16 Ağustos 2022 Salı

Mantar Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım kg mantar
  • 1 adet kapya biber
  • 3-4 dal ince doğranmış taze soğan
  • Yarım demet ince doğranmış dereotu ve maydanoz
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Mantarları az limonlu suda biraz bekletelim, ardından suyunu süzdürerek ince ince doğrayalım.
  • Teflon tavaya doğradığımız mantarları koyalım, harlı ateşte suyunu salıp çekmesini bekleyelim.
  • Mantarlar suyunu çektikten sonra hemen zeytinyağını ekleyelim, küp küp doğradığımız 1 adet kapya biberi de tavaya koyalım ve biraz daha kısık ateşte kavurmaya başlayalım. Eğer yağ miktarı az gelirse ekleme yapabilirsiniz.
  • Kavrulan mantar ve biberi tavada soğumaya bırakalım.
  • Geniş bir tabağa doğradığımız yeşillikleri ve tavadaki mantarı koyalım, karıştıralım, tuzunu ekleyelim.
  • Salataya tercihe göre haşlanmış mısır, marul, domates, baharat eklenebilir.Afiyet olsun.

Bolenez Soslu Makarna Tarifi

 



Malzemeler

  • Yarim paket spagetti makarna
  • 200 gr kıyma

Sosu için;

  • 1 orta boy soğan
  • 1 diş sarmisak
  • 1 adet domates
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşiği biber salçasi
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığından az karabiber
  • 1 çay kaşığından az kimyon
  • 1/3 su bardağı makarnanın suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Makarnaları haşlıyoruz. Haşlandıktan sonra süzüyoruz. Makarnanın süzdüğümüz suyunu atmayıp 1 su bardağı kadar kenarı ayırıyoruz.
  • Sarımsağı ve soğanı rengi değişene kadar kavuruyoruz, havucu rendenin küçük tarafında rendeleyip soğanın üzerine ilave ediyoruz. Biraz kavuruyoruz.
  • Domatesimizi de rendeleyip salçamız ile birlikte ilave ediyoruz. Baharatlarımızı da ekledikten sonra makarnanın ayırdığımız suyunu da ilave edip biraz pişirmeye bırakıyoruz.
  • Piştikten sonra sıcak sıcak servis ediyoruz. Dilerseniz makarnanın üzerine dökerek ya da sosun içine makarnaları ilave edip, karıştırarakta servis edebilirsiniz.
  • Ben tenceredeki sostan biraz ayırdımı. Sonra tencerede kalan sosun içine makarnaları döküp, karıştırdım. Servis ederken de ayırdığım sostan makarnanın üzerine ekledim. Afiyet olsunn 

Brownie Crumble Tarifi

 

Malzemeler

Alt tabanı için malzemeler

  • 110 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağından 2 parmak fazla un
  • 1 paket vanilya

Brownie malzemeler

  • 90 gram tereyağ
  • 100 gram bitter çikolata
  • 1 yemek kaşığı sürme çikolata
  • 2 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı un

Crumble için malzemeler

  • 1 çay bardağı + 2 yemek kaşığı un
  • Yarım çay bardağından 2 parmak fazla şeker
  • 60 gram tereyağ (Buzdolabından çıkmış olsun, ne kadar soğuk o kadar iyi)

    Nasıl Yapılır?

  • Önce alt tabanını yapalım.Oda sıcaklığındaki tereyağ ve şeker bir kaba alınır ve çırpılır.
  • Sonra yumurta eklenir ve yeniden çırpılır.
  • En son un ve vanilya eklenip son kez düşük devirde çırpılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş küçük boy borcama yayılır ve buzdolabında bekletilir. Borcam ölçüm 20×28 gibi. Şimdi browniesini yapacağız.
  • Brownie yapılışı.Tereyağ, bitter çikolata ve sürme çikolata bir tencereye alınır ve eriyene kadar kısık ateşte karıştırılır.
  • Sonra ocaktan alınır.
  • Ayrı bir kapta yumurta ve şeker iyice çırpılır.
  • Çırpılan karışımın içine çikolatalı karışım eklenir ve yeniden çırpılır.
  • En son un eklenip karıştırılır.
  • Dolapta bekleyen alt tabanın üzerine dökülür ve kenara alınır. Şimdi crumble yapacağız.
  • Son katman 🐥Crumble yapılışı.Un, şeker ve soğuk tereyağ bir tepsiye alınır ve parmak uçlarıyla yavaşça ufalanarak karıştırılır. Kum gibi olacak, çok sıkarak yaparsanız yapışır hamur kıvamına gelir. O yüzden dikkatli yapıyoruz.
  • Hazırlanan crumble katmanı brownie bin üzerine serpilerek yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakılır ve buzdolabına konur.
  • Buzdolabında da 1- 2 saat bekleyince tamamdır. Afiyet olsun.

