31 Temmuz 2022 Pazar

Tavada Muhacir Börek 1 Yufka Getirden Bile Hızlı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet hazır yufka
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt yada (Küçük çay bardağı ile yarım çay bardağı süt)
  • Çay kaşığının ucuyla karbonat
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Zeytinyağı
  • İstenilen miktarda tuz
  • Kırmızı toz biber
  • Arzu edilirse lor peyniri ya da beyaz peynir (Olmasa da olur)

    Nasıl Yapılır?

  • Yufkamızı açıyoruz (Bu arada peynir ya da lor koyacaksak serpiştiriyoruz ben koymadım sade seviyorum) elimizde kat kat topluyoruz sonra onu üçer parmak aralıklarla kesiyoruz.
  • Ocakta pişireceğimiz tavamızın tabanını yağlıyoruz hamurlarımızı çok sıkı olmadan gevşek bir şekilde yerleştiriyoruz tereyağımızı minik minik böreklerin üzerine eritmeden yerleştiriyoruz.
  • Ocağın altını yakıp tavanın tabanı ısındığı zaman altını kısıyoruz yumuşak olsun istiyorsak kapak kapatıyoruz biraz daha çıtır istiyorsak tel ızgara ve yağlı kağıtla kapatıyoruz.
  • 5 dakika sonra altını kontrol ediyoruz kızarmışsa ters yüz yapıyoruz üzerine yağ, yoğurt yada (Sütü) ve karbonatı güzelce karıştırıp, kaşıkla yayıyoruz, tekrar üzerini kapatıp 5 dakika daha pişiriyoruz.
  • Ara ara altını spatula ile kontrol etmeyi unutmayın, ocakların hızına göre daha önce ya da geç pişebilir yoğurtlu kısmı da ters düz yapıp, bir iki dakika tabağında pişirdiğimiz zaman yine ters çevirerek servis tabağına alıyoruz.
  • Sıcak, ılık, soğuk kahvaltıda ikindi de para öğünde ne zaman isterseniz afiyetle tüketebilirsiniz 

30 Temmuz 2022 Cumartesi

Kedi Dili İle Yalancı Profiterol Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket kedi dili (içinden 2 paket çıkıyor)

Muhallebisi için;

  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı dolusu un
  • 4 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti

Sosu için;

  • 1 paket çikolata sosu
  • 2 su bardağı süt

    Nasıl Yapılır?

  • Derin bir tencereye süt, yumurta sarısı, şeker, un, nişasta eklenir. Topaklanma olmaması için ocağa alınmadan önce iyice karıştırılır.
  • Sonrasında ocağa alınır orta ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Koyulaşan muhallebi ocaktan alınır. İçine vanilya eklenir ve ara ara karıştırılarak soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra içine 1 paket krem şanti eklenir ve robot ile yumuşak kadifemsi bir kıvam alana kadar çırpılır.
  • Diğer taraftan 2 bardak sütle çikolata sosu hazırlanır kaynatılıp ılımaya bırakılır.
  • Kedi dilleri üç parçaya kesilir ve muhallebinin içerisine atılır.
  • İyice karıştırıldıktan sonra tatlı kuplarına veya kaselere eşit şekilde paylaştırılır.
  • En son üzerine ılık olan çikolata sosu gezdirilir.
  • Buzdolabında 5 saat kadar dinlendirilir.Afiyet olsun.

Anneciğimin Yaz Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 10-12 orta boy patates
  • 3 orta boy salatalık

Sosu için:

  • 13-15 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 1 ,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber

Üzerine yağı:

  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ yada tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı kuru nane

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce patatesleri yumuşayıncaya kadar pişirin ardından soyun.
  • Patates ve salatalıkları rendeleyin, ve geniş bir kaseye doldurun.
  • Sosu için tüm malzemeleri ayrı bir kaba alın iyice karıştırın ve salatanın üzerine döküp iyice karıştırın.
  • Salataya servis tabağına alın ve güzelce şekillendirin.
  • Yağı için malzemeleri küçük bir tavaya alın köpürmeye başlayınca salatanın üzerine dökün ve servis yapın. Bu salatayı kaydetmeyi unutmayın yaz aylarında çok seveceğiniz bir lezzet

Ekşili Ufak Köfte (Gaziantep Mutfağı) Tarifi

 



Malzemeler

Köfte harcı için ;

  • 2 su bardağından üç parmak eksik ince bulgur
  • Yarım çay bardağı irmik
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • Varsa 200 gram kırmızı ya da beyaz kıyma
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Pulbiber
  • Tuz

Yemek için ;

  • 300 gram yağsız dana kuşbaşı
  • 3 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi

Sosu için ;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 buçuk tatlı kaşığı kuru nane

     Nasıl Yapılır?

