19 Ocak 2023 Perşembe

Frambuazlı Muffin Tarifi

 

Malzemeler

12 tane muffins için;

  • 4 yumurta oda sıcaklığında
  • 1 su bardağı toz şeker /200 g
  • 1 çay bardağı badem unu / 3 yemek kaşığı tepeleme
  • 1.5 su bardağı süt /300ml
  • 130g eritilmiş tereyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Arası için;

  • Frambuaz reçeli
  • Frambuaz

Üzeri için;

  • Çilekli damla çikolata
  • Frambuaz

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta, toz şeker ve vanilyayı beyazlaşana kadar çırpalım. Sonradan süt ve tereyağı ilave edip 1 dakika çırpmaya devam edelim.
  • Ardından eleyerek unu, kabartma tozunu ve badem tozunu ekleyip biraz daha çırpalım.
  • Muffins kalıpların yarısına harç, üzerine bir çay kaşığı kadar frambuaz reçeli ve bir frambuaz yerleştirip tekrar üzerlerini harçla kapatalım.
  • En son üzerlerine birer tane taze frambuaz yerleştirin ve damla çikolata serpiştirip, 180 derece fırında pişirelim. 💖affiyet olsun

Fırında Köfte Patates Tarifi

 

Malzemeler

  • 4-5 adet patates

Köftesi için;

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • 1 su bardağı galeta unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • 1 tutam kıyılmış maydanoz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Köfte için; maydanoz hariç tüm malzemeyi uygun kaba alıp iyice yoğurun. Sonra maydanozu ekleyip tekrar 2-3 dk yoğurun.
  • Harçtan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayın ve biraz bastırın. Patatesleri soyun ve köftelerle eşit olacak şekilde yuvarlak dilimleyin. Borcama 1 köfte 2 patates olacak şekilde sırasıyla dizin.
  • Sosu için; tavaya sıvı yağı alıp salçayı biraz kavurun. Sonra suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynayan sosu yemeğin üstüne gezdirin. Son olarak doğranmış 1-2 diş sarımsağı da yemeğin üstüne gezdirin.
  • Önceden ısınmış 200 derecede 40 dk kadar pişirin. Afiyet olsun

Soğan Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kilo küçük soğan

İç harcı için;

  • 1 kilo orta yağlı kıyma
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Pul biber
  • 3 su bardağı sıcak su

Sosu için;

  • Salça
  • Sumak

    Nasıl Yapılır?

  • Merhabalar 🤗 soğanlar iyice yıkanır ve ortadan bir kesik atılır.
  • Kıymaya baharatlar eklenip, iyice harmanlanır, soğanların arasına koyma koyup tepsiye dizelim 👍
  • Hepsini dizdikten sonra salça sumak karıştırıp, üzerine gezdirip, fırına atalım iyice piştikten sonra afiyetle tüketilir

Puf Puf Mayalı Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Alabildiği kadar un (ortalama 3,5 4 su bardağı)

    Nasıl Yapılır?

  • Süt, şeker ve mayayı yoğurma kabımıza alıp 5 dk boyunca mayalandıralım. Ardından yumurta ve sıvı yağımızı ekleleyip, karıştıralım.
  • Unumuzu kontrollü bir şekilde ekleyelim tuzumuzu da ilave edip ele yapışmayacak yumuşak bi hamur elde edelim. Yarım saat hamurumuzu mayalandıralım.
  • Mayalanan hamurumuza istediğimiz şekiller verelim, yarım saat de tepsi de mayalandıralım. Üzerine yumurta sarısı sürelim.
  • 180 derecelik fırında üzeri kazarsan kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Turşulu Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 kase fasulye turşusu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber
  • Pul biber
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı kaynar su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pirinci sıcak suda bekletelim. Soğanı ince ince doğrayıp sıvıyağ ve tereyağında soteleyelim. Rendelenmiş havucu da soğanların üzerine ekleyelim. Tuz ve baharatı da ekleyip karıştıralım.
  • Küçük küçük doğradığımız fasulye turşusunu da ilave edip kavurmaya devam edelim. Son olarak pirinci yıkayıp karışıma ilave edelim kısık ateşte kavurmaya devam edelim.
  • Son olarak üzerine 2 su bardağı kaynar su ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Biraz demlendikten sonra servis edelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun 