Brownie Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (kulak memesi kıvamında bir hamur olacak şekilde yavaş yavaş eklenerek yoğurun)

Şerbeti için

  • 1 su bardağı şeker
  • 1.5 su bardağı soğuk süt

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur için tüm malzemeler bir kaba alınır ve kulak memesi kıvamına gel kadar yoğurulur.
  • Ceviz büyüklüğünde bezeler halinde yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında çatlayıp sertleşene kadar pişirilir.
  • Pişerken şerbeti yapalım.Şerbeti için.1 su bardağı şeker ve 1. 5 su bardağı soğuk süt karıştırılır ve buzdolabında soğumaya bırakılır. Şerbet pişmeyecek yani.
  • Fırından çıkan sıcak kurabiyeler soğuk sütün içine konur. 10 saniye kadar bekletilir. Çok beklerse dağılır. Hepsi için aynı işlem uygulanır.
  • Tabağa dikkatlice dizilir ve buzdolabında 2-3 saat bekletilir.
  • Üzeri istenildiği şekilde süslenir. Ben fıstık serptim. Afiyet olsun

Karadeniz Pidesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 ml ılık su
  • 100 ml ılık süt
  • 1 adet yaş maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 50 ml zeytinyağ
  • 1 kilo un

Üzeri için;

  • 200 gram mozzarella
  • 200 gram kaşar peynir
  • 200 gram çeçil peyniri
  • 200 gram parmesan
  • Tereyağ
  • Susam
  • Yumurta

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur için maya ve şekeri ılık suda kabarana kadar bekletelim.
  • Unu, yağı, tuzu ekleyip pürüzsüz bir hamur oluncaya kadar 15 dakika yoğuralım.
  • Hamuru istediğiniz büyüklükte eşit parçalara ayırıp daire şeklinde açıp kenarlarını peynir ile doldurup içe katlayalım.
  • Ortasına bolca peynir ekleyelim.
  • 20 dakika bekletip üzerine yumurta sarısı, susam serpip ,tepsiye alıp 200 dereceli önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Pişmeye yakın ortasına yumurta kırıp bir küp tereyağ ekleyip 1 dakika daha fırınlayalım afiyet olsun

Çaylı Islak Kek Tarifi

 



Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı çay (sadece dem)
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1.5 su bardağı un

Sosu için;

  • 1.5 bardak çay (sadece dem)
  • 1 bardak kek harcı

    Nasıl Yapılır?

  • Şekeri ve yumurtayı beyaz köpük olana kadar 1-2 dk çırpıyorum.
  • Sıvıyağ, çay ve kakao ekleyip karıştırıyorum.
  • Bu karışımdan 1 bardak ayırıyorum.
  • En son kabartma tozu, vanilin ve unu ekleyip karıştırıyorum çok sıvı olmasın.
  • Yağladığım küçük boy tepsiye döküyorum.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırının orta rafına koyuyorum.
  • O sırada ayırdığım kek karışımına 1. 5 bardak çay ekleyip bir taşım kaynatıyorum.
  • En az 20 dk hiç fırının kapağını açmıyorum. Pişmiş mi diye bıçakla kontrol ediyorum bıçak temizse pişmiştir.
  • Fırından çıkardıktan sonra 10 dk bekliyorum ve dilimlere ayırıp sosunu iyi çeksin diye çatalla delikler açıyorum en son soğuyan sosu her yerine eşit döküp dinlenmeye bırakıyorum.Afiyet olsun.

Portakallı Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 7 yemek kaşığı şeker
  • 7 yemek kaşığı un
  • 1 kabartma tozu
  • 1 portakal kabuğu ve suyu
  • Şurup:
  • 2 portakal suyu
  • 5 çorba kaşığı şeker

    Nasıl Yapılır?

  • 3 yumurta,7 yemek kaşığı şeker ve portakal kabuğu rendesi koyu kıvama gelinceye kadar çırpılır.
  • Sonra portakal suyu, kabartma tozu ve 7 yemek kaşığı un eklenerek karıştırılır.
  • Pişirme kağıdı konan kalıpta üzeri kızarıncaya kadar pişirilir soğumaya bırakılır.
  • İki portakal suyu ve 5 yemek kaşığı şeker ocakta birkaç dakika kaynatılır hafif ılıdıktan sonra soğumuş kekin üzerine gezdirilerek dökülür.
  • Tarçın sevenler kekin hamuruna yarım çay kaşığı tarçında ekleyebilir.

Irmik Helvası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı tepeleme irmik
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik un
  • Yarım çay bardağı ceviz
  • 100 gram tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Şerbeti için;

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker

Bardak ölçümüz su bardağı 250 ml çay bardağı 150 ml 

Nasıl Yapılır?

  1. İlk önce tavamıza sıvıyağ ve tereyağını koyalım, erimeye yakın unu, irmiği ilave edelim ve pembeleşinceye dek karıştıralım, içine cevizide koyalım, hafif kavuralım.
  2. Şerbet için; süt, su, şekeri ayrı bir kapta karıştıralım ve helvamıza azar azar ilave edelim ve durmadan karıştıralım.
  3. Şerbetini çekince altını kapatalım ve kapağını kapatıp 5dk dinlendirelim.
  4. Dondurma kaşığıyla tabağımıza koyalım isteğe göre ister ceviz ister antep fıstığıyla servis yapalım afiyet olsun.