  • Köfte harcımız için bulgurumuzu çok az sıcak suda ıslıyoruz.
  • Diğer malzemeleri de ekleyerek iyice yoğuruyoruz. Köfte harcımızın içine kırmızı ya da beyaz kıyma kullansak daha güzel olur. Ancak isteğe göre kullanmayabilirsiniz de.
  • Elimizi ıslayarak nohut büyüklüğünde köfteler hazırlıyoruz.
  • Bir tencerenin içine kaynar su koyarak üzerine boş kevgir yerleştiriyoruz.
  • Kevgirin içine köfteleri koyarak kevgiri ara sıra sallayıp kaynayan suyun buharında 10-15 dakika kadar haşlıyoruz.
  • Pişirme tenceremizin içine önceden ayrı ayrı haşladığımız et ve nohutu alıyoruz.
  • Üzerini basacak kadar sıcak su ilave edip et ve nohutu kaynatıyoruz.
  • Köftelerimizi de biraz daha suyla ilave edip pişmeye bırakıyoruz.
  • Sosu için yağla salçayı tavada iyice kızdırıyoruz. Kuru nanesini de ilave edip sosumuzu yemeğimizin içine boşaltıyoruz.
  • Tuzunu ve nar ekşisini de ilave ettikten sonra bir iki taşım kaynatıp altını kapatıyoruz.
  • Su miktarı belirtmedim. Çok sulu çorba gibi bir yemek değil, çok kuru da değil. Suyunu kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.
    Uğraştırıcak gibi gözükse de yapımı kolaydır ve en çok sevdiğim Antep yemeklerindendir. Harika bir lezzet. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Deneyeceklere kolay gelsin.

Terbiyeli Yeşil Fasulyeli Pirinç Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 küçük kase haşlanmış yeşil fasulye
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik pirinç
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1.5 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz
  • 4 su bardağı su

Terbiyesi için;

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta

    Nasıl Yapılır?

  • Yeşil fasulye minik doğranır ve haşlanır. Pirinçler haşlanır.
  • Tencereye yoğurt, yumurta ve un alınarak çırpılır. Üzerine soğuk su eklenir ve ocağın altı açılır.
  • İçine haşlanan pirinç ve fasulye eklenir. Tuz eklenir ve kaynamaya bırakılır.
  • Tereyağı, toz biber ve nane yakılır. Kaynayan çorbaya atılarak servis edilir. Afiyet olsun 

Zeytinyağılı Börülce Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg börülce
  • 4 büyük domates
  • 6 diş sarımsak
  • 2 baş soğan
  • Yarım limon
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Börülce ayıklayıp ve ikiye bölelim, yıkayalım. Tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı ilave edin soğan, sarımsak ilave edelim kavuralım.
  • Ardından börülce ilave edelim, rengi dönene kadar kavuralım, domates ilave edelim bir miktar kavuralım, suyunu ilave edelim ocağın altını kısalım yaklaşık 45 dk pişmeye bırakın.
  • Piştikten sonra kalan zeytinyağı ve yarım limon ilave edelim artık servise hazır afiyet olsun.

