29 Aralık 2022 Perşembe

Frambuazlı Cheesecake Tarifi

 

Malzemeler

Tabanı için;

  • 2 paket burçak bisküvi
  • 100 gram tereyağ veya margarin

Krema dolgusu için;

  • 400 gram labne peyniri
  • 1 kutu krema
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Frambuazlı sos için;

    • 1,5 su bardağı dondurulmuş frambuaz
    • 5 yemek kaşığı şeker
    • 2 yemek kaşığı nişasta
    • Yarım su bardağı su

      Nasıl Yapılır?

    • Bisküvilerimizi rondadan geçiriyoruz ,eritilmiş tereyağ ile karıştırıp yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıbımıza yerleştiriyoruz.
    • Bir bardak yardımıyla tabanı düzleştirip sıkıştırıyoruz tabanımız hazır buzdolabına alıp dinlendiriyoruz.
    • Ayrı bir yerde krema dolgusu için labnemizin suyunu süzüyoruz, üzerine kremayı ekleyip karıştırıyoruz.
    • Yumurtaları da tek tek ilave edip azcık karıştırıyoruz çok karıştırıldığında sıvılaşabiliyor.
    • Un, nişasta ve şekeri de ekleyip çırpıyoruz çok katı olmayan akışkan kıvamlı bir krema elde ediyoruz.
    • Dolabımızda bekleyen tabanımızın üzerine dolguyu döküyoruz tezgaha bir iki kez vurup düzleşmesini içerisindeki hava kabarıcıklarının çıkmasını sağlıyoruz.
    • Önceden ısıtılmış fansız fırında 160 derecede 45 /50 dk kontrollü pişiriyoruz.
    • Bir borcama su doldurup fırınımızın alt kısmına yerleştiriyoruz üzeri çatlamaması için.
    • Üzeri için sosu hazırlayayım frambuazları şeker nişasta ve su ile yumuşayıp koyulaşıncaya kadar çırpıcıyla karıştırarak pişiriyoruz sosumuz hazır.
    • Fırından çıkan kekimizin ilk sıcağı gittikten sonra sosla buluşturup üzerine döküyoruz.
    • 2 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra kalıptan çıkarıp dilediğimiz gibi süslüyoruz.
    • Yılbaşı temalı olarak süsleyebilir sofranıza şıklık katabilirsiniz🙏🏻❤️.

İçli Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 kg kıyma
  • 5-7 soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 su bardağı ceviz (kırılmış)
  • 50g tereyağı
  • 1’er çay kaşığı tuz, pul biber, karabiber ve az kimyon.

Hamuru için (dışı);

  • 4 buçuk su bardağı ince bulgur (duru)
  • 2 su bardağı irmik
  • 2 adet yumurta
  • 3-4 yemek kaşığı un
  • 1’er tatlı kaşığı tuz, karabiber ve pul biber.
  • 4 su bardağı su (5 de olur bardak boyutuna göre değişir)

Benim kullandığım 280ml su bardağı 

Nasıl Yapılır?

  1. Geniş bir tencere alıyoruz içine kıymayı koyup pişirmeye başlıyoruz. Pişen kıymanın suyu çekene kadar kısık ateşte ara ara karıştırılır.
  2. Su çeken kıymanın içine soğanları küçük küçük doğrayıp koyarak üzerine tereyağ ekleyip soğanlar solana kadar pişiriyoruz.
  3. Sonra içine tuz ve baharatlar ekleyerek karıştırarak üzerine maydanoz ve cevizi ekleyip karıştırarak pişiriyoruz. (bu işlem 45dakika sürer) sonra soğumaya bırakıyoruz.
  4. Soğuk kıvama gelince de dış harcını hazırlıyoruz.
  5. Ben hamur makinesinde yoğurdum daha hızlı oluyor (speed 1 yada 2)
  6. İç harç.
  7. Mixer kabin içine bulguru ekleyip üstüne 1 bardak sıcak su ekleyip bir kez karıştırıp temiz bir bezle üstünü örtüyoruz (15 dakika dinlensin).
  8. Sonra bulgurun içine yumurta, irmik, tuz ve baharatları ekleyip karıştıralım.
  9. Yavaş yavaş soğuk suyu ekleyip karıştıralım hamur kıvamına geldiğinde içine unu ekleyerek bir 5 dakika kadar kaynatalım. 20-30dakika hazır.
  10. Yapılışı şekil verme için; masaya kıymanızı ve hamuru ve biraz soğuk su koyun. Elinize fazla su eklemeyin az miktarda ıslak olsun.
  11. Ceviz büyüklüğü toplar yapın 12-15 adet fazla değil çünkü hemen kurur.
  12. Sonra yaptığın topu alıp parmağınızı ortasına koyup hafif hafif bastırak ve çevirerek açın.
  13. Sonra içine 1 ve 1. 5 yemek kaşığı kıymadan ilave ederek tekrar üst kısmı kapatın elitini tekrar ıslatıp bir kaç kez sıkın sonra istediğin sekile ver. Ben uzun yaptım bazen de top veya tekerlek yapıyorum. 35-40adet çıkıyor.
  14. Sonra bütün harçlar bitene kadar devam.
  15. Büyük bir tencere su ve tuz koyup kaynatın. Kaynayan suya içli köfteleri atın ve ortala 10 dakika kaynatın. Sonra çıkarın servise hazır 😋 afiyet olsun.

Tane Tane Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı şehriye
  • 4 yemek kaşığı yağ
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Pirinçleri güzelce yıkıyoruz suyu berrak olana kadar.
  • Tencereye yağ ve tereyağımızı ekleyip kızgınlaşınca şehriyeyi ekleyip kızarana kadar kavurun.
  • Yıkayıp iyice süzdüğünüz pirinci tencereye ekleyin ve yaklaşık 8 dakika kadar güzelce yağla birlikte kavurun tane tane olana kadar kavurun.
  • Sonra suyunu ve tuzunu ekleyin ocağın altı açık olsun kaynamaya başlayınca hemen altını kısın iyice kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye bırakın.
  • İyice suyunu çekene kadar kısık ateşte pişsin.
  • Piştikten sonra kapağı açın üzerine peçete koyun ve kapağı kapatıp dinlenmesini bekleyin. Afiyet olsun 😍🥰 tane tane oluyor.

Balkabağı Sinkonta (Girit Mezesi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 4 küçük boy balkabağı (elma boyutunda)
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 dal taze nane
  • 4 yemek kaşığı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • El blendırından balkabağını geçirin, yağda iki dakika kavurun, bir kahve fincanı sıcak su koyun.
  • Soğanı da geçirin, soğanı ve sarımsağı ekleyin, tuzumu baharatını atın ve 10 dakika kavurun dinlendirin.
  • Yoğurt ekleyin karıştırın ve naneyi doğrayın ekleyin sunuma hazır.
  • Lezzetli mezeniz afiyet olsun.

Fransız Milföyü Tarifi

 

Malzemeler

  • 8 tane uzun milföy
  • 3 tane yumurta sarısı
  • 100 gram şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özü
  • 50 gram nişasta
  • 500 ml süt
  • 20 gram tereyağ

Üzeri için;

  • Beyaz çikolata ve bitter çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle milföy hamurlarımızı 4 eşit parçaya bölüp yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz ve üzerlerini çatal ile deliyoruz.
  • En üste tekrar yağlı kağıt serip ağırlık atıyoruz hamur kabarmaması için.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Tenceremizde süt ve vanilyalı kaynatıyoruz.
  • Ayrı bir kapta yumurta şeker ve nişastayı çırpıp yavaş yavaş kaynamış sütü karıştırıyoruz.
  • Hazırlanan harcı tencereye döküp kalınlaşana kadar karıştırıyoruz.
  • Ateşten aldıktan sonra tereyağı katıp üstüne değecek şekilde stres filmle soğumasını bekliyoruz.
  • Süsleme kısmında üç tane milföyü üst üste getiriyoruz aralarına krema sıkarak.
  • Üst süsleme için benmari usulü eritilmiş beyaz çikolatayı yayıyoruz ve bitter çikolata ile süslüyoruz. Afiyet olsun 

Kabaklı Yeşil Mercimek Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış mercimek
  • 1 büyük kabak küp küp doğranmış
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Damak zevkine göre tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 diş sarımsak

Üzeri için

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Yarım limon suyu
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu arzuya göre yeşil soğan
  • 4 tane ceviz ufak doğranmış

    Nasıl Yapılır?

  • Kabaklarımızı sıvı yağda soteliyoruz.
  • İçine 1 diş sarımsak rendeliyoruz.
  • Haşlanmış mercimeği kabakların üzerine alalım.
  • Dereotu maydanoz limon suyu pul biber zeytinyağ ilave ediyoruz karıştırıyoruz.
  • Servis tabağını alıyoruz.
  • Üzerine ceviz ilave ediyoruz ben domatesde ilave ettim. Arzuya göre peynirde serpebilirsiniz.

Orjinal Ayva Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet ayva
  • 24 kaşık toz şeker
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 8 adet karanfil
  • 1 su bardağı su

Ayvaların kararmasını önlemek için

  • Yarım limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Ayvaları yıkayıp soyalım.
  • Tam ortasından keselim.
  • İçindeki çekirdeğini kaşık yardımı ile çıkartalım ve limonlu suya koyalım.
  • Ayvaların çekirdeklerini ayıralım atmayalım.
  • Geniş bir tencereye ayvaların iç kısmı üste gelecek şekilde dizelim her birimin üzerine 3 kaşık şeker ekleyelim.
  • Çubuk tarçın ayva çekirdekleri ve karanfilli ilave edelim.
  • Üzerine su ekleyip ocağın altını açalım ve kaynamaya başlayınca altını kısalım ayvalar yumuşak olana kadar pişirelim.
  • Pişen ayvaları borcam tepsimize koyalım.
  • Ilık olduğunda dolaba kaldıralım 1 saat sonra tüketebilirsiniz afiyet olsun 

Pişmeyen Rulo Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 paket petibör bisküvi
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 portakal kabuğu rendesi

İçi için

  • 1 paket kremşanti
  • Süt
  • 1 su bardağı hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bisküvilerimizi robottan geçirelim.Toz haline gelene kadar.
  • Daha sonra bir tencereye tereyağ hariç diğer malzemeleri katıp kaynamaya bırakalım.
  • Kayanayan sosa tereyağ ilave edip eriyinceye kadar pişirelim ve bisküvilerin üzerine dökelim.
  • Portakalın kabuğunu rendeleyelim ve kaşık yardımıyla karıştıralım.
  • Daha sonra soğuyunca elimizle yoğuralım ve iki poşet arasında merdane yardımıyla açalım ve kremşantiyi sütle güzelce çırpalım.
  • İçine hindistan cevizini ekleyip karıştıralım ve hamurun üzerine sürelim.
  • Poşetle birlikte rulo şekli verip bir kaç saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz deneyecek olanlara afiyet olsun.

27 Aralık 2022 Salı

Kıymalı Patates Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo patates (kişi sayısına göre)
  • 400 gram kıyma
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet domates
  • 1 adet beyaz soğan
  • 1 adet kırmızı soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kaşar peyniri

Sosu için;

  • 2 adet yeşil soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 4 adet yumurta
  • Tuz, karabiber

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Tepsiye bulamak için;

  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri ince dilimler halinde kesip kızgın yağda kızartıyoruz, iç harcı için; tavaya sıvı yağ koyup ısıtıyoruz.
  • Soğanları küp küp doğrayıp içine ilave edip karıştırıyoruz, kıymayı ilave edip tekrar karıştırıyoruz, baharatlarını ekliyoruz, domatesleri de doğrayıp içine ilave edip karıştırıyoruz, kavrulduktan sonra ocaktan alıyoruz.
  • Patatesleri koyacağımız kalıba ya da borcama önce zeytinyağ koyup yağlıyoruz, üzerine galeta unu serpiştirip her yerine gelecek şekilde koyuyoruz, patatesleri yerleştiriyoruz.
  • Sosu için bir kabın içine yumurtaları kırıp karıştırıyoruz, yeşil soğan, maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırıyoruz, sosunuzdan biraz patateslerin üzerine döküyoruz.
  • Üzerine kıymalı harcı koyup onun üzerine kaşar peyniri ekleyip, tekrar patatesle kapatıyoruz, en son kalan sosu yemeğimizin üzerine döküyoruz.
  • 190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz (20 dk kadar) Deneyeceklere afiyet olsun 

Yumurtalı Kahve (Vietnam Kahvesi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 bardak (250 ml) sıcak filtre, espresso veya nescafe
  • İsteğe bağlı tarçın veya vanilya

    Nasıl Yapılır?

  • Bir yumurta sarısını sıcak su dolu bir kabın içine koyduğun kase içinde 1-2 dakika şeker ile çırp.
  • Eğer koku hassasiyetiniz varsa vanilya veya tarçın ekleyebilirsiniz.
  • Bir bardak sıcak kahvenin üzerine hazırladığın yumurta kremasını ekle ve soğumadan tüket. Afiyet olsun☆

Etli Lahana Sarma Tarifi

 

Malzemeler

  • Orta boy sarmalık lahana
  • 2 su bardağı pirinç
  • 500 gram kıyma
  • 2-3 tane kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Zeytinyağ (harcın alabildiği kadar)

Pişirirken;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Lahana yapraklarını bütün çıkacak şekilde dikkatlice ayırın. Yumuşayana kadar kaynar suda haşlayın.
  • İç harç için soğan, sarımsağı incecik kıyın ya da rondodan geçirin. Yıkadığınız pirinçleri, kıyma ve baharatları hepsini karıştırıp elinizle yoğurun.
  • Haşlanan lahana yapraklarından 2-3 parmak genişliğinde şeritler kesin. Baş kısımlara harçtan koyup muska şeklinde sarın. (koyduğunuz harcı elinizle üçgen şekline getirirseniz kolay sararsınız)
  • Sarma işlemi bitince hepsini tencereye dizin. Salçalı suyu hazırlayın ve üzerine ekleyin.
  • Üstüne çıkacak kadar sıcak su da ekleyip biraz zeytinyağ gezdirin. Kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin. Afiyet olsun 🌸

Fırında Kaşarlı Mantar Tarifi

 

Malzemeler

  • 400g Taze kültür mantarı
  • Tereyağı
  • 150g Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mantarları temizleyerek kabuklarını soyalım.
  • Bir fırın kabına yan yana dizelim.
  • Üzerlerine tuz serpelim. Ardından 1’er çay kaşığı kadar tereyağı mantarların içine yerleştirelim.
  • Mantarlarımızı 185 derece fırında 20 dakika kadar pişirelim.
  • Daha sonra fırından aldığımız mantarların üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpelim.
  • Peynirler kızarıncaya kadar yaklaşık 10 dk. daha fırında tutulduktan sonra sıcağıyla servis edelim. Afiyet olsun.
  • Not: Malzeme miktarlarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Alman Orijinal Çizkek (Käsekuchen) Tarifi

 

Malzemeler

  • 150 gr un (1 su bardağı)
  • 60gr şeker (3 yemek kaşığı)
  • 1 paket vanilya
  • 1 adet yumurta
  • 60 gr yumuşak tereyağ

İç harcı için;

  • 1 kg quark (bulamayanlar için yarı süzme yoğurt yarı labne)
  • 200ml süt (1 su bardağı)
  • 200ml sıvı yağ ( 1 su bardağı)
  • 200gram şeker ( 1 su bardağı)
  • 2 paket vanilya puding tozu (2x37g)
  • 4 adet yumurta (çok büyük ise 3)
  • 1 paket vanilya şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur için tüm malzemeleri yoğurun.
  • Tabanı yağlı fırın kağıdı olan kelepçeli pasta kalıbına (28cm) koyun ve hamurun 3te 2sini.
  • Tabanına yayın ve diğer kalan hamuru 3cm.
  • Yüksekliğinde bir kenar çekin. Hamurlu kalıbı buzdolabına kaldırın. Dolgusu için yumurta hariç tüm malzemeleri pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpın, ve son olarak yumurtaları tek tek ekleyip çırpın.
  • Kremayı kalıba dökün. Tezgaha 2-3 kez vurun ki hava varsa çıksın. Fırına tabanına mutlaka sıcağa dayanıklı kapta su koyun.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 1 saat 15 dakika boyunca pişirin. Fırından fırına farklı olabileceğinden siz yinede kontrol edin.
  • Pişirdikten sonra iç kısmını sallayınca cıvık gibi olacaktır bu gayet normal.
  • Oda sıcaklığında iyice soğuduktan sonra buzdolabında en az 3-4 saat soğutun, 1 gece evvelinde de yapılır hatta tavsiye ediyorum. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun🥰.
  • Not:orjinali böyle sade ama siz dilerseniz üzerine pudra şekeri veya meyve ekleyebilirsiniz.