14 Ağustos 2022 Pazar

Gevrek Kurabiye Haftalarca Bayatlamayan Kurabiye Tarifi

 



Malzemeler

  • 250 gram margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5,5 su bardağı un

Üzerine;

  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Un hariç tüm malzemeleri yoğurma kabına alın karıştırın ve unu ekleyin hamur hazır.
  • Şekil verip fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10. 15 dakika arası pişirin üzerine bulamak için.
  • Pudra şekeri ve hindistan cevizini karıştırın.
  • Kurabiyeler pişince fırından alıp ilk sıcaklığı çıkınca pudra şekeri ve hindistan cevizine bulayın servis tabağına alın hepsi bitene kadar devam edin kurabiyeler hazır afiyetle yiyin.

Soslu Elmalı Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 tane yumurta (Yumurtalar büyükse 3 kullanabilirsiniz)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı yoğurt (Ev yoğurdu ekşilik verebilir yoğurdunuz ekşi ise hazır kullanın)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 2 tane soyulmuş kırmızı elma
  • 1 yemek kaşığı damla çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yoğurt ,şeker ,sıvı yağ ve vanilyayı iyice çırpın. Pürüzsüz bir sos olacak. Bir su bardağı bu sostan alın buzdolabına kaldırın, kalan karışımın içine.
  • Dört yumurta kırın,bir paket kabartma tozu,iki su bardağı un ekleyin karıştırın koyu bir kek harcı olacak. Bu sizi korkutmasın (Havuçlu ya da elmalı keklerde koyuluk gerekir sularını salacağı için dengelemek açısından)
  • Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli orta boy kek kalıbına ya da yağlanmış orta boy borcamınıza karışımı dökün. Elmaları soyup ince ince dilimleyin kek harcının üzerine elmaları gelişi güzel bolca dizin üzerine damla çikolata serpin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt üst ayar da 35-40 dakika kadar pişirin her fırın farklılık gösterebilir dikkat edin altı ve üstü kızardığında, kürdan batırın kürdan temiz çıktığında fırından çıkarın.
  • Kekinizi bir kaç dakika dinlendirip ayırdığınız bir bardak sosu üzerine gezdirin keki buzdolabında bir saat kadar dinlendirin dayanamam derseniz en azından yarım saat olsun☺️
  • Yoğurtlu sos olduğu için serin yerde muhafaza edin. Şimdiden afiyet olsun 

Karpuz Kabuğu Şekerlemeler Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 dilim karpuz kabuğu (Eğer tartma imkanınız varsa 1 kg  karpuz kabuğu)
  • 1 yemek kaşığı karbonat
  • 3-4 lt su
  • 5 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su (Şerbeti için)
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 3-4 adet limon tuzu
  • 1 paket vanilya

    Nasıl Yapılır?

  • Karpuz kabuklarının yeşil kısmını soyalım mümkün olduğunca ince olmalı ama yeşil kısmı kalmamalı.
  • Uygun bir kaba veya tencereye su ve karbonatı ilave edip eriyene kadar karıştıralım.
  • Soyup ince dilimler halinde doğradığımız kabukları karbonatlı suya yatırıp bir gece bekletelim. Su muhakkak kabukların üzerine çıkmış olsun.
  • Karbonatlı suda beklemiş kabukları 2-3 kere yıkayıp süzelim iki taşım kaynatalım.
  • Artık en son aşama şerbeti hazırlayalım.
  • Şeker su ve  limon kabuğu rendesini yayvan bir tencereye alıp altını açalım şeker eriyene kadar karıştıralım.
  • Şerbet kaynamaya başladıktan 6-7 dakika sonra karpuz kabuklarını ilave edip orta ateşte kaynamaya bırakalım yaklaşık  45-50 dakika kadar. Ocaktan almaya yakın vanilyayı ilave edelim. Kabuklar şeffaf bir renk aldığında reçel olmuş demektir.
  • Sıcak sıcak kuru kavanozlara koyarak kapaklarını sıkıca kapatıp tutmasını sağlayabilirsiniz daha uzun ömürlü olması için. Receli açtıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmeli.
  • Ben çok hafif kırmızı yerlerinide bıraktım rengi daha güzel olması için. Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin afiyet olsun

Çikolata Parçalı Brownie Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı (Yoksa tereyağ da olur)
  • 120 gr bitter çikolata
  • Çikolata parçaları

    Nasıl Yapılır?

  • Bitter çikolata ve hindistan cevizi yağını birlikte eritin.
  • Ayrı bir kapta yumurta ve şekeri çırpın erimiş çikolatayı yavaş yavaş ekleyerek karıştırın un, kabartma tozu ve vanilya ekleyin karıştırın.
  • Katılaşan karışıma isteğe bağlı çikolata parçaları ekleyebilirsiniz.
  • Hamuru on dakika buzdolabında bekletin sonrasında hamurdan parçalar alıp yuvarlayın yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizin.
  • 180 derece ısınmış fırında on dakika pişirin.
  • Kurabiyeleriniz çok yayılmamış olursa fırından çıkar çıkmaz bir bardakla hafif üzerlerine bastırın yayılsın.
  • Fırından çıkan kurabiyenin üzerine beyaz çikolata parçaları ekleyin, soğumasını bekleyin ve tüketin 

Domates Çorbası Tarifi

 



Malzemeler

  • 4 adet domates
  • 1 kapya biber
  • 1 kaşık tereyağ
  • 1 kaşık un
  • 1 kaşın salça
  • yarım bardak süt
  • tuz, pulbiber, karabiber
  • 1 tavuk bulyon
  • 1 lt sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Tereyağımızı erittikten sonra unumuzu ekleyip kavuruyoruz.
  • Unun kokusu çıktıktan sonra salçamızı ekleyip karıştıralım.
  • Rendelediğimiz domatesler ve doğradığımız kapya biberi ekleyip 3-4 dk pişirelim.
  • Tavuk bulyonu ekleyelim, sıcak suyuda koyduktan sonra blenderdan geçirelim.
  • Süt ve baharatları ekleyip pişmeye bırakalım. Kaşar peynir ya da kızarmış ekmek ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun


Hazır Sanılan Sodalı Su Böreği (Buzluğa Atılabilir) Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet yufka

Sosu:

  • 3 adet yumurta
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 5 çay bardağı süt
  • Tuz
  • İçi:

    • 200 gram peynir
    • Yarım demet maydanoz

    Üzerine :

    • Kalan sos
    • 1 adet yumurta
    • Biraz tereyağı

      Nasıl Yapılır?

    • Kaseye yumurta eklenir ve çırpılır. Üzerine süt ve sıvı yağ eklenerek çırpmaya devam edilir. Son olarak maden suyu ve tuz eklenir ve çırpılır. Sos hazırlanır.
    • İçi için kıyılmış maydonoz ve peynir karıştırılır. Büyük bir tepsi tereyağı ile yağlanır.
    • Tepsiye kenarları taşacak şekilde ilk kat yufka serilir. İçine 2 kepçe kadar sos dökülür ve yaydırılır.
    • Üzerine 2. Kat yufka serilir ve kenarları da tepsi içine sığacak şekilde yerleştirilir. Üzerine 2 kepçe daha sos dökülür. Onun üstüne 3. Kat yufka aynı şekilde serilir ve soslanır.
    • Tepsiye 4. Yufka tıpkı 1. Yufka gibi kenarları dışarı gelecek biçimde serilir ve içine peynirli iç gezdirilir. Kenarları içe doğru katlanır. Orta boşluk parça yufka ile kapatılır ve üstü soslanır.
    • Üstüne 5. Yufka kenarları içe gelecek biçimde serilir ve soslanır. Son olarak ilk yufkanın kenarları içe doğru katlanır.
    • Boş kalan ortasına parça yufka serilir. Kalan sosa 1 yumurta kırılır. Üstü soslanır. Tepsnşn farklı yerlerine parça tereyağı yerleştirilir.
    • Önceden ısıtılan 180 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Dilerseniz 1 gece önceden üzerini streç ile kaplayarak buzdolabında bekletebilir ya da dondurucuya atabilirsiniz.

Çıtır Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 şişe soda
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4.5 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Sıvı malzemeleri karıştırma kabına alalım iyice karıştırın üzerine azar azar un ilave edip, yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım.
  • Hamurdan 4 eşit beze yapalım bezeleri unlayarak tepsi boyutunda açalım, oda ısısındaki tereyağı ile heryerini yağlayıp, tüm katları üst üste gelecek şekilde kapatalım
  • 2. Bezeyide açıp yağlayın tam ortasına bir önceki katlanmış bezeyi koyup tekrar yağlayıp kapatın.
  • 4. Bezeyi iç içe koyup kapatın 10 dakika buzlukta bekletin sonrasinda merdane ile açıp tepsi boyutuna getirelim 4 parmak kalınlığında kare olacak şekilde keselim.
  • Arasına peyniri koyup üçgen olacak şekilde katlayın tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürelim 200 derecelik fırında pişirelim afiyetler olsun

Çeşit Çeşit Kış Kurabiyesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gr katı yağ (Margarin ya da tereyağ)
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 4-5 su bardağı un (Azar azar ekleyin )

    Nasıl Yapılır?

  • oda sıcaklığındaki yumuşak katı yağı yoğurma kabına alın un hariç diğer malzemeleri ekleyin karıştırın unu azar azar ilave edin kıvamlı bir hamur yoğurun.
  • İki ayrı kurabiye için hamuru iki parçaya ayırın.
  • Birincisine 1 çay kaşığı dolusu zencefil, bir çay kaşığı tarçın, bir tatlı kaşığı susam ekleyin yoğurun.
  • İkincisine 1 yemek kaşığı kakao ekleyin, yoğurun.
  • Yoğrulan hamurları ayrı ayrı streçleyip, buzlukta on beş dakika dinlendirin sonra iki streç film arasına alıp merdaneyle inceltin, kalıplarla kesin streçten dikkatlice çıkarıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında hafif kızarana kadar pişirin fırından çıkınca hemen dokunmayın sıcak olduğu için dağılır.

13 Ağustos 2022 Cumartesi

Meyhane Pilavı Tam Kıvamında Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 3 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 su bardağı bardağı sıcak su
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tavaya sıvı yağını ve tereyağını alalım. Ardından küçük küçük doğradığımız soğan ve biberleri atalım soteleyelim soğan ve biberler sotelendikten sonra salçayı ilave edip, kavuralım.
  • Kavrulan salçaya 1 tur yıkadığımız bulguru ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Daha sonra küp küp doğradığımız domatesi ve baharatlarını ekleyip, karıştıralım.
  • En son sıcak suyunu verelim ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim afiyet olsun.

Fırında Sebzeli Mücver Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 3 adet patates
  • 1 adet soğan (Rendelenmiş)
  • 2 adet yumurta
  • Çeyrek demet maydanoz (İnce kıyılmış)
  • 1 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı mısır unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kabak ve patatesleri rendeleyip suyunu sıkalım (Bu işlem önemli aksi halde cıvık olur).
  • Derin bir kaseye sırasıyla bütün malzemeleri alıp güzelce karıştıralım.
  • Eğer cıvık olursa biraz un ekleyebilirsiniz (Ben eklemedim)
  • Ardından yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye elimizle yada kaşık yardımıyla şekil verip dizelim.
  • 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Yanına yoğurtlu sarımsakla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Güveçte Köfteli Sebze Yemeği (Tadı Damağınızda Kalacak) Tarifi

 



Malzemeler

  • 500 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 su bardağı ufalanmış ekmek içi/galeta unu
  • 1 küçük kuru soğan (Rendelenmiş)
  • 3 adet orta boy patates
  • 3 adet patlıcan
  • 3 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet kapya biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Karabiber ,kırmızı toz biber,kimyon,pulbiber

Sosu için

  • 2 adet domates
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı su
  • Yarım çay kaşığı tuz

Kızartmak için

  • Sıvıyağ

Üzeri için

  • Rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe bağlı)

    Nasıl Yapılır?

  • Köfte için malzemeler karıştırma kabına alınır ve iyice yoğrularak hazırlanır ve misketten biraz büyükçe yuvarlak köfte şekli verilerek üzeri kapalı olarak buzdolabında bekletelim.
  • Patlıcanlar kabukları çizgili soyulur ve küp küp doğranarak acı suyu çıkması için tuzlu suda 10–15 dk bekletilir ve suyu süzülerek kurulanır.
  • Patateslerin kabuğu soyulur küp küp doğranır.
  • Biberler yıkanır ve çok küçük olmayacak şekilde kabaca doğranır.
  • Bol yağda patlıcanlar hafif rengi dönecek kadar kızartılır,patates ve sebzeleri de çok hafif renkleri dönecek şekilde kızartılır ve fazla yağının çıkması için kağıt havlu serili tabağa alınır fazlalık yağı süzülür.
  • Köfteleri kızgın yağda kızartalım ve güveçlere paylaştıralım.
  • Sebzeleri bol yağda kızarttığımız için yemeğin sosunda yağ kullanmıyoruz
  • Kızarttığımız sebzeleri de güveçlere paylaştıralım.
  • Sosu için,domateslerin kabuğu soyulur minik doğranır ve tava yada tencereye alınır pişirilir.
  • Salçalar, rendelenmiş sarımsak ve çok az tuz eklenir biraz pişirilir ve su eklenir yüksek ateşte 5 dakika pişirelim ocağı kapatalım.
  • Pişirdiğimiz sosu güveçlere paylaştıralım ve fırın tepsisine güveçlerimizi yerleştirelim.
  • Dilerseniz kaşar peynirini kullanmadan bu şekilde de fırına sürebilirsiniz.
  • Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpelim ve peynir eriyip hafif kızarana kadar 180 derece önceden ısıtılmış alt üst ayar fırında pişirelim(20 dk yeterli olacaktır).
  • Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun

Kremalı Domates Çorbası Yapılışı

 

Malzemeler

  • 5 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım paket krema
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı ılık süt
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 4 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Kabuklarını ince bir şekilde soyduğumuz domatesleri küp küp doğrayalım.
  • Uygun bir tencereye tereyağını alalım ve eritelim.
  • Eriyen yağın üzerine unu ekleyelim ve kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Daha sonra domates salçası ekleyerek kavurmaya devam edelim.
  • Doğradığımız domatesleri de ekleyip karıştırarak pişirmeye devam edelim.
  • Yaklaşık 8-10 dakika kavurduktan sonra suyunu salan ve pişmeye başlayan domateslerin üzerine sıcak su ekleyerek karıştıralım ve tencerenin kapağını hafif kapatarak yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda tekrar çorbamızı şöyle bir karıştıralım ve ardından pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar blendırdan geçirelim.
  • Daha sonra ılık sütü ekleyerek bir iki tur karıştıralım. Bu aşamada sütün mutlaka ılık olması gerekiyor.
  • Ardından kremayı da ekleyerek karıştıralım.
  • Çorbamıza son olarak tuz ve karabiberi ekleyelim, karıştırıp kaynamasını bekleyelim.
  • Kaynayan domates çorbamız servise hazır. Afiyet olsun!