9 Şubat 2023 Perşembe

Eti Aratmayan Yeşil Mercimek Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • ️1,5 bardak yeşil mercimek (bir bardak 200ml)
  • ️4 bardak su
  • ️4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • ️1 adet kuru soğan
  • ️2 diş sarımsak
  • ️1 adet yumurta
  • ️Biraz kıyılmış maydanoz
  • ️1 su bardağı galeta unu (200ml)
  • ️2 tatlı kaşığı tuz
  • ️2 tatlı kaşığı kuru nane

    Nasıl Yapılır?

  • Mercimekleri 4 su bardağı su ile yaklaşık 30 dakika haşlayın. Haşlanmış mercimekleri süzün.
  • Bir tavada yemeklik doğranmış soğanları zeytinyağında soteleyin.
  • Bir kapta yumurta, kızarmış soğan, maydanoz, diş sarımsak, galeta unu, baharatlar ve haşlanmış mercimeği ekleyin.
  • Bütün malzemeleri güzelce yoğurun ve yuvarlak şekil verip tavada sıvı yağda rengi dönene kadar kızartın. Dilerseniz yoğurtla servis edebilirsiniz.

Futbol Topu Kurabiye (Erkek Çocuklar Bayılacak) Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gram margarin yada tereyağ
  • 1 su bardağından bir parmak eksik pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu

    Nasıl Yapılır?

  • Oda sıcaklığındaki margarin yumurta ve sıvı yağı önce homojen olana kadar yoğuruyoruz.
  • Ardından pudra şekerini ilave ediyoruz.
  • Sonra yavaş yavaş un ekleyip yoğuruyoruz.
  • Un miktarı cinsine göre değişir bardak bardak eklemekte fayda var.
  • Vanilya ve kabartma tozu ekleyip çok az daha yoğurduktan sonra hamurun 1/3 ünü ayırıp kakaoyla iyice karışana kadar yoğuruyoruz.
  • Kakaolu hamurdan 6 tane fındık büyüklüğünde hamur kopartıp yuvarlıyoruz.
  • Sade olandan da 10 tane yuvarlayıp kakaolu ortada olacak şekilde etrafına 5 tane sade hamuru diziyoruz (çiçek şeklinde).
  • Sonrasında kalan 5 kakaolu hamuru dizip etrafına yine kalan 5 sade hamuru çiçek şeklinde diziyoruz.
  • Elimizle üzerine bastırıp yassı olacak şekilde düzlüyoruz.
  • Sonrasında geniş ağızlı bir bardak yardımıyla yuvarlak bir şekil elde edip hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.
  • Hepsi bitince 160 derece önceden ısıtılmış fırında 15 dk pişiriyoruz.
  • Nerdeyse her kurabiye gibi ilk çıkınca yumuşak olacak soğuyunca sertleşecek ve 1 bardak sütle afiyetle tüketilecek. 

Unlu Sirkeli Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 adet yufka

Sosu için;

  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı sirke

İç harcı için;

  • 350 gr peynir
  • Çeyrek demet maydanoz

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu

    Nasıl Yapılır?

  • Unlu sirkeli böreğimizin sosu için karıştırma kabına sıvı yağ, un ve sirkeyi alarak güzelce karıştıralım.
  • İç harcı için kasede ezdiğimiz peynir ve ince doğradığımız maydanozu karıştıralım. Bu aşamada peynirinize göre tuz ekleyebilirsiniz.
  • Tezgaha yufkalardan bir tanesini alalım, yarısına unlu sirkeli sostan sürelim.
  • Diğer yarısını soslu kısmın üzerine kapatalım ve üzerini tekrar soslayalım.
  • 2 Katlı yufkamızı 6 üçgen parça olacak şekilde keselim.
  • Üçgenlerin geniş kısmına hazırladığımız peynirli iç harcından koyalım. Kenarlardan içe doğru katlayalım ve hafif sıkı olacak şekilde saralım. Diğer parçaları da aynı şekilde sarara rulo haline getirelim.
  • Kalan yufkalara da sırasıyla aynı işlemleri uygulayalım.
  • Hazırladığımız böreklerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
  • Üzerlerine bir fırça yardımıyla bolca yumurta sarısı sürelim.
  • Son olarak böreklerimizin üzerine çörekotu serpelim ve önceden ısıtılmış 180°C fırında, alt üst fansız ayarda yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda güzelce pişen ve ilk sıcaklığı çıkan çıtır böreklerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Peynirli Yalancı Su Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • ️500 gram yufka
  • ️Üzerine serpmek için susam
  • ️Yağlamak için biraz tereyağ

️iç harcı:

  • ️400 gram beyaz peynir (2 büyük blok)
  • ️ufak bir demet maydanoz

️Sos için:

  • ️3 adet yumurta
  • ️2 su bardağı süt (yaklaşık 400ml)
  • ️1 su bardağı maden suyu (200ml)
  • ️Bir tutam tuz
  • ️Yarım çay bardağı sıvı yağ (80ml)

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sosu ile başlıyoruz.
  • Bütün malzemeleri bir kaba alıp çırpıcı ile güzelce karıştırıyoruz.
  • İçi harcı için; beyaz peyniri ve ince kıyılmış maydanozu bir kaseye alın.
  • Çatalla ezin.
  • Yuvarlak bir fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın.
  • 2 yufkayı üst üste koyun ve 2 büyük kepçe sos üzerinde gezdirin.
  • Tekrar 2 yufka serin ve 2 kepçe sos gezdirin. Şimdi üzerine peynir serpin.
  • Tüm işlemi iki kez tekrarlayın.
  • Sonunda hamurun kenarlarını içe doğru katlayın ve kalan sosu üzerine yayın.
  • Dilerseniz böreği üzerine susam serpebilirsiniz.
  • 220 derecede yaklaşık 35 dakika alt ve üst ayarda pişirin. Lütfen kontrollü pişirin,her ocak farklıdır.

Kaşık Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet domates (orta boy)
  • 1 adet salatalık
  • 1 adet sivri biber
  • 1 adet kuru soğan (kırmızı soğanda olabilir)
  • 5 dal maydanoz yaprağı

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 silme çay kaşığı kuru nane
  • 1 silme çay kaşığı sumak
  • Yeteri kadar tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Domates ve salatalığın kabuklarını soyun.
  • Biberi ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın.
  • Maydanoz hariç tüm sebzeleri teker teker önce boyuna incecik kesin ardından yan çevirip ince ince doğrayın.
  • Önce doğradığınız domatesi süzgece alın ve suyunu süzün.
  • Süzülen domates suyunu dökmeyin. Bir kaba alın, yapacağınız yemeklerde veya salatalarda kullanabilirsiniz.
  • Maydanozu da incecik kıyın.
  • Tüm sebzeler bir karıştırma kabına alın.
  • Sos malzemelerini karıştırma kabına ekleyin ve salatayı ezmeden karıştırın.
  • Servis için salatanın üzerine beyaz peynir, tulum peyniri, siyah zeytin, grissini ve ceviz parçaları ile süsleyebilirsiniz.

Yoğurtlu Ispanak Kavurması Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg ıspanak
  • 1 tane soğan
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz

Yoğurt için;

  • 2 diş sarımsak
  • 2-3 yemek kaşığı yoğurt
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Ispanakları temizleyip, sirkeli suda 15 dk bekletin daha sonra yıkayın.
  • Suyu süzüldükten sonra çok ince olmayacak şekilde doğrayın.
  • Zeytinyağı tencereye alın, soğanı küp küp doğrayıp üzerine ekleyin.
  • Hafif pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Doğradığınız ıspanakları da ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Ispanaklar suyunu salıp tekrar çekince tuzunu ekleyip karıştırıp kapatın.
  • Sarımsağı ezip derin bir kaba alın.
  • Üzerine yoğurt ve tuzu ekleyip biraz su ile ezin.
  • Ilımış olan ıspanakların üzerine yoğurdu gezdirin. Servis edin.
  • Dilerseniz üzerine tereyağda pulbiber kızdırıp dökebilirsiniz.
  • Afiyet olsun

Altın Renginde Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1/3 çay bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 10-11 su bardağı kaynar su
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet küçük patates
  • 2 diş küçük sarımsak
  • Yarımşar çay kaşığı karabiber, kimyon
  • 1,5 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 orta boy limon suyu
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağ (En son içine eritip, ekliyoruz)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanlarımızı yemeklik doğrayalım. Diğer sebzelerimizi de rendeleyelim.
  • Bir tencereye zeytinyağını alalım ve hazırlamış olduğumuz bütün sebzeleri ekleyelim ve 3-4 dakika orta ateşte kavuralım.
  • Daha sonra yıkayıp, süzdüğümüz kırmızı mercimeği de ekleyip, birkaç dakika daha kavuralım.
  • Bu işlemden sonra içine suyunuzu ekleyelim ve mercimekler yumuşayana kadar pişirelim.
  • Mercimekler yumuşayınca çorbamız blenderdan çekelim ve tekrar ocağa alalım ve kaynatalım.
  • Kaynar haldeyken içine baharatlarını ve limon suyunu ekleyelim.
  • Birkaç dakika daha kaynatıp, ocaktan indirelim. Kıvamını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
  • En son çorbamızın üzerine eriştiğimiz tereyağını ekleyelim ve karıştıralım. Çorbamız hazır. Afiyet olsun.

Lahmacun Tarifi

 

Malzemeler

  • 600 gram kıyma
  • 4-5 adet kapya biber
  • 4-5 adet yeşil biber
  • 5 adet domates
  • 4-5 adet soğan
  • 1 baş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1.5 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1.5 yemek kaşığı isot
  • Tuz

Hamur için;

  • 1 kilo un
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle robottan soğan, sarımsak, domates maydanoz kırmızı ve yeşil biberleri çekelim. İncecik olsun.
  • Yağını ve baharatlarını ekleyip güzelcene yoğuralım.
  • İçimizi hazırladıktan sonra hamuruna geçebiliriz.
  • Un, su ,süt,tuz bir kaba alınıp yoğurulur poğaça hamurundan biraz sert kıvamda olmalı.
  • Yoğurduğumuz hamuru bezeler halinde 15 dakika dinlendirilir.
  • Hamuru açabildiğiniz kadar ince açın üstüne iç harcını serin.
  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 7 dakika tutup altını da teflon tavada kızartabilirsiniz, ben çok olduğu için pratik olması açısından üstü için fırını altı için teflon tavayı kullandım.
  • Yani 7 dakika fırında tuttum daha sonra çıkartıp 3 dakikada yüksek ateş ocakta 3 dakika altını kızartıp aldım.
  • Deneyen herkese afiyet olsun şimdiden 😊

Badem Şekeri Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tarçın
  • Yarım su bardağı şeker
  • 200 gram badem
  • 1 çay bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Tarçın,şeker ve suyu tavaya alıp güzelce karıştırıyoruz.
  • Suyumuz kaynamaya başladıktan sonra bademi ilave ediyoruz karıştırmaya devam ediyoruz bırakmıyoruz.
  • Koyulaştıktan sonra kısık ateşte pişirme işlemine devam ediyoruz.
  • Şekerli bir kıvam alacaktır altını kapatmadan pişirmeye devam ediyoruz.
  • Şeker tekrar eriyecektir parlak bir kıvam aldıktan sonra ocağımızı kapatıp bademlerimizi fırın kağıdına alalım soğutalım.

Dereotlu Glutensiz Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 çay bardağı ılık süt
  • 1.5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 çay bardağı ılık su
  • 5 su bardağı glutensiz schar mix b un
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım demet dere otu

Üzerine :

  • Yumurta sarısı
  • Biraz sıvı yağ
  • Susam

İç malzemeleri :

  • Lor peyniri veya peynir
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • İsteğe bağlı maydanoz

    Nasıl Yapılır?

  • Süt, şeker ve 1 paket instant mayayı küçük bir kapta birleştirip kabarmasını bekleyelim.
  • Daha sonra un ile buluşturup diğer malzemeleride ekleyip yoğuralım.
  • Yaklaşık bir saat mayalandıktan sonra tekrar yoğuralım.
  • 20 tane eşit büyüklükte mandalina ölçüsünde beze yapalım.
  • Elimizi ve tezgahı hafif yağlayarak bezeleri el yardımıyla açalım iç malzeme koyarak kapatalım.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizelim daha sonra üzerlerine sıvı yağ ile açtığımız yumurta sarısını sürelim.
  • İsteğe bağlı üzerine susam ekebilirsiniz.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dk pişirelim.
  • Çıkınca üzerini bezle örtüp dinlendirelim.
  • Soğuduğunda buzdolabı poşeti ile poşetlere ayırıp buzluğa kaldırabilir.

    Tüketileceği zaman geceden dışarda bırakarak sabaha ilk gün ki gibi tüketebilirsiniz veya mikro dalgaya dayanaklı poşete koyarak aynı gün çıkarıp ısıtabilirsiniz. Yumuşacık kalacaktır. Afiyet olsun.

Tencerede Kabak Tatlısı (Fırında Pişmiş Gibi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 kilo kabak
  • 3 su bardağı şeker
  • 1/2 (yarım) su bardağı pekmez

    Nasıl Yapılır?

  • Kabakları soyup yıkayıp, büyük dilimler halinde kesiyoruz, tencereye diziyoruz. Üzerine şekeri koyup kısık ateşte pişiriyoruz.
  • İçine kesinlike su ilave etmiyoruz ve yüksek ateşe bırakmıyoruz. Çok kısık ateşte sulanıyor. Sonra pişmeye yakın biraz daha ısıyı artırabilirsiniz.
  • Kısık ateşte uzun süre pişerse aynı fırında pişmiş gibi oluyor. Tekrar fırına atmaya gerek yok. Ama önemli olan su azalana kadar kısık ateşte pişmesi gerekli.

Portakal Kabuğu Tozu Tarifi

 

Malzemeler

  • 9 adet portakal kabuğu (İstenildiği kadar)

    Nasıl Yapılır?

  • Portakalların dış kabuklarını soyacak yardımıyla soyuyoruz.
  • Fırında kurutacaksanız 70 derece fırında 1,5 saat 100 c fırında 1 saat olmak üzere toplamda 2,5 saat fırında kurutuyoruz.
  • Fırında kurutmak istemiyorsanız peteğin üzerine yağlı kayıt serip 1 gün bekletebilirsiniz.
  • Kuruttuğumuz portakal kabuklarını küçülterek rondomuza alıyoruz.
  • Rondodan geçiriyoruz. İri parçalar kaldıysa elekten geçirip tekrar rondodan geçiriyoruz.
  • Toz haline gelen portakal kabuğu tozunu kavanoza koyarak buzdolabında tüm yaz boyunca tatlı ve keklerde kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca kış çaylarınıza ilave ederek de kullanabilirsiniz.

    Afiyet olsun.

20 Dakikada Yapılacak Kedidili Tatlı Tarifi

 

Malzemeler

  • 15 adet kedidili bisküvi
  • Islatmak için 1 su bardağı süt

Muhallebisi için:

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı margarin

Çikolata sos için;

  • 1 paket hazır çikolata sos
  • 2 buçuk su bardağı süt

Süslemek için;

  • Çilek antep fıstığı

    Nasıl Yapılır?

  • Tatlımızı yapmaya kedili bisküvileri süt ile ıslatmakla başlayalım .
  • 1 su bardağı sütü kaseye alıp kedidillerini batırıp borcama yerleştiriyoruz.
  • Tencereye süt ,toz şeker ,un, nişastayı alıp karıştırıyoruz .
  • Kaynamaya başlayınca içine tereyağı ya da margarin ve vanilyayı ekleyerek karıştırıp muhallebi ılınınca kedidili bisküvilerin üzerine dağıtıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Çikolata sosu için paketin üzerindeki tarife göre pişirip soğumaya bırakın.Çikolata sosumuz da hazır.
  • 5 dk kadar çikolata sosumuzu da bekletip ılıdıktan sonra borcama sosumuzu da ekleyelim.
  • Buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini çilek ve antep fıstığı ile süsleyip servis yapalım.