11 Ağustos 2022 Perşembe

Dışı Kıyır Kıyır İçi Yumuşacık Patatesli Poğaça Tarifi

 


Malzemeler

  • 1 adet yumurta beyazı ( sarısı üzerine sürülecek )
  • 1 çay bardağı sıvı yağ ( 20 yemek kaşığı )
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı ( 20 yemek kaşığı sıvı hali ile)
  • 1 çay bardağı yoğurt ( 5 dolu yemek kaşığı)
  • 1 kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 500 gram un

Patatesli iç harcı için:

  • 3-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 büyük boy patates ( benim çocuklarım iç harcını sevdiği için ben fazla yaptım)
  • 2 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber ya da kırmızı toz biber

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için tüm sıvı malzemeleri karıştırın.
  • Ardından unu ile kabartma tozunu ekleyip yoğurun ve üzerini örtün.
  • Arzu ederseniz iç harcını daha önceden hazırlayın, yapımı daha kolay olacaktır yoksa patatesler sıcakken biraz soğuması için beklemek gerekiyor.
  • Patatesleri önceden haşlayın, soyup rendeleyin.
  • Soğanları küp küp doğrayın tavaya alıp sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Ardından patates ve baharatlarını ekleyin karıştırıp altını söndürün.
  • Hamuru 16 bezeye ayırın, kahve kabağı büyüklüğünde açın, ortasına bir yemek kaşığı kadar harçtan koyun ve hamurun kenarlarından ortasına kadar çift taraflı yapıştırın.
  • Ters döndürün hafif üzerine bastırın ve tepsi alın.
  • Üzerlerine ayırmış olduğunuz yumurta sarısını sürün.
  • Çatalın tersi ile çizerek poğaçalarınıza şekil verin.
  • Önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 200°C’de üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun 



Karadut Şurubu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg taze karadut
  •  1,5 su bardağı şeker (miktarını kendinize göre ayarlamanız daha doğru olur.)
  • 2 litre su
  • yarım limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Karadutları ezmeden dikkatlice yıkayarak tencereye alalım.
  • Üzerine şekeri ilave edelim. 1.5-2 lt kadar su ilave edip karıştıralım ve kaynamaya bırakalım.
  • Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısık ateşe alalım ve 15- 20 dakika kadar kaynatalım. Ara ara nazikçe karıştıralım.
  • Sürenin sonunda limon suyunu ilave edelim, 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım.
  • Ocaktan aldıktan sonra biraz soğuması için bekleyelim ve ince bir elekten geçirelim. Bu aşamada spatula ile bastırarak posasını daha rahat çıkartabilirsiniz.
  • Karadut şurubunu buzdolabında bekletip soğuk olarak servis edelim. Afiyet olsun.

Bisküvili Toplar (Çok Basit ve Güzel Bir Tat) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 paket petibör bisküvi (350 gr)
  • 100 gram eritilmiş tereyağı
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı ceviz kırığı

Bulamak için;

  • Hindistan cevizi
  • Kakao
  • Fındık
  • Toz Antep Fıstığı

    Nasıl Yapılır?

  • Bisküvili toplar tarifi için bisküvilerimizi küçük parçalar halinde kıralım ve uygun bir kap içerisine alalım.
  • Ardından tereyağını eritelim ve ayrı bir karıştırma kabına alalım.
  • Üzerine süt, toz şeker ve kakaoyu ekleyelim, tel çırpıcı ile tüm malzemeyi güzelce karıştıralım.
  • Yeterince karıştırdıktan sonra kırdığımız bisküvileri karışıma ilave edelim.
  • Üzerine ceviz kırığını da ekleyelim ve tüm malzemeyi güzelce karıştıralım. Harcımızı 1 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Harcımız hazır olduktan sonra harçtan 1 yemek kaşığı ya da dilediğiniz büyüklükte bir parça alarak elimizde yuvarlayalım.
  • Şekillendirdiğimiz topları hindistan cevizi, fındık, antepfıstığı veya kakaoya bulayalım.
  • Harcımız tamamen bitinceye kadar tüm topları şekillendirip üzerlerini güzelce bulayalım ve servis edelim. Deneyecek herkese afiyet olsun.

Kavut (Van Yöresi Kahvaltısı) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı kavut
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı bal yada pekmez

    Nasıl Yapılır?

  • Tavaya tereyağı koyup eritelim.
  • Rengi hafif dönmeye başlayınca kavut ununu koyup 4-5 dakika kadar ağır ateşte kavuralım.
  • Servis esnasında üzerine bal yada pekmez gezdirelim.
  • Eğer tuzlu olsun isterseniz kavururken biraz tuz atabilirsiniz.
  • Çok katı olursa biraz yağ ilavesi çok cıvık olursa da un ilavesiyle dengeleyin.
  • Yani ne çok katı nede cıvık olacak.
  • Van kahvaltısının olmazsa olmazı bu tarifimde sayfamda kalsın istedim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
  • Not: Tatlı ölçüsünü damak zevkinize göre ayarlayın.

