17 Aralık 2020 Perşembe

Fırında Çipura Tarifi

 

Fırında Çipura Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet çipura balığı
  • 3 adet kuru soğan
  • 10 diş sarımsak
  • Defne yaprağı (olmazsada olur)
  • Limon
  • 5 adet patates
  • 3 adet biber
  • Kaya tuzu

Sosu için;

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 çay kaşığı pulbiber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım limon

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Fırında Çipura Tarifi Yapılışı

  1. Vira bismillah 🤲🏻 🐟🐟🐟.
  2. Temizleyip yıkadığımız balığımızı kara biber ve kaya tuzu ile güzelce soslayıp buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz 1 veya 2 saat.
  3. Balığımız için bir kasede limon suyu pul biber kekik tuz ve zeytinyağını karıştırıyoruz.
  4. Patatesleri dilimledikten sonra zeytinyağı, pul biber, karabiber, kekik ve tuz ile karıştırıyoruz.
  5. Soğan halkalarımızı ise zeytinyağı ve tuz ile karıştırıyoruz.
  6. Tam balığımızın ölçüsüne göre bir fırın kabı seçip patatesleri, soğanları ve biberleri hafif yağlanmış tepsimize limonlarla birlikte diziyoruz,.
  7. Balıkların alt ve üstlerine bıçakla çizikler atıyoruz.
  8. Balık için hazırlamış olduğumuz sosumuzu balıkların her yerine içine ve dışına sürüp tepsimize diziyoruz.
  9. Balıklarımızın iç kısmına 5 adet sarımsak ve birer adet defne yaprağı yerleştiriyoruz.
  10. Son olarak tereyağ eritip balıkların üzerine döküp fırça ile sürüp fırınlıyoruz.
  11. 220 derecede ısıtılmış fırında ilk 40 dakika pişirdikten sonra, 240 dereceye yükseltip 20 dakikada böyle balıklarımız iyice kızarana kadar pişirip çıkarıyoruz.

Fırında Sütlaç Tarifi

 

Fırında Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su
  • 1 litre süt
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta

Fırında Sütlaç Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle 1 çay bardağı pirincimizi 2 su bardağı su ile haşlıyoruz .
  2. Pirinçler yumuşamamışsa biraz daha su ekleyebilirsiniz.
  3. Ardından 1 litre sütten 1 su bardağı sütü ayırın ve sütünüzü de ilave edin kaynamaya başladıktan sonra şekeri de ilave edin.
  4. Sonra nişasta ile ayırdığımız 1 su bardağı sütü birbirine yedirip sütlaca ekleyin ve 2 taşım kaynadıktan sonra altını kapatın sonra.
  5. Büyükçe bir fırın tepsisine içine sütlaç koyduğunuz kapları yerleştirin ve kapların yarısına kadar fırın tepsisini su ile doldurun önceden ısıttığınız fırına koyabilirsiniz.
  6. 180 dereceye 40 dk ile sütlacınız hazır.

Afiyet olsun:) ❤❤🙏🙏.

Pırasalı El Açması Börek Tarifi

 

Pırasalı El Açması Börek Tarifi İçin Malzemeler

İç  harcı için;

  • 1 kilo pırasa
  • 1 yelek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı kara biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 bardak su (pırasaları pişirmek için)

Hamuru için;

  • 1 bardak süt
  • 1 bardak su
  • Maya yarım paketten az
  • 2 kasık sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

Pırasalı El Açması Börek Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle pırasalarımızı ince ince doğrayalım, 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile salçamızı kavuralım, ardından pırasalarımızı, baharatlarını, katalım en son üzerine suyunu döküp karıştırıp kapağı kapatalım.
  2. Arada bir pırasamızı karıştıralım ve suyunu çekene kadar pişirelim, ve soğumaya bırakalım.
  3. Hamurumuz için mayamızı yarım paket mayadan biraz az olacak.
  4. Sütümüzü, suyumuzu, tuzumuzu, yağımızı  mayamızı koyalım, ve kontrollü şekilde unumuzu da ilave ederek yoğuralım, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  5. Normalde bekletilmeden yapılıyor ama ben 10dk beklettim hamurumu sonra, 8 parçaya ayırdım hamurumu.
  6. Tabak büyüklüğünde hamurlarımı açarak üzerlerine yağımı sürdüm, hepsini bu şekilde yapıp üst üste koydum, ve 15 dk öyle beklettim.
  7. Hamurlarımı beklettikten sonra teker teker alarak masamın üzerine ellerimle yanlarından çekerek açtım ince şekilde.
  8. Acılan hamurların arasına pırasamı koydum ve kıvırdım şekillerini verdim.
  9. Bu işlemi tüm hamurlarımda yaptım, 1 tane hamuruma iç harcım yetmedi onu da sade olarak açıp kıvırdım koydum.
  10. Üzerlerine yumurtanın sarısıyla karışık yoğurdu sürdüm.
  11. Hamurlar bittikten sonra 10 dk dinlendirdim tepside.
  12. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırınımda üzerleri kızarana kadar pişirdim kontrolü şekilde.

Haşhaşlı Çörek Tarifi

 

Haşhaşlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) su bardağı ılık süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı ılık su
  • 1,5 tatlı kaşığı kuru maya
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 4-5 su bardağı)

Arası için;

  • Haşhaş

Üzerine;

  • Yumurta sarısı

Haşhaşlı Çörek Tarifi Yapılışı

  1. Hamur leğenimize ılık su, ılık süt, kuru maya ve şekerimizi alıp mayamızı eritip 5 dk bekletiyoruz .
  2. Ardından sıvı yağ ve unumuzuda kontrollu şekilde ekliyoruz tuzu da bu esnada ekleyelim.
  3. Kulak memesi yumuşaklıkta olacak bir hamur elde edelim.
  4. Hamurumuzu cam kaba alıp üzerini streçleyelim ve yaklaşık 50 dk ılık ortamda mayalanmaya bırakalım.
  5. Mayalanma işlemimiz tamamlandıktan sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapalım ve her bezeyi inceltebildiğimiz kadar açalım ve haşhaştan sürelim herbir bezeyi bu şekilde yapıp üst üste dizelim.Yaklaşık 6 -7 kat falan oluyor.
  6. Sonra iki parmak genişlikte şeritlere keselim.
  7. Elimizle bir kenarı sabitleyip simit dolar gibi dolayalım, iki ucu ortada birleştirelim ve tekrar iki ucu birleştirelim.Kalp şekli gibi oluyor.
  8. Tepsiye aralıklı dizelim ve 35 -40 dk 180 derece fırında kontrollü pişirelim.

Sebzeli Börek Tarifi

 

Sebzeli Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 bardağı sıvı yağ
  • Tuz
  • 1 paket maya
  • 1 yumurta

Aralarına ;

  • 200 gr peynir
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber

Üzerine sürmek için;

  • 1 adet yumurta

Sebzeli Börek Tarifi Yapılışı

  1. Un ,tuz ,maya,yağı,süt karıştırma kabına alıp yavaş yavaş unu katıp hamurumuzu yumuşak bir kıvama getiriyoruz .
  2. Mayalamaya bırakıp iç harcını hazırlıyoruz.
  3. Peyniri ezip ,biberleri içine doğrayıp karıştırın.
  4. Hamurumuzu tepsiye alıp elimizle şeklini veriyoruz.
  5. Aralarına iç dolgusunu bırakıp yumurtayı üzerine sürün.
  6. Tepside 20 dakika bekletip 180 derece fırına veriyoruz.

Fırında Beşamel Soslu(Karnabahar, Patates Ve Tavuklu) Yemek Tarifi

 

Fırında Beşamel Soslu(Karnabahar, Patates Ve Tavuklu) Yemek Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram karnabahar
  • 2 adet patates
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • Bir kase kuşbaşı göğüs eti
  • Tuz
  • Kekik
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Beşamel sos için;

  • 1 buçuk yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 .5 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzerine;

  • 1 su bardağı kaşar peyniri

Fırında Beşamel Soslu(Karnabahar, Patates Ve Tavuklu) Yemek Tarifi Yapılışı

  1. Karnabaharı küçük küçük doğrayarak haşlayalım.
  2. Patatesleri yuvarlak dilim dilim keselim.
  3. Ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ, kekik ve tuzla karıştırarak borcama dizelim.
  4. Patatesleri 180 derece fırında 15-20 dakika pişirelim.
  5. Üzerine haşlanmış karnabaharı ekleyelim.
  6. Göğüs etlerini tavaya alalım. Biberleri ve yağı ekleyerek kavuralım.
  7. Karnabaharların üzerine tavukları ekleyelim.
  8. Beşamel sos için yağda unu kavuralım. Sütü ekleyerek koyulaşana kadar karıştıralım. Karabiberi ekleyelim.
  9. Yemeğe beşamel sosu ekleyerek 180 derece de 20 dakika pişirip kaşarları ekleyerek pişmeye bırakalım.

Afiyet olsun.

Çökertme Kebabı Tarifi

 

Çökertme Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

Et marinasyonu:

  • 500 gr dana eti
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet diş sarımsak
  • 1 adet büyük çay bardağı süt
  • 1 adet büyük çay bardağı soda
  • 1 adet çay bardağı zeytinyağ
  • 1 adet tatlı kaşığı tuz, karabiber, kimyon, tozbiber ve kekik

Domates sosu:

  • 4 adet domates
  • 1 adet yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 adet yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet çay kaşığı tuz
  • 1 adet tatlı kaşığı pulbiber ve kekik
  • 500 gr sarımsaklı yoğurt ( üstüne )
  • 2 adet yemek kaşığı tereyağ ( etleri kızartınca )
  • 1 adet yemek kaşığı domates salçası ( kızartınca )
  • 1 kg patates

Çökertme Kebabı Tarifi Yapılışı

  1. Etleri uzun ince dilimlere kesiyoruz.
  2. Sonra üstüne süt, soda ve zeytinyağ ekliyoruz.
  3. Küçük doğranmış bir adet kuru soğan ve sarımsak katıyoruz ve baharatlarla karıştırıp birlikte 1 saat bekletiyoruz.
  4. O ara patateslerimizi incecik çubuk gibi doğruyoruz ve en az yarım saat suda bekletiyoruz.
  5. Etlerimizi 2 yemek kaşığı tereyağla kavurmaya başlıyoruz.
  6. Önce bir kere ateşi yükseltip sonra orta ateşte kavuruyoruz.
  7. Salçamızı sonradan ekleyip bir daha kavuruyoruz tamamen suyunu çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz.
  8. Ayrı bir tavada zeytinyağ ve tereyağını ısıtıp rendelenmiş domateslerimizi ekliyoruz.
  9. Tuz, kekik ve pulbiberini ekliyoruz sosumuzu ve kaynatıyoruz bir kere.
  10. Patateslerimizi yağda kızartıp tabağımıza diziyoruz.
  11. Sonra sarımsaklı yoğurt ve etimizi ekliyoruz en sonda domates sosumuzu ekleyerek servise hazırlıyoruz.

Yaş Pasta Tarifi

 

Yaş Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Pandispanya için;

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1.5 su bardağı un

Arasına;

  • 1 paket pasta kreması
  • 1.5 su bardağı soğuk süt

Üstüne;

  • 2 paket kremsanti 1su bardağı soğuk süt

Çikolata sosu;

  • 1 paket çikolata sosu
  • 2 su bardağı süt

Pandispanya ıslatmak için;

  • 1 su bardağı süt

Yaş Pasta Tarifi Yapılışı

  1. Merhabalar yaş pastamız yapmak için öncelikle pandispanyasından başlıyoruz.
  2. Yumurtalarını kırıyoruz ve bir su bardağı şekeri ilave ediyoruz .
  3. İyice kopuk kopuk olana kadar karıştırıyor daha sonra ılık sütümüzü ekliyoruz karıştırıyoruz.
  4. Ondan sonra un kakao kabartma tozu vanilya ekliyoruz ve kek kalıbımıza harcımızı döküyoruz.
  5. 30 dakika 180 derece fırında pişiriyoruz fırından fırına değişiyor dakikası pandispanya mis pişerken pasta kremamızı kremşanti ve çikolata sosunu yapalım.
  6. Pasta kremasına bir buçuk bardak suyun içine hazır pasta kremasını koyuyoruz ve koyulaşana kadar iyice çırpıyoruz.
  7. Kremşanti için de bir bardak soğuk suyun içine iki paket kremşanti döküyoruz ve koyulaşana kadar çırpıyoruz.
  8. Çikolata sosu içinde ocağa tenceremize alıyoruz 2bardak süte bir paket kremşanti ekliyoruz ve kaynayıp koyulaşana kadar karıştırarak pişiriyoruz.
  9. Her şey hazır sıra bunları birleştirmede.
  10. Öncelikle pandispanya üçe bölüyoruz ilk katını sur ile ıslatıyoruz ve pasta kreması sürüyoruz
  11. Çikolata sosu sürüyoruz ve çikolata parçacıkları koyuyoruz ikinci katını da aynı şekilde yapıyoruz.
  12. Üçüncü katında pandispanya koyuyoruz süt ile ıslatıyoruz sıra pastamızın dış katmanına geldi pastamızın etrafını üstünü kremşanti ile kaplıyoruz.
  13. İyice düzlüyoruz ve üstüne çikolata sosunu istediğimiz şekilde döküyoruz .
  14. Üstünü de istediğimiz gibi süslüyoruz ve pastamız hazır.
  15. Mis gibi çok güzel bir pasta oluyor doğum günü için yaptım ben ve çok beğenildi.

Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun. 🥰.

Kuş Başılı Karnabahar Tarifi

 

Kuş Başılı Karnabahar Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağ
  • 1 yemek kaşığı karışık biber salçası
  • Tuz
  • 100 gram kuş başı et

Karnabaharları haşlamak için;

  • Yarım limon suyu

Kuş Başılı Karnabahar Tarifi Yapılışı

  1. İlk önce karnabaharları güzelce temizleyip kaynamış suda biraz haşlıyoruz (suya sadece limon ve tuz ekledim )
  2. Sonra tencereye zeytinyağ ve soğanı küçük küçük doğrayıp kavuruyoruz şalçayı da ekleyip, salçanın kokusu çıkana kadar kavuşuyoruz ve etimizi ilk atıp iyice kavuruyoruz .
  3. Sonra havuç biberi sırası ile atıp iyice karıştırın, tencereyi bir su bardağı sıcak su ekleyip karnabaharları da ilave ediyoruz.
  4. Tuzunu kontrol edip kısık ateşte 10 dk pişiriyoruz (pul biber de çok yakışıyor isteğe bağlı atabilirsiniz )

Afiyet olsun (kuş başı et yerine kıymada koyup )kavuşabilirsiniz. ).

Tencerede Köfte Tarifi

 

Tencerede Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo dana kıyma (orta yağlı normal kıyma da olabilir )
  • 1 adet soğan
  • 1 su bardağı çekilmiş bayat ekmek
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Yarım çay bardağı ılık su( ekmekleri ıslamak için )
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım limon suyu (isteğe bağlı)
  • Maydanoz

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ
  • 2 adet büyük boy patates
  • 2 adet patlıcan
  • Renkli kapya biber (yoksa normal sivri biber de olur )

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı salça (karışık domates ,biber)
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağ
  • Tuz

Tencerede Köfte Tarifi Yapılışı

  1. Kıyma için gerekli malzemeleri derin bir kaba alalım ve güzelce yoğuralım baya bir yoğuruyoruz .
  2. 5 dk sonra bakir varsa biraz dinlendirin yoksa da önemli değil 😉
  3. Sonra yağlı kâğıt serilmiş tepsiye istediğimiz şekiller verip dizin ve 200 derece pişirin.
  4. Sonra diğer malzemeleri sıvı yağ da kızartın istediğiniz boyutta kesip temizledikten sonra.
  5. Sunum yapacağımız tencereye zeytinyağ be salçayı tuzunu atıp salçanın kokusu çıkana kadar karıştırın ve köfteleri istediğiniz sıralama ile dizin.
  6. Ve bir su bardağı sıcak su koyup 10 dk kısık ateş de pişirelim ve servis yapalım .

Afiyet olsun.

Frambuazlı Cheesecake Tarifi

 

Frambuazlı Cheesecake Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gram labne
  • 200 gram sıvı krema
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta

Tabanı için;

  • 2 paket burçak bisküvi
  • 150 gram tereyağ

Sosu için;

  • 350 gram frambuaz
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta(1 çay bardağı su ile açılır)
  • 1 su bardağı su

Frambuazlı Cheesecake Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tabanı için erittiğimiz tereyağı rondodan geçirdiğimiz bisküvilere döküp iyice karıştıralım.
  2. Daha sonra yağlı kağıt aldığımız kalıbımıza döküp bardak yardımı ile düzleyelim buz dolabına alıp dinlendirelim.
  3. Sonraki aşama için bir kaba labne sıvı krema ve şekeri alıp iyice çırpalım ardından unu ve nişastayı da ekleyip tekrar çırpalım.
  4. Son aşama olarak yumurtaları ayrı ayrı ekleyip çırpmaya devam edelim.
  5. Daha sonra kalıbın içine döküp 160 derece önceden ısıtılmış fırına verelim ilk 1 saat hiç açmayalım fırını .
  6. Daha sonra kontrolü pişirelim benim 1 saat 10 dakika da pişti.
  7. Sosun yapımına geçelim tencereye frambuaz şeker ve suyu alalım ocağın altını açıp ardından da su ile açtığımız nişastayı ekleyip kaynatalım .
  8. Göz göz olunca altını kapatıp blenderden geçirelim. Daha sonra pişen kekimizi fırından çıkardıktan sonra biraz dinlendirip hazırlanmış frambuaz sosu döküyoruz.

Not: muhakkak 1 gece buzdolabında dinlensin.

Not2: fırına 1 kase de su koyalım kekin çatlamasını engeller.

Deneyecek olanlara afiyet olsun😍.

Nefis Şaksuka Tarifi

 

Nefis Şaksuka Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane orta boy patates
  • 1 tane patlıcan
  • 1 tane kabak
  • 5 tane dolma biber
  • 1 tane kapya biber (biberler buzluktan)
  • 1 çorba kaşesi domates sosu (yazdan kendi yaptığım konserve)
  • 2 diş sarımsak
  • Bir tutam maydanoz
  • Tuz, pul biber

Nefis Şaksuka Tarifi Yapılışı

  1. Patatesleri soyup suyun içine doğruyoruz, patlıcani kabağı kare kare doğruyoruz.
  2. Önce tavaya 1su bardağı yağı alarak iyice ısınınca patlıcan ve kabağı kızarıyor ve havlu kağıdın üzerine alıyoruz.
  3. Sonra patatesleri suyun içinden alıyoruz kağıt havlu ile kurtuluyoruz.
  4. Kızgın yağın içine alarak kızartıyoruz. Biberleri de kızartıp kızartma işlemini tamamlıyoruz.
  5. Öbür tarafta tavaya sarımsakları minik doğrayarak domates sosunu, tuzunu, pul biberini katıp 5 dakika pişiriyoruz.
  6. Ve kızarttığım iz sebzeleri sosun içine katarak hafif hafif karıştırıyoruz ezmeden ve ocağı kapatıyoruz.
  7. Servis tabağına alarak maydanozu serpiştiriyoruz. Ve şakşaksanız hazır oluyor.

Deneyeceklere afiyet olsun. 🍅🌶️🍆.

Şambali Tatlısı Tarifi

 

Şambali Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım su bardağı un
  • 3.5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağından biraz eksik sıvı yağ
  • 1.5 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı karbonat

Üzeri için;

  • Fıstık

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı su
  • 4 su bardağı şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Şambali Tatlısı Tarifi Yapılışı

  1. Şerbeti hazırlayalım soğuk ve kıvamlı olsun.
  2. Şerbet kaynamaya başlayınca 15 dk kısık ateşte kaynatmaya devam edelim.
  3. Limon suyunu ekleyip 5-10 dk daha kaynatıp altını kapatalım.
  4. Yoğurma kabına kuru malzemeleri koyup karıştıralım sonra diğer malzemeleri ekleyip güzelce homojen dağılana kadar karıştıralım.
  5. Biraz sıvı yağ ile yağladığımız dikdörtgen borcama karışımı dökelim.
  6. Eşit bir şekilde yayalım. Hamurun üzerini streçleyip birkaç saat buzdolabında dinlendirelim.
  7. Dolaptan çıkarıp bıçak yardımıyla çizikler atalım. Üzerine tuzsuz fıstık dizelim. Ben de o an yoktu badem koydum.
  8. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri güzelce kızarana kadar pişirelim.
  9. İlk sıcağı çıkında tekrar dilimleyip soğuk şerbeti dökelim. 2-3 saat dinlendirip servis edelim.

Afiyet olsun 😋.