Kıtır Kıtır Salatalık Turşusu Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo salatalık
  • 250 gram yeşil biber
  • 2 baş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 çay bardağı sirke
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Kaynar su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sebzelerimizi çok iyi yıkayalım, salatalıkları doğrayalım biberimiz küçükse bölmeden büyükse iki parçaya bölelim. Sarımsaklarımızı da temizleyip doğrayalım.
  • Ben plastik pet kullandım ama kavanoz kullanmak isterseniz kavanozlarımızın kapakları yeni olmalı.
  • Önce biraz sarımsak, sonra karıştırmış olduğumuz sebzeleri ortasına tekrar sarımsak, tekrar sebzelerimizi yerleştirelim.
  • Son olarak bir çorba kaşığı tuzu, daha sonra kalan sarımsaklarımızı kavanozlara bölüştürelim. Limon tuzu, sirke ve kaynamış su kaynar kaynar olmalı dolduralım.
  • Kapağımızı sıkıca kapatıp sallayarak karışmasını sağlayalım ve ters çevirip bir gün bekletelim.
  • Karanlık güneş görmeyen bir yerde saklayalım ister 5 gün ister aylarca saklayabilirsiniz.
  • Not: Yeşil biber yerine hafif acılı bir turşu olmasını isterseniz küçük acıbiber yada jelapone biber kullanabilirsiniz.

Tam Kıvamında Kayısı Reçeli Tarifi

 



Malzemeler

  • 1,5 kilo kayısı
  • 4 su bardağı şeker
  • 1 adet limon suyu

     Nasıl Yapılır?

  • Kayısıları iyice yıkadım, ortadan kesip çekirdeklerini çıkardım tencereye sırasıyla önce bir bardak toz şeker,sonra kayısıların birazını sonra bir kat daha şeker, daha sonra kayısı derken üç katmanda bitirdim.
  • Üzerine bir çay bardağı su ilave edip ocağa aldım yavaş yavaş şeker eriyip kaynama başladığında 10 dk. Kayısılar hafif pistiginde delikli kepçe ile kayısıların suyunu süzerek başka bir tabağa aktardım.
  • Şerbeti 10 dk. Kendi halinde kaynamaya bıraktım bu arada bir limon suyunu ekledim.
  • Şerbetin koyulaştığını köpüklerin büyük büyük yükselişinden anlayabilirsiniz fotoğraftaki gibi 10 dk. sonunda kayısıları geri tencereye aktardım. 10 dk. daha kaynamaya aldım.
  • Bu arada oluşan köpükleri aldım tam kıvamını bulduğunu yine köpüklerin büyümesinden anlıyorum siz soğuk tabak testi de yapabilirsiniz.
  • Ocağı kapattım kışlık saklamak isterseniz sıcakken kavanoza alabilirsiniz. Afiyet olsun 🙋.


Antep Usulü Patlıcan Kebap Tarifi

 

Malzemeler

  • 700 gram kıyma (Mümkünse yağlı)
  • 5-6 adet patlıcan
  • 4 adet domates
  • 6-7 diş sarımsak
  • 7-8 adet biber
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Sarımsakları tuz ile birlikte havanda dövün. Uygun bir kapta kıyma, pulbiber, karabiber, salça ve sarımsakları da ekleyip güzelce yoğurun.
  • Patlıcanları üç parmak kalınlığında kesin. Fırın tepsisini yağlayın. Kıymadan parçalar kopartın ve bir patlıcan bir kıyma şeklinde dizin.
  • Tepsinin geri kalanına da biber ve domatesleri doğrayıp yerleştirin. En son tepsinin üzerine biraz tuz serpin.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 1 saat pişirin. Afiyet olsun ☺️.

Güvem Reçeli Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 kilo güvem eriği
  • 3 kilo toz şeker
  • 3 su bardağı su (200 ml bardakla)
  • Yarım çay kaşığı limon tuzu

     Nasıl Yapılır?

  • Önce şekerin üzerine suyu döküp şerbeti kaynatın ve altını kapatıp ılık olmasını bekleyin.
  • Sonra meyveleri alıp, çatalla delin. Ne kadar çok delik açarsanız o kadar iyi.
  • Ilık olan şerbetin içine meyveleri dökün ve 2 saat bekletin şerbet tamamen soğusun (Şerbet sıcak olursa meyveler patlar)
  • Soğuduktan sonra kısık ateş en az 5-6dakika pişirin ve altını kapatıp 4 saat yine bekletin. Üzerine beyaz köpük gelirse onu kaşıkla alın.
  • 4 saat sonra yeniden ocağa alıp 5-6 dakika daha pişirin ve yine kapatın altını ve 2saat bekletin. Bu işlem 2kez olur.
  • En son artık ocağa alıp kısık ateşte reçelinizi pişirin. Hazır olduğunu anlamak için tabağa 1-2 kaşık reçelin suyundan koyun ve kaşığıyla ortasından keçin eğer reçel suyu birleşmezse hazır demektir. En son kavanozlara doldurun.

Pamuk Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı krema
  • 1 büyük boy kırmızı elma
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Ceviz
  • Fındık
  • 1 buçuk paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilya
  • 2,5 su bardağı un

     Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri güzelce çırpalım ardından sıvı malzemeleri ekleyelim ve çırpmaya devam edelim. Sonra unu eleyelim, sonra kabartma tozunu ekleyelim, üzerine bir iki damla limon sıkalım ve karışıma ekleyelim.
  • Kelepçeli kalıbımızın altına yağlı kağıt serelim kenarlarını yağlayalım. Kek hamurumuzu dökelim.
  • Üzerine küp şeklinde doğradığımız elmaları tarçınlayalım kekimizin üzerine koyalım cevizlerimizi ve fındıklarımızıda ekleyelim
  • 170 derece fırında alt üst yaparak pişirelim. Afiyet olsun 

Fırınlanmış Baharatlı Mısır Kaburga Tarifi

 


Malzemeler

  • 2 adet mısır
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz sarımsak
  • 1 çay kaşığı toz soğan
  • 1 çay kaşığı kuru kekik
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber

Acılı mayonez sos için;

  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1/4 (çeyrek) yemek kaşığı acı sos
  • Yoğurtlu dip sos
  • 2 yemek kaşığı yoğurt (1’ini süzme kullanabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı toz soğan
  • 1 çay kaşığı toz sarımsak
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı kekik
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı kuru nane

    Nasıl Yapılır?

  • Mısırları boylamasına dörde kesin.
  • Kestiğiniz 4 parçayı ortadan ikiye kesin.
  • Bir mısırdan 8 dilim elde edeceksiniz.
  • Bir kasede baharatları zeytinyağı ile karıştırın.
  • Mısırları yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklarla dizin.
  • Fırça yardımıyla mısırları yağlayın.
  • Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 30 dakika fırınlayın.
  • Mısırlar pişerken sosları hazırlamak için malzemeleri kasede karıştırıp buzdolabında bekletin.
  • Mısırları fırından çıkarınca soslarla birlikte sıcak olarak servis edin.

Mercimekli Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1, yemek kaşığı salçası
  • 1 adet orta kuru soğan
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon suyu
  • 7-8 adet taze soğan
  • Çeyrek demet maydanoz

Bardak ölçüm 200 ml 

Nasıl Yapılır?

  1. Tencereye bir su bardağı kırmızı mercimeği ayıklayıp, yıkayıp, koyalım üzerine iki su bardağı sıcak suyu koyup tencerenin kapağını kapatalım.
  2. 7 dakika mercimeklerin rengi sarıya dönünce kadar pişirelim. Süre sonunda bulguru içerisine ilave edip karıştıralım tencerenin kapağını kapatıp kabarması için 10 dakika bekleyelim.
  3. Tavaya sıvı yağ alalım kızınca içerisine yemeklik doğradığımız soğanları bırakıp yumuşayıncaya kadar kavuralım. Salçalarını ilave edip, kavurmaya devam ediyoruz baharatlarını katıp karıştıralım.
  4. Kabaran mercimeğimizi genişçe yoğurabileceğimiz bir tepsiye alalım.
  5. Üzerine kavrulmuş soğan ve salçamızı ilave edip karıştıralım. Minik minik doğradığımız taze soğan, maydanoz ve taze naneyi ilave edip birkaç tur daha yoğuralım. Nar ekşisini ve limon suyunu da damak zevkimize göre ayarlayalım.
  6. Cevizden az büyük parçalar kopararak avucumuzun içinde şekillendirelim.
  7. Marul serili olan servis tabağına sıralayalım, yanında acı sos ve ayran eşliğinde ikram edebiliriz deneyecek olan arkadaşlarımdan yorum ve fotoğraf bekliyorum. Afiyet olsun