17 Mayıs 2021 Pazartesi

Katıklı Ekmek Tarifi

 

Katıklı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 Adet Soğan
  • 250 gr Çökelek
  • 5 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1.5 Bardak Zeytinyağı
  • 1 Demet Maydanoz
  • 2 Adet Ekmek Hamuru
  • Susam
  • Baharat (Zevke göre tercih edilebilir) 

Katıklı Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Soğanlar küçük doğranır.
  • Biber salçasıyla birlikte bir kabın içerisine eklenir.
  • Peynir eklenir ve peynir tuzsuz ise tuz eklenir.
  • Kabın içerisine geri kalan malzemelerde eklenir ve iyice karıştırılır.
  • Son olarak maydanoz doğranır ve eklenir.
  • Hamur yuvarlak şekilde açılır ve üzerine harç yayılır. (Hamur oda ısısında bir süre beklerse daha rahat açılır.)
  • Önceden ısıtılmış 250 derece fırında kızarana kadar pişirilir ve servis edilir. Afiyet olsun.

Koca Karı Gerdanı Tatlısı Tarifi

 

Koca Karı Gerdanı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 Su Bardağı Yoğurt
  • 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 2 Adet Yumurta
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • ½ Su Bardağı Süt
  • 1 Tatlı Kaşığı Sirke
  • Un (Aldığı Kadar)

Şerbeti İçin:

  • 4 Su Bardağı Şeker
  • 4 Su Bardağı Su
  • ½ Limon Suyu

İçi İçin:

  • 300 gr Ceviz

Üzeri İçin:

  • 3 Yemek Kaşığı Erimiş Tereyağı
  • ½ Su Bardağı Sıvıyağ 

Koca Karı Gerdanı Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Hamurun tüm malzemeleri derin bir kap içerisinde yoğrulur.
  • 30 adet beze yapılır ve dinlendirilir.
  • Un ve nişasta karışımı hazırlanır ve hamurlar çok ince açılır.
  • Açılan yufkaların içine ceviz serpilir ve üzerine bir yufka daha koyulur ve tekrar ceviz eklenip tekrar üzeri yufkayla kapatılır.
  • Oklavaya sarılır ve hamur büzülür. Bıçakla küçük küçük kesilir.
  • Bir fırın tepsisine alınır ve üzerine eritilmiş tereyağlı ve sıvıyağlı karışım sürülür.
  • 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
  • İlk sıcağı gittikten sonra soğuk şerbet eklenir. Afiyet olsun.

Narlı Kuru Börülce Salatası Tarifi

 

Narlı Kuru Börülce Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı kuru börülce (Haşlanmış)
  • 1 çay bardağı mısır (Haşlanmış)
  • 1 çay bardağı nar tanesi
  • 1 adet kapya biber (Küçük doğranmış)
  • 3 sap taze soğan (İnce kıyılmış)
  • 1/2 demet maydanoz (İnce kıyılmış)
  • 1/2 demet dereotu (İnce kıyılmış)
  • 1/2 adet limon suyu
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Nar ekşisi

Narlı Kuru Börülce Salatası Nasıl Yapılır?

  • Derin bir karıştırma kabının içine taze soğan, dereotu, maydanoz, kapya biber, mısır ile nar tanelerini alın ve üzerine börülceyi ilave edin.
  • Son olarak tuz, limon suyu, zeytinyağı ve nar ekşisini ilave edip karıştırarak servis edin.

Çilekli Bahar Salatası Tarifi

 

Çilekli Bahar Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 200- 250 g çilek (İri doğranmış)
  • 1 bağ körpe ıspanak
  • 1 bağ kuzu kulağı ya da kanlı kuzu kulağı
  • 1 avuç ceviz
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 1 kase yoğurt
  • 2-3 dal taze nane (İnce kıyılmış)

Sosu için

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı taneli hardal
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 çay kaşığı bal
  • Tuz
  • Karabiber

Çilekli Bahar Salatası Nasıl Yapılır?

  • Ispanak ve kuzu kulağını yıkayıp kuruttuktan sonra elinizle irice parçalayın.
  • Cevizi bir tavaya alın ve çok kısık ateşte kokusu çıkana kadar ara sıra karıştırarak kavurun.
  • Cevizler kavrulunca ocağın altını kapatın 2-3 dakika kadar cevizlerin sıcağının çıkmasını bekleyin ve üzerine 1 yemek kaşığı balı ekleyin. Balın cevizlere tamamen karışmasını sağlayın ve tavadan alın.
  • Bir kasede taze nane ile yoğurdu karıştırın.
  • Sosu hazırlamak için, zeytinyağı hariç tüm malzemeyi bir kaseye alıp çırpın. Yavaş yavaş zeytinyağını ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Yeşilliklerin üzerine çilekleri ve sosu ekleyip karıştırın.
  • Servis tabağına önce naneli yoğurdu koyun ve üzerine sosladığınız salatayı yayın. Ballı cevizle süsleyerek servis edin.

Kuzu Uykuluklu Pide Tarifi

 

Kuzu Uykuluklu Pide Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 g kuzu uykuluk
  • 50 g kuru soğan
  • 1 diş sarımsak (Kıyılmış)
  • 50 g kereviz sapı
  • 50 g havuç
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 tutam taze kekik
  • 10 g tuz
  • 5 g tane karabiber
  • 50 ml elma sirkesi
  • 50 g tereyağı
  • 5 g kuru kekik
  • 3 g kimyon
  • 3 g pul biber
  • 10 g taze soğan (Kıyılmış)

Hamuru için

  • 100 g un
  • 50 g tam buğday unu
  • 50 g ekşi maya hamuru
  • 2 g yaş maya
  • 20 ml zeytinyağı
  • 5 g tuz

Kuzu Uykuluklu Pide Nasıl Yapılır?

  • Hamur için gerekli tüm malzemeyi bir kaba alarak yoğurun ve 1 saat süreyle dinlendirdikten sonra 200 g’lık bir beze haline getirin.
  • Kuzu uykulukları iyice yıkayarak tencereye alın. Soğan, bir miktar sarımsak, kereviz sapı, havuç ile taze baharatları ve sirkeyi ilave ettikten sonra üzerine su ekleyin.
  • Çok kısık ateşte, 25 dakika süreyle kaynatmadan haşlayın. Bir kepçe yardımıyla uykulukları bir kaba alın ve üzerine ağırlık koyarak soğumaya bırakın. Soğuyunca uykulukların dış zarlarını soyun.
  • Bir tavada tereyağını eritin ve uykulukları ilave ederek soteleyin. Tuz, karabiber, pul biber, kimyon ve bir miktar taze soğan ilave ederek tatlandırın.
  • Bir kasede çok az taze kekik, sarımsak ve zeytinyağını karıştırın. Hamuru açın ve hazırladığınız kekik ve sarımsaklı zeytinyağını üzerine sürün.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 8-10 dakika pişirin.
  • Pideniz pişince üzerine uykulukları ilave edin ve 1-2 dakika daha fırında bekletin.
  • Bol miktarda taze soğan ile servis edin.

Çarşamba Pidesi Tarifi

 

Çarşamba Pidesi Tarifi İçin Malzemeler

Pide hamuru için

  • 1.5 kg beyaz un
  • 10 g maya
  • 1 l su (Ilık)
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 10 g tuz

İç harç için

  • 1,5 kg dana kıyma
  • 4 adet beyaz soğan (Soyulmuş ve ince kıyılmış)
  • 10 g tuz
  • 10 g karabiber
  • 5 g pul biber
  • 100 g su

Servis için

  • 100 g tereyağı (Eritilmiş)

Çarşamba Pidesi Nasıl Yapılır?

  • Pide hamuru için maya, su, yumurta sarısı ve tuzu derin bir kaba alarak iyice karıştırın. Unun yarısını ilave edin ve karıştırmaya devam edin.
  • Kalan unu da ekledikten sonra yoğurun ve streç filme sararak 30 dakika süreyle buzdolabında bekletin. Dinlendirdiğiniz hamurdan 135 g’lık toplar yapın ve 6 saat süreyle yeniden dinlendirin.
  • Dana kıymayı bir tavada suyunu çekene kadar kavurun. Su ve soğanı ilave ederek orta ateşte 5-10 dakika daha pişirin. Baharatları ilave edin ve soğuması için kenara alın.
  • Hamur toplarını bir merdane yardımı ile açın ve içine soğuyan harcı yaydıktan sonra kapatın. Önceden ısıtılmış 250-260 derecedeki fırında 5-8 dakika süreyle pişirin. Rengi kahverengiye dönen pideyi fırından alın ve üzerine tereyağı sürerek sıcak servis edin.

16 Mayıs 2021 Pazar

Zerdeli Hindistan Cevizli Muhallebi Tarifi

 

Zerdeli Hindistan Cevizli Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

Muhallebisi için

  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Zerdeli Kısmı

  • 4 su bardağı su
  • 1 çay bardağından bir parmak eksik pirinç
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı toz zerdeçal

    Zerdeli Hindistan Cevizli Muhallebi Tarifi Yapılışı

  • Tencereye nişastayı şekeri unu koyup karıştıralım azar azar sütü ilave ederek orta. Ateşte pişirin sonra yumurta sarısı bir yemek kaşığı su ile eritip karıştıralım tencereye hızlıca ilave edelim karıştıralım.
  • Sonra mikser kabına alıp yağı vanilyayı hindistan cevizi katıp 5 dakika çırpalım kaselere veya kuplara pay edelim.
  • Üzerine zerde koyacağımız iki parmak pay bırakalım pirinci koyalım kısık ateşte haşlayalım sonra başka bir tencereye pirinci alalım.
  • Sonra 3 bardak su ekleyelim şeker ekleyip nişastayı koyalım tel çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişirin zerdeçalı az bir su ile eritip dökelim hızlı bir şekilde karıştıralım en son vanilya gül suyu koyup karıştıralım.
  • Ocağı kapatalım muhallebilerin üzerine zerdeyi pay edelim üzerini arzuya göre süsleyelim afiyet olsun.

Pişmiş Yufkadan Tavada Ispanaklı Börek Tarifi

 

Pişmiş Yufkadan Tavada Ispanaklı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet pişmiş yufka
  • 500 gram ıspanak
  • 4 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 orta boy soğan
  • 1 adet yumurta
  • 150 gram lor peyniri
  • 1 yemek tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Baharatlar (pul biberi, karabiberi, kekik)
  • Tuz

    Pişmiş Yufkadan Tavada Ispanaklı Börek Tarifi Yapılışı

  • Soğanı küp küp doğrayıp tavada kavuruyoruz.
  • Salça ekliyoruz. Biraz daha kavuruyoruz.
  • Ispanağı ekliyoruz.
  • Ispanak sününce lor peynirini ekliyoruz.
  • Tuzunu ve baharatını ekleyip soğuması için bir kaba boşaltıyoruz.
  • Böreği yapacağımız (tercihen teflon) tavayı yumuşamış tereyağı ile yağlıyoruz.
  • Sütümüzün içine 1 adet yumurtayı ekleyip çırpıcı ile karıştırıyoruz.
  • Bir kaba ılık su doldurup katlı yufkaları ıslatıp bir bezin altında 5 dk bekletiyoruz.
  • Daha uzun süre bekletmemeliyiz. Yoksa hamur olur ve yufkalar birbirine yapışır ve katından açılmaz.
  • Yağladığımız tavaya katından açtığımız yumuşamış yufkayı kenarları tavanın dışına çıkacak şekilde yerleştiriyoruz.
  • Üzerine kepçe yardımıyla 2 kepçe sütü gezdiriyoruz.
  • Tekrar yufka alıp katından açıp 2 ye ve daha sonra 4 e bölüp parçaları tavaya yerleştiriyoruz. Yine üzerine sütü gezdiriyoruz.
  • Daha sonra arasına iç karışımımızı ekliyoruz.
  • Kalan yufkaları da aynı şekilde yerleştirip en sonunda tava dışına sarkan kısmı yufkanın içe doğru kapatıp üzerine sütü gezdiriyoruz.
  • Tavayı ocağa orta ateşte olacak şekilde alıyoruz.
  • Önce bir tarafını sonra diğer tarafını kızartıyoruz. Çevirme işlemini düz bir kapak yardımıyla yapabilirsiniz. Afiyet olsun!.