Ev Yapımı Ketcap Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 kilo domates
  • 2 kilo kapya biber
  • 1 orta boy soğan
  • 1 küçük baş sarımsak
  • 2 yaprak defne
  • 1 tatlı kaşığı tane karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tane kişniş
  • 3-4 adet karanfil
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tarçın
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı yenibahar
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı zerdeçal
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı iri tuz (Damak tadına göre ayarlayın)
  • 1 kahve fincanı ayçiçek yağı
  • 1/2 (yarım) kahve fincanı sirke

    Nasıl Yapılır?

  • Domates ve kapya biberleri yıkanır. Hepsi doğranarak büyük bir tencereye alınır. Üzerine soyulmuş soğan ve sarımsaklar eklenir ve ocağa alınır. Kaynayana kadar kapağı kapalı sonra açık pişecek.
  • Temiz bir tülbente defne, karabiber, kişniş, karanfil koyulur sıkıca bağlanır. Kaynayan domateslerin içine bırakılır. Tüm sebzeler iyice pişip ,kabuğundan ayrılmaya başlayana dek ara ara karıştırarak pişirilir.
  • Baharat kesesi tencereden çıkarılır  blender yardımıyla pürüzsüz olana dek çekilir. Tam bir ketçap kıvamı yakalamak için ardından mutlaka elekten geçirilir.
  • Sos tekrar tencereye alınır ve ketçap yoğunluğuna gelene dek kaynatılır. Sıvıyağ ve sirke eklenir. Şeker, tarçın ,yenibahar ve zerdeçal eklenir. Tadına bakarak tuz ilavesi yapılır. ➡️
  • Sıcakken baharatlar çok anlaşılmıyor bu yüzden çok fazla ekleme yapmayın. Soğudukça baharat tadı çok güzel oturup belirginleşiyor.
  • Sıcak sıcak kapatıp ters çeviriyoruz  lütfen yeni kapak kullanın. ➡️ bu ölçüden 370 ml 10 kavanoz çıktı. Afiyet olsun 😋❤️

Cevizli İrmik Helvası Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 125 gr tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 m)
  • 3 su bardağı süt (600 ml)
  • 1 su bardağı ceviz kırığı

    Nasıl Yapılır?

  • Cevizli irmik helvasının şerbeti için süte şekeri ilave edelim ve eriyene kadar karıştıralım.
  • Daha sonra derin bir tavaya tereyağı ve sıvı yağı alarak tereyağını eritelim.
  • Üzerine irmiği ekleyelim ve rengi dönene kadar, kısık ateşte yaklaşık 10 dakika karıştırarak kavuralım.
  • Rengi dönen irmiğe ceviz kırığını ilave edelim ve birkaç dakika daha kavurmaya devam edelim.
  • İrmik ve ceviz kırığını güzelce kavurduktan sonra üzerine yavaş yavaş sütlü şerbeti ilave edelim.
  • Kısık ateşte dikkatli bir şekilde karıştırmaya devam edelim.
  • İyice karışıp kıvamını alan helvanın altını kapatarak 10 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
  • Demlenen irmik helvamızı dilediğimiz şekilde servis edelim. Ben dondurma kaşığı ile porsiyonluk olarak servis etmeyi tercih ettim. Siz dilerseniz kaselere koyup tabağa ters çevirerek de servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Domates Kabuğundan Sos Tarifi

 

Malzemeler

  • 10 kilogram domatesin kabuğu
  • 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Kışlık domates hazırlarken kabuklarından da istifade etmek için bu sosu hazırladım. 10 kilogram domatesin kabuğu tencereye alınır. Kabuklar suyunu salıp, yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • İyice yumuşayıp, pişen domates kabuklarının, hiç suyu kalmayacak şekilde kevgirden geçirilir.
  • Kevgirden geçirdiğimiz sosumuzu tekrar ocağa alınarak, tuz ilave edilir. Suyunu çekene kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır.
  • Soğuyan sosumuzu bir kavanoza arasında hava kalmayacak şekilde alınır. Üzerine zeytinyağı gezdirilip, dolapta saklanır. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Kıymalı Patates Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 150g kıyma
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım çay kaşığı pul biber
  • yarım çay kaşığı karabiber
  • 5 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanı ve yeşil biberi yemeklik olacak şekilde doğrayalım.
  • Domatesinde kabuklarını soyalım ve küp küp doğrayalım.
  • Patatesinde kabuklarını soyduktan sonra iri küpler halinde doğrayalım.
  • Tencereye sıvı yağı alalım. Üzerine kıymayı ekleyerek karıştırarak kavuralım.
  • Kavrulan kıymaya doğradığımız soğan ve biberi ekleyelim, diriliğini kaybedene kadar 2-3 dakika daha kavurmaya devam edelim.
  • Ardından domates salçası, biber salçası ve doğradığımız domatesleri ekleyerek 1-2 dakika daha kavuralım.
  • Tuz, pul biber, karabiber ve patatesleri ekleyerek ekleyerek karıştıralım.
  • Son olarak sıcak suyu ekleyip karıştıralım ve patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda yumuşayan ve pişen kıymalı patates yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun!