Fırında Çipura Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet çipura balığı
- 3 adet kuru soğan
- 10 diş sarımsak
- Defne yaprağı (olmazsada olur)
- Limon
- 5 adet patates
- 3 adet biber
- Kaya tuzu
Sosu için;
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1,5 çay kaşığı pulbiber
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kekik
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım limon
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı tereyağ
Fırında Çipura Tarifi Yapılışı
- Vira bismillah .
- Temizleyip yıkadığımız balığımızı kara biber ve kaya tuzu ile güzelce soslayıp buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz 1 veya 2 saat.
- Balığımız için bir kasede limon suyu pul biber kekik tuz ve zeytinyağını karıştırıyoruz.
- Patatesleri dilimledikten sonra zeytinyağı, pul biber, karabiber, kekik ve tuz ile karıştırıyoruz.
- Soğan halkalarımızı ise zeytinyağı ve tuz ile karıştırıyoruz.
- Tam balığımızın ölçüsüne göre bir fırın kabı seçip patatesleri, soğanları ve biberleri hafif yağlanmış tepsimize limonlarla birlikte diziyoruz,.
- Balıkların alt ve üstlerine bıçakla çizikler atıyoruz.
- Balık için hazırlamış olduğumuz sosumuzu balıkların her yerine içine ve dışına sürüp tepsimize diziyoruz.
- Balıklarımızın iç kısmına 5 adet sarımsak ve birer adet defne yaprağı yerleştiriyoruz.
- Son olarak tereyağ eritip balıkların üzerine döküp fırça ile sürüp fırınlıyoruz.
- 220 derecede ısıtılmış fırında ilk 40 dakika pişirdikten sonra, 240 dereceye yükseltip 20 dakikada böyle balıklarımız iyice kızarana kadar pişirip çıkarıyoruz.