Tekke Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2,5 su bardağı pirinç
  • 30 gram badem
  • 500 gram kuşbaşı et
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet soğan
  • 3 adet havuç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • İri parçalar şeklinde kesilmiş etleri yıkayın ve bir tencereye alın. Kısık ateşte 30 dakika pişirin.
  • Soğanların kabuğunu soyup jülyen doğrayıp 2 yemek kaşığı tereyağı ile birlikte etlere ekleyin. 10 dakika daha kavurarak pişirin.
  • Havuçları temizleyin ve jülyen doğrayın. Daha sonra ete ekleyin. Üzerine pirinçleri ve baharatlarını ekleyin. Sıcak suyunu döküp kısık ateşte pirinç taneleri yumuşayana kadar, tane tane olana kadar pişirin.
  • Tereyağını tavada eritin. Bademleri ekleyip hafifçe kavurun. Servis tabağına pilavı yayın. Üzerine bademleri ekleyip sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Pırasa Kavurması (Diyet Yemeği) Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 dal pırasa
  • 3 tane soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı su
  • Zeytinyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Üzeri için;

  • Yoğurt
  • Zeytinyağ
  • Pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanı küçük doğrayıp yağda kavuralım.
  • İçerisinde salça karabiber pul biber ekleyip karıştıralım.
  • İçerisine doğranmış pırasaya ekleyip kavuralım 3 dakika sonra suyu ekleyip ağzını kapatalım suyu bitince pişmiştir.
  • Sosu için; zeytinyağı kızartalım altını kapatıp içerisine pul biber ekleyip karıştıralım.
  • Servis tabağına pırasayı alalım, üzerine yoğurt ile yağ ekleyip, servis edelim. Afiyet olsun.
  • Not:pırasa tadı yoğun olsun isterseniz soğanı 1 tane de kullanabilirsiniz.

Pamuk Gibi Pastane Poğaçası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet yumurta beyazı (sarısı üzerine sürmek için)
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 paket instant maya

Arasına;

  • Beyaz peynir

Üzerine;

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kaba ılık suyu, mayayı ve şekeri ekleyip karıştıralım.
  • Un ve tuz hariç diğer malzemeleri ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Unu kontrollü ekleyip spatula ile karıştırıp hamuru toparlayalım. Tereyağı ekleyip yoğurmaya devam edelim. Tereyağı ekleyince hamur cıvımaya başlar yoğurdukça kıvama gelir.
  • Hamur elinize çok yapışır ise tuz serper gibi un ekleyerek yumuşak ele yapışmayan hamur yoğuralım.
  • Üzerini örtüp mayalanmaya bırakalım. Mayası gelen hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alalım. Tezgahın üzerinde elimizle hafif kare olacak şekilde açalım. Orta kısmına peynir koyup kenarlarını kapatıp rulo şeklinde saralım.
  • Bütün bezeleri bu şekil yapıp yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizelim.
  • 10 dakika tepsi mayası verelim. Yumurta sarısına 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ekleyip karıştıralım. Poğaçaların üzerine yumurta sarısını her yerine gelecek şekilde sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika altı üstü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
  • Not:unu kontrollü ekleyelim. Her un farklılık göstere biliyor.

17 Ocak 2023 Salı

Nohutlu Kuru Bamya Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı pişmiş nohut
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 200 gram kuşbaşı et
  • 1 kase ıslatılmış kuru bamya
  • 1 baş kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

    Nasıl Yapılır?

  • Nohutları ıslatıp pişirelim.
  • Ayrı bir yerde bamyaları kaynar suda 15 dakika bekletip suyunu süzelim.
  • Eti tencereye alıp suyu çekene kadar kavurun.
  • Yağ ve soğanı ekleyip kavurun.
  • Salçalarını ekleyip karıştırın.
  • Nohut ve bamya ekleyip karıştırın.
  • Üzerine sıcak su ekleyip sumak, nane ve tuzu ilave edip güzelce pişirin. Afiyet olsun!.

Portakallı Anne Kurabiyesi (Çocukluğumuzun Kurabiyesi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram tereyağ (oda sıcaklığında yumuşak)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 2 portakalın kabuğunun rendesi
  • 1.5 çay kaşığı tepeleme karbonat
  • 6.5- 7 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Toz şeker

     Nasıl Yapılır?

  • Tereyağ ve şekeri yoğurma kabına alalım ,elimizle karıştıralım.
  • Üzerine sıvı yağ, yumurta, portakal suyu ve rendesini ekleyip güzelce karıştıralım iyice karışsın.
  • Karbonatı ekleyelim ,unu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya devam edelim.
  • Hamur elimizi bırakınca kıvamı tam olur.Cıvık olmamalı .
  • Cevizden daha büyük parçalar koparıp avucumuzda yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizelim.
  • Üzerine çırptığımız yumurtayı fırçayla sürüp üzerine toz şeker serpelim .
  • Isıtılmış fırında 180 derecede üzeri pembeleşinceye kadar pişirelim, yaklaşık 40 dakikada pişiyor.

Kıymalı Pırasa Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo pırasa incecik doğranıp yıkanmış (yeşil saplarınıda kullanabilirsiniz)
  • 1 tane soyulup incecik doğranmış havuç
  • 1 avuç kıyma
  • Tuz
  • Pulbiber
  • Zeytinyağı
  • Karabiber
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1.5 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Zeytinyağını, kıymayı ve havucu bir tencereye koyun ve karıştırarak kavurun.
  • Kavrulan kıymaya pırasayı ilave edip ara sıra karıştırarak ezmeden 5 dakika kadar pişirin.
  • Biber salçası, domates salçası, tuz, pulbiber ve karabiberi ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
  • 1. 5 su bardağı kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte suyunu çekip pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Pişen pırasa servise hazır. Şifa olsun.

Haşhaşlı Revani Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı haşhaş
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 portakal kabuğu

Üzeri için;

  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı süt

Şerbeti için;

  • 2.5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce şerbetimizi ocağa koyalım kaynadıktan sonra altını kısıp içine 2. 3 damla limon sıkalım ve 15 dk kaynatalım kaynadıktan sonra soğuması için bir kenara koyalım.
  • Yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpalım ve sırasıyla bütün malzemeleri içine katıp karıştıralım, yağlanmış borcamımıza döküp, 180 derece kızarana kadar pişirelim.
  • Pişen kekimizi ılıması için kenara bırakıp kremşantimizi sütle beraber çırpalım ılıyan kekimizin üzerine soğumuş şerbetimizi dökelim.
  • Şerbeti çektikten sonra kremşantimizi sürelim süslemesini istediğiniz gibi yapabilirsiniz sadede bırakabilirsiniz dinlenmesi için dolaba kaldıralım şimdiden yapanlara afiyet olsun

Çilekli Magnolia Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta (buğday veya mısır)
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket sıvı krema
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 paket burçak bisküvi (bebe bisküvisi de kullanabilirsiniz)
  • 1 kase dilimlenmiş çilek

    Nasıl Yapılır?

  • Muhallebi için; tencerenin içerisine tereyağı, vanilya ve krema hariç bütün malzemeleri alıp karıştırın. Kaynama noktasına gelene kadar muhallebiyi sürekli karıştırın.
  • Göz göz olup kaynamaya başlayınca altını kısıp tereyağı ve vanilyayı da ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Ardından muhallebiyi soğumaya bırakın. Üzeri kabuk bağlamaması için sık sık muhallebiyi karıştırın. Soğuduktan sonra kremayı ekleyin.
  • Bisküvileri rondoya aktarın, toz haline gelinceye kadar rondoda çekin.
  • Çilekleri ince ince doğrayın. Sunum bardaklarının en altına 2 tatlı kaşığı bisküvi koyun. Çilekleri bardağın kenarına yerleştirin.
  • Üzerine krema, tekrar bisküvi ve tekrar krema ekleyin. Üstünü dilediğiniz gibi süsleyin. Buzdolabında dinlenince çok daha güzel oluyor.
  • Afiyet olsun