kıyma ile doldurun ve alttan yukarıya yuvarlayın.
  • Fırın tepsisi serilmiş tepsiye salyangoz tarzında yerleştirin.
  • Bir kaseye tekrar süt,yarım su bardağı sıvı yağ ve yumurta sarısını ekleyip yufkaların üzerine dökün.
  • 200 derecede yaklaşık 45 dakika pişirin.

Kahvaltılık Kumpir Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • 1 kase sucuk
  • 1 kase sosis
  • 1 kase mısır
  • 1 kase biber
  • 1 su bardağı kaşar peyniri
  • 3 yemek kaşığı ketçap

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri haşlayın ezici ile ezin. Üzerine tereyağı, tuz ve karabiberini ekleyip karıştırın.
  • Sucuk, sosis ve biberleri doğrayıp bir kaseye alın, mısırı ekleyin üzerine ketçap döküp karıştırın.
  • Patatesleri güveç kaplara paylaştırın üzerine hazırladığımız garnitürleri ekleyip fırınlayın.
  • Tam pişmeden kaşarınıda ekleyip tekrar fırınlayın. Afiyet olsun.

Tavuk Dünyası Ekmekleri Tarifi

 

Malzemeler

  • 15 gram yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 3,5 su bardağı kadar un (Kontrollü koyalım)

    Nasıl Yapılır?

  • Ilık suyun içine maya, şeker ve tuzu ekleyip karıştıralım. Undan 3 bardak karıştırma kabına koyalım ve mayalı suyu ekleyelim yoğurmaya başlayalım.
  • Kalan unuda yavaş yavaş ekleyelim. Biraz ele yapışan bir kıvamda olunca üzerini kapatalım oda ısısında kabarmaya bırakalım.
  • Sonra tezgaha un serpelim hamuru fitil şekline getirelim 8-9 parçaya ayıralım. Sonra şekil verip tepsi mayasına 15-20 dk bırakalım.
  • Bıçakla çizikler atıp su sürelim fırça ile. Fırına sıcak su dolu bir kap koyalım 240 c de pişirelim.

Alanya Usulü Fıstıklı Limonata Tarifi

 




 Malzemeler

  • 4 limon (kabuğu ve suyu )
  • 1 portakal suyu
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 litre su
  • 1 su bardağı kavrulmuş kabuğundan ayıklanmış tuzsuz yer fıstığı

    Nasıl Yapılır?

  • Bol suda yıkadığınız limonların, kabuklarını rendenin kalın tarafıyla beyaz kısımlarının gelmemesine dikkat ederek rendeleyin. Toz şeker ekleyerek ovun.
  • Taze sıkılmış limonların suyunu karıştırın. Biraz bu şekilde bekletebilirsiniz. Bu şekilde bekleyen limon aromasını daha çok verecektir.
  • Daha sonra bir süzgeç yardımı ile süzüp,üzerine suyu ekleyin. Soğuyunca kavrulmuş ve kabuğundan ayıklanmış fıstık ile servis edin.


Köstebek Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
  • Yarım çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un

Keki ıslatmak için;

  • 1 çay bardağı süt

Ara dolgu için;

  • 1 paket kremşanty
  • 1 paket pasta kreması
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 adet muz
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • Dilediğiniz herhangi süslemeler

    Nasıl Yapılır?

  • Çırpma kabına yumurtaları kıralım. Şekeri ilave edip çırpıcı ile rengi beyazlasana kadar çırpalım.
  • Süt ve yağı ilave edelim kakao kabartma tozu vanilya ve unu yavaş yavaş karıştıralım.
  • Karışımı yağlanmış kalıba dökelim. 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirelim.
  • Krema malzemelerini çırpıcı ile çırpalım dolaba koyalım. Pişen keki soğumaya bırakalım.
  • Kekin ortasını tabak yardımıyla daire şeklinde keselim sonra kaşıkla içini oyalım.
  • Çıkan kırıntıları rondodan geçirelim.
  • Kremşantiye damla çikolataları karıştıralım.
  • Keki sütle ıslatalım. Kremşantinin birazını kekin iç kısmına sürelim.
  • Kekin ortasına dilimlediğimiz muzları yerleştirelim.
  • Kremayı muzların üzerine yayalım. Tekrar dilimlenmiş muzları dizelim.
  • Kalan kremayı da tümsek şekli vererek kekin üzerine yayalım.
  • Rondodadan geçen kek kırıntılarını kremanın üzerine bolca dökelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
  • Not: Süslemeleri benmari usulü çikolataya çilek batırarak yaptım. Süsleme işi tamamen size kalmış.

Bisküvili Çikolata Topları Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 paket bisküvi (400g)
  • 1 çay bardağı çekilmiş fındık
  • 80g bitter çikolata
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 100g tereyağı
  • yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı süt

    Nasıl Yapılır?

  • Bisküvili çikolatalı topları için petibör bisküvilerimizi elimizle küçük parçalar halince kıralım.
  • Ocağa aldığımız sos tavasına tereyağını alarak eritelim.
  • Yağ eridikten sonra üzerine toz şeker, vanilya, kakao ve sütü ekleyerek şeker eriyene kadar karıştıralım.
  • Şeker eridikten sonra ocaktan aldığımız karışıma bitter çikolatayı ekleyerek karıştıralım ve çikolatanın erimesini sağlayalım.
  • Bisküvilerimizin üzerine fındık kırığını ve hazırladığımız çikolatalı sosu ekleyerek önce kaşıkla ardından elimizle karıştıralım. Dilerseniz bu aşamada eldiven kullanabilirsiniz.
  • Hazır olan harcımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak elimizle yuvarlayalım. Tüm harç bitene kadar şekillendirmeye devam edelim.
  • Daha sonra çikolata toplarımızı toz antep fıstığı, fındık kırığı ya da hindistan cevizine bulayarak servis edelim. Afiyet olsun!