10 Ağustos 2022 Çarşamba

Karamelize Şerbetli Etimek Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket etimek

Muhallebi için;

  • 1 litre süt
  • 6 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 7 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Şerbeti için;

  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

Üzeri için;

  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • Hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Ben karamelize şerbet hazırladım. Siz isterseniz düz şerbete de çevirebilirsiniz.
  • Uygun bir tencereye şeker alınır ve orta ateşte şeker eriyene kadar beklenir (Dikkat edin yanmasın)
  • Eriyen şekere suyu ilave edilir. Bu sırada şeker katılaşacaktır korkmayın. Karıştırdıkça ve kaynadıkça eriyecek.  Tamamen eriyince altı kapatılır, 10 dk soğumaya bırakılır.
  • Bu sırada muhallebi hazırlanır. Vanilya ve tereyağ hariç tüm malzemeler tencereye eklenir, çırpılır, tencere ocağa alınır. Kaynayıp kıvam alana kadar karıştırmaya devam edilir. Altını kapatınca vanilya ve tereyağ eklenir.
  • İlk sıcaklığını atan şerbet borcama dizilmiş etimeklerin üzerine gezdirilir. Ardından hazırlanan muhallebi etimekleri kaplayacak şekilde dökülür, soğumaya bırakılır.
  • İyice soğuyan tatlının kremşantisi hazırlanıp, üzerine yayılır ve hindistan cevizi serpilip dolaba kaldırılır. Servis edilmeden en az 3-4 saat tatlı dolapta dinlendirilmelidir.

Tavuk Dünyasının Enfes Soslu Makarnası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket kalem makarna
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tepeleme çay kaşığı zerdeçal

Sosu için:

  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket krema
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
  • Yarım kepçe makarna suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kaynamış suya 1 tatlı kaşığı tuzu ve makarnayı ilave edelim.
  • 5 dakika kaynattıktan sonra zerdeçalı ilave edelim.
  • 7-8 dakika daha pişirdikten sonra suyundan yarım kepçe ayıralım ve makarnayı süzelim.
  • Sosu için tencereye tereyağını alalım.
  • Yağ eridikten sonra krema ve fesleğeni ilave edelim.
  • Ayırdığımız makarna suyunu da ilave edip sos koyulaştıktan sonra ocağın altını kapatalım ve makarnayı sos ile buluşturalım.Enfes bir kıvam alıyor ve çok lezzetli oluyor.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Patatesli Köfte (Bu Lezzete Bayılacaksınız) Tarifi

 

Malzemeler

  • 2-3 orta boy patates
  • 1 yemek tabağı kadar kıyma
  • 2-3 dilim ekmek
  • 1 adet soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri rendenin ince kısmıyla rendeleyip suyunu sıkalım .
  • Soğanı da aynı şekilde rendeleyip suyunu süzelim.
  • Ekmekleri suyla ıslatıp elimizle suyunu sıkalım .
  • Ardından diğer malzemeleride ekleyip güzelce yoğurduktan sonra üzerini kapatıp buz dolabında 30 dakika kadar dinlendirelim.
  • Dinlenen harcımızı şekillendirip orta ateşte güzelce pişirelim.
  • Köftelerinizi çok kalın yapmamaya çalışın yoksa içi çiğ kalabilir.

Taze Fasulye Mezesi (Tam Bir Yaz Mezesi) Tarifi

 


Malzemeler

  • 300 gram kadar taze fasulye
  • 1 adet kapya biberi
  • 2-3 diş sarımsak
  • Tuz ,pulbiber, karabiber
  • Zeytinyağı
  • Sıcak su
  • Ve süzme yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Fasulyeleri ve kapya biberi incecik jülyen doğrayalım.
  • Uygun bir tavaya zeytinyağı alıp ısıtalım.
  • Fasulyeleri zeytin yağında biraz soteleyelim.
  • Üzerine biberi ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Sarımsaklarıda ekleyip karıştıralım.
  • Tuzu ve baharatları da ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Sıcak suyu ekleyip kısık ateşte yumuşayana kadar pişirelim.
  • Uygun bir servis tabağına süzme yoğurdumuzu alalım.
  • Üzerine pişen hafif ılık haldeki fasulyemizi dökelim.
  • Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.


Çok Pratik Tavada Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yufka

Sosu için;

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Arası için;

    • Beyaz peynir
    • Kaşar peyniri
    • Maydanoz

    Pişirmek için;

    • 2 yemek kaşığı tereyağ
    • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

      Nasıl Yapılır?

    • Sosu için; yumurta süt sıvı yağ ve tuzu bir kapta çırpalım, ardından içi için kaşar peynirini rendeleyelim, bir kaba beyaz peyniri ve maydanozuda ekleyip karıştıralım.
    • Daha sonra tavayı yağlayalım ve 1 yufkayı kenarları dışarıda kalacak şekilde tavaya serelim ve geri kalan 2 yufkayı küçük parçalara ayıralım her bir kata koyduğumuz yufkalara sos sürelim.
    • Yufkaların yarısını soslayıp tavaya koyduktan sonra iç malzemesini koyalım isterseniz tek kata değilde iki ayrı katada iç harcı koyabilirsiniz.
    • Bütün yufkaları tavaya koyup sos sürdükten sonra dışta kalan yufkaları tavanın içine güzelce kapatalım kalan sosuda üzerine sürüp, ocağın küçük gözünde kısık ateşte pişirelim.
    • Pişen tarafı ters çevirip diğer tarafı içinde tavaya yağ veya tereyağ koyalım ve böreğin diğer tarafınıda pişirelim her iki tarafıda nar gibi kızardıktan sonra servis edebilirsiniz afiyet olsun

Çikolatalı Soslu Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 adet yumurta beyazı (Sarılar üzerine)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım paket maya
  • 5 su bardağı un

Kreması için;

  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta (Silme)
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı süt
  • 1 adet yumurta sarısı

İçi için;

  • Kahvaltılık çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamuru yapalım. Süt, şeker mayayı yoğurma kabına alalım üzerini kapatıp 5 dakika dinlendirelim.
  • Kalan malzemeleri de ekleyelim ve son olarak kontrollü unu ekleyelim yoğurmaya başlayalım.
  • Ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde edelim hamurun üzerine kapatıp mayalanmaya bırakalım.
  • O sırada kremayı hazırlayalım krema malzemelerini tencereye alalım karıştırıp ocağa bırakalım ocakta göz göz olana kadar çırpalım hazır olan kremayı soğumaya bırakalım.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alalım eşit 13 parçaya bölelim.
  • Parçalar büyük gelirse 20 ye de bölebilirsiniz.
  • Böldüğümüz hamurları yuvarlayıp beze haline getirelim.
  • İlk beze yaptığımız hamuru alalım elimizle bastırarak açalım ortasına çikolata ekleyip kapatalım ve tepsiye alalım tüm hamurlara aynı şekili verelim tepsiye dizdiğimiz hamurların üzerini örtelim 30 dakika kadar tekrar dinlendirelim iyice büyüyen hamurların üzerine yumurta sarısı ve sütü karıştırıp sürelim.
  • Son olarak hazır olan kremayı karıştırıp sıkma torbasının alalım sıkma torbasındaki kremayı poğaçaların üzerine güzelce sıkalım.
  • Hazır olan mayalımızı önceden ısıtılmış 180 derece fırına atalım altı üstü pişince fırından alalım ilk sıcağı geçen poğaçaların üzerine pudra şekeri dökelim ve servise hazır bu poğaça tarifini çok seveceksiniz 🥰 deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun 💗

Zeytinyağlı Börülce Tarifi

 

Malzemeler

  • ️1 kg börülce
  • ️2 adet soğan
  • ️2 adet büyük domates
  • ️bolca zeytinyağı
  • ️damak zevkinize göre tuz
  • ️1 çay bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Börülceleri ayıklayıp temizledikten sonra tenceremize alıyoruz.
  • Üzerine doğradığımız soğanları ve domatesleri koyuyoruz.
  • Bolca zeytinyağı, istediğiniz kadar tuzu ve suyu da koyduktan sonra düdüklü de 10 dk, normal tencere de börülceler yumuşayana kadar pişiriyoruz.
  • Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. 🍀afiyet olsun.
  • Not: Ben düdüklüde yapıyorum o yüzden az bir su kafi geliyor. siz suyunu ona göre ayarlarsınız.

Bolenez Soslu Makarna Tarifi

 




Malzemeler

  • Yarim paket spagetti makarna
  • 200 gr kıyma

Sosu için;

  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarmisak
  • 1 adet domates
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşiği biber salçasi
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığından az karabiber
  • 1 çay kaşığından az kimyon
  • 1/3 su bardağı makarnanın suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Makarnaları haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra süzüyoruz. Makarnanın süzdüğümüz suyunu atmayıp 1 su bardağı kadar kenarı ayırıyoruz.
  • Sarımsağı ve soğanı rengi değişene kadar kavuruyoruz, havucu rendenin küçük tarafında rendeleyip soğanın üzerine ilave ediyoruz. Biraz kavuruyoruz.
  • Domatesimizi de rendeleyip salçamız ile birlikte ilave ediyoruz. Baharatlarımızı da ekledikten sonra makarnanın ayırdığımız suyunu da ilave edip biraz pişirmeye bırakıyoruz.
  • Piştikten sonra sıcak sıcak servis ediyoruz. Dilerseniz makarnanın üzerine dökerek ya da sosun içine makarnaları ilave edip, karıştırarakta servis edebilirsiniz.
  • Ben tenceredeki sostan biraz ayırdımı. Sonra tencerede kalan sosun içine makarnaları döküp, karıştırdım. Servis ederken de ayırdığım sostan makarnanın üzerine ekledim. Afiyet olsunn