17 Aralık 2020 Perşembe

Yoğurtlu Köfte (Elazığ Yöresel) Tarifi

 

Yoğurtlu Köfte (Elazığ Yöresel) Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 çay bardağı köftelik bulgur
  • 1,5 su bardağı un
  • 3,5 su bardağı kaynar su
  • Tuz

Üzerine dökmek için;

  • 7 kepçe yoğurt (dolu dolu)
  • 4 diş sarımsak
  • Tuz
  • Zeytin yağı
  • Nane
  • Toz biber

Yoğurtlu Köfte (Elazığ Yöresel) Tarifi Yapılışı

  1. Bulgur sıcak suyla ıslatılır dinlenmeye bırakılır.
  2. Demlenen bulgurun üzerine 1, 5 su bardağı un ilave edilir.
  3. Tuzu eklenir.
  4. Ara ara el ıslatarak iyice yoğrulur.
  5. Bulgur toparlanıp macun kıvamını alınca küçük parçalar koparılarak köfteler yuvarlanır.
  6. Yapma işlemi bitince geniş bir tencereye su koyulur kaynayınca tuzu eklenir.
  7. Kaynayan suya köfteler eklenir yaklaşık 8-10 dk pişirilir.
  8. Köfteler piştikten sonra süzgeçe alınır.
  9. Ayrı bir kasede yoğurt iyice çırpılır sarımsak ve tuz eklenir.
  10. Küçük bir tavada zeytin yağı tozbiber ve nane kızdırılır.
  11. Köfteler tabaklara pay edilir üzerinde önce sarımsaklı yoğurt daha sonra yağ eklenir.

Afiyet olsun 😋.

Bayatlamayan Kek Tarifi

 

Bayatlamayan Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 su bardağı soğuk sade soda
  • 3 su bardağı un
  • 1 adet vanilya
  • 1 adet kabartma tozu

Bayatlamayan Kek Tarifi Yapılışı

  1. 1 haftada hiç bayatlamayan, sünger gibi pofuduk bir kek hazırlamak için malzemeleri tek tek ekleyip iyice karıştırıp bir diğer malzemeyi ekleyelim.
  2. Yumurtayı iyice çırpalım.
  3. Üzerine sıvı yağı ekleyelim iyice karıştıralım.
  4. Üzerine şekeri ekleyip eridiğinden emin olana dek karıştıralım.
  5. Süt ve sodayı ekleyelim.
  6. Unu eleyerek bir bardak ekleyip çırpalım sonra ikinci bardağı ekleyim sonra üçüncü bardağı ekleyip iyice karıştıralım.
  7. En son vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım.
  8. Kek kalıbımıza margarin sürelim üzerine un dağıtalım iyice.
  9. Kek harcını kalıba döküp oda sıcaklığında 10 dakika dinlendirelim.
  10. 180 derecede önceden ısıtılmış fırına kekimizi alalım.
  11. Pişen keki fırından çıkaralım ve üzerine temiz bir örtü serip 5 dakika dinlendirelim ve örtüyü çıkarıp kekin kalıpta soğumasını bekleyelim.
  12. Soğuyan keki kalıptan alıp dilimleyebilirsiniz.

😋afiyet olsun😋.

Yalancı Pizza Tarifi

 

Yalancı Pizza Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-8 dilim bayat ekmek
  • 4 dilim cheddar
  • 2 adet uzun sosis

Sos için;

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 4 adet üçgen peynir

Üzeri için ;

  • Rendelenmiş kaşar

Yalancı Pizza Tarifi Yapılışı

  1. Ekmeklerimizi küp küp kesip büyük bir kaba alıyoruz.
  2. Sosislerimizi ve cheddarlarımızı küçük küçük kesip ekmeklerin olduğu kaba ekliyoruz.
  3. Ayrı bir kapta yumurta, süt, salça ve üçgen peynirlerimizi çırpıyoruz.
  4. Çırptığımız karışımı ekmeklerimizin üzerine döküp hepsini bir güzel karıştırıyoruz.
  5. Ardından oluşan bu ekmekli karışımı bir tepsi veya borcama döküyoruz.
  6. Rendelenmiş kaşarı üstüne döküp 180 derece fırına veriyoruz.
  7. Üstü kızarana kadar pişiriyoruz.

🔸🔸afiyet olsun 😊🔸🔸.

Hellim Peynirli Salata Tarifi

 

Hellim Peynirli Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 dilim hellim peyniri
  • 4 adet çeri domates
  • 4 yaprak akdeniz yeşilliği
  • Biraz göbek
  • 1 adet çarliston biber
  • Kapya biber, mısır, zeytin de eklenebilir

Hellim Peynirli Salata Tarifi Yapılışı

  1. Hellimi suda bekletelim tuzu gitsin.
  2. Yeşillikleri yıkayıp doğrayalım. Çukur kaseye alalım.
  3. Üzerine suda beklettiğimiz hellimi yağsız tavada arkalı önlü kızartalım.
  4. Sıvı yağ gezdirelim, az tuz ve pul biber serpelim.
  5. Peynirlerimizi dizelim güzelce. Afiyet olsun. ⚘.

16 Aralık 2020 Çarşamba

Gerçek Bolu Kubbealtı Yoğurtlu Gözleme Tarifi

 

Gerçek Bolu Kubbealtı Yoğurtlu Gözleme Tarifi Bayılcaksınız İçin Malzemeler

  • 1 taze yufka
  • Yoğurt
  • Yarım tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 diş sarımsak (1′ i yoğurt için)
  • 1 çay bardağı et suyu veya normal su
  • Tereyağ
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz

İç harcı için;

  • 1 orta boy haşlanmış patates
  • Kımızı toz biber
  • Karabiber
  • Tuz

Üzeri için;

  • Nane, pul biber

Gerçek Bolu Kubbealtı Yoğurtlu Gözleme Tarifi Bayılcaksınız Yapılışı


  1. Yufkanın sağ ve solundan taban yapmak için dörder parmak kalınlığında kesiyoruz.
  2. İç harcımız için haşlanmış patatesimizi çatal ile eziyoruz ve içerisine kırmızı toz biber, karabiber ve tuzumuzu ekliyoruz.
  3. İç harç olarak istediğinizi kullanabilirsiniz ama ben patatesli yapmayı tercih ettim.
  4. Hazırladığımız iç harcımızı yufkaya ekliyoruz.
  5. Yufkayı katlıyoruz. Tavayı ısıtıp tereyağı ekliyoruz.
  6. Gözlememizi altın sarısı olasıya kadar çift taraflı kızartıyoruz.
  7. Bir yandan küçük bir sos tenceresine 1 yemek kaşığı yarım tatlı kaşığı biber ve domates salçası ekliyoruz kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  8. Sarımsağımızı ekleyip 1-2 dakika daha kavuruyoruz varsa et suyu ekliyoruz et suyu yoksa normal su ekleyebilirsiniz.
  9. Pul biber, kırmızı toz biber, karabiber ve tuz ekliyoruz 5-6 dakika kaynatıyoruz.
  10. Gözlememizi küçük küçük kesiyoruz üzerine sarımsaklı yoğurt döküp son olarak hazırladığımız sostan bolca gezdiriyoruz.
  11. Son olarak nane ve pul biberle süslüyoruz. Afiyet olsun.

Pirinçsiz Karnıyarık ️ Tarifi

 

Pirinçsiz Karnıyarık ️ Tarifi İçin Malzemeler

  • 9 adet orta boy patlıcan
  • Yarım kilo kıyma
  • 1 adet büyük kuru soğan
  • 1 adet domates rendesi
  • 2 adet domates (üzerini süslemek için)
  • 4 adet sivri biber (üzerini süslemek için)
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı maydanoz
  • 1 çay kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Sıvı yağ

Sos için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı su

Pirinçsiz Karnıyarık ️ Tarifi Yapılışı

  1. ~Patlıcanları yıkayalım.
  2. ~Alacalı şeklinde kabuğunu soyalım.
  3. ~ Tuzlu suda yarım saat bekletelim (acısı çıksın).
  4. ~Tencereye biraz yağ alalım kızdıktan sonra yemeklik doğranmış olan kuru soğanı ve sarımsağı pembeleşene kadar pişirelim.
  5. ~Kıymayı pembeleşen soğanın içine koyup kavuralım.
  6. ~ Domates salçasını ve domates rendesini tereyağı ekleyelim.
  7. ~Domates suyunu çekince baharatları tuzu maydanozu ekleyelim 2 dk daha piştikten sonra ocağın altını kapatın.
  8. ~Alacalı soyduğumuz patlıcanları güzelce kurulayıp kızartalım.
  9. ~Tepsiye alalım.
  10. ~Kızaran patlıcanların içini açıp kıyma harcını dolduralım.
  11. ~ Üzerini domates ve biberle süsleyelim.
  12. ~ Sosumuzu hazırlayıp karnıyarıkların üzerine dökelim.
  13. ~ Önceden ısıtılmış fırında 180°derecede domates biber kızarana kadar pişirelim.

Afiyet şeker bal şifa olsun ❤️.

Maklube Tarifi

 

Maklube Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı su bardağı pirinç
  • 4 su bardağı kaynatılmış su
  • Yarım bardak sıvı yağ
  • 1 buçuk yemek kaşığı tereyağ
  • 500 gram kırmızı et veya kuzu eti
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Tuz
  • 1 adet soğan orta boy
  • 4 adet kırmızı kapya biber
  • 3 adet orta boy patlıcan
  • 3 adet büyük veya ortaboy yeşil kabak
  • İsteğe göre haşlanmış mısır

Maklube Tarifi Yapılışı

  1. İlk önce pirinçimizi sıcak suyla ıslatıyoruz, tuz ekliyoruz az sonrasın da pirinçimizi iyice yıkıyoruz su kalmayacak şekilde kurutuyoruz.
  2. Pilav tenceresine yağımızı ekliyoruz ,pirinçimizi ekliyoruz ,tuzumuzu da 2 küp şekerde koyuyorum ben kavuruyoruz .
  3. Yanmadan tek tek olana kadar pirinçi kavuralım.
  4. Sonrasında haşlanmış nohutu ekliyoruz karıştırıyoruz.
  5. Suyumuzu ekliyoruz tereyağınıda ekleyin. Pirinçe ilk tereyağ koyup kavurursanız pilavın rengi kararır .
  6. Orta ateşte pişmeye bırakıyoruz suyunu çekene kadar ara ara kontrol edin çok karıştırmayın lapa olur 😊
  7. Sonrasın da etlerimizi kuşbaşı yapıp küçük bir tencereye alıyorum ,etlerin üzerini bir tık geçecek kadar su ve az tuz ekleyip haşlıyorum.
  8. Orta ateşte suyunu çekene kadar  haşlayalım.
  9. Suyunu çekince küçük küçük soğan doğruyorum yağ ve tereyağ ekleyip beraber hepsini kavuruyorum oda tamamdır 🙂
  10. Sonrasında biberleri ayrı ,patlıcanı ve kabağı hepsini küçük doğrayıp ayrı ayrı yağda kızartıp tepsiye alalım.
  11. Tüm hazırlıklarımızı tepside sunalım.Etimizi pilav üstü yaparak yanlarınada sebzeleri koyarak servis edebilirsiniz.

Karamel Soslu Elmalı Alt Üst Kek Tarifi

 

Karamel Soslu Elmalı Alt Üst Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta oda sıcaklığında
  • 125 gram tereyağı oda sıcaklığında
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 + 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı süt
  • Yarım su bardağı ceviz iri çekil
  • 1 elma küp küp doğranmış
  • Çok az tarçın (yarım çay kaşığı)

Üzeri için:

  • 3 orta boy elma
  • Karamel sosu:
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket krema (200 ml)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya

Karamel Soslu Elmalı Alt Üst Kek Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle karamel sos hazırlanır.
  2. Uygun bir çelik tencereye toz şeker eklenir ve kısık ateşte erimeye bırakılır.
  3. Erimeye başlayınca sürekli karıştırılır.
  4. Toz şeker eriyince tereyağı eklenir ve kadar sürekli karıştırılır.
  5. Ardından krema ve vanilya ekleyip ocağı orta ateşe alıp sos kıvam alıncaya kadar sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar pişirilir.
  6. Karamel sos soğumaya bırakılır.
  7. Soğudukça kıvam alır.
  8. Daha sonra kek kalıbı yağlanır tabanına her yerine gelecek şekilde elma dilimleri dizilir. Kenara alınır. Kek hamuru hazırlanır.
  9. Kek için oda sıcaklığında yumuşayan tereyağı ve toz şeker krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
  10. Süt ve teker teker yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edilir.
  11. Ardından vanilya, kabartma tozu, un ekleyerek güzelce çırptıktan sonra içine küp küp doğranmış elma ve iri kıyım çekilmiş ceviz, tarçın ekleyip bundan sonra karıştırmaya kaşıkla devam edilir.
  12. Kek kalıbında ki elmaların üzerine karamel sos dökülür. Üzerine kek hamuru dökülür.
  13. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.
  14. Fırından çıkınca soğuyan kek dikkatli bir şekilde servis tabağına ters çevrilir.
  15. Güzel demlenmiş bir bardak çay eşliğinde afiyetle yenir.

Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Not; Kek için 28 cm küçük bir fırın tepsisi kullandım. Kelepçeli kalıp kullanırsanız içine kenar kısımları dahil pişirme kağıdı serin ki sos akmasın.

Yaş Pasta Tarifi

 

Yaş Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Pandispanya için;

  • 6 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Pastacı kreması için:

  • 3 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için:

  • Krem şanti

Arası için ;

  • Muz

Süslemek için:

  • Draje

Yaş Pasta Tarifi Yapılışı

  1. Pandispanya için yumurtaların sarısını ve beyazını ayrı kaplara kırıyoruz.
  2. Öncelikle beyazına kullanacağımız şekerin yarısını atıp mikserle köpük köpük olana kadar çırpıyoruz.
  3. Ardından sarısına da kalan şekeri atıp onu da köpürene kadar çırpıyoruz.
  4. Ardından elenmiş unu kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip havalandırarak karıştırıyoruz.
  5. Yağlı kağıt serdiğimiz büyük kare tepsiye döküyoruz.
  6. 150 derece fırında 8 yada 10 dk pişiriyoruz.
  7. Kreme için :sütü tencereye alıyoruz ardından unu vanilyayı ve şekeri yumurta sarısını ekleyip el mikseriyle çırpıp ocağa alıyoruz.
  8. Kıvam alıncaya kadar karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
  9. Kremşantiyle süslüyoruz afiyet olsunn🥰.

Ispanaklı-Pırasalı Gözleme Tarifi

 

Ispanaklı-Pırasalı Gözleme Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 su bardağı un
  • Su
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı maya
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • (su yerine yarı yarıya sütte ekleyebilirsiniz daha yumuşak oluyor)

İç harcı için;

  • Yarım kilo ıspanak
  • 1 kilo çökelek peyniri
  • Yarım kilo pırasa

Ispanaklı-Pırasalı Gözleme Tarifi Yapılışı

Göz kararı yaptığım bir tarif ama aşağı yukarı bu ayarda miktarlar.

  1. Hamurumuzu yoğurmaya başlamadan önce maya, sıcak su veya süt, tuz, şekeri ağzı kapaklı bir kapta birleştirilim ve 10 dakika kadar mayanın kabarmasını bekleyelim.
  2. Mayamız kabardıktan sonra unumuzu bir leğene koyup ortasına havuz yapalım ve mayamızı katalım.
  3. Çok az zeytinyağı gezdirelim ve hamurumuza yoğurmaya başlayalım.
  4. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapalım.
  5. Daha sonra mayalanmaya bırakalım.
  6. Hamurumuz mayalanırken iç malzemesini hazırlayalım.
  7. Ben ıspanaklı peynirli ve pırasalı peynirli yaptım.
  8. Pırasa ve ıspanakları güzelce yıkayıp doğrayalım ayrı kaplara koyalım.
  9. İçerisine çökelek peyniri, tuz, sıvı yağ ve istediğiniz baharatlardan koyabilirsiniz.
  10. İkisini de güzelce karıştıralım .
  11. Peynirimiz 1 kilo iki harcımıza göz kararı koyalım. İç harcı sizin tercihinize kalmış.
  12. İç harcımızı da hazırladıktan sonra mayalanan hamurlarımızdan bezeler yapalım.
  13. Yuvarlak bir şekilde açıp iç harcımızdan koyalım ve yarım ay şeklinde kapatalım.
  14. Daha sonra kızmış tavanıza koyup arkalı önlü pişirelim.
  15. Bir yüzüne fırça yardımıyla sıvı yağ sürelim. Herkese afiyet olsun 

İç Pilav Tadında Hamsili Pilav Tarifi

 

İç Pilav Tadında Hamsili Pilav Tarifi İçin Malzemeler

İç pilavı için;

  • 1 soğan
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı  kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı  toz biber
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 2-3 sap yeşil soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı su

Hamsiler için ;

  • Mısır unu

İç Pilav Tadında Hamsili Pilav Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tavaya tereyağı ve çok az sıvı yağ alınarak ısıtılır kavurma sıcaklığına geldiğinde soğanlar atılarak kavrulur rengi pembeleşince baharatlar atılır.
  2. Daha sonra pirinç eklenerek iyice kavrulur. Kavurma işlemi bitince suyu eklenerek hafif diri kalacak şekilde pişirme işlemi tamamlanır.
  3. Hafif soğuyunca maydanoz ve yeşil soğanı eklenerek karıştırılır. Bir yandan güveç kapları azıcık yağlanarak hazırlanır.
  4. Hamsiler mısır ununa batırılıp güveç kabına dizilir.
  5. Üstüne pilavı ekleyip hamsileri kapatın. Tam kapanmazsa üstüne birkaç hamsi daha ekleyebilirsiniz.
  6. Fırında 200derecede fansız ayarda 20-25dakikada hazır. Afiyet olsun.

Fırında Katlı Patlıcan Kabak Patates Tarifi

 

Fırında Katlı Patlıcan Kabak Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram kızarmış patlıcan
  • 200 gram kızarmış kabak
  • 1 adet büyük boy patates
  • 200 ml domates suyu
  • Kekik, karabiber, yenibahar, köri, tuz

Fırında Katlı Patlıcan Kabak Patates Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcanları borcamın en alt katına yayın. Üstüne kabakları ekleyin ve borcama yayın.
  2. Patatesleri küp küp doğrayın.
  3. Sos tenceresinde domates suyunu kaynatın ve baharatları domates suyuna ekleyin. Birkaç dakika domates suyu ve baharatları kaynatın.
  4. Küp küp doğradığınız patatesleri domates suyunun içine koyun.
  5. Ardından domates suyu ve patatesleri borcamın en üstüne dökün.
  6. 200°c fırında fanlı modda 45-50 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

Not: yemeğin yanında yoğurtlu kereviz salatası veya sarımsaklı yoğurt servis edebilirsiniz.

Köpoğlu Tarifi

 

Köpoğlu Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patlıcan
  • 3 adet kırmızı biber
  • 3 adet ufak boy patates
  • 3 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 5 kaşık süzme yoğurt
  • 2 kaşık normal yoğurt

Köpoğlu Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcanları ince uzun doğrayıp suda bekletelim.
  2. Patatesleri yemeklik şeklinde fakat ince ince doğrayalım kızartalım .
  3. Kızarttığımızı sırasıyla alta patates, üste patlıcan biber.
  4. Domatesleri küp küp doğrayın içine biraz sıvı yağ salça ve ezdiğimiz sarımsakların yarısını sosa koyalım.Diğer yarısı yoğurt içine konacak.
  5. Domates sosu pişince kızartmanın üzerine döküp hemen ardından yoğurduda ilave edelim.
  6. O kadar lezzetli oluyor ki tavsiye ederim afiyet olsun 🤗