Arpa Şehriye Salatası Tarifi

 

Arpa Şehriye Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 havuç
  • 1 bardak arpa şehriye
  • Yarım fincan zeytinyağı
  • 5-6 közlenmiş kapya kırmızı biber
  • 6-7 kornişon
  • Maydanoz veya dereotu

Üzerine:

  • 2-3 diş sarımsak
  • Yarım kg katı yoğurt

    Arpa Şehriye Salatası Tarifi Yapılışı

  • Önce tavuğumuzu haşlayalım, kaynayan tavukları didikleyelim.
  • Yarım fincan zeytinyağında rendelenmiş havuçları kavuruyoruz.
  • Arpa şehriyeleri de ilave edip biraz daha kavuruyoruz.
  • Tavuk etlerini ve 2 bardak sıcak tavuk suyunu( veya normal su) ilave edilip pişiriyoruz.
  • Pişince tuz ve karabiber ilave edilip demlendiriyoruz.
  • Köz biberleri, kornişon turşuları, maydanozları doğruyoruz.
  • Sarımsakları tuzla ezip yoğurtla karıştırıyoruz.
  • Soğuyan şehriyemizle bütün malzemeleri karıştırıp tuzunu ayarlıyoruz.
  • Nefis salatamız servise hazır.

    Afiyet olsun😊.

Pratik ve Lezzetli Falafel Tarifi

 

Pratik ve Lezzetli Falafel Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı nohut
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet taze soğan
  • 1 orta büyüklükte soğan
  • 4 iri diş sarımsak
  • 1 dolu yemek kaşığı kimyon
  • 1 dolu yemek kaşığı kişniş
  • 1 yemek kaşığı tuz (arzuya göre)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 dolu yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu

    Pratik ve Lezzetli Falafel Tarifi Yapılışı

  • Nohutumuzu suyun içine koyup en az 24 saat, ara ara suyunu değiştirerek bekletiyoruz.
  • Nohutun suyunu süzüp blender a alıp incecik olana kadar çekiyoruz.
  • Blender haznesinin büyüklüğüne göre bir kaç sefer aynı işlemi tekrarlayabiliriz. (el blender da kullanabilirsiniz ancak biraz zahmetli oluyor) çektiğimiz nohutları ayrı bir kaba alıyoruz.
  • Yeşilliklerimizi yıkadıktan sonra iyice doğrayıp blender içine koyuyoruz.
  • Soğan, yeşil soğan ve sarımsakları da koyuyoruz. İncecik kıyıyoruz. Malzemeyi nohutlara ilave ediyoruz.
  • Baharatları ve tuzu ilave ediyoruz.
  • Blenderın ezici başlığını takıp irice olan nohut ve yeşillikler tamemen incecik olacağa kadar eziyoruz. Tıpki mercimek çorbası yapar gibi.
  • Kıvamı olduğunda 2 dolu yemek kaşığı un ve 1 paket kabartma tozunu ilave edip iyice karıştırıyoruz.
  • Kabın üstünü streç filmle kapayıp birkaç saat buzdolabına dinlendiriyoruz.
  • Buzdolabından çıkarttığımız falafel harcımızı (benim gibi özel felafel kaşığınız yoksa) elimizle köfte şekline getiriyoruz.
  • Fritöz de kızartma yapacaksanız eğer yuvarlak küçük toplar olarak da şekil verebilirsiniz. Şekil size kalmış.
  • Tavada iyice kızdırdığımız yağa teker teker atıp nar gibi olana kadar kızartıyoruz.
  • Yanına yeşillikler, salatalık, domates, mor lahana vs ile servis yapabilirsiniz.
  • Ayrı internette kolayca bulacağınız tahin sostan yapabilirsiniz. Müthiş oluyor. Bende tahin olmadığından yapamadım.
  • Afiyet olsun.

Bazlama Tarifi

 

Bazlama Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya ( 10 gr)
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 su bardağı un ( kontrollü ekleyin )

Hamuru açmak için;

  • Yeterince un

Üzerine için

  • 1 yemek kaşığı yumuşak tereyağ
  • 1 diş sarımsak
  • 10-15 dal maydanoz

250 ml bardak ölçüsü  

Bazlama Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle derin bir kabın içinde hamur için gerekli bütün malzemeleri güzelce yoğurun ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  2. Daha sonra hamuru 30 dakika mayalandırın.
  3. Mayalanan hamurunuzu 15 eşit parçaya bölün bezeler yapıp bir bezin üzerine aralıklarla sıralayıp üzerini örtüp 15 – 20 dakika dinlendirin.
  4. Süre sonunda dinlenmiş olan bezelerinizi tatlı tabağından küçük olacak şekilde açıp tekrar bir bezin üzerine sıralayıp üzerlerini örtün ve tekrar 15 dakika dinlendirin.
  5. Dinlenmiş olan hamurlarınızı yüksek ateşte önlü arkalı çevire çevire pişirin ki balon gibi olsunlar.
  6. Pişen bazlamalarınızı bir bezin üzerine alın.
  7. Diğer taraftan tereyağını eritip içine sarımsak ve incecik doğranmış maydanozu ilave edip güzelce karıştırın ve pişen bazlamaların üzerine sürün.
  8. Ben yarısını sade yarısını tereyağlı yaptım.
  9. Hazırlamış olduğunuz bazlamaları sıcak sıcak servis edebilirsiniz afiyet olsun hanımlar 👌👌👌.

Çiğköfte Tarifi

 

Çiğköfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı esmer (İnce) bulgur
  • 2 adet soğan
  • 4 diş sarımsak
  • 1/2 (yarım) su bardağı domates rendesi
  • 3 adet yeşil soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay bardağı nar ekşisi
  • 3 yemek kaşığı isot
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon
  • Kimyon, karabiber, pulbiber, kırmızı toz biber, tuz

    Çiğköfte Tarifi Yapılışı

  • Soğan, sarımsak, maydanoz, yeşil soğan, domates rendesini mutfak robotundan geçirelim.
  • Bulgurumuzu 1 çay bardağı su ile ıslatalım.
  • Dinlenen bulguru da robota ilave edip robottan geçirelim.
  • Elde ettiğimiz harcımızı tepsiye dökelim.
  • İsotumuzu zeytinyağı ile karıştıralım. Bu karışımı da harca ekleyelim.
  • Baharatları, limonu da ekleyip iyice yoğuralım. Kıvam alan çiğköftemize nar ekşisini ekleyip yoğurmaya devam edelim.
  • Ardından şekil verip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Islak Kek Tarifi

 

Islak Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Üzerinin sosu için

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 tatlı kaşığı kakao

    Islak Kek Tarifi Yapılışı

  • Önce kenara ayırdığınız 1 bardak sosu uygun bir tavaya alıp sonra 1 su bardağı süt 1 çay bardağı şeker 2 tatlı kaşığı kakao yu da ilave ettikten sonra karıştırarak bir taşım kaynatıp ocağı kapatınız.
  • Kek hamuru için rahatça yapabileceğiniz bir kaba önce şeker süt sıvı yağ ve 3 yemek kaşığı kakaoyu alıp güzelce karıştırın sonra bu karışımdan 1 su bardağı kenara ayırın (üzerine dökmek için).
  • Sonra yumurta un kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip kek hamurunu oluşturun uygun bir tepsiye kek hamurunu boşaltarak 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişiriniz. Bazı fırınlarda kekler daha düşük derecede pişiriyor benimki 180 annemin fırınında yaptığımda 160 derecede pişiyor (kekj fırına verdiğiniz ilk 20 dakika yani kabarma aşamasında olduğu vakit kesinlikle kapağı açmayınız ki daha güzel kabarsın)
  • Daha sonra kürdan batırarak pişip pişmediğine emin olduğunuzda fırından alınız (muhtemelen 40 dakikada pişer ama her fırına göre değişir derece ve pişme süresi)
  • Keki çıkardıktan sonra ilk sıcaklığı geçince dilimlere bölüp kürdanla sosu iyi çekmesi için birkaç delik açın
  • Üzeri için hazırladığımız sıcak sosu üzerine ilave edin biraz dinlendirdikten sonra servise hazır 